Eleonóra Fedorová: „Je fascinujúce, ako vás v ajurvédskych centrách vedia prečítať.“

Na chvíľu sa zastaviť. Načúvať svojmu telu a duši, stíšiť myseľ, načerpať silu a zbaviť sa neduhov, ktoré vyvoláva príliš hektický životný štýl a stres. Nemusíte prechádzať životnou krízou ako Julia Robertsová alias Liz Gilbert vo sfilmovanom knižnom bestselleri Jedz, modli sa a miluj, no pár týždňov v kolíske ajurvédy môže urobiť s vašim telom a mysľou divy. Starosti, zlozvyky, stresy, mobily idú aspoň na chvíľu bokom.

Tisíce rokov skúseností

„Veľa som o Indii a ajurvéde počula a čítala, napriek tomu som tam išla s malou dušičkou a bola som veľmi milo prekvapená. Čistotou, výbornou stravou, veľmi priateľskými a milými ľuďmi. Ale hlavne pokorou a duchovnom, ktoré som odvšadiaľ  cítila.“ popisuje svoje dojmy Nora Fedorová, úspešná podnikateľka.

Ajurvéda je považovaná za jeden z najstarších liečebných systémov na svete. Zrodila sa v starobylej Indii pred asi päťtisíc rokmi a hovoria o nej ako o „matke všetkých liečebných systémov“. Dlhé roky si ju ústne odovzdávali starí majstri a ich žiaci. Aj dnes má väčšina prírodných liečebných systémov v západnom svete svoje korene práve v ajurvéde. Čím je taká výnimočná? Predovšetkým kladie veľký dôraz na prevenciu a neustálu podporu zdravia za pomoci vyváženej stravy, pozitívneho myslenia a celkového životného štýlu.

Ubytovanie v chatkách uprostred prírody počas ajurvédskeho pobytu
Ubytovanie v chatkách uprostred prírody počas ajurvédskeho pobytu. FOTO: archív CK SATUR

Práve túto túžbu po sebapoznaní a sebaozdravovaní dokážeme do bodky naplniť a vyhovieť tak predstavám klientov. Tradícia ajurvédy je hlboko spätá s Indiou a Srí Lankou, kde sa táto veda odovzdávala z pokolenia na pokolenie. Ajurvédsky lekári, nazývaní Vaidya, boli v minulosti súčasťou každej dediny alebo mesta. Neskôr sa začali formovať ajurvédske kliniky a s rozvojom cestovného ruchu sa na juhu Indie v Kerale otvorili prvé ajurvédske rezorty pre zahraničných návštevníkov. 

„Chcela som vyskúšať viac rezortov, a preto som už absolvovala ajurvédsky pobyt opakovane“ hovorí Norika Fedorová. „Turistické ajurvédské centrá na pláži, tradičnejšie  vo vnútrozemí, ale aj ajurvedské centrá považované za najlepšie na svete. Spoločné majú lekárske prehliadky na začiatku pobytu, stravu a procedúry navrhnuté na mieru každému. Či už zamerané na detox, redukciu hmotnosti alebo liečenie chorôb," popisuje. Ajurvédsky liečitelia majú skúsenosti aj s tradičnými zlozvykmi pacientov „Je až fascinujúce, ako vás v ajurvédskych centrách vedia prečítať,“ hovorí Nora Fedorová, riaditeľka našej cestovnej kancelárie. „Jeden večer som to nevydržala, zapla som PC a pracovala. Na druhý deň mi lekár zmeral pulz, opýtal sa ma čo som robila deň predtým. Popísala som mu klasicky svoj deň a on sa pýta: ,Čo ešte? Nakoniec som sa priznala s prácou na počítači. Pokojne dodal: ,Hneď som to vedel,´“ spomína úspešná podnikateľka, ktorá si nedávno na vlastnej koži vyskúšala ajurvédsky pobyt v Indii.

V striktných ajurvédských centrách vám odporučia odložiť telefón, počítač a wifi je len na recepcii. Päťkrát denne dostane pred seba malú misku s jedlom špeciálne pripraveným pre vás a okrem procedúr a jogy môžete len oddychovať. Žiaden bazén, šport či práca.  Pre tých, ktorých sebadisciplína a túžba vymaniť sa zo všetkých svetských lákadiel je predsa len o čosi menšia, sú určené o niečo benevolentnejšie turistické ajurvédské centrá. Sú pri pláži, majú bazén a stravu formou bufetových stolov, bar s drinkami, čajmi či kávou. „Lekár vám odporučí stravu a pitný režim pre vás ale je to hlavne o sebadisciplíne,“ dodáva.

Masáže ako súčasťou ajurvédskych pobytov
Masáže ako súčasťou ajurvédskych pobytov. FOTO: archív CK SATUR

Ako vyzerá deň v ajurvédskom cetre?

O pol šiestej ráno, keď v neďalekej dedinke zvolávali na modlitby do chrámov, začína život v ajurvédskom centre. Najprv relaxačnou jogou, potom raňajkami, procedúrami a rozhovormi s lekárom. „Gong oznámil začiatok obeda a čakala ma ďašia procedúra a  popoludňajšia joga nidri, meditatívne kŕmenie rybičiek v jazere. Po večeri sme sa prešli po rezorte a o  21. hodine sme už všetci spali," popisuje Norika Fedorová. Liečebný pobyt zahŕňa všetky tradičné liečebné metódy ajurvédy, ktorými sú vyvážená diéta, jogové cvičenia, meditácie i odborné prednášky.


Ajurvédska strava je čisto vegetariánska

Obsahuje veľa korenín, kokosového mlieka a zeleniny. Hostia si pochvaľujú aj to, že  na záver pobytu sa učia ajurvédske jedlá pripraviť. „Mne najviac chýbala káva a pohár vína," priznáva Nora, ktorá na pobyte neplánovane schudla tri kilogramy. Ajurvédsky pobyt mal však na ňu aj ďalšie účinky. „Po treťom dni som sa prestala ponáhľať a pristihla som sa, že kráčam úplne pomaly. Na konci pobytu som sa cítila naozaj oddýchnutá, plná energie, mala som pocit, že mi spevneli nechty, vlasy, no tešila som sa na prvé espresso," dodáva.

Čím dlhšie, tým lepšie

Rozhodne tento pobyt nie je na pár dní. Niektoré centrá vás nezoberú na menej ako dva týždne, ale samozrejme vychádzajú v ústrety aj záujemcom, ktorí majú menej času a možno viac obáv. „Všetci, ktorí tento pobyt absolvovali hovoria, že tretí týždeň je za odmenu, vtedy sú totiž najlepšie procedúry," dodáva Norika Fedorová. Najideálnejšie je však dopriať si štyri týždne.


Aj so slovenskou delegátkou a inštruktorkou

Ak vás od liečebného pobytu v ďalekej krajine odrádza jazyková bariéra, určite poteší, že ponúkame aj ajurvédske pobyty so slovenskou inštruktorkou jogy a naša slovenská delegátka prekladá vstupné lekárske prehliadky. A cesta za zdravším životom sa môže začať.

V každom prípade by ste však mali vedieť, čo od ajurvédskeho pobytu očakávate. Relax, liečbu či hĺbkovú očista organizmu? Ak máte záujem len o relax, potom si vyberte  kliniky pri mori, kde si každý deň doprajete masáže, vychádzky a kúpanie v mori. Tento typ pobytu však nevedie k hĺbkovej očiste tela tak, ako je na klinikách s prísnejším režimom a taktiež neponúka zázemie na liečenie závažnejších zdravotných problémov. Na to sú určené rezorty s liečebným programom a špecializáciou miestneho ajurvédskeho lekára. Stačí si vybrať miesto a druh liečenia a s tým vám už radi pomôžu naši kolegovia na pobočkách, prípadne pri online nákupe.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook