TOP 10 miest v Európe, ktoré stoja za návštevu

V Európe je nespočetne krásnych miest, ktoré sa oplatí spoznať. My sme pre vás vybrali 10 najlepších, ktoré nájdete aj v našej bohatej ponuke, kde na vás čakajú nezabudnuteľné zážitky.

1. Sete Cidades a Lagoa do Fogo

Hlboko v Atlantickom oceáne, 1500 km západne od Lisabonu ležia Azorské ostrovy. Na jeho hlavnom ostrove Sao Miguel sa nachádza divoká džungľa, vyhasnuté sopky, horúce pramene, zelené kopce s pasúcimi sa kravami, pieskové pláže s burácajúcimi vlnami a tie najkrajšie výhľady aké si len viete predstaviť. Medzi najkrajšie miesta sa radí Sete Cidades a Lagoa do Fogo, ktoré kedysi boli sopkami. Dnes sú v nich jazerá obklopené obrovskými hortenziami a bujná divočina, že sa vám niekedy zdá, akoby ste sa ocitli v Jurskom parku. V okolí ostrova sa vyskytujú aj veľryby, a ak budete mať šťastie, možno sa vám ukážu.

Poznávacie zájazdy na Azorské ostrovy
Azory
Sete Cidades na ostrove Sao Miguel. Azorské ostrovy. Foto: unsplash.com

2. Návšteva dediny Santa Clausa

Môže byť niečo viac magickejšie ako stretnutie so Santom? A to priamo v Napapiiri, kúsok od Rovaniemi vo Fínsku. Santa tu má svoju dedinku, svoj dom, kanceláriu, poštu a samozrejme svojho soba. Zajazdiť si tu môžete na saniach, ktoré ťahajú husky či soby, alebo na snežnom skútri a pozorovať zimnú krajinu. Počas noci sa nezabudnite vydať za polárnou žiarou. Zážitkom je spať pod sklenou kupolou a dívať sa na nekonečnú oblohu, ochutnať miestnu špecialitu zo sobieho mäsa či sa dosýta vysaunovať.

Poznávacie zájazdy do Fínska
Polárny kruh
Polárny kruh v Rovaniemi. Fínsko. Foto: unsplash.com

3. Meteora

Grécko sa pýši dokonalými výtvormi nielen z antiky ale aj z byzantského obdobia, ktoré dokonale dokladá Meteora. Mnísi budovali ortodoxné kláštory na vysokých skalách, kam sa dostali pomocou košov a lana a to do výšky 100 až 150 metrov. Na ich vrcholoch vzniklo pôvodne 24 kláštorov. Prvý bol vybudovaný v 14. storočí mníchmi, ktorí hľadali samotu a rozjímanie. Dnes je možné kláštory pohodlne navštíviť vďaka modernej ceste a kamenným schodom, ktoré sú vytesané v skalnom masíve. I keď vystupovať hore v koši má tiež svoje čaro, tak ako to pôvodne robili mnísi. 

Poznávacie zájazdy do Grécka
Kláštorný komplex Meteora
Kláštorný komplex Meteora. Grécko. Foto: unsplash.com

4. Romantický Amsterdam

Nielen Benátky alebo Paríž, ale aj Amsterdam sa radí medzi najkrajšie a najromantickejšie mesto v Európe. Je stvorený pre milovníkov mestského spoznávania s kombináciou relaxu, nákupov, múzeí, jazdy na bicykli a výlety loďou po amsterdamských kanáloch. Mesto má 1400 mostov a voda ho tu delí na 90 ostrovov a 160 grachtov. Najskôr vznikol ako rybárska dedina v ústi rieky IJ a Zuiderského mora v roku 1275. Holandsko ako i Amsterdam sa svojho najväčšieho rozkvetu dočkali v 17. storočí. Najstaršou pamiatkou v meste je Starý kostol "Oude Kerk", ktorý sa nachádza v blízkosti vykričanej štvrti Red Light District, ktorú si tiež treba jednoznačne „okuknúť“.

Poznávacie zájazdy do Holandska
Amsterdam
Farebný Amsterdam. Holandsko. Foto: unsplash.com

5. Národný park Krka

Národný park Krka v Chorvátsku s rozlohou 110 km2 pravdepodobne patrí medzi jeden z najkrajších divov sveta. Prepychové kaskády sa vlievajú do jazier tyrkysovej vody. Rieka Krka a jej sedem tufových vodopádov predstavuje jedinečný prírodný krasový fenomén. Rieka miestami tvorí úzky a hlboký vápencový kaňon so stenami vysokými 200 metrov. Skradinski buk je najdlhší a najnavštevovanejší vodopád na rieke Krka. Ohlušujúci rachot vody vytvára atmosféru, stojíte a dívate sa ako zhypnotizovaný a úplne maličký. Ale musíte pokračovať chodníčkom okolo vodopádu, lebo viete, že vás čakajú ďalšie krásne scenérie národného parku. Vďaka ucelenej sieti chodníkov a mostíkov môžete preskúmať každý kút.

Dovolenky v Chorvátsku
Národný park Krka
Národný park Krka. Chorvátsko. Foto: unsplash.com

6. Istanbul

Raz Európa, raz Ázia, takto to môžete zažiť v Istanbule. Toto veľkolepé mesto ležiace v Turecku je plné mešít, palácov, trhov a neutíchajúceho ruchu pri Bospore. História mesta siaha až do čias antiky. Najväčšieho rozkvetu sa Istanbul dočkal za vlády Byzantskej ríše, kedy sa stal hlavným mestom celého obchodu a kultúry. S príchodom Osmanov sa síce kresťanské mesto stalo centrom islamu, ale svoj dnešný ráz začalo získavať až v 19. storočí. Práve vďaka prisťahovalcom mnohých rôznych národností sa z historického Istanbulu stalo miliónové moderné mesto. Prezrite si najvýznamnejšie pamiatky, Hagiu Sofiu, pôvodne kresťanský kostol, Modrú mešitu, palác Topkapi ako sídlo osmanských sultánov, cisternu Yerebatan, zásobáreň pitnej vody či vežu Galata. Takmer tritisíc rokov staré mesto si i dnes zachovalo ráz orientálnej rozprávky z Tisíc a jednej noci.

Poznávacie zájazdy do Turecka
Istanbul
Istanbul. Turecko. Foto: unsplash.com

7. Zakyntos

Najslnečnejší grécky ostrov Zakyntos je často nazývaný aj „kvet východu“, či „ostrov vôní“, lebo vonia po eukalypte, korení a divokých bylinách.  Jedným z najobľúbenejších miest na ostrove je pláž Navagio na severozápade ostrova obklopená strmými vápencovými útesmi a prístupná len loďou. V rokoch 80. tu stroskotala pašerácka loď a práve vďaka tomuto vraku má pláž prezývku "Shipwreck Beach". Biely jemný štrk obmýva neuveriteľne tyrkysovo modré more a pláž patrí medzi ti najkrajšie a najfotografovanejšie nielen v Grécku, ale i na svete. 

Dovolenky v Grécku
Zakyntos
Zakyntos a pláž Navagio. Grécko. Foto: unsplash.com

8. Plitvice

Národný park Plitvice v Chorvátsku je súborom vodopádov, jaskýň a 16 terasovitých jazier s modro-zelenou farbou vody a preto sa v minulosti stal cieľom mnohých cestovateľov. Plitvické jazerá sa objavili na filmovom plátne, keďže sa tu nakrúcal film o náčelníkovi Apačov, Vinetouovi. Napriek množstvu turistov, ktorí sa už v Plitviciach vystriedali, je príroda ešte stále krásna a hodná každej ďalšej návštevy. Plitvické jazerá s nádhernými vodopádmi sú zapísané aj v zozname UNESCO.

Dovolenky v Chorvátsku
Plitvické jazerá
Plitvické jazerá. Chorvátsko. Foto: usnplash.com

9. Londýn

Londýn vo Veľkej Británii je mesto s mnohými svetoznámymi budovami, múzeami a galériami, ktoré ukrývajú viac ako 2000 ročnú históriu. Ide o jedno z naj multikultúrnych miest s ľuďmi z celého sveta, všetkých rás a náboženstiev. Áno, občas tu môže zapršať a ľudia sa v metre veľmi neusmievajú, no to nikomu nebráni v tom, užiť si Londýn naplno. Prejdite sa pozdĺž južného brehu Temže, pozrite sa na mesto z London Eye, vychutnajte si super kávu v Sky Garden a navštívte Britskú Národnú Galériu. Známe sú i parky, ktoré Londýnčania tak milujú. Hyde Park, St. James Park alebo Greenwich Park sú ideálnym miestom na piknik, či prechádzku mimo rušných ulíc veľkomesta. 

Poznávacie zájazdy do Veľkej Británie
Londýn
Londýn. UK. Foto: unsplash.com

10. Porto

Ak vás láka víno, dobré jedlo, historické pamiatky tak Porto v Portugalsku je na poznávanie dokonale stvorené. Nesie sa nielen v duchu námorníkov a ich výprav, ktoré doviedli ľudstvo k novému poznaniu, ale aj v duchu vína. A to najlepšie ponúka Porto, ktoré ako sa hovorí, „nikdy nesklame žiadneho cestovateľa“. Rieka Douro so svojím úchvatný okolím sa nesie v znamení portského vína, čo sa i dnes kolíše na plachetniciach vedúcim do Vila Nova de Gaia. Obdivovať tu môžete tie najskvostnejšie historické časti v úzkych uličkách a malebných námestiach. Len ťažko sa odoláva posedieť si v pestrej štvrti Ribeira a ochutnať čerstvo pripravenú tresku, víno či silnú kávu, ktoré po celé portugalské dejiny nestratili na význame, ba práve naopak, sú spojnicou doby včera a dnes.

Poznávacie zájazdy do Portugalska
Porto
Porto. Portugalsko. Foto: unsplash.com

Inšpirujte sa našimi poznávacími zájazdmi, ktoré vás určite nesklamú, keďže vám prinášame bohatý výber, s ktorým vám aj radi poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto. U nás máte nielen kvalitný program s top atrakciami, sprievodcu 24 hodín, ale aj malé skupiny a maximum zážitkov.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook