Najzbytočnejší dôvod dovolenkovej hádky (a ako sa jej vyhnúť)

Za rok pribudne na virtuálnych úložiskách 7 883 000 000 000 digitálnych fotiek. Mnohí páni nadobúdajú na dovolenke pocit, že približne toľkoto záberov musia spraviť, kým bude ich partnerka konečne spokojná s výsledkom. Ako si užiť bezstarostné dovolenkové fotenie?


Kdekoľvek a s úsmevom. Foto: Katarína Sedláková - Fotky pre radosť

„Vieš čo, tak sa foť sama!“ Touto vetou hádžu frustrovaní páni pomyselný uterák do ringu a protestne sa odoberajú k bazénu, ponechajúc svoju požadovačnú polovičku napospas selfie tyčiam a láskavosti náhodných okoloidúcich.

Nekonečné hľadanie „dokonalého záberu“ môže byť rýchla cesta, ako sa z pohodovej dovolenkovej nálady prepracovať k tichej (hotelovej) domácnosti. A pretože vaša dovolenka je príliš krátka a príliš vzácna na to, aby ste strávili čo i len minútu zbytočnými hádkami pri fotení, prinášame vám praktický manuál, s ktorým sa tomuto neduhu instagramovej éry hladko vyhnete.

Na konkrétne rady, ako sa tešiť zo zbierania krásnych záberov bez toho, aby šlo na úkor zberu zážitkov, sme sa opýtali tej najpovolanejšej – profesionálnej fotografky a vášnivej cestovateľky Kataríny Sedlákovej, autorky úspešného blogu Dream & live.


All you need is love. Foto: Katarína Sedláková - Fotky pre radosť

Výzva: Ako nafotiť partnerku tak, aby bola spokojná na prvý (alebo hoci aj na druhý, no nie až na dvadsiaty) raz? Ktoré univerzálne fotografické triky na zvýraznenie šarmu by mal poznať každý muž?

Riešenie podľa fotografky Katky: Väčšina žien sa intuitívne natáča do objektívu svojou krajšou stranou a snaží sa podvedome zakryť nedostatky. Ak vaša partnerka patrí do tejto skupiny, máte to napoly vyhraté. Potom vám stačí už len cvakať ako o dušu. Najprv urobte skúšobnú fotku, ukážte ju polovičke a počúvajte, čo vám hovorí. Určite na nej nájde niečo, čo sa jej nepáči, ale aspoň máte obaja odrazový mostík. Dajte pozor, aby pri fotení postavy neboli seknuté nohy alebo nebodaj hlava, prípadne, aby z hlavy „nevyrastali“ stromy či okoloidúci. Myslite na to, že pohľad zdola je pri celej postave lichotivejší. A ak partnerku navyše pochválite, ako jej to svedčí alebo ju rozosmejete vtipom, peknú fotku máte „vo vrecku“.


Cestovateľské živé momenty. Foto: Katarína Sedláková - Fotky pre radosť

Výzva: Ako zachytiť miesta, na ktorých sa denne vystrieda celá plejáda turistov tak, aby naša dovolenková fotka pôsobila aspoň trochu osobitejšie?

Riešenie podľa fotografky Katky: Keď dôjdete na „miesto činu“, nefoťte hneď. Najprv si scenériu poriadne vychutnajte. Nasajte jej atmosféru, poprechádzajte sa a popri tom hľadajte rôzne zaujímavé uhly či detaily, ktoré vás zaujmú. Urobte viacero záberov, aby ste si doma mohli tieto chvíle pripomenúť a neskôr, s odstupom času, vybrať fotku, ktorá je vášmu srdcu najbližšia. Tá bude pre vás osobitá, hoci aj z miesta, ktoré patrí k najfotografovanejším široko-ďaleko.


Pri západe slnka vo dvojici a radosti. Foto: Katarína Sedláková - Fotky pre radosť

Výzva: Nielen pri opaľovaní sa treba mať na pozore pred poludňajším slnkom. Ako nepokaziť pekný záber nesprávnym svetlom?

Riešenie podľa fotografky Katky: Ak chcete naozaj výnimočné fotky, vyberte sa fotiť pri východe alebo hodinku pred západom slnka. Ráno vám pri pamiatkach nebudú zavadzať zástupy ľudí a vychutnáte si tak miesto takmer len pre seba. Svetlo je vtedy čarovné a aj čas plynie akosi pokojnejšie, keď sa nemusíte pretekať o najlepšie miesto s desiatkami turistov. Ak už musíte fotiť cez deň, dajte si pozor na priame slnko, snažte sa fotiť v tieni alebo aspoň tak, aby fotografovaná osoba mala slnko za sebou, aby jej nesvietilo do očí, nerobilo vrásky na čele a podivné tiene na celej tvári.


Láska na prvý pohľad z ostrova Santorini. Foto: Katarína Sedláková - Fotky pre radosť

Výzva: Filtre, filtre, filtre. Je ich toľko veľa a tak veľmi to zvádza použiť ich! Ako vkusne filtrovať dovolenkové fotky, aby vyzerali trendovo, ale nestratili z autentickosti?

Riešenie podľa fotografky Katky: Filtrové trendy majú krátke trvanie. Zato prirodzenosť, a platí to aj pri úpravách fotiek, bude vždy nadčasová. Jednoduché úpravy a vylepšenia, najmä čo sa týka svetelnosti a farebnosti, sú však vítané a ponúkajú ich rôzne mobilné aplikácie. Na fotky v mobile rada používam napríklad Lightroom. Mobilná verzia so základnými funkciami je dokonca zdarma.


V uliciach miest. Foto: Katarína Sedláková - Fotky pre radosť

Výzva: Čo v takom prípade, že partner stratí trpezlivosť, odhlási sa zo služby osobného fotografa a odoberie sa dovolenkovať? Dá sa vynájsť aj bez selfie tyče?

Riešenie podľa fotografky Katky: Moja finta na dovolenkách je oslovovať turistov s veľkými zrkadlovkami, lebo tam je dobrý predpoklad, že im nebudete musieť vysvetľovať, čo a ako, a spravia vám kompozične pekné fotky.


Romantická dovolenka. Foto: Katarína Sedláková - Fotky pre radosť

Výzva: Otázka za milión. Ako pôsobiť na dovolenkových fotkách uvoľnene a bez strojených póz?

Riešenie podľa fotografky Katky: Určite nie je dobré tlačiť niekoho do fotenia nasilu, na atmosfére aj na fotkách to vidieť a nikto sa nechce po rokoch pozerať na mrzuté tváre a neúprimné úsmevy. Praxou overený trik: Na strojenosť najlepšie zaberá pohyb. Ak aj nie priamo pri fotení, tak aspoň pred fotením alebo medzi jednotlivými zábermi. Nebojte sa nebrať sa vážne. Obyčajné točenie na mieste alebo skákanie dokáže spoľahlivo rozptýliť a uvoľniť každého dospelého, prebudiť v ňom vnútorné dieťa, rozjasniť výraz v tvári a pridať fotkám na bezprostrednosti aj dynamickosti.


Spoznávanie prírodných kárs. Foto: Katarína Sedláková - Fotky pre radosť

Vedeli ste, že...

... na Maldivách existuje luxusný rezort so službou instagramového komorníka, ktorý za príplatok ukazuje rekreantom „tajné“ fotogenické zátišia na ostrove? Ak budete dovolenkovať s CK SATUR, odpadá starosť s hľadaním top miesta na fotenie. Či už vás láka ležať na pláži, objavovať poklady Slovenska alebo spoznávať Európu, naši delegáti poznajú dovolenkové destinácie z každého uhla. Stačí sa ich opýtať a radi sa s vami podelia o osobné odporúčania.