Škandinávia - jeden z najkrajších kútov našej planéty

Škandinávia, v zastúpení krajín Nórsko, Dánsko a Švédsko, je geologicky najstaršou súčasťou európskej pevniny. Je plná nádherných lesov, čistých jazier a riek, mohutných zaľadnených pohorí a dlhých hlbokých fjordov. Práve v Škandinávii je z celej Európy doposiaľ najlepšie zachovaný pôvodný ráz krajiny To, čo ale z týchto krajín pre nás robí niečo neopakovateľné, je aj mentalita miestnych obyvateľov. I keď možno na prvý pohľad pôsobia trochu chladno, akoby si udržiavali odstup, v skutočnosti však len nechcú narušovať našu súkromnú sféru. Ale pokiaľ kohokoľvek oslovíte, prípadne požiadate o pomoc, Škandinávci vedia byť veľmi ústretoví, priateľskí a nápomocní. No a, samozrejme, tieto krajiny sú naozaj prekrásne a pre mnohých z nás ešte stále tak trochu obalené rúškom tajomstva.

Nórsko, krajina fjordov, lesov a údolí

Vraj najkrajšou krajinou Európy je Nórsko. S istotou je však krajinou s najvyššou životnou úrovňou a to nielen v rámci Európy. Ak zavítate do Nórska, nestačí vidieť iba jeho hlavné mesto Oslo, ktoré je obklopené početnými ostrovmi a lesnatými kopcami, pretože tým pravým Nórskom je jeho, mnohokrát ešte nedotknutá, príroda - fjordy, vodopády, ľadovce a pobrežie s neopakovateľnými drevenými domčekmi. To najkrajšie, čo nórska príroda dokázala vytvoriť, sú však fjordy stredného Nórska ako Geirangerský fjord, na listine UNESCO zapísaný spoločne s najužším fjordom Naeroyfjord a ľadovcom Jostedalsbreen so svojimi splazmami. Najväčšou prírodnou „atrakciou“ je súostrovie Lofoty, rozprestierajúce sa za polárnym kruhom. Skaly vyrastajúce priamo z oceánu, drevené rybárske domčeky, všadeprítomný škrekot čajok, pozorovanie polárneho dňa a nekonečná pohoda na nórsky spôsob.

  • Nórsko
  • Nórsko
  • Nórsko
  • Nórsko
  • Nórsko
  • Nórsko

Dánsko, malý prímorský štát

Hneď dve prvenstvá charakterizujú túto krajinu. Podľa nemeckého prieskumu tu žijú najšťastnejší a najspokojnejší ľudia našej planéty a podľa každoročných medzinárodných prieskumov sa jedná o krajinu s najnižšou korupciou. V Dánsku sa tiež dozviete, že ich štátna vlajka je najstaršou na svete. Najviac atrakcií sa ponúka popri Jutskom polostrove, na ktorom sa rozprestierajú až dve tretiny rozlohy Dánska s famóznym Legolandom, ale hlavne najväčší dánsky ostrov Sjaelland s metropolou krajiny, mestom Kodaň. Svojim liberálnym spôsobom života ponúka mnohým turistom nevšedné zážitky, akým je určite návšteva hi-pi štvrte Kristiánie, zábavný park Tivoli, prístav Nyhavn, odkiaľ štartujú vyhliadkové plavby po kanáloch Kodane. Na všetko tu dozerá symbol mesta - Malá morská panna, jedna z najznámejších postáv Andersenových rozprávok. Hans Christian Andersen, rodák z tretieho najväčšieho dánskeho mesta Odense na ostrove Fyn, väčšinu svojho života prežil, tvoril a zomrel v meste Kodaň.

Prístav Nyhavn
Prístav Nyhavn. FOTO: depositphotos.com

Najväčším magnetom ostrova Sjaelland však bezpochyby zostávajú kráľovské zámky. Priamo v Kodani je najstaršou stavbou mesta a sídlom parlamentu zámok Christanborg slot, hlavné sídlo kráľovnej Margarety II. - Amalienborg slot a zámok Kristiána IV. - Rosenborg slot, v ktorom sú uložené korunovačné klenoty. Populárna je aj pevnosť so zámkom, do ktorého Shakespeare umiestnil dej Hamleta - Kronborg slot. Najkrajším z nich je zámok Frederiksborg slot, ktorý leží na troch ostrovoch. Barokovo-rokokové stavby zastupuje letná oficiálna rezidencia kráľovskej rodiny zámok Fredensborg slot. Na ostrove sa tiež nachádza katedrála s hrobkami dánskych monarchov v Roskilde a torzá piatich vikingských plavidiel z 12. storočia vytiahnutých z roskildského fjordu. Deti istotne poteší návšteva pravekej dediny v Lejre.

Zámok Frederiksborg
Zámok Frederiksborg. FOTO: depositphotos.com

Švédsko, krásna severská zem

Táto krajina sa môže pochváliť jedným z najkrajších hlavných miest vôbec. Stockholm je hlavným magnetom turistov, mesto ležiace malebne na štrnástich ostrovoch, vďaka čomu si vyslúžilo prezývku Benátky severu (i keď podľa mnohých názorov je ešte krajšie ako samotný originál) a ďalších 24 000 šérových ostrovčekov za hranicou mesta. Štokholm sa rád pýši aj najväčšou sférickou stavbou na svete - halou Globen, pôvodne postavenou pre Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, v súčasnosti využívanou na viaceré účely a aktivity. Zaujímavosťou je možnosť vyviesť sa na strechu tohto obrovského glóbusu a zažiť tak fantastickú vyhliadku na mesto. Určite sa oplatí pozrieť si najväčší, ešte stále obývaný, Kráľovský palác a predovšetkým poludňajšie slávnostné striedanie stráží, budovu radnice Stadshuset so zlatou a modrou sálou, ako aj s miestnosťami, v ktorých sa slávnostne konáva banket po skončení udeľovania Nobelovej ceny (udeľuje sa v Koncertnom dome), ostrov Djurgaarden (bývalá poľovnícka obora) so svojimi atrakciami ako zábavný park Grona Lund a tiež skanzen – najstaršie múzeum pod holým nebom na svete so 160 domami a dvormi, ktoré boli zozbierané z celej krajiny, aby dokumentovali život v minulosti a podľa ktorého dnes svoje meno nesú všetky skanzeny.

  • Švédsko
  • Švédsko
  • Švédsko
  • Švédsko
  • Švédsko
  • Švédsko

Nezabudnuteľný zážitok zanechá múzeum bojovej lode Vasa - jedna z najnákladnejších a najdokonalejších vojenských lodí, avšak s jedným vážnym konštrukčným nedostatkom. Loď bola totiž príliš úzka a vysoká, navyše preťažená, nakoľko kráľ Gustav II. Adolf vo vojne proti Poľsku na nej chcel mať čo najviac diel. Po slávnostnej salve pri odchode z mesta sa loď príliš naklonila, cez spodné strelne sa do lode dostala voda a po niekoľkých minútach po vyplávaní sa loď v roku 1628 neďaleko prístavu potopila. Po tristotridsiatichtroch rokoch bola slávnostne vytiahnutá a dnes ju možno obdivovať v jej múzeu. V susedstve sa nachádza zázračný svet postavičiek z rozprávok Astrid Lingrenovej, kde počas letu, plavby a prejazdu rozprávkovým svetom stretnete Emila z Lonebergy, Pippi Dlhú Pančuchu, či Karlssona zo strechy.

Múzeum bojovej lode Vasa
Múzeum bojovej lode Vasa. FOTO: depositphotos.com

Aj ako zábavná destinácia pre deti

Všetci dospelý boli voľakedy deťmi, ale málokto si na to pamätá, povedal slávny francúzsky spisovateľ. Aj Škandinávia sa dá pozrieť očami detí. Dánske mesto Rodbyhavn je domovom najväčšieho severského aquaparku Lalandia, kde si vodné dobrodružstvá užijú nielen deti. Skutočné kúpanie sa dá, pre túto krajinu nečakane, užiť priamo na najkrajšej dánskej pláži Marielyst. Milovníci zvierat ocenia návštevu safariparku Knuthenborg a krokodíliu ZOO. V Kodani sa deti v Ripleyho múzeu stretnú so známym výrokom Verte alebo Nie! a tiež s rozprávkovým svetom najslávnejšieho rozprávkara na svete Hansa Christiana Andersena. Trochu strachu deťom naženie Strašidelné laboratórium, vybehať ho však môžu v zábavnom parku Tivoli. Príbehy o podmorskom živote im rozpovie dánske akvárium. Do čias vikingov sa prenesú vďaka vikingským plavidlám v Roskilde a pravek predstaví dedinka Lejre. Vynechať sa, samozrejme, nedá ani známy Legoland v Billundu. Vo Švédsku na deti čaká obrovský tropický prales Universum s voľne sa pohybujúcimi zvieratami a zábavný park Lisberg. V meste Boras deti prekvapí prvá africká ZOO. Hlavné mesto Švédska si deti môžu pozrieť cez zázračný svet rozprávok v múzeu Astrid Lindgrenovej nazývanom Junibacken, ktorej najslávnejšou postavičkou bola Pipi Dlhá Pančucha.

Zábavný park Tivoli
Zábavný park Tivoli. FOTO: archív CK SATUR

Ideálne obdobie na návštevu je približne od mája do októbra, kedy počasie umožňuje poznávať krásy v tejto oblasti dosýta. Vybrať si môžete z pomerne širokej ponuky poznávacích zájazdov do Škandinávie, pričom sa môžete sem pokojne vybrať aj s celou rodinou.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook