Dubaj a Abú Dhabí - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Dubaj a Abú Dhabí – dva najväčšie a najnavštevovanejšie zo siedmych Emirátov. Moderná architektúra a jej skvosty známe po celom svete a neprehliadnuteľný luxus.

Nákupy v najväčších nákupných centrách, prechádzky spletitými uličkami, relax na nádherných plážach a ešte oveľa viac vám prezradia v relácii TA3 Za hranicami, Nora Fedorová a Kristína Balúchová.

Vypočuť reláciu:

O Emirátoch rozprávajú:

  • Nora Fedorová, riaditeľka CK SATUR
  • Kristína Baluchová, Slovenska, ktorá žila v Dubaji

Gregorová: Som veľmi rada že ste prijali pozvanie k nám do štúdia. Spojené arabské emiráty boli ešte pred zhruba pol storočím vyprahnutou púšťou, dnes sú šiestou najbohatšou krajinou sveta a jednou z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich turistických destinácií. Ako sa toto celé vlastne stalo, ako prebiehal ten vývoj?

Fedorová: Tak je to zaujímavé vidieť hlavne keď častejšie navštevujete Dubaj alebo Abú Dhabí ako rýchlo sa to vyvíja ako vlastne nespoznávate tie ulice a tie miesta ktoré ste pred pol rokom ešte poznali. Keď si pozriete fotky ktoré ukazujú Dubaj zo 70. rokov tak tam vidíte naozaj púšť preto prevažná väčšina celého územia je vlastne púšť kde umelo dovážajú vodu a na tom bolo zopár mrakodrapov a keď teraz vidíte ten rozdiel a vlastne za každým keď tam prídem mám pocit že tie nové štvrte nepoznávam, ako stále sa niečo nové buduje a otvára stále nové mrakodrapy sú vyššie ako tie ktoré boli do teraz postavené čiže je to ale určite aj vďaka veľkej pokrokovosti šejkov ktorý vlastne majú aj jeden šejk Zayd Al-Nahyan ktorý je Abú Dhabí a teda aj prezidentom všetkého ale Dubajský špeciálne šejk Mohammed ktorý sa naozaj stará aj o rozvoj cestovného ruchu vo veľkej miere.

Gregorová: Mohli by ste našim divákom priblížiť čo všetko tvorí Spojené arabské emiráty?

Baluchová: Určite áno Spojené arabské emiráty predstavujú akúsi federáciu týchto siedmych emirátov vznikli v roku 1971 a možno by som ešte doplnila že ten osud sa dramaticky zmenil práve vďaka rope keďže tá krajina alebo to územie bolo predtým relatívne chudobné a práve tým že v 50. rokoch sa začalo s ťažbou ropy samozrejme tá situácia sa veľmi zmenila a bol možný tento rozvoj. V 71. vznikla federácia v 72. sa pridal siedmy emirát Rás al-Chajmá v súčasnosti myslím si že je to taká krajina ktorá naozaj priťahuje tú pozornosť všetkých cestovateľov nie len tých ktorých bažia po nejakom luxusnom nakupovaní ale práve aj po spoznávaní histórie či kultúry.

Gregorová: Dubaj je najnavštevovanejší z emirátov hlavným mestom je ale Abú Dhabí. Mohli by ste ich porovnať, čo majú spoločné a čo rozdielne.

Fedorová: Tak ja by som povedala že Abú Dhabí je oveľa tradičnejší emirát aj pomalšie sa vlastne rozvíja aj napriek tomu že tiež sú tam mnohé atrakcie ktoré sú veľmi zaujímavé či už je to mešita šejka Zayeda ktorá je vlastne šiestou najväčšou mešitou na svete a určite stojí za to ju navštíviť. No ale okrem toho je tam Ferrari park ktorý je zase pre milovníkov adrenalínu a teda rýchlosti, formula okruh alebo vlastne aj krásne pláže na ostrove Saadiyat kde vlastne teraz zase panuje rozvoj v rámci hotelov ktoré sú jedny z tých najkrajších v rámci emirátov aj teda čo sa týka pláží aj hotelov. No napríklad k tomu Abú Dhabí je otvorený Louvre v minulom roku čiže stále niečo nové sa tam deje, zakaždým keď tam človek príde tak má možnosť niečo nové objavovať. Na druhej strane Dubaj keby som porovnala je oveľa menej tam je cítiť tradície je to naozaj moderné mesto mne niekedy príde že až ako Manhattan na pláži pretože tie vysoké mrakodrapy ale zase je tam množstvo atrakcií tiež či už pre rodiny s deťmi či už to najväčšie akvárium ktoré je v rámci Atlantisu alebo teraz aj v tom novom Dubai mall, nová marína kde sa dá prejsť večer ísť si sadnúť do reštaurácie alebo ísť pozrieť rôzne obchody či krytá hala lyžiarska v rámci Mall of the Emirates takže tam je strašne veľa tých atrakcií. Myslím že určite je treba vidieť tú najvyššiu vežu na svete Burdž chalífa kde keď sa vyveziete na to najvyššie poschodie tak to je neuveriteľný výhľad a najmä teda večerná panoráma Dubaja je odtiaľ naozaj krásna alebo ešte spievajúce fontány mi napadli ktoré sú tiež v blízkosti Burdž chalífa a Dubai mall každú pol hodinu je to také veľmi dojemné divadlo pretože tá hudba je veľmi pekná a tie svetlá sú neuveriteľné a to čo dokážu tie fontány stojí určite za to vidieť.

V Emirátoch je stále niečo nové, zakaždým keď tam človek príde tak má možnosť niečo nové objavovať. FOTO: archív CK SATUR
V Emirátoch je stále niečo nové, zakaždým keď tam človek príde tak má možnosť niečo nové objavovať. FOTO: archív CK SATUR

Gregorová: Tie fontány vidíme vlastne aj teraz na obrázkoch. Pani Baluchová vy ste v Dubaji niekoľko rokov žili. Ako ste sa tam dostali a ako sa vám tam páčilo?

Baluchová: No ja som sa tam vydala je to taká úsmevná príhoda. Napriek tomu že môj manžel je Slovák on tam pracoval a ja som sa teda presťahovala za ním a život v Dubaji no pre mňa ako pre spisovateľku to bolo úžasné obdobie kvôli tomu že je tam veľa inšpirácie a čo vždy zdôrazňujem keď sa rozprávam s ľuďmi ktorý zvažujú či túto krajinu navštívia alebo teda konkrétne Dubaj tak hovorím že ak majú málo dovolenky tak sa vyberú do Dubaja a navštívia niekoľko krajín v podstate za jeden deň pretože tým že je tam veľmi veľké percento expátov teda cudzincov ktorý žijú v Spojených arabských emirátoch tak tam naozaj môžete natrafiť na reštaurácie indické, thajské ale napríklad aj etiópske čo človek len tak nenájde a je to naozaj také zaujímavé cestovanie doslova ako keby celým svetom v jednej krajine takže to je taký možno paradox ktorý môže presvedčiť ľudí ktorý stále váhajú že či to nie je iba o tých obchodných domoch povedzme.

Gregorová: A ako vyzeral ten váš život v Emirátoch, prekvapilo vás tam niečo čo ste dopredu možno nečakali?

Baluchová: Ja som tam bola viackrát prvý krát v roku 2010 myslím. Samozrejme väčšina ľudí sa ma pýta na nejaké predsudky vzhľadom na môj vzhľad. Vôbec nie ja som sa v tej krajine cítila veľmi bezpečne a samozrejme aj slobodne pretože ženy sú tam veľmi emancipované, zapájané do rôznych pracovných projektov takže som si tam aj celkom kariérne pomohla a bolo to pestré obdobie s láskou na to spomínam aj pretože sa mi tam narodila dcérka takže som si odtiaľ doniesla takú malú Dubajčanku, Slovenku.

Gregorová: Je niečo také typické slovenské čo vám chýbalo v Dubaji?

Baluchová: Ja nie som zrovna haluškový typ takže nie, ale chýbajú vám samozrejme 4 ročné obdobia pretože život v Spojených arabských emirátoch je krásny ale pol roka najvhodnejšie obdobie kedy môžete túto krajinu navštíviť je práve počnúc jeseňou až po jar lebo v lete je ten každodenný život neznesiteľný vzhľadom na to myslím že ešte nedávno tá denná teplota dosahovala 40 °C takže váš život sa obmedzí na pobyt v klimatizovaných priestoroch. Tie sú tam síce všade početne zastúpené, klimatizované sú aj autobusové zastávky to je taká zaujímavosť možno. Ale to počasie robí naozaj svoje v zime to vítame ale v lete to je naozaj veľmi náročné, takže chýbala mi tá vôňa jari, lesy a parky. Aj keď zase musím podotknúť zhodou okolností štvrť v ktorej som bývala sa volá Greens čo predstavuje zeleň takže tam to bolo naozaj také veľmi kvetnaté.

Gregorová: Keď za vami prišla nejaká návšteva zo Slovenska kam ste ich väčšinou zobrali, mali ste tam nejaké obľúbene miesto?

Baluchová: Áno a ja sa snažím byť takým sprievodcom ktorý samozrejme absolvuje také to štandardné kolečko čo sme si hovorili Dubai mall a Mall of the Emirates a všetky takéto zaujímavosti. Takou mojou najobľúbenejšou časťou bola asi starý Dubaj ktorý priniesol aj trošku taký nádych tej atmosféry ako to vyzeralo ten život pred trópou. My sme sa s kolegami smiali že to bol v podstate Dubai mall tým že je tam strašne veľa trhov a máte tam trhy na zlato a na koreniny a všade musíte zjednávať a je to také živé, arabské by som povedala. A človek tam môže navštíviť aj múzeum kávy tá je takou veľkou zvláštnosťou. Arabská káva sa pije tak že začína sa ešte pred jedlom sa pije malá šálka ktorá ale skôr pripomína čaj pretože obsahuje šafran a je to také že s nejakým Espreso by som to zrovna nemohla porovnať ale Dubajčania milujú kávu takže snažila som sa mojim hosťom ponúknuť aj takú tú staršiu tú historickú časť Dubaja a potom skôr možno naozaj ísť po takých preferenciách že ak niekto prišiel vyslovene za nákupmi tak už som mala vypichnuté že kam treba ísť čo si obstarať a myslím že nikdy sme neobišli nejak pláže takže to more to je veľké lákadlo.

Gregorová: Keď teda spomínate tie nákupy, ja si automaticky keď sa povie Dubaj alebo Spojené arabské emiráty predstavím tie veľké nákupné strediská ako to tam teda funguje, ako to tam vyzerá?

Fedorová: Tak sú to tradičné veľké nákupné strediská kde sú stovky obchodov kde môžete stráviť bez úplne problémov aj deň, veľa reštaurácií čiže je to taká povedala by som veľmi obľúbená turistov ale aj miestnych dokonca aj žien vidíte ako si napriek tomu že chodia v tých dlhých šatách ako si kupujú kabelky alebo topánky a väčšinou sú tam značkové obchody a samozrejme tie ceny sú prijateľné oproti zvyšku sveta takže aj kvôli tomu hlavne počas festivalov nákupných ktoré sú tam tak sa tam aj oplatí ísť na nákupy.

Gregorová: A fungujú tam aj také tradičné arabské trhy také dohadovanie na cene?

Fedorová: Práve tie trhy čo Kristína hovorila ktoré sú práve so zlatom, koreninami to sú také tie tradičné arabské trhy tak tam sa určite nekupuje za prvú cenu ktorú povedia ale treba tam zjednávať presne tak ako v tých všetkých arabských trhoch ako sme zvyknutý naopak v štandardných obchodoch v nákupných strediskách sa už nezjednáva.

Gregorová: A aké sú v Spojených arabských emirátoch kvality služieb a hotelov?

Fedorová: Tak kvalita služieb je na veľmi vysokej úrovni povedala by som že možno aj najvyššej z toho čo poznáme pretože keď aj zoberieme 4* hotel tak tie služby sú tam niekde by som povedala že až na 5* úrovni čiže toto je naozaj typické pre Emiráty že tým že je tam zmes ľudí prisťahovalcov ktorý hlavne robia v službách to znamená že v hoteloch v podstate arabov alebo miestnych ktorý by pracovali ani nestretávate väčšinou sú tam prisťahovalci z Indie, Srí lanky, Arabského ďalšieho sveta a naozaj si vyberajú veľmi dobrých zamestnancov a veľký dôraz na služby a kvalitu služieb dávajú. V posledných rokoch začína aj obľúbený systém all inclusive vo viacerých Emirátoch napríklad Rás al-Chajmá je jeden z nich kde na krásnych plážach vznikli hoteli so službami all inclusive ale teraz postupne už aj v rámci Dubaja aj palmy sú hotely kde je teda možné si to priplatiť.

Gregorová: Pani Baluchová vy už ste načrtli že napriek tomu že sa Spojené arabské emiráty nachádzajú prevažne na púšti je tam veľa zelene. Ako je to možné?

Baluchová: No je to možné ľudskou rukou samozrejme vždy ide o takú umelú výsadbu tomu sa žiaľ asi nevyhneme takže tam je naozaj také obdivuhodné ako si s tým miestny poradili snažia sa saturovať potreby práve týchto expátov a určite aj návštevníkov Dubaja aby sa cítili zelenšie v Dubaji myslím že celkom takým pekným lákadlom je aj Miracle Garden čo je taká botanická záhrada takže človek sa tam môže zatúlať takto aby si užil trošku tú prírodu ale samozrejme je to púšť takže zas na druhej strane aj ten výlet do púšte určite stojí za to. Je možno také zaujímavé spomenúť to že iba 30 minút cesty autom, Dubaj všade cestujete dlho lebo je tam veľa áut a tá doprava býva prepchatá takže veľa času človek strávi na cestách ale paradoxne iba 30 minút keď výjdete z mesta sa ocitnete naozaj v púšti a môžete pozorovať možno aj ťavy alebo gazely a západ slnka stojí to za to určite.

V Dubaji nájdete naozaj všetko, aj pôsobivú botanickú záhradu uprostred púštnej krajiny. FOTO: pixabay.com
V Dubaji nájdete naozaj všetko, aj pôsobivú botanickú záhradu uprostred púštnej krajiny. FOTO: pixabay.com

Gregorová: Za povšimnutie v Dubaji určite stoja aj tie umelo vytvorené ostrovy napríklad ten známy polostrov v tvare palmy. Ako vlastne vznikajú?

Fedorová: Tak to by bolo na pol hodinu vysvetľovania ale v zásade privážajú tú zeminu tak aby to staticky vyhovovalo sa vytvárajú v tvare toho čo už je pred tým predkreslené, tá palma je naozaj veľmi zaujímavá a v podstate je prepojená s pevninou aj električkou ktorá tam ide a je to asi najrýchlejší spôsob ako sa tam dostať pretože na konci palmy je Atlantis hotel ktorý je známy aj pre tých ktorý tam idú len za rôznymi ako je aquapark alebo plávanie s delfínmi či to obrovské akvárium ktoré si idú pozrieť. Čiže tá palma stojí za to pozrieť a stále tam vznikajú nové hotely, nové developmenty takže ešte stále nie je dokončená.

V Dubaji vybudujú všetko, napríklad aj polostrov v tvare palmy. FOTO: depositphotos.com
V Dubaji vybudujú všetko, napríklad aj polostrov v tvare palmy. FOTO: depositphotos.com

Gregorová: Zachovali si Spojené arabské emiráty pri tomto rýchlom vývoji aj svoju históriu a tradície?

Baluchová: Ja si myslím že určite áno už som to čiastočne naznačila keď som hovorila o tých výletoch do starého Dubaja aj keď nečakajme zas také nejaké spoznávanie tohto regiónu ako keď je niekto naozaj veľký fanúšik histórie vyberie sa do Grécka alebo možno aj do susedných krajín, tak tie Spojené arabské emiráty sú v tomto trošku chudobnejšie ale myslím si že je aj ambíciou miestnych aby sa to nejakým spôsobom zachovávalo a predstavovalo turistom ktorý navštívia Spojené arabské emiráty. Myslím že prvý nejaký dotyk s tým je tradičný odev ktorý vidia turisti keď vyjdú z lietadla keď stretnete emirátčana miestneho čo je skoro Paranormálny jav pretože ich je veľmi málo je ich nejakých 10-15% a zaujímavé je že táto krajina je asi jediná krajina na svete kde pôvodné obyvateľstvo neskončilo na kraji spoločnosti že keď sa pozriete do iných kútov sveta tak vždy je ten osud o trošku niečom inom tu sú emirátčania elita takže ich človek nestretáva bežne možno skôr na nejakých úradoch a stretávate teda čierno biele postavy dámy v abaya a zahalené vlasy a páni nosia zas taký biely odev ktorý myslím že má pôvod práve v lovení perál. To bolo také odvetvie ktorému sa krajina venovala takže to je taký snehobiely plášť alebo odev v ktorom chodia miestny obyvatelia takže to je možno tiež taká zaujímavosť. A tiež tá cestička môže ísť aj gastronómiou ako som spomínala kávu stolovanie, miestny obyvatelia dávajú veľký dôraz na rodinný život takže to cítiť že si ctia tie tradície.

Gregorová: A aká je miestna kuchyňa? Sú nejaké typické Emirátske špeciality ktoré by ste nám mohli odporučiť?

Fedorová: Tak napríklad plnená ťava je taká špecialita ktorá tá plnka je zmiešaninou rôzneho mäsa s vajíčkami a dáva sa dovnútra je to taká špecialita. Ale veľa jahňacieho mäsa jedia na rôzne spôsoby s ryžou s paradajkami s veľa koreninami ako teda tradične arabská kuchyňa potom humus alebo Harissa rôzne tieto šaláty a omáčky sú k tomu takže to jahňacie mäso je také základné a samozrejme veľmi sladké dezerty.

Cícerová pomazánka hummus je pre tento región typická. FOTO: pixabay.com
Cícerová pomazánka hummus je pre tento región typická. FOTO: pixabay.com

Baluchová: Áno to som chcela aj ja doplniť že naozaj sú na sladké a človek tam príde na svoje také malé šišky neviem ako by sa to do slovenčiny dalo preložiť ligamat sa to volá ktoré sa ešte polievajú datľovým sirupom je to super sladké ale super dobré a čo je sladké to je lákavé pre miestnych a asi aj pre turistov.

Gregorová: Spojené arabské emiráty sú prevažne moslimské, ako je to tam s toleranciou ďalších náboženstiev?

Baluchová: Je to úplne bezproblémové. Ja som spolupracovala s takým centrom pre kultúrne porozumenie kde síce väčšina zamestnancov boli moslimovia. Ja si myslím že s týmto majú väčší problém nemoslimovia než moslimovia samozrejme že som udržiavala taký nejaký dress code v tom že som nechodila nejak extrémne vyzývavo oblečená ale zas načo nejak som to nepotrebovala k práci a myslím že je to krajina naozaj otvorená ženy sú emancipované ako som spomínala je veľa aktivít práve na ich podporu aby zvládali taký ten pracovný aj rodinný život. A čo sa týka tolerancie náboženstva myslím že by sme sa mohli od nich aj učiť.

Gregorová: Z vášho rozprávania je teda jasne že Spojené arabské emiráty sú naozaj krajinou neobmedzených možností. Ja vám veľmi pekne ďakujem že ste prišli k nám do štúdia a podelili sa o svoje skúsenosti.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook