Nenechajte si ujsť novoročné poznávanie do atraktívnych destinácií

Čo poviete stráviť hneď prvý týždeň v roku na cestách a niekde, kde sa svet točí celkom inak? Afrika v znení safari, Arábia moderná, kráľovská i faraónska a Amerika tajomná i hrdá, sú pozvánkami za tým najlepším dobrodružstvom, kde zažijete more nových poznatkov, objavíte tony fascinujúcich miest, ale aj si oddýchnete na nádhernej exotickej pláži.

Ponúkame vám 6 atraktívnych poznávacích zájazdov, kde vaše objavovanie podčiarkne jedinečná atmosféra, či už máte náladu na elegantný Paríž, pestrý Lisabon, na "ostrov slobody" akým je Kuba, na voňavý Zanzibar, alebo na arabskú kultúru s francúzskym šarmom v Maroku, či na plavbu po rieke Níl a poznávanie krajiny faraónov. 

Silvestrovské poznávacie zájazdy
Pestrý africký národ.
Poznávanie nového otvára nové pohľady na svet. Foto: CK Satur

Túto skvelú silvestrovskú poznávaciu paletu sme pre vás namiešali podľa výnimočných rozmanitostí a atraktívnosti daných krajín, pričom vás budú sprevádzať naši skúsení sprievodcovia, ktorí už v týchto krajinách nabehali tisíce kilometrov. Výhodou sú aj malé skupiny a poznávanie aj s oddychom na krásnych plážach.


1. Maroko – križovatka farieb a vôní

Ponorte sa do spleti jedného z najkrajších a najzaujímavejších kráľovstiev na svete, ktoré tvorí púšť, impozantné hory Atlasu, úrodné časti, Atlantik a Stredozemné more. Kráľovské mestá Fez, Rabat, Meknes, Marrákeš vás i dnes vtiahnu do ich turbulentnej atmosféry, kde arabské, berberské a francúzske tradície sú kaleidoskopom tých najúchvatnejších dojmov. Poznávanie Maroka má svoje každodenné divadelné predstavenia na námestí Djemaa el Fna v Marrákeši, ktoré vás neprestane fascinovať deň aj noc, pohľady na zasnežené hory a pri ich úpätí saharský piesok, opice možno aj na snehu, kozy zas na stromoch a fantastická kuchyňa, čo nikdy nesklame.

Mesto Ait Ben Haddou v Maroku
Mesto Ait Ben Haddou v Maroku. Foto: CK SATUR

Sprievodca vás prevedie kráľovskými uličkami o akých sa vám ani nesnívalo a rozpovie príbehy o berberských dynastiách a slávnych mešitách akou je Koutoubia alebo veľkolepá Hassanova v Casablance. V spleti farebných ulíc, kde je stále rušno sa ocitnete pred honosnými palácmi, záhradami, háremom, stajňami. Centrá miest sú plné kaviarničiek, kde sa dá príjemne posedieť a len tak jednoducho nasávate kráľovskú atmosféru.

  • maroko
  • maroko
  • maroko
  • maroko
  • maroko
  • maroko

2. Egypt - plavba po Níle

Popri brehoch Nílu vyrástli fascinujúce kultúry a jednu z nich si môžete obzrieť celkom zblízka, z lode, ktorá sa plaví po najdlhšej rieke sveta, počas poznávacieho zájazdu v Egypte. Tu okrem faraónskych tisícročných stavieb, uvidíte ako si Níl ladne tancuje na svojej púti, ako sa úchvatne striebristo leskne pri západne slnka, ako dáva úrodu v podobe vlahy, kde vyrastajú figovníky, akácie, ďatle, cukrová trstina, banány, mangá, arašidy, a kde si celkom v kľude žijú jeho obyvatelia. Tá najdôležitejšia križovatka kultúry, umenia a úžasných stavieb v južnom Egypte stojí tisíce rokov práve v dnešnom Luxore, nazývanom kedysi Veset. Práve tu, vás ohromí veľký chrámový komplex v Karnaku a chrám v Luxore, ktoré ležia na východnom brehu a spája ich tri kilometre dlhá aleja lemovaná sfingami, ktorých kamenné pohľady už asi zažili všeličo.

Plavba na výletnej lodi po rieke Níl v Egypte
Plavba na výletnej lodi po rieke Níl v Egypte. Foto: CK SATUR

Aj celkom na juhu Egypta je ešte čo obdivovať. Najzachovalejšie dvetisíc ročné chrámy v Kom Ombo, Edfu a Philae. Veľkolepý chrám Abu Simbel, kde si pokojne už viac ako tritisíc rokov sedia kamenné sochy slávneho faraóna Ramesseho II. Mesto Asuán, ktoré je bránou do Afriky zaujme dlhou promenádou popri Níle, kde kotvia lode a pestrým trhom, kde kúpite čerstvé koreniny. Po nílskom dobrodružstve, množstvom zážitkov a myšlienok o veľkoleposti starovekého Egypta, si oddýchnete v slnečnej Hurghade pri Červenom mori.

  • Chrám Medinet Habu. Luxor
  • Rieka Níl a plavba motorovým člnom v Asuáne.
  • Ubytovanie v kajute na lodi.
  • Chrám Medinet Habu. Luxor
  • Rieka Níl a plavba motorovým člnom v Asuáne.
  • Ubytovanie v kajute na lodi.

3. Zanzibar - safari v NP Saadani s pobytom pri mori

Pri pobreží Tanzánie, leží súostrovie pozostávajúce z hlavného ostrova Zanzibar a zhluku menších ostrovov. Je to nádherné miesto s úchvatnými bielymi piesočnatými plážami a hlavným mestom Stone Town, ktoré je aj na zozname UNESCO. Je obklopený tyrkysovou vodou Indického oceánu, ktorého nekonečné brehy sú plné prekvapení. Zoznámte sa s pestrofarebným safari v Tanzánii a pritom si vychutnajte aj oddych v luxusnom hoteli priamo na pláži. 

Biela zanzibarská pláž a tyrkysový oceán
Biela zanzibarská pláž a tyrkysový oceán. Foto: CK SATUR

NP Saddani kam sa dostaneme krátkym preletom je jediným miestom, kde môžete vidieť prechádzať sa stáda divokých slonov po pláži. V parku je možné vidieť 4 členov známej "veľkej päťky" - levy, slony, leopardy a byvoly. Tiež je domovom žiráf, hrochov, krokodílov, rôznych druhov opíc a vtákov. Po noci stravenej v Safari Lodge, nás čaká objavovanie zobúdzajúcej sa divočiny. Odchádzame na riečne safari, kde budeme mať možnosť pozorovať hrochy. Po tanzánskom dobrodružstve letíme späť na Zanzibar za oddychom. 

  • Pozorovanie divočiny.
  • Hrochy. Tanzánia.
  • Piesková pláž pred hotelom Emerald. Zanzibar
  • Pozorovanie divočiny.
  • Hrochy. Tanzánia.
  • Piesková pláž pred hotelom Emerald. Zanzibar

4. Kuba - to najlepšie all inclusive

Tento farebný ostrov, ktorý sa nachádza 145 km južne od Key West na Floride je živým dejiskom starého a nového sveta. Slávna Havana, založená v roku 1515 je domovom úžasných architektonických pokladov a kubánskych žien v pestrých šatách s cigarou. Do 50. rokov minulého storočia vás tu vrátia klasické americké autá, ktoré sa hrdo premávajú po celom meste. 

Fialové auto v Havane. Kuba
Staré americké autá do Havany stále patria. Kuba. Foto: CK Satur

Havana vám pripomenie aj Ernesta Hemingwaya a jeho obľúbené krčmy, kde servírujú tie najlepšie kubánske rumové koktaily. Za sladkým dezertom sa oplatí zájsť do Coppélii, jednej z najväčších zmrzlinární na svete. Mogoty v ich plnej kráse už celé veky očarúvajú v prírodnom parku Viñales. Okrem toho je tu jaskyňa Indio alebo nádherná nástenná maľba praveku namaľovaná na veľkom skalnom masíve. A čo na záver? Ostrov slobody si treba vychutnať aj s jeho belostnými plážami v známom Varadere.

  • Krásne pláže a tyrkysové more. Kuba
  • Kubánec s cigarou.
  • Koloniálne mesto Trinidad. Kuba
  • Krásne pláže a tyrkysové more. Kuba
  • Kubánec s cigarou.
  • Koloniálne mesto Trinidad. Kuba

5. Lisabon - mesto moreplavcov

Veľkolepo pôsobiaci Lisabon sa do dejín zapísal ako mesto moreplavcov. Od jeho brehov sa odrazili odvážni kapitáni za svetovým dobrodružstvom. Lisabon sa pýši starobylou štvrťou Belém, pevnosťou, rozľahlými námestiami a úzkymi uličkami s jedinečným koloritom. Nechajte sa vtiahnuť do jeho novoročnej atmosféry, ktorá je sviatočná, živá a od rána do noci pestrá. 

Centrum Lisabonu s fontánou.
Živé centrum Lisabonu. Portugalsko. Foto: CK Satur

Za bránami hlavného mesta sa na Atlantik díva aj najzápadnejšie miesto Európy, Cabo da Roca. Tunajšie strmé útesy, oceán a nekonečné nebo splýva v modrej jednote. "Disneyland Portugalska" každého ohúri cez šľachtickú Sintru, ktorá je plná palácov, veží, jazier, romantických parkov a zákutí. Výbornou gastronómiou vyniká rybárske mestečko Cascais, ktorého útulnosť je všade povestná.

  • Historický Lisabon a pevnosť.
  • Belémska veža pri rieke. Lisabon
  • Kachličkové domy v Lisabone.
  • Historický Lisabon a pevnosť.
  • Belémska veža pri rieke. Lisabon
  • Kachličkové domy v Lisabone.

6. Potulky Parížom

Poddajte sa objavovaniu parížskeho sveta, ktorý udivuje na každom kroku. Senzačná Eiffelova veža vysoká cez 300 m, ktorú drží pokope 2.5 milióna skrutiek a nitov, rušné Champs-Élysées, Námestie svornosti či Víťazný oblúk rozprávajú príbehy o francúzskej sile a odvahe. Leťte sa nami do mesta, ktoré je kolískou elegancie, šarmu a to aj počas prvých dní v novom roku!

Paríž ako symbol elegancie s mostom a s mestskými domami.
Paríž ako mesto elegancie. Francúzsko. Foto: CK Satur

Vydáme sa za krásami Montmartre, ktorý bol kedysi len vidiecky kopec za hranicami mesta, neskôr lacná štvrť pre umelcov a dnes udáva trendy štýl takmer celému mestu. Na strmom kopci tu vyniká Sacre Coeur a v jeho okolí dláždené bočné malé uličky, či hriešne zaujímavé Moulin Rouge. Vojdeme aj do svetovej pokladnice artefaktov v Louvri, kde venujeme svoj pohľad na Monu Lisu. 

  • Most nad Seinou. Paríž.
  • Osvetlená Eiffelova veža. Paríž
  • Víťazný oblúk. Paríž.
  • Most nad Seinou. Paríž.
  • Osvetlená Eiffelova veža. Paríž
  • Víťazný oblúk. Paríž.

Ak vás naša novoročná ponuka zaujala, vydajte sa objaviť svet s CK SATUR, pretože aj vďaka našim TOP sprievodcom, ktorí dokonale poznajú opísané krajiny, na svoju dobrodružnú ako i zábavnú cestu tak skoro nezabudnete.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook