Moskva alebo Petrohrad? Čo ich spája a v čom sa líšia?

Súťaživosť medzi Moskvou a Petrohradom bola vždy horúcou témou celého Ruska. Aj keď ich turisti večne porovnávajú, majú toho naozja veľa spoločného. Či už z hľadiska architektúry, kultúry alebo nočného života, zažiť musíte jednoducho oboje. Obe mestá sme pre vás porovnali, prečítajte si, čo vás čaká v každom z nich. Nie nadarmo sa hovorí, že Moskva je „srdce“ a Petrohrad „hlava“ celého Ruska.

Na začiatok krátky kvíz. Vedeli ste, že?

  • Petrohrad počas histórie zmenil svoje meno až štyrikrát. Moskva ani raz.
  • Petrohrad obývajú ľudia zo severných častí Ruska, zatiaľ čo v Moskve nájdete prisťahovalcov z celej krajiny.
  • Moskva má len o niečo viac dopravných zápch, než Petrohrad.
  • Hovorí sa, že Moskva je mesto brunetiek, zatiaľ čo Petrohrad mesto blondínok.

Architektúra

Architektúra je to, čo si ako turisti v Rusku budete všímať azda najviac. Kým Petrohrad má ulice plné klasickej architektúry v pastelových farbách, v Moskve nájdete viac tej pravej "sovietskej" architektúry, ktorej stopy badať aj u nás. Obe mestá však majú nádherné katedrály, kde dominuje tá moskovská, Chrám Sobor Pokrovu. Na druhej strane, Petrohrad má vyššiu koncentráciu historických budov a moderné centrá plné mrakodrapov zo skla nájdete skôr v Moskve.

    Kultúra a turistika

    Často sa hovorí, že Petrohrad je najkultúrnejším mestom celého sveta a tí, ktorí tu žijú, s tým súhlasia. Určite si v ňom vyhraďte čas na návštevu múzeí, pozrite si operu alebo balet či výstavu. Vždy sa tu niečo deje.

    Rozprávanie o Petrohrade bude aj súčasťou piatkového programu nášho Cestokino Festivalu.


    Viac o festivale sa dozviete aj v článku:

    Cestokino Festival: Pripravte sa na dva dni nabité zážitkami


    Ak sa však máme na Moskvu a Petrohrad pozrieť ako turistické destinácie, jednoznačne vyhráva Petrohrad, ktorý má na obyvateľa viac turistov, než Moskva. Centrá oboch miest sú prispôsobené turistom a nájdete tu klasické obchody so suvenírmi, reštaurácie a anglicky hovoriaci personál. Transport po mestách je tiež jednoduchý vďaka metru, no odporúčame jazdu v tom moskovskom - tak nádherné metro stanice nenájdete nikde inde na svete.

    Rozhodovať sa medzi oboma metropolami Ruska je hlúposť a určite by ste mali zažiť obe. Na každé z nich si vyhraďte minimálne dva celé dni. Doprava medzi mestami je veľmi jednoduchá, vlakom.  Ak by sme to mali zhrnúť, Petrohrad má o niečo viac kultúrnejší nádych a charakteristickejšie budovy. Mesto, ktoré je úplne prispôsobené turizmu a cestovnému ruchu čaká každého návštevníka.  Navštívte všetky zaujímavé pamiatky a zvyšok pobytu strávte potulovaním sa úzkymi uličkami Petrohradu. Na Moskvu sa však pripravte o niečo viac. Hlavné mesto Ruska, ktoré kráča s dobou a jeho obyvatelia žijú vysoký životný štandard. Odporúčame vám napríklad cestu metrom, kde sa uistite, že máte nabitý fotoaparát – krásne vyzdobené stanice metra vo vás vzbudia pocit, že sa nachádzate v Múzeu.

    Práve porovnávanie týchto dvoch miest je dôkazom, čo pohľad, to iný názor. Preto odporúčame obe navštíviť a rozhodnúť sa, ktoré je vám bližšie. Aktuálnu ponuku poznávacích zájazdov do Ruska nájdete u nás na webe.