Štokholm žije v symbióze s vodou, no tiež s jeho obyvateľmi

Hlavné mesto Švédska, Štokholm, často cestovatelia označujú ako Benátky severu. Toto označenie sa používa snáď na každé severské mesto, no v prípade Štokholmu na tom niečo naozaj bude. Mesto leží na štrnástich ostrovoch a obyvatelia tu žijú v úplnej symbióze s vodou. Vedeli ste, že Štokholm má až 57 mostov? Poďme sa teda na ne pozrieť pekne z blízka.

Pokojná panoráma mesta očarí návštevníkov. FOTO: pixabay.com

Staré mesto, alebo Gamla Stan

Počas druhej svetovej vojny bolo Švédsko neutrálne a Švédi sú známi svojou veľmi pohodovou náladou. Typický Švéd radšej sedí doma s knihou, než aby vstupoval do konfliktov. Čo to ale znamená pre turistu? Štokholm patrí medzi jedno z najzachovalejších miest v Severnej Európe s nádherným historickým centrom – Gamla Stan.

Úzke uličky, kaviarne, architektúra a množstvo reštaurácií sú jednoznačným lákadlom na minimálne víkendový pobyt v meste. Po Gamla Stan sa môžete prechádzať celé hodiny a vždy objavíte niečo, čo si budete musieť vyfotiť. Odporúčame vyskúšať aspoň jednu kaviareň a dať si skvelé švédske pečivo.

Farebné uličky Štokholmu sú prudko fotogenické a ako stvorené na prechádzky. FOTO: pixabay.com 

Kráľovský palác

Kráľovský palác vo Švédsku patrí medzi najväčšie v Európe a má viac ako 600 izieb. Ide o oficiálne sídlo Švédskeho kráľa. Určite si počkajte na oficiálnu výmenu stráží – je naozaj pozoruhodná. Vstupné do kráľovského paláca stojí 16 €.

Vedeli ste napríklad, že Švédska princezná sa vydala za svojho fitness trénera? Vo Švédsku si je každý rovný.

Djurgarden a Vasa múzeum

Štokholm je mestom múzeí, o tom niet pochýb. Čo si tu všimnete na prvý pohľad je, že samotné mesto je zelené. Tam, kde nie je voda, tam sú stromy, parky a cyklotrasy. Štokholm vyšiel svojim obyvateľom v ústrety a vytvoril mesto, v ktorom sa žije dobre a obyvatelia sú na prvom mieste.

Djurgarden je jeden z 57 ostrovov Štokholmu a známy je tým, že ide o ostrov múzeí. Väčšina múzeí je práve tu a už len samotná cesta na Djurgarden je zážitok. Dostaneš sa sem loďou z pred Kráľovského paláca v Starom meste. Ide o súčasť mestskej hromadnej dopravy a stojí rovnako, ako autobus.  Ak vás ale múzeá prestanú baviť, vyskúšajte niektorý z kolotočov. Áno, nachádza sa tu aj lunapark.

Navštíviť môžete aj Vasa múzeum, kde uvidíte skutočnú, funkčnú a perfektne zachovanú Vikingskú loď zo 17.storočia. Múzeí tu je viacero, toto však nevynechajte.

Múzeum Vasa ukrýva aj pravú zachovanú loď Vikingov. FOTO: depositphotos.com

Múzeum ABBA

Známa popová kapela zo 70tych rokov, ABBA, dnes už aktívna nie je. Na ich počesť ale stojí v Štokholme ABBA múzeum, kde uvidíš množstvo fotografií z koncertov, kostýmov a zaujímavostí, ktoré sa týkajú kapely.

Štokholm je veľmi príjemné mesto, na ktoré vám víkend nebude stačiť. Aký je však najlepší spôsob, ako preskúmať celé mesto? Na bicykli. Štokholm, ako celé Švédsko, je veľmi otvorený cyklistom a celé mesto je raj pre cyklistov. Pozri si aktuálnu ponuku zájazdov do Štokholmu a priprav sa na Benátky severu.