Kapverdy - africký Karibik

Keď boh dokončil svoju prácu a stvoril svet, s veľkým uspokojením si pomädlil ruky. Z omrviniek, ktoré spadli do mora, povstali Kapverdy, hŕstka ostrovov v Atlantickom oceáne. Portugalci ich zakreslili do námorných máp už v 16. storočí a dali im názov Cabo Verde, Zelený mys, podľa najzápadnejšieho bodu kontinentálnej Afriky ležiacom v Senegale, od Kapverd vzdialenom do 500 kilometrov.

Kapverdy  sa na mape svetového turizmu objavili pomerne nedávno, v 90. rokoch minulého storočia. Stále si zachovávajú autentický ráz, prevažne kreolské obyvateľstvo (vyznávajúce kresťanstvo) je pripravené splniť turistom splniť každé želanie - pravda, ak prijmú základné motto ich života: „No problemas!“ či „No stres!"

Biely piesok a tyrkysové more na Kapverdoch.
Biely piesok a tyrkysové more sú základné esencie exotickej dovolenky. Foto: CK SATUR

Okrem Santiaga, najväčšieho ostrova s hlavným mestom Praia, ktoré je sídlom prezidenta, sa z desiatich obývaných ostrovov Kapverd oplatí navštíviť aj ostrov Fogo s doteraz jedinou činnou sopkou Pico a hlbokými sopečnými údoliami, lákajúcimi na treking, či májový ostrov Maio s ešte panensky nedotknutou prírodou, belostnými plážami a zeleným lesným parkom, ktorý na Kapverdoch, sužovaných suchom, považujú za veľkú raritu.

Sal, slaný ostrov

Ostrov bol v minulosti vyhláseným náleziskom soli a vďaka tejto dôležitej ekonomickej komodite sa rozvíjal a bohatol. Kedysi sa tu nachádzala najväčšia soľná baňa na svete Pedra de Lume. Pôvodne vyhasnutý kráter sopky dnes slúži na rekreačné účely, jazierka s vysokým obsahom soli, ktorá má liečivé účinky na pokožku, pripomínajú Mŕtve more - aj pôžitok z nadnášania v „hustej“ vode bez toho, aby ste museli plávať, je rovnako fascinujúci.

  • Pohľad z výšky na Kapverdy.
  • Pohľad na mesto, Kapverdy.
  • Piesková pláž, more a drevené farebné loďky. Kapverdy.
  • Pohľad z výšky na Kapverdy.
  • Pohľad na mesto, Kapverdy.
  • Piesková pláž, more a drevené farebné loďky. Kapverdy.

Espargos, hlavné mesto ostrova, sa rozprestiera priamo pod vulkánom Monte Curral, jeho názov odkazuje na asparágus, po našom špargľu, ktorej divá odroda s jasnožltými kvietkami rastie po celom ostrove. Na 8 km dlhej a až 200 m širokej pláži Santa Maria Beach vyrástlo množstvo atraktívnych hotelových komplexov. Rybárske mestečko Palmeira láka farebnými budovami - akoby vystúpili z pohľadnice z Jamajky či Dominikánskej republiky. Na miestny trh sa oplatí prísť ráno, keď sa rybári v pestro pomaľovaných lodičkách vracajú na pevninu so svojím denným úlovkom.

Ostrov Boa Vista a krásny výhľad

O niečo pokojnejší a menší ako jeho veľký brat Sal, je obdarený nádhernými bielymi plážami (hovorí sa, že najkrajšími z celého súostrovia), ale so štipkou tajomstva – záhadnou púšťou uprostred ostrova, nad vznikom ktorej si vedci dodnes lámu hlavy. Osemkilometrová pláž Praia Curranlinho dostala prezývku Santa Monica - kvôli podobnosti so svetoznámou plážou v Kalifornii. Milovníci histórie sa môžu vypraviť na výlet do Sail Rei, metropoly ostrova, kde sa zachovali pozostatky portugalskej stredovekej pevnosti.

  • Piesková pláž na Boa Visa. Kapverdy.
  • Piesková pláž, luxusný hotel a zelená záhrad. Kapverdy.
  • Piesková pláž na Boa Visa. Kapverdy.
  • Piesková pláž na Boa Visa. Kapverdy.
  • Piesková pláž, luxusný hotel a zelená záhrad. Kapverdy.
  • Piesková pláž na Boa Visa. Kapverdy.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom. 

Facebook