Grécka Parga, miesto kam chodila oddychovať bohyňa Afrodita

Kedysi sa na západom brehu Grécka na pobreží Iónskeho mora zrodila legenda, že sa sem chodila do jaskyne kúpať najkrajšia zo všetkých gréckych bohýň, Afrodita. Tu chcela odpočívať a vybrala si nádherné miesto, ktoré dodnes oplýva tyrkysovou farbou mora. Pargu i dnes nazývajú „krásnou nevestou z Epiru“.
Parga
Parga. Foto: depositphotos.com

Mesto má svoju antickú históriu prepletenú s benátskou, osmanskou a je naozaj čarovná. Uchváti vás nielen jej architektúra, ale i krásne okolie pohoria Pindos a Iónske more, kde pokojne odpočívajú malebné ostrovy Paxos a Antipaxos, ktoré sú vzdialené od Pargy len 20 km. V pohorí Pindos sa nachádza po Olympe druhý najvyšší vrch Grécka, Smolikas s výškou 2637 metrov, horské masívy, kaňon Vikos, studené jazero Gistova a Dračie jazero, horské dediny Kipi, Vitsa, Dilofo, tradičné kamenné chodníky a mosty, či strážna veža Kotili.

Pohorie Pindos
Pohorie Pindos. Foto: walksworldwide.com

V okolí je toľko nádherných pláží, že im je len ťažko odolať. Len kúsok od centra mesta leží malá pláž Piso Krioneri, na pláž Valtos sa môžete dostať vodným taxíkom, pokojnejšiu pláž Lichnos nájdete 4 km od Pargy. Počas vášho pobytu však môžete navštíviť aj iné pláže, ktoré sú síce ďalej, ale iste stoja za návštevu, ako Sarakiniko, Ai Giannakis, Ai Sostis alebo Karavostasi. A ak zájdete ešte trošku ďalej na sever narazíte na prekrásnu Sivotu.

Sarakiniko pláž
Sarakiniko pláž. Foto: depositphotos.com

Priamo v Parge stojí benátska pevnosť odkiaľ sú krásne výhľady, nákupné uličky plné suvenírov, farebné domčeky s pestrými kvetmi, skvelé taverny a fantastické kaviarne ponúkajúce vynikajúce chute typické pre Grécko, či malebný ostrov Panagia s malou kaplnkou, ku ktorej sa dá aj doplávať. V okolí Pargy sa nachádza pevnosť, ktorú nechal postaviť v 19. storočí Ali Pasha a tradičné dedinky ako Agia, Anthousa a Agia Kiriaki.

V dedinke Anthousa sa nachádza aj vodopád a jeden z desiatich zreštaurovaných vodných mlynov s kaviarňou. Na spoznávanie okolia sa môžete nechať zviesť aj vláčikom, ktorý má dve trasy z Pargy ku vodnému mlynu v Anthouse alebo ku hradu Aliho Pashu. Zastavte sa aj v dedinke Agia odkiaľ uvidíte v diaľke Iónske ostrovy a ak dostanete chuť na grécku kávu, zájdite do malej taverny Oasi.

Benátska pevnosť a ostrov Agia Panagia
Benátska pevnosť a ostrov Agia Panagia. Foto: depositphotos.com

Iste si spomeniete na Vojtecha Zamarovského, ktorý ukážkovo opisuje gréckych bohov a hrdinov. A možno si tak spomeniete i na boha podsvetia Háda a jednu z posvätných riek Acheron. Práve v týchto končinách skutočne tečie a sú tu aj pozostatky jazera Acherousa. V bájnych dobách tu staručký prievozník Cháron prevážal mŕtvych do podsvetia pred Hádov trón. Určite je neopakovateľným zážitkom sa po rieke prejsť, brodiť či plávať alebo vyskúšať dobrodružný rafting. Je síce studená, ale tak nádherne modrá, že Vám to vôbec vadiť ani nebude.

Rieka Acheron
Rieka Acheron. Foto: depositphotos.com

Nad jazerom Acherousa sa vypína historická Afyra známa pre starú veštiareň, Nekromanteion. Kedysi veľmi slávna veštiareň dávala veštecké predpovede pre toho, kto chcel poznať svoju budúcnosť, alebo sa dopátrať k odpovediam, čo ho trápili výmenou za mlieko, med a krv obetovaných zvierat, čo bolo potrebné, aby im bola komunikácia s mŕtvymi dušami povolená.

Veštiareň Nekromanteion
Veštiareň Nekromanteion. Foto: kanalistudios.gr

Ak zájdete ešte o čosi južnejšie od Pargy smerom ku letisku v Preveze, natrafíte na antické pamiatky, ktoré tu obklopuje čarovná príroda. Napríklad Aktio, kde posledná egyptská kráľovná Kleopatra s Antoniom prehrala svoju poslednú námornú bitku v roku 31 pred n.l. proti  Octavianovi. Ten si tu na počesť svojho víťazstva nechal postaviť mesto Nikopolis, ktorého brány sú dnes otvorené i pre návštevníkov.

Nikopolis
Nikopolis. Foto: depositphotos.com

Ak Vás láka antika a  artefakty z Octavianovho „Víťazného mesta“ pozriete sa, čo ukrýva archeologické múzeum. Zbierka síce nie je veľká, ale o to zaujímavejšia pre milovníkov histórie.

O príbehoch z bájneho Epiru by sa dalo rozprávať i písať celé dni, lebo jeho dejiny sú pretkané mnohými legendami a povesťami po celé tie stáročia, ale i vy si môžete v Parge uskutočniť Váš vlastný príbeh poznaním tohto nádherného miesta na zemi.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook