Top 10 atrakcií na Sardínii

Sardínia je známa ako raj v srdci Stredozemného mora, južne od Korziky. Azda každý pozná čarovné pobrežie Costa Smeralda, zelené ako smaragd, po ktorom dostalo meno. Turisti, ktorí zavítajú na dovolenku na Sardíniu po prvý raz však bývajú prekvapení tým, aký je ostrov drsný a hornatý. Druhá vec, ktorá môže zaskočiť, je ohromujúci počet prehistorických lokalít, najmä zaoblené kamenné veže známe ako nuragi. Môžu sa tiež prejsť pôvodnými rímskymi ulicami či navštíviť mestá postavené Feničanmi. Unikátne zvyky a tradičné slávnosti, zaujímavosti, aké inde nenájdete, kuchyňa úplne odlišná od zvyšku Talianska a dokonca aj iný jazyk. To všetko robí zo Sardínie výnimočné miesto.

1. Costa Smeralda

Ako sme už spomínali, pobrežie Costa Smeralda pozná takmer každý, preto začneme náš rebríček najzaujímavejších miest na Sardínii práve týmto miestom. Smaragdové pobrežie na severe Sardínie mnohí prirovnávajú ku Karibiku. Voda má jedinečnú farbu, akú inde v Európe len ťažko nájdete. Prirovnanie k drahému šperku by sa pokojne mohlo vzťahovať aj na klientelu, ktorá Smaragdové pobrežie vyhľadáva. Veď nie nadarmo chcel z oblasti urobiť arabský princ Aga Khan stredisko pre svojich bohatých priateľov. Malé mestá sú vybudované tak, aby sa podobali na grécke ostrovy. A v centre toho všetkého leží Porto Cervo, letovisko s prístavom pre luxusné súkromné jachty, postavené v roku 1960. Je symbolom luxusného cestovného ruchu, módnych kaviarní, reštaurácií a jácht. Slávna Piazzetta a malé uličky vedúce centrom mesta zapĺňajú butiky a klenotníctva najprestížnejších mien. Architektúra odráža typické stavby Sardínie a v zdanlivo jednoduchých stavbách sídlia tie najlepšie hotely a exkluzívne vily. K tomu patrí aj pulzujúci nočný život a ruch mesta, ktoré láka všetkých boháčov. Najväčšou atrakciou však napriek tomu všetkému ostáva trblietavé smaragdové more.

Porto Cervo
Porto Cervo. Foto: depositphotos.com

2. Súostrovie La Maddalena

Súostrovie skladajúce sa zo siedmich hlavných ostrovov (La Maddalena, Caprera, Budello, Santo Stefano, Santa Maria, Sargi a Razzoli) je jednou z oblastí Sardínie na zozname UNESCO. Jeho vody sú jasné a čisté, na ostrovy sa organizujú poldenné aj celodenné výlety, ktoré umožňujú navštíviť niektoré malé pláže a zátoky dostupné iba loďou. Niekoľko tipov na najkrajšie pláže na ostrovoch nájdete nižšie v článku. Ostrova La Maddalena si Louis Vuitton v roku 2010 vybral ako jedno z miest, kde sa konali jeho prestížne jachtárske preteky Louis Vuitton Trophy. Na susedný ostrov Caprera je možné prejsť po moste. Navštevuje ho množstvo domácich aj turistov, ktorých láka postava Giuseppe Garibaldiho. Počas svojho vyhnanstva tu strávil niekoľko rokov. Dnes je na ostrove Garibaldiho múzeum. Aj menší ostrovček Razzoli má dôvod, prečo by ste ho nemali obísť. Keďže je to najsevernejší ostrov súostrovia, je z neho počas slnečných dní vidieť až na pobrežie Korziky.

Súostrovie La Maddalena
Súostrovie La Maddalena. Foto: depositphotos.com

3. Olbia

Priamo v prístave v meste Olbia stojí na svojom vlastnom malom ostrove trochu modernistická verzia stredovekého opevnenia. Archeologické múzeum dokazuje, že mesto bolo založené Grékmi a neskôr sa dostalo do rúk Kartágincom a Rimanom. V minulosti mesto prekvitalo najmä vďaka obchodnej a námornej činnosti. Mnohé z exponátov v múzeu pochádzajú práve z vrakov lodí. V letnom období sa v jeho priestoroch občas konajú koncerty. Za návštevu stojí aj strohá Bazilika San Simplicio, ktorá pochádza z 11. až 12. storočia.

Bazilika San Simplicio
Bazilika San Simplicio v Olbii. Foto: depositphotos.com

4. Alghero

Mesto v severo-západnom rohu Sardínie má pre mnohých väčšie čaro ako Cagliari, pretože je tichšie a kompaktnejšie. Celoročne v ňom vládnu mierne teploty a slnečné dni, čo ocenia najmä tí, ktorí hľadajú pokojnú dovolenku pri mori. Mesto sčasti chránia staré mestské hradby. Impozantná katedrála a paláce súperia o pozornosť s množstvom reštaurácií, obchodov, barov a okolitými plážami. Za zmienku stojí aj to, že mesto má vlastné letisko. Asi 50 kilometrov od Alghera je vzdialené ďalšie mesto Bosa. Je o niečo menšie, no má romantický šarm mesta na rieke a stále živé tradície.

Alghero
Jedno z najkrajších miest Sardínie, Alghero. Foto: depositphotos.com

5. Grotta di Nettuno, Neptúnova jaskyňa

Veľkolepú jaskyňu neďaleko Alghera objavili v 18. storočí miestni rybári a odvtedy sa premenila na mekku turistov. Je situovaná medzi Porto Conte a Capo Caccia a považuje sa za jednu z najkrajších prírodných jaskýň na Sardínii. Z Alghera sa k nej dá dostať dvomi spôsobmi – buď krátkou túrou, pričom sa okolo cesty vynárajú nuragi, alebo loďou, čo je o niečo fascinujúcejší zážitok. Denne sa konajú prehliadky poskytované turistom v anglickom a talianskom jazyku. V podzemnom jazere sa odrážajú stalagmity a stalaktity. Jaskyňa je vyhĺbená v útesoch, ktoré sa týčia takmer 304 metrov nad morom.

Neptúnova jaskyňa
Neptúnova jaskyňa nachádzajúca sa kúsok od Alghera. Foto: depositphotos.com

6. Nuragi v oblasti Arzachena

Jedna z najväčších kamenných a medených atrakcií stredoveku leží len približne 30 kilometrov od Olbie, no zdá sa, akoby bola vzdialená o svetelné roky (nie čo sa týka dĺžky cesty, ale skôr dramatickej odlišnosti). V tomto fascinujúcom „zhluku“ prehistorických pamiatok nájdete pohrebisko, nuragi a nezvyčajné hroby známe ako Tomba Gigante – Hroby obrov. Nuragi sú tajomné veže roztrúsené po celom ostrove a nachádzajú sa aj tu. Nezvyčajný tvár má nuragi Albucciu, nuragi La Prisgiona je zasa najmladší. Oblasť Arzachena je známa skalnatými útvarmi, ktoré vietor vymodeloval do kurióznych tvarov. Keď sa pozriete kúsok na východ od Arzachena, môže sa vám zdať, že vidíte obrovský hríb.

Nuragi
Nuragmi. Foto: depositphotos.com

7. Castelsardo

Malebné historické mesto na severnom pobreží Sardínie je známe svojimi pastelovými domami, stúpajúcimi do kopca. Na samom vrchole sa týči hrad z 12. storočia s múzeom košikárstva. Okolo hradu vedú úzke uličky, na ktorých si treba dávať pozor, najmä keď fúka vietor. V uličkách často sedia ženy pletúce košíky so zložitými vzormi. Z vrcholu je krásny výhľad na pobrežie a dokonca aj na Korziku. Dole v rušnom rybárskom meste si oddýchnete v atraktívnych reštauráciách a v obchodoch nakúpite tradičné suveníry.

mesto Castelsardo
Stredoveké mesto Castelsardo. Foto: archív CK SATUR

8. Santa Teresa di Gallura

Na špičke severnej Sardínie leží dedina Santa Teresa di Gallura. Oblasť bola obývaná už starými Rimanmi, po ktorých tu ostali viaceré archeologické pamiatky. Pláže s bielym pieskom sa striedajú s nádhernými žulovými útesmi, ktorých tvar často pripomína človeka alebo zviera. Vo vzduchu cítiť typickú stredomorskú flóru – myrtu, cistus, rôzne kríky či borievky. Nájdete tu aj jeden z najlepšie vybavených prístavov v severnej Sardínii – Longonsardo. Vďaka svojej vynikajúcej polohe je známy ešte z rímskych čias. Dnes denne vozí turistov zo Sardínie na Korziku.

Santa Teresa di Gallura
Sante Teresa di Gallura. Foto: depositphotos.com

9. Národný park Golfo di Orosei

Najväčší národný park na ostrove je miestom, ako žiadne iné. Vysoké hory Gennargenta sa zrazu stretávajú s morom, tvoria kosáčik útesov, pod ktorými sú roztrúsené zátoky v tvare podkovy, obmývané dokonale akvamarínovým morom. Nachádza sa v strede Sardínie, má bohaté podzemné vody a vyznačuje sa divokými, dramatickými scenériami. Jeho súčasťou je viacero jaskýň a priepastí. V parku žijú vzácne druhy zvierat ako muflóny, sardínske jelene a srnce, divoké mačky a líšky, ale tiež supy, sokoly, orly, jastraby a myšiaky. Pred vyše tristo rokmi tu žili dokonca aj tulene, podľa ktorých je pomenovaná jaskyňa Grotte del Bue Marino.

Golfo di Orosei
Golfo di Orosei. Foto: depositphotos.com

10. Cagliari

Sardínske hlavné mesto stojí na siedmich kopcoch. Najstaršia časť mesta, Castello, leží na vrchole jedného z týchto kopcov, vďaka čomu je z neho úžasný výhľad na Záliv Cagliari alebo Anjelský záliv. Najmä z Bastione San Remy, ktoré je postavené z typického bieleho kameňa, je možné vidieť ostatné časti Cagliari rovnako ako Stredozemné more. Moderný komplex múzeí Cittadella dei Musei obsahuje hlavnú archeologickú zbierku Sardínie, umeleckú galériu, výstavu artefaktov Ďalekého východu a, trochu bizarnú, miestnosť plnú anatomických vzoriek z 19. storočia. V 13. a 14. storočí boli okolo Cagliari postavené hrubé obranné múry. Dve z jeho impozantných veží – Torre di San Pancrazio a Torre dell’Elefante stoja dodnes. Mesto bolo dôležitým aj pre Rimanov, ktorí postavili Anfiteatro Romano. Aj v súčasnosti sa tu v letných mesiacoch konajú hudobné, tanečné a divadelné predstavenia.

Cagliari
Hlavné mesto Sardínie, Cagliari. Foto: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

Na ostrove Spargi v súostroví La Maddalena leží jedna z TOP pláží – Cala Corsaro s jemným bielym pieskom a priezračným morom. Na ostrove Budello je najfascinujúcejšou plážou Spiaggia Rosa (Ružová pláž). Svoje meno získala podľa charakteristickej ružovej farby piesku s rozbitými drobnými škrupinkami morských živočíchov.

Pláž Cala Corsaro
Pláž Cala Corsaro na ostrove Spargi. Foto: depositphotos.com

Jedna z najkrajších pláží na celom ostrove je Cala Mariolu. Svojou krištáľovou čistou vodou a zvláštnymi ružovými kamienkami zanechá táto pláž nezmazateľnú stopu v každom turistovi. Ocenia ju všetci, ktorí sa radi potápajú a šnorchlujú.

Cala Mariolu
Pláž Cala Mariolu. Foto: depositphotos.com

Obľúbenou plážou na severozápade Sardínie je Spiaggia della Pelosa s plytkou tyrkysovou vodou a bielym pieskom. Je to skutočná sardínska oáza a bez debaty jedna z najlepších európskych pláží. Pláž je dlhá tristo metrov a v niektorých častiach široká až šesťdesiat metrov. Keďže ide o populárnu potápačskú oblasť, v blízkosti je dostupných niekoľko potápačských centier.

La Pelosa
Pláž La Pelosa. Foto: depositphotos.com

Cala Brandinchi sa často nazýva „Malé Tahiti“. Je to najkrajšia pláž v blízkosti San Teodoro. Tenký oblúk bieleho piesku v zátoke obmýva čisté more a obklopuje borovicový les.

Pláž Cala Brandinchi
Pláž Cala Brandinchi. Foto: depositphotos.com

Najlepšou plážou pre rodiny s deťmi je Spiaggia di Chia. Nachádza sa na juhu ostrova, neďaleko Cagliari. Pláž je dlhá 750 metrov a široká 90 metrov. Ak budete mať šťastie, môžete v mori uvidieť delfíny. Všetko, čo sa naokolo deje, uvidíte zo španielskej strážnej veže. Keď sa pozriete na západ, zbadáte pláž Spiaggia Sa Colonia, na východe sa zasa rozprestiera pláž Spiaggia Su Portu.

pláž Chia
Najkrajšia pláž na juhu Sardínie - pláž Chia. Foto: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Počas dovolenky na Sardínii zistíte, že jedlo vnímajú domáci úplne inak. Je to čas, kedy sa stretávajú s rodinou a priateľmi, veľa sa rozprávajú a smejú. Rodiny sa zvyčajne v nedeľu okolo poludnia zhromaždia v dome starých rodičov, kde sa začnú niekoľkohodinové hody s predjedlami, prvým a druhým chodom, prílohami, zeleninou, syrmi, zákuskami a kávou.

Tradičným sardínskym jedlom je su porchedu, prasiatko pečené na ražni asi tri hodiny. Samozrejmosťou sú cestoviny. Malloredus sú cestoviny vyrobené z krupice a šafránu, ktoré sa podávajú s klobásovou omáčkou a pecorinom. Spaghittus cun cancioffa e bottariga sú ďalším jedlom, ktoré si nemôžete nechať ujsť. Špagety sú ochutené ikrami tuniaka alebo pramice a artičokmi, pokvapkané olivovým olejom. Culurgiones vyzerajú ako ravioli, ale sú plnené zemiakmi a mätou. Tento jedinečný druh cestovín sa zvyčajne podáva s paradajkovou omáčkou, bazalkou a pecorinom.

Obzvlášť bohatá je aj ponuka sladkostí a dezertov. Sebadas alebo seadas je vyprážané pečivo potreté medom, ktoré skrýva malé prekvapenie – vo vnútri je totiž ukrytý syr pecorino. Su Pan’e saba je typická sladkosť pripravovaná na sviatky alebo svadby. Je to zmes vareného vína, vody, krupice, hrozienok, píniových orieškov a mandlí.

Viac info o destinácii Sardínia

Túžite prežiť dovolenku na Sardínii? Vyberte si z ponuky cestovnej kancelárie Satur.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook