Madrid vlastní kúsok Egypta a najlepšie jedlo Španielska

Aj keď je Madrid často zatienený slávou Barcelony, určite je veľa dôvodov prečo ho navštíviť. S vynikajúcim jedlom, dostupnými cenami, luxusnými nákupmi, je toto hlavné mesto Španielska zaslúženým bodom na mape cestovateľov. A až sa vydáte ešte južne 70 km, čaká na vás architektonický bonus menom Toledo.

Najhonosnejší kráľovský palác

Od 16. storočia sa stal madridský palác hlavným sídlom kráľov. Nachádza sa v samom centre mesta. Toto honosné barokové sídlo je pretkané viac ako 3400 miestnosťami, kde žiaria zdobené miestnosti. Dnes tu už kráľovská rodina nežije a palác sa používa na oficiálne návštevy, stretnutia a reprezentáciu krajiny vo svete.

Kráľovský palác v Madride. Španielsko
Kráľovský palác v Madride. Španielsko. Foto: unsplash.com

Najrušnejšie námestia

Najznámejšie námestie Plaza Mayor je zvyčajne miesto, kde začínajú všetky prehliadky, stoja tie najluxusnejšie hotely, štýlové reštaurácie a kaviarne. Fontána, pouliční zabávači, trhy a koncerty. Určite sa tu zastavte na kávu a pozerajte, ako plynie život v Madride. Na námestí Plaza de Espaňa si s úsmevom spomeniete na spisovateľa Cervantesa, lebo tu stoja jeho hrdinovia, Don Quijot a verný sluha Sancho.

Socha, červená budova na námestí Plaza Mayor v Madride. Španielsko
Plaza Mayor v Madride. Španielsko
Vedeli ste, že: Egypt daroval Španielsku kúsok svojej histórie, chrám Debod, ktorý je priam stvorený na krásne fotografie počas západu slnka. Navyše, z chrámu je dych berúci výhľad na Madrid a katedrálu Almdena.

Egypt daroval Španielsku kúsok svojej histórie, chrám Debod, ktorý je priam stvorený na krásne fotografie počas západu slnka. Navyše, z chrámu je dych berúci výhľad na Madrid a katedrálu Almdena.

Egyptský chrám pri západe slnka v Madride. Španielsko.
Egyptský chrám pri západe slnka v Madride. Španielsko. Foto: unsplash.com

Najnavštevovanejšie múzeum

Múzeum El Prado má jednu z najkvalitnejších zbierok európskeho umenia, ktorá sa datuje od 12. storočia. Ako múzeum obrazov a sochárstva vzniklo v roku 1819. V meste nájdete aj Múzeum kráľovnej Sofie či galériu Thyssen – Bornemisza.

Budova múzea a záhrady El Prado. Madrid. Španielsko
El Prado v Madride. Španielsko. Foto: unsplash.com

Ako chutí španielsky Madrid?

Madrid vám zachutí cez sladké vyprážané cesto „churros“, ktoré sa vám postupne rozplýva na jazyku. Tie základné, chuťou pripomínajú palacinky a konzistenciou slovenské fánky, no existujú vo viacerých príchutiach, obalené v cukre, namočené v čokoláde, ako aj plnené.

Chrumkavé churros s čokoládou.
Chrumkavé churros s čokoládou. Foto: unsplash.com

Známa „paella“ by tiež nemala chýbať na vašom tanieri. Existuje niekoľko druhov, preto ju ochutnajte na rôznych miestach. Iberian Serrano, suchá a nasolená šunka je delikatesa a v
meste nájdete viacero stánkov, kde vám ju nakrájajú na kocky do kornútku a môžete mašktiť. Na záver si vychutnajte lahodný nápoj Sangria.

Španielska paella - ryža, mäso a morské plody.
Španielska paella s morskými plodmi. Foto: unsplash.com
Náš tip: Gastronomický raj, plný gurmánskych špecialít nájdete na trhu Mercado San Miguel.

Najromantickejšie mesto Španielska so stredovekou atmosférou

Toledo, je stredoveké mesto na skalnom útese, kde akoby sa zastavil čas. Od rušného Madridu, je pravým opakom. Obteká ho rieka Tajo, ktorá kedysi chránila mesto pred útokmi. Má zachované hradby a množstvo brán. Hlavná je Bisagra, ale najkrajšia je Puerta del Sol. Legendy hovoria, že Toledo založil silný Herkules alebo ešte možno oveľa skôr Noe. Každopádne si mesto prešlo búrlivými dejinami, a preto je tu dnes viditeľná kresťanská, židovská a islamská architektúra. V stredoveku bolo centrom vzdelania matematiky, medicíny, astronómie a alchýmie.

Stredoveké mesto Toledo s historickými budovami. Španielsko
Stredoveké Toledo. Španielsko. Foto: unsplash.com

Toto viac ako dvetisíc rokov staré mesto si hrdo zaslúžilo byť na zozname UNESCO. Z jeho centra sa vypína gotická katedrála a monumentálna stredoveká pevnosť Alcazar, ktorá zaujme na prvý pohľad, a to preto, lebo je viditeľná z ktorejkoľvek časti mesta. Čulý spoločenský život sa deje na námestí Zocodover.

Vedeli ste, že: Po krivých uličkách tu kedysi chodil slávny krétsky maliar, El Greco.
Kamenná ulica a obchod v Tolede. Španielsko
Čarovné stredoveké uličky v Tolede. Španielsko. Foto: unsplash.com

Španielsku noblesu, architektonické skvosty a pohostinnosť vám dokonale naservíruje Madrid aj Toledo, pričom sa o vás perfektne postará CK SATUR a vám vybaví celý balíček služieb presne podľa vašich predstáv. Sprevádzať vás bude v malej skupine náš skúsený sprievodca, ktorého srdcovou záležitosťou je práve tento kút zeme. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook