Srí Lanka, Seychely, Maldivy: TOP 3 destinácie na exotickú dovolenku

Ležia v Indickom oceáne, vyzerajú, akoby sa vynorili z rozprávania o raji a majú neskutočné čaro. Srí Lanka, Seychely a Maldivy patria k najlepším lokalitám pre dovolenku v exotike. A hoci majú toľko spoločného, každý má aj svoje jedinečnosti a zvláštnosti. Poďte sa na ne pozrieť spolu s nami!

Oslňujúca Srí Lanka

Srí Lanka.
Srí Lanka. FOTO: depositphotos.com

Krajina dravých vtákov, žiarivých zelených polí, jazier vyzdobených ružovými lotosovými kvetmi a hmlistých kopcov, kde sa ukrývajú čajovníkové plantáže. Lesmi sa prechádzajú divoké slony, v džungli vládnu divé leopardy. Národný park Yala je známy najväčšou svetovou koncentráciou týchto elegantných, ale nebezpečných šeliem. Vnútrozemie sa pýši starobylými budhistickými chrámami a pozostatkami historických kráľovstiev. Srí Lanka je skvelé miesto na exotickú dovolenku pre rodiny s deťmi. Škála aktivít práve pre tento typ dovolenkárov je na Srí Lanke rozmanitá a pestrá.


Za kultúrou aj divočinou

Ostrovný štát veľkosti Írska ohraničujú piesočnaté brehy. No nebolo by spravodlivé označovať Srí Lanku len ako plážovú destináciu. Navyše s luxusnými plážami Seychell alebo Maldív sa nemôže úplne porovnávať. Na druhej strane je najlepšou voľbou na turistickú dovolenku. Navštívte kultúrny trojuholník krajiny – centrálnou oblasťou sa tiahnu úžasné náboženské a historické pamiatky, z nich niektoré patriace medzi svetové dedičstvo. Na južnom pobreží stojí za návštevu chrámové mesto Kataragama. Vo vnútrozemí sa nachádza druhé najväčšie mesto ostrova Kandy, kde je známy Chrám Budhovho zubu. Mesto Ratnapura slúži ako najlepší východiskový bod pre návštevu Národného parku Uda Walawe a vzácneho tropického dažďového pralesa Sinharaja. V tejto oblasti žili prvé civilizácie na ostrove, po ktorých tu ostalo množstvo zničených palácov a chrámov. Najdôležitejšie sú fascinujúce mestá Anuradhapura a Polonnaruwa, nádherné jaskynné chrámy Dambula a citadela Sigiriya.

Jaskynné chrámy Dambula
Jaskynné chrámy Dambula. FOTO: depositphotos.com

V niektorom zo stovky parkov a rezervácií budete obdivovať voľne žijúce zvieratá. Nedotknutú prírodu možno nájsť na sever od hlavného mesta Colombo. Na polostrove Kalpitiya môžete pozorovať delfíny, morské korytnačky alebo veľryby. V Národnom parku Wilpattu a jeho okolí žijú leopardy, slony a leňochody. Národný park Yala je druhý najväčší v krajine. Nájdete v ňom lagúny, vodné nádrže, pasienky, kroviny a lesy. Park je domovom pre viac ako dvesto druhov vtákov a cicavcov. Okrem leopardov sú zaujímavými obyvateľmi parku krokodíly, pávy, šakaly, leňochody a majestátne slony. Najlepším miestom na pozorovanie slonov je ale Národný park Minneriya.


Seychely – Rajská záhrada

A to doslova. Podľa britského generála Charlesa Georgea Gordona sa skutočná Rajská záhrada nachádzala na ostrove Praslin v súostroví Seychely. Či už tomu niekto verí, alebo nie, keď sa ocitne na dovolenke na Seychelách, má pocit ako v ozajstnom raji. Svieže súostrovie tvorí 115 ostrovov. Rozlohou však nie sú veľké. Ak by sme zrátali pevninské časti každého ostrova, dostali by sme sa približne k veľkosti Viedne. Najväčším ostrovom je Mahé, kde uvidíte úžasné druhy vtákov a rastlín, rezervácia na ostrove Praslin Vallée de Mai patrí k svetovému dedičstvu UNESCO a je jediným miestom na svete, kde rastú legendárne kokosové palmy, známe pre svoje eroticky vyzerajúce semená. 

Slony vo voľnej prírode.
Slony vo voľnej prírode. FOTO: depositphotos.com

Najlepší oddych na plážach

Ostrovnú prehliadku zakončite pobytom na pláži – východné pobrežie okolo Trincomalee žiari bielym pieskom a vysokými palmami, na južnom pobreží stojí niekoľko krásnych hotelov, predstavuje prírodnejšiu časť ostrova s rozľahlým morom a skvelými možnosťami na surfovanie.

Jediný problém môže byť rozhodovanie o vhodnom termíne pre dovolenku na Srí Lanke. Krajina má dve monzúnové obdobia, ktoré postihujú rôzne časti ostrova. Vo všeobecnosti ale platí, že kopcovité vnútrozemie a južné a západné pobrežie je najlepšie navštíviť medzi októbrom a aprílom, východné pobrežie zasa od marca do augusta. Bezproblémové bude však vaše rozhodovanie o tom, ako sa na Srí Lanku dostať. V Sature vás zbalíme na úžasné poznávacie zájazdy, vďaka ktorým spoznáte jedinečné čaro tejto krajiny.


Skutočná plážová dovolenka

V porovnaní so Srí Lankou na Seychelách nenájdete veľa historických pamiatok na obdivovanie. Všetko sa točí skôr okolo prírody. Aj v hlavnom meste Victoria na ostrove Mahé je najväčšou atrakciou Národná botanická záhrada s pôvodnými a exotickými rastlinami, orchideami a obrovskými korytnačkami.

Korytnačka na Seychelách
Korytnačka na Seychelách. FOTO: depositphotos.com

To, čo na súostroví naozaj stojí za to, sú pláže. Biely piesok, šum mora, vysoké palmy a ohromné balvany. Práve tie sú poznávacím znamením Seychel. Anse Source d'Argent na ostrove La Digue je jednou z najfotografovanejších pláží na svete.

Hlavné mesto Victoria.
Hlavné mesto Victoria. FOTO: depositphotos.com

Jednou z najkrajších pláží na ostrove Mahé je Anse Intedance. Malý kosáčik bieleho piesku na južnom pobreží vyhľadávajú najmä surferi. Magnetom na turistov je trblietavá pláž Beau Vallon na severozápadnom pobreží. Na obzore je vidieť hornatý ostrov Silhoutte, ku ktorému sa dá priblížiť na vodných skútroch alebo lyžiach. More je obvykle pokojné, vďaka čomu je vhodné aj pre rodiny s deťmi. Na severovýchodnom pobreží Praslinu sa rozprestiera pláž Anse Volbert s teplou a plytkou vodou bezpečnou aj pre deti. Pláž Anse Lazio je lemovaná žulovými balvanmi. Dlhý úsek piesku splýva s krištáľovo čistou vodou v úžasných odtieňoch modrej. Plytký východný koniec je chránený koralovým útesom, takže je ideálny na kúpanie aj šnorchlovanie.

Pláž Anse Source d'Argent.
Pláž Anse Source d'Argent. FOTO: depositphotos.com

Keďže Seychely ležia takmer na rovníku sú ideálnou dovolenkovou destináciou počas celého roka, aj keď od novembra do marca ich môže zasiahnuť silnejší vietor. Hlavné ostrovy sú dostatočne veľké na to, aby ste unikli pred dažďom – ak prší na severe, vyberte sa na juh a naopak. Pohyb medzi jednotlivými ostrovmi je veľmi jednoduchý, preto nebudete mať pocit, akoby ste tu uviazli. Môžete voľne spoznávať každý z ostrovov presne tak, ako vám to vyhovuje. A hoci dovolenku na Seychelách vyhľadávajú najmä mladé páry ako cieľ svadobnej cesty, je to vhodné miesto aj pre rodiny s deťmi. Tínedžeri aj dospelí nájdu veľa príležitostí na dobrodružstvo – výlety na Praslin, Mahé a La Digue, šnorchlovanie, potápanie, rybolov... Presvedčíte sa o tom aj s našou cestovnou kanceláriou Satur, kde vám ponúkneme dovolenku na Seychelách podľa vašich predstáv.

Pláže na Seychelách
Pláže na Seychelách. FOTO: depositphotos.com

Luxusné ľalie Maldív

Príchod na Maldivy je pre väčšinu dovolenkárov nezabudnuteľným zážitkom – more má naozaj žiarivý odtieň tyrkysovej, piesok je skutočne jemný a biely ako cukor. Vyzerajúce ako perly zaberajú ostrovy Maldív v Indickom oceáne rozlohu približne 90-tisíc kilometrov štvorcových. Spolu ich je okolo 1190, no len na 200 z nich žije pôvodné obyvateľstvo a ďalších asi 140 sa premenilo na luxusné dovolenkové strediská. Každý malý ostrov je ako malá luxusná ľalia väčšinou obsadená jediným hotelom. Maldivy sú synonymom pre inovatívny pôvab s nespočetným množstvom stredísk, ktoré súťažia, aby sa prekonali v tom, ktoré bude najviac „šik“. Pôvodná destinácia pre medové týždne sa časom zmenila. Keď sa začali vracať páry už aj so svojimi deťmi, mnohé rezorty začali pracovať na aktivitách pre najmenších. Napriek tomu je ešte aj dnes dostatok ostrovov zameraných výhradne na dospelých. 

Pláž Maldivy.
Pláž Maldivy. FOTO: depositphotos.com

Život nad vodou aj pod vodou

Štýlové vilky stojace na koloch priamo nad vodou sú dnes bežným obrazom dovolenky na Maldivách. Prvé takéto ubytovanie bolo na ostrovoch vybudované v 90. rokoch 20. storočia a postupne pribudli aj ďalšie neobvyklé atrakcie.

Luxusné vilky na Maldivách
Luxusné vilky na Maldivách. FOTO: depositphotos.com

Prvá podvodná reštaurácia Ithaa, ktorá je súčasťou rezortu Conrad Maldives Rangali bola otvorená v roku 2004. V roku 2014 dostala ocenenie od časopisu New York Daily News ako najkrajšia reštaurácia na svete. Samotný vstup do nej vyzerá tak trochu ako z príbehu Alice v Krajine zázrakov. Hostia sú uvedení cez drevené mólo do malého slameného pavilónu, odkiaľ sa dostanú trochu tmavým schodiskom do samotnej reštaurácie. Tá je umiestnená päť metrov pod hladinou mora. Priestor na sedenie tvorí malá priehľadná miestnosť, len deväť metrov dlhá a päť metrov široká. Súčasne sa do nej zmestí štrnásť hostí. Len kúsok za sklom plávajú ryby všetkých farieb, stolovníci občas zazrú korytnačky a raje a niekedy aj žraloky. uprostred Indického oceána existuje miesto, kde si môžete zatancovať v hĺbke šesť metrov pod morskou hladinou.

Podvodná reštaurácia
Podvodná reštaurácia. FOTO: http://conradhotels3.hilton.com

Prvý podmorský klub Subsix bol po rozsiahlej renovácii znovu otvorený v roku 2015. Výnimočný je aj tým, že sa nachádza vo vzdialenosti 500 metrov od pobrežia, takže hostia sa doň dostanú len na člnoch. Schodisko vedie návštevníkom do hlbín oceána, do klubu s oknami od podlahy až po strop, aby ľudia mohli obdivovať nádheru koralových útesov a podmorského sveta. Klub patrí k luxusnému komplexu Per Aquum Niyama. Ďalšou zaujímavosťou sú podmorské kúpele. Niektoré strediská lákajú na open-air kiná pod holým nebom, kým ďalšie zamestnávajú vlastných morských biológov, ktorí zavedú hostí do najlepších koralových záhrad.

Podmorský Club Subsix na Maldivách
Podmorský Club Subsix na Maldivách. FOTO: facebook PER AQUUM Niyama

Ktorý z vyše 140 rezortov si vybrať, nie je ľahké rozhodnutie. Pohyb medzi jednotlivými ostrovmi nie je taký jednoduchý ako na Seychelách, najmä ak ide o ostrovy, na ktorých stoja rezorty rôznych skupín. Väčšina návštevníkov preto väčšinu svojej dovolenky strávi na jednom mieste. Vybrať si však môžete ostrovy so širokou ponukou aktivít – niektoré ponúkajú bicykle na poznávanie okolia, iné majú vlastné observatórium. Strediská v blízkosti hlavného ostrova Malé sú dosiahnuteľné rýchloloďou, kým na tie vzdialenejšie vás vezme hydroplán, čo je tiež skvelý zážitok, no o niečo drahší.

Maldivy.
Maldivy. FOTO: archív CK Satur

Maldivy sú ale najmä top destináciou na potápanie a šnorchlovanie a dokonca sú veľkým súperom Egypta. Takmer pri každom ostrove sa nachádza koralový útes, vzdialený od pláže len pár metrov. Vyberte si ten svoj z našej ponuky a doprajte si exotickú dovolenku na Maldivách!

Potápanie a šnorchlovanie
Potápanie a šnorchlovanie. FOTO: depositphotos.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook