Sladká výzva: Koľké z týchto európskych dezertov ste mali na tanieri?

Čo spraví z prechádzok po promenáde Francúzskej riviéry či uličkách Talianska ešte sladší zážitok? Návšteva lokálnej cukrárne! Vybrali sme pre vás desiatku legendárnych európskych dezertov, ktoré stoja za zjedenie. A nezabudnite, najviac si ich vychutnáte v ich domácom prostredí.

S väčšinou sladkostí príznačných pre tú-ktorú európsku krajinu sa stretnete aj u nás na Slovensku. No dopriať si ich na dovolenke má svoje zvláštne čaro. Nie iba preto, že vás nabijú energiou pre ďalšie objavy, ale ich chuť sa vám navždy spojí s príjemnými spomienkami na leto, cestovanie a relax, takže keď sa nabudúce pustíte do baklavy, razom sa prenesiete na grécku pláž, kde vám bolo tak krásne. Navyše, čo dezert, to pútavý príbeh. Prostredníctvom neho nahliadnete do kulinárskej histórie vašej dovolenkovej destinácie.

Sladké ničnerobenie na dovolenke pre vás zabezpečí tím CK SATUR, ktorý sa postará o to, aby váš oddychový režim od prípravy na cestu až po návrat domov nenarušil žiaden stres. A vy sa zatiaľ môžete venovať gastro výzve tohto leta: ochutnávke najznámejších európskych dezertov. Vytiahnite lyžičky, tu sú sladkí kandidáti a ich stručné „životopisy“.

Poznávacie zájazdy do Európy

Chorvátske krafne

Každá oblasť Chorvátska má vlastný „tajný“ recept na variáciu stredoeurópskych šišiek pripravovanú z kysnutého cesta. Pravé krafne by mali byť jemné, nadýchané a obzvlášť pre amerických turistov pôsobia exoticky, pretože na rozdiel od zámorskej verzie nemajú tvar prstenca s dutým miestom v strede. Najpopulárnejšie sú v čase februárových fašiangových osláv, ale jedia sa celoročne – plnené ovocným želé, džemom, marmeládou, nugátovým alebo vanilkovým krémom.

Chorvátske krafne
Chorvátske krafne. Foto: shutterstock.com
Ponuka dovoleniek v Chorvátsku

Grécka baklava

Tento dezert je taký dobrý, že o ne národy zvádzajú boje. Spor o pôvod sladkosti, na ktorú si nárokujú Gréci, Turci, Libanonci aj Balkánci, dokonca skončil až na Bruselskom súde. Najlepšie je ochutnať všetky verzie a empiricky posúdiť, ktorá je tá naj. Skúsení kulinári zistia rozdiel už na prvé zahryznutie. Grécky typ medovo-orechového zákusku je na rozdiel od chrumkavého tureckého a maslového libanonského štedrejšie okúpaný v sladkom sirupe a s výraznejšou chuťou vlašských orechov.

Grécka baklava
Grécka baklava. Foto: shutterstock.com
Ponuka dovoleniek v Grécku

Talianske tiramisu

Relatívny nováčik na dezertnej scéne uzrel svetlo sveta 24. decembra 1969 v reštaurácii Le Beccherie v talianskom meste Treviso. Piškótový koláčik od začiatku sprevádza reputácia vášnivej sladkosti – povráva sa, že má efekt afrodiziaka a preto ho v minulosti zvykli servírovať vo verejných domoch Trevisa. Nech už je to akokoľvek, tieto fámy pomohli spraviť z Tiramisu hviezdu strieborného plátna. Vo filme Bezsenné noci v Seattli sa o Tiramisu zmienil Tom Hanks ako o záhadnej veci, z ktorej sú moderné ženy paf, a z dovtedy neznámeho dezertu sa stal v USA hit každej kuchyne.

Talianske tiramisu
Talianske tiramisu. Foto: shutterstock.com
Ponuka dovoleniek v Taliansku

Francúzska čokoládová pena

Čokoládová majonéza, takto sa na konci predminulého storočia hovorievalo našľahanej pene, ktorú – prekvapivo – nestvoril profesionálny kuchár, ale impresionistický maliar a vyhlásený bohém Henri Toulouse-Lautrec. Jeho recept na penu alebo mousse bol veľmi jednoduchý. Iba tmavá čokoláda vyšľahaná s vaječnými bielkami. Dnes sa najčastejšie podáva s čerstvým bobuľovým ovocím a mätou ako samostatný dezert alebo ako súčasť rozličných cukrárskych náplní.

Francúzska čokoládová pena
Francúzska čokoládová pena. Foto: shutterstock.com
Ponuka poznávacích zájazdov do Francúzska

Španielske churros

Vyprážané pásiky zo šiškového cesta obalené v škorici majú pre turistov ideálny tvar, pretože nevyžadujú žiadne krájanie. Jednoducho si ich vezmete do ruky a môžete pomedzi maškrtenie pokračovať v poznávaní okolia. Pôvod churros sa pripisuje španielskym pastierom, ktorí tento dezert pripravovali na panvici nad otvoreným ohňom a balili ho so sebou na lúky namiesto energetickej tyčinky, aby vládali postarať sa o ovce. Povzbudzujúci účinok sladkosti ešte znásobíte, ak si k nej dáte za šálku silnej čiernej kávy, ako to robia domáci v Španielsku či v štátoch Latinskej Ameriky.

Španielske churros
Španielske churros. Foto: shutterstock.com
Ponuka dovoleniek v Španielsku

Bulharská tekvicová štrúdľa

Tikvenik je názov ťahanej tekvicovej štrúdle, ktorú tradične pečú v Bulharsku. Je súčasťou štedrovečernej tabule, ale aj bežných nesviatočných raňajok. Základ tvorí osladená tekvicová dužina, ktorú dopĺňa chuť orechov, cukru a škorice, to všetko obalené v lístkovom ceste. Tikva znamená doslova tekvica, odtiaľ dostal dezert svoje meno. Podáva sa zakrútený v tvare špirály, posypaný práškovým cukrom a sprevádzaný netypickým drinkom - pohárom vychladeného bieleho jogurtu.

Bulharská tekvicová štrúdľa
Bulharská tekvicová štrúdľa. Foto: shutterstock.com
Ponuka dovoleniek v Bulharsku

Cyperské potešenie

Loukoumi, známe tiež ako cyperské alebo Afroditino potešenie, sa vyrába v pobrežnej dedine neďaleko Paphosu, Geroskipou. Kto je zvedavý, ako sa z vody, škrobu a cukru postupne stávajú kocky  želatínovej konzistencie a neodolateľnej chute, môže do výrobne zavítať na exkurziu a pozrieť si celý proces zblízka. Loukoumi patria k jedlým suvenírom, na ktorých nákup by ste si mali vyhradiť viac času, pretože bude ťažké rozhodnúť sa, či si domov odnesiete jahodovú, ružovú, mandarínkovú, banánovú, bergamotovú alebo inú príchuť. Skvelé sú všetky!

Cyperské potešenie
Cyperské potešenie. Foto: shutterstocks.com
Ponuka dovoleniek na Cypre

Turecká tuhá zmrzlina

Tureckí cukrári dali kumštu výroby zmrzlín nový rozmer a vymysleli druh, ktorý sa netopí. Dondurma, chladená delikatesa s pôvodom v meste Maraş, vyniká od konkurencie v mraziarenských boxoch už tým, že vám ju naservírujú s vidličkou a nožíkom. Za špecificky tuhú a ťahavú konzistenciu môže prídavok arabskej gumy a salepu, múky vyrobenej z hľúz rodu orchideí, v základnej cukrovo-mliečnej zmesi. Než vám ju zmrzlinár podá, nezabudnite si vytiahnuť foťák, pretože ťahanie „žuvačkovej“ dondurmy na ceste do kornútika je vždy prísľubom nevšedného vizuálneho zážitku.

Turecká tuhá zmrzlina
Turecká tuhá zmrzlina. Foto: shutterstock.com
Ponuka dovoleniek v Turecku

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook