Novinka v poznávaní: kráľovské venné mestá

Pýchou Českej republiky sú jednoznačne krásne a históriou nabité mestá, pričom veľmi zaujímavé a netradičné sú venné, ktoré kedysi patrili českým kráľovnám. Celkom deväť miest, ktoré až na jedno ležia vo východnej časti Čiech, môžete spoznávať s CK SATUR.

Česká republika je malebnou krajinou, plná vzácnych stavieb so starobylým prostredím, ktorá zároveň počas letnej sezóny ponúka nespočetné množstvo zábavy, festivalov, podujatí, kde si na svoje prídu obdivovatelia dejín, umenia, prírody, dobrého jedla a kvalitných nápojov. Český turizmus má bohatú ponuku aj pre rodiny s deťmi, ktoré sa môžu túlať po cyklotrasách, zoologických záhradách a zažiť tak i skutočné "africké safari", alebo sa nechať unášať na lodiach po zamatovej hladine českých riek. Novinkou v našej ponuke na júl sú venné mestá českých kráľovien, ktoré sú priam ideálne na neobyčajné poznávanie, pričom vás bude sprevádzať sprievodca CK SATUR.

Hrdé kráľovné

České kráľovné to v minulosti mali skutočne pestré. Od začiatku 14. storočia českí králi odkazovali kráľovské venné mestá svojím manželkám. Týmto spôsobom tak aj ony mali svoje príjmy. Vyberalo sa tzv. šošovné, teda daň, ktorú odovzdávali mešťania dvakrát do roka. Kráľovnej okrem toho prislúchali aj rôzne dary ako zverina, ryby či obilie. Aj keď síce nemohli s mestom naložiť ako so svojim majetkom, napríklad ho predať, dokázali ho využívať na zábavu alebo ako svoje útočisko. 

Mělník
Mělník. Foto: CK SATUR

Po stopách aristokracie

I keď venné mestá postupne stratili význam, najskôr po bitke na Bielej Hore v roku 1620 a definitívne po roku 1918, neupadli do zabudnutia, ale ostali fascinujúcou súčasťou slávnej českej aristokracie. Nielen ich životné osudy, ale skutočné kamenné svedectvá môžeme obdivovať aj dnes a to v mestách Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Chrudim, Jaroměř, Mělník, Nový Bydžov, Polička, Trutnov a Vysoké Mýto. My sme pre vás do poznávacieho zájazdu vybrali päť z nich, ktoré svojim zjavom a tajuplnosťou podčiarknu svoju vznešenosť.

Na ceste za kráľovskými klenotmi

Počas poznávacieho zájazdu vennými mestami objavíte Eliškino mesto Polička s mimoriadne dobre zachovaným gotickým opevnením a vystúpite na pozoruhodný hrad Svojanov. Krásne okolie, ikonická valcovitá veža, dámske a pánske salóniky, empírové izby či mučiareň a dom zbrojnošov vám rozpovedajú vášnivé príbehy.

Hrad Svojanov
Hrad Svojanov. Foto: CK SATUR

Hradec Králové bol darom kráľa Václava II. Eliške Rejčke. Tá tu nechala postaviť katedrálu sv. Ducha, a od tej doby sa jej hovorí „hradecká kráľovná“. Gotická stavba s renesančnou Bielou vežou je srdcom historického jadra. Pastelové farby renesančných domov dodávajú mestu ešte viac krásy. Okrem histórie si môžete vychutnať aj vyhliadkovú plavbu parníkom po Labe.

Hradec Králové
Hradec Králové. Foto: unsplash.com

Václav II. Eliške daroval aj Jaroměř, mesto záhrad a parkov ležiace v očarujúcej časti sútoku riek Laby, Úpy a Metuje. Určite neprehliadnuteľná je baroková pevnosť Josefov, kde si pozriete jedinečný podzemný obranný systém. Cennou pamiatkou je aj barokový hospital Kuks, ako miesto stretávok umelcov a šľachty z celej Európy.

Jaroměř
Jaroměř. Foto: CK SATUR

Kráľovsky pôsobiace mesto i dnes Dvůr Králové nad Labem bolo v rukách Žofie Bavorskej, ktorá sa do dejín zapísala ako staviteľka sakrálnych stavieb. Obdivovať tu môžete múzeum cyklistiky, expozíciu výroby vianočných ozdôb, bylinkovú záhradu v barokovom areáli v Žirči, priehradu Les Království z roku 1919 a mimoriadne atraktívne zoo v štýle safari. 

Priehrada Les Království
Priehrada Les Království patrí medzi najkrajšie v Čechách. Foto: CK SATUR

Mělník patriaci Eliške Pomořanskej so zámkom a historickým centrom svoje kúzlo ukrýva aj pod zemou. V tunajších zámockých pivniciach sa dozviete o víne pod názvom sv. Ľudmila, lebo práve ona je považovaná za zakladateľku vinárskych tradícií v meste.

České tradičné víno
České tradičné víno. Foto: CK SATUR

Česká republika má skvelú atmosféru. Všade cítiť umenie, spletité dejiny ako i eleganciu miest. Kulisa zelených kopcov, riek zarezávajúcich sa do úrodných polí a priezračné jazerá robia z tejto krajiny miesto, kde máte chuť objavovať nové a spoznávať nečakané. Veríme, že sme vás vennými mestami kráľovien inšpirovali, a že do vášho poznávania tak vnesú správnu dávku magickej príťažlivosti. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook