Dovolenková etiketa v praxi

Prázdniny, slnečné dni, more, pláž a uvoľnená nálada. Ak si myslíte, že počas dovolenky v neznámej krajine a uprostred letných horúčav žiadna etiketa neplatí, tak sa mýlite. Práve naopak, za to, čo na slovenských jazerách každý prehliadne, môžete v zahraničí dostať pokutu. Čo sa patrí a čo nie, na pláži i mimo nej?
pláž
Pláž. FOTO: archív CK SATUR

Prepracovaný systém rezervácií

Začnime tým, čo pozná dôverne každý dovolenkár. Idete na raňajky v skorých ranných hodinách a na pláži niet nikoho, no ani voľného lehátka – všetky okupujú osušky. Tie zvyknú zotrvať na svojom mieste až do príchodu ich majiteľa, čo môže byť aj v popoludňajších hodinách. Ich majitelia, majú totiž často osušky zložené na pláži, pri prvom, druhom, treťom bazéne a obehnúť ich všetky počas dňa je predsa len náročná disciplína :). Našťastie, éra „osuškových rezervácií“ je na ústupe. V mnohých letoviskách už totiž osušky, či ostatné osobné predmety jednoducho viackrát do dňa zozbierajú. Pozor na veci si treba dávať najmä v Taliansku a Španielsku, kde vám hrozí pokuta od 150 až do 600 eur.


Príliš dlhá cesta k bufetu

Azda nikomu z nás nie je príjemné, ak ležíme na pláži a zrazu nad nami preletí rozbehnutý mladík, alebo o nás zakopne okoloidúce dieťa. Pri deťoch je to ako tak odpustiteľné. No ak sa niekto len rozhodne skrátiť si trasu k bufetu krížom cez vašu deku, tak to už sa za prehrešok voči etikete považuje. Priestor vymedzený dekou či uterákom preto považujte za súkromnú zónu.

osuška na pláži
Osuška na pláži. FOTO: pixabay.com

Na pláži i mimo nej

Popri pláži sa často nachádzajú kaviarne a reštaurácie. Ak opustíme plážovú zónu, dámy by si mali na plavky obliecť pareo alebo plážové šaty. Páni by si do neďalekej kaviarne mali obliecť k plavkám aspoň tričko, či pohodlnú košeľu. Ak máte plavky stále mokré, nesadajte si na čalúnené stoličky, kreslá a sedačky v podnikoch.

Terasa na pláži
Terasa na pláži. FOTO: archív CK SATUR

V luxusných rezortoch sa na recepciu, či do reštaurácie, ani nepokúšajte dostať v plavkách, vyhnete sa tak trapasu, keď vás pri vchode poprosia, aby ste sa šli prezliecť. V týchto rezortoch si treba dávať pozor aj na obuv počas večerí – plážové šľapky nechajte oddychovať na izbe a prevetrajte elegantnejšiu obuv. Tá ale, nepatrí na pláž, dámske lodičky majú svoj vlastný zákaz na plážach v Grécku, Taliansku a Španielsku.


Plavky sa do mesta nehodia

Chorvátsky Split sa pridal do zoznamu miest, kde sa netúžia kochať plavkovými kreáciami dovolenkárov. Po Pagu, Krku, Dubrovníku a Hvare je ďalším mestom, kde vám hrozí pokuta, ak sa budete prechádzať po historickom centre v plavkách. Tá sa môže vyšplhať aj do výšky 600 eur. Na karibskom ostrove Grenada, zákaz posunuli ešte o niečo ďalej a prechádzať sa v plavkách môžete vyslovene len po pláži. Ak sa chcete prechádzať po promenáde bez pokuty 270 dolárov, vezmite si niečo na seba.


S ohľadom na okolie

Ak si radi na pláži zapálite cigaretu, poobzerajte sa okolo seba, či vo vašej blízkosti nie sú iní ľudia a hlavne matky s deťmi. Ak je naokolo veľa ľudí, je rozumnejšie si štipľavý dym vychutnať v neďalekej plážovej kaviarni, či bufete pri káve, kde sa fajčenie dá prirodzene očakávať a teda sa mu prípadne aj vyhnúť.

hrad z piesku
Hrad z piesku. FOTO: pixabay.com

Nie je pláž ako pláž

Vedeli ste, že aj hrad z piesku môže byť pre niekoho prekážkou? Talianski úradníci zakázali hĺbiť jamy a stavať hrady z piesku na plážach mesta Eraclea neďaleko Benátok, pod hrozbou pokuty 200 eur.


Zákazy v mestách

Ak patríte k tým, ktorí letnú dovolenku radšej trávia poznávaním, tak aj na vás si vo viacerých európskych krajinách pripravili úskalia.


Talianske „naj“

Pomyselným lídrom v, pre našinca, bizarných zákazoch je zrejme Taliansko. Taliani samotní sú síce veselej povahy, no zároveň ide o silne katolícku krajinu, a preto aj na pláži preferujú skôr pokojnú atmosféru. Napríklad na obľúbenom turistickom ostrove Capri je úplným tabu klopkať na ulici v drevákoch. Obľúbená obuv Holanďanov bola vyhodnotená ako príliš hlučná.

Talianske mestá sú prepletené historickými pamiatkami a k mnohým sa vzťahujú rôzne obmedzenia. V Ríme – hlavnom meste, je tento rok zakázané kúpanie, ako aj osviežovanie sa vo fontánach. Je to spôsobené tým, že mnohí turisti zanechali na pamiatkach, ktoré prežili stáročia, svoje stopy a starostka Ríma sa rozhodla ich chrániť pod hrozbou pokuty 230 eur.

Podobné dôvody mali aj vo Florencii, kde zakázali sedenie na schodoch najnavštevovanejších kostolov a prezieravo ich preto aj postrekujú vodou. Vo viacerých talianskych mestách platí aj zákaz kŕmenia holubov, nakoľko ich výtrusy poškodzujú pamiatky a holubov pribúda. Pokuta sa môže vyšplhať až na 500 eur.

Turisti so selfie tyčou
Turisti so selfie tyčou. FOTO: pixabay.com

Jeden z posledných zákazov sa tiež týka turistov v Taliansku – ak sa budete chcieť, na milánskom námestí Duomo, odfotiť pomocou sefie tyče, riskujete pokutu.


Ani zvyšok sveta nezaostáva

Zaľúbencov nepoteší ani storočie starý, no stále platný zákaz vo Francúzsku. Rozlúčkové bozkávanie na peróne vlakovej stanice sa môže skončiť síce zdvorilým, no predsa, upozornením aby ste opustili nástupište. Zákaz vznikol, aby sa zabránilo meškaniu vlakov pre „srdcervúce“ rozlúčky.

Objímajúci sa pár na vlakovej stanici
Objímajúci sa pár na vlakovej stanici. FOTO: pixabay.com

Počas dovolenky v Portugalsku je potrebné dať si pozor na to, v akej obuvi šoférujete. Riadenie vozidla v žabkách by vás mohlo vyjsť draho, je totiž zakázané.

Behu sa dnes venujú mnohí a nie je nič krajšie ako si zabehnúť počas dovolenky v krásnom prostredí. Ak sa ale nachádzate na poznávacom zájazde v Burundi, dávajte si pozor, aby vás nik nevidel. Jogging je totiž od roku 2014 považovaný za „akt vojny" a hrozí vám zaň väzenie. 

Pri cestovaní býva dobrým zvykom zistiť si o krajine užitočné informácie. Vyhnete sa tak nepríjemnostiam a na dovolenke vás už nič neprekvapí.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook