Hlavné mesto Belgicka ako ideálny city break?

Hlavné mesto Belgicka, Brusel, je nielen dôležitým centrom krajiny, ale tiež centrom Európskej únie. Aj keď by sme mohli Brusel označiť ako mesto plné politiky, stále sa tu nájde toho veľa aj pre bežného turistu. Mierne preplnené, mierne historické a hlavne plne vaflí s nutellou. Brusel je príjemná zastávka na ceste medzi Parížom a Amsterdamom, alebo môžete byť súčasťou okruhu Belgickom.

Európsky parlament, známy ako srdce Európy

Ak vás zaujíma to, ako funguje Európsky parlament, môžete sa v ňom zastaviť priamo v Bruseli. Navyše, pravidelné prehliadky sú zadarmo – jediné, čo budete potrebovať, je občiansky preukaz. Európsky parlament je najväčším svetovým zamestnávateľom tlmočníkov. Približne 1500 zamestnancov parlamentu pracuje na prekladaní, tlmočení a asistovaní pri početných politických debatách. Zaujímavé je, že podľa stránky Metro.co.uk spomedzi zamestnancov, je až 60% žien.

Grand Place je známa UNESCO pamiatka

Námestie Grand Place je jednoznačne najznámejšia turistická atrakcia v Bruseli. Určite svoju pozornosť upriamte na mestskú radnicu zo 16.storočia a populárny Breadhouse. 

V roku 1998 bol Grand Place. pridaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO. FOTO: pixabay.com

V roku 1696 bolo námestie a hlavne drevené domy, takmer úplne zničené paľbou z diel francúzskych vojsk. Nepoškodená ostala práve veža radnice, ktorá sa zachovala dodnes.

Atomium je absolútnym favoritom Bruselu

Jednoznačný favorit toho, čo turisti v Bruseli hľadajú je Atómium. Nachádza sa mimo centra mesta, preto si jeho návštevu lepšie naplánujte. Celá budova symbolizuje molekulu železa. Atómium bolo navrhnuté architektom Andrem Waterkeynom, ktorý ho dal postaviť pri príležitosti medzinárodnej výstavy v Bruseli. Dnes je jedným z hlavných turistických atrakcií.

Tri zaujímavé fakty:

  1. Výťahom to na vrch Atómia trvá iba 23 sekúnd.
  2. Pôvodne sa nepočítalo s tým, že tu bude Atómium natrvalo a po výystave malo byť rozobraté.
  3. Celá štruktúra je veľmi flexibilná a pri silnom vetre sa môže nakláňať až o 45 centimetrov do strán.

Cathedral of St. Michael and St. Gudula

Postavená v roku 1047 a zrenovovaná do gotického štýlu v priebehu 13.storočia, táto impozantná katedrála ponúka mix architektonických štýlov tak, ako Brusel samotný. Ide tiež o oficiálnu sálu pre kráľovské svadby v Belgicku, rovnako, ako pohreby.

Aj interiér katedály návštevníkov očarí. FOTO: pixabay.com

Cikajúci chlapček a cikajúce dievčatko

Populárna zastávka v Bruseli, nie ďaleko od známeho námestia Grand Place. Bronzová soška navrhnutá Jerômom Duquesnoym, ktorá tu stojí od roku 1618. V Bruseli sa tiež nachádza soška dievčatka, ktorá však až tak známa nie je.

Sochu pri rôznych sviatkoch a príležitostiach obliekajú do kostýmu. FOTO: pixabay.com

Z Bruselu budete mať veľmi príjemný pocit. Na toto mesto vám budú bohato stačiť dva celé dni, kedy si stihnete pozrieť všetky dôležité pamiatky, ochutnať palacinky a vafle, nazrieť do Európskeho parlamentu a vychutnať si niektorý z množstva zelených parkov, ktorých má Brusel viac než dosť. Prečítajte si toho viac, čo vidieť v Bruseli. Odporúčame vám spojiť výlet aj s návštevou Antverp.