Poznáte egyptský Karibik? Marsa Matrouh je novinkou leta 2023

Egyptské letovisko Marsa Matrouh je absolútnou novinkou v ponuke na letnú sezónu 2023. Nie, tentokrát nenavštívime obľúbené letoviská pri Červenom mori, ale zavítame ku stredomorským brehom Egypta, na západ od Alexandrie. Lebo také pláže ako sú tu, nájdete na pobreží Stredozemného mora len málokde.

Exoticky znejúce a Karibik pripomínajúce Marsa Matrouh je vzácnou kombináciou vzťahu tradičného a zároveň dynamicky sa vyvíjajúceho letoviska. Stredomorské pobrežie Egypta je rajom na krásne pláže, o ktorom vie len málo cudzincov. Absolútnou jednotkou je Marsa Matrouh a jeho okolie, s plážami s bielym jemným pieskom a morom takým azúrovým, až to miestami vyráža dych. Dovolenku v Marsa Matrouh môžete spojiť aj s objavovaním okolia a zlatistej Sahary. 

Dovolenka v Marsa Matrouh
Marsa Matruh
Marsa Matruh. Egypt. Foto: unspalsh.com

Kde leží "egyptský Karibik"?

Marsa Matruh leží 300 km západne od Alexandrie, odkiaľ vedie pozdĺž pobrežia rýchlostná cesta. Od hlavného mesta, Káhiry je vzdialené cca 450 km a od hraníc s Líbyou 250 km. Keďže aj Marsa Matrouh má medzinárodné letisko, pohodlne sa sem za menej ako 3 hodiny dopravíte charterovým letom z Bratislavy či z Košíc a to v čase letnej sezóny.

Už koncom mája tu dosahujú teploty 30 ℃ a teplota mora 24 ℃. Horúce leto, ktoré sa dá prirovnať ku gréckemu podnebiu sa pomaly končí až na rozhraní septembra a októbra. I keď, a to je treba pripomenúť, len zriedkavo teplota vystupuje ku 40 ℃ uprostred najhorúcejšieho leta, tak ako je to v inej časti Egypta. More v júli a auguste dosahuje príjemných 27 ℃.

Pláž v Marsa Matruh
Pláž v Marsa Matruh. Egypt. Foto: CK SATUR

Nová destinácia

Pred viac ako dvetisíc rokmi bolo Marsa Matrouh rybárskou dedinou. Pred dvadsiatimi rokmi, keď sa pre turistov otvorila Hurghada, neskôr Sharm el Sheik a Marsa Alam, bolo toto miesto známe najmä domácim obyvateľom, ktorí sem prichádzali počas horúceho leta z Káhiry. Bolo tu vybudovaných pár menších hotelov, apartmánov, kde tak mohli tráviť svoju dovolenku a pritom sa príjemne „schladiť“. Žiadna veľká infraštruktúra tu nebola. Situácia sa však výrazne zmenila, a už sem neprichádzajú len bohatí Egypťania, ale aj turisti z Talianska či Veľkej Británie, ktorí objavili dosiaľ „nepoznaný raj“.

Marsa Matrouh
Marsa Matrouh. Egypt. Foto: jazhotels.com

Vznikli nové luxusné hotely s výbornými službami. Tento raj bol však veľmi dobre známy aj pre slávnu egyptskú kráľovnú Kleopatru, ktorá sem prichádzala za romantikou s Antoniom. Egypt sa za posledných päť rokov výrazne zmenil, vo veľkom sa stavia, pribúdajú tzv. „chytré mestá“, vysokorýchlostná železnica, modernizujú sa centrá a zvyšuje kvalita života, čo je celkovo cieľom do roku 2052. Investície do Egypta prúdia aj od šejkov z Dubaja a Saudskej Arábie, ktorí si dali záležať na budovaní ultramoderného mesta New El Alamein, kde nechýbajú luxusné štvrte, mrakodrapy, obchodné centrá. Zmeny sú však badateľné kdekoľvek sa v Egypte ocitnete. My sme tak do našej ponuky zaradili dovolenku v Marsa Matrouh ako novinku, nielen pre krásne more ale aj kvalitné služby.  

Nové projekty v New El Alamein
Nové projekty v New El Alamein. Egypt. Foto: cityedgedevelopments.com

TOP 5 pre Marsa Matruh

  • nová destinácia a priame lety z Bratislavy a Košíc
  • kvalitné hotelové rezorty priamo na pláži s all inclusive
  • rajské pláže a tyrkysová farba mora
  • len 300 km od Alexandrie, ktorú sa oplatí navštíviť
  • 450 km od pyramíd v Gíze, pri Káhire

Caesar Bay

Nádherná lokalita je i záliv Caesar, kde je jedna z tých najkrajších pláží Egypta. Biely a jemný piesok ako múka, azúrová a tyrkysová farba mora. Ak si chcete užiť dokonalú dovolenku, skvelé jedlo a krásne prostredie, odporúčame luxusný hotel Caesar Bay Resort *****. 

Caesar Bay Resort
Caesar Bay Resort. Egypt. Foto: CK SATUR

Caesar Bay Resort *****

  • luxusný rezort s krásnou pieskovou plážou a pozvoľným vstupom do mora
  • bohatý all inclusive
  • komfortné izby
  • rodinný klubový hotel s množstvom programu
  • animátori Planet Fun

Almaza Bay

Almaza v arabčine značí diamant. Tým, musíme dať Egypťanom za pravdu, keď tak túto nádhernú zátoku a pláž pomenovali. More je tu priezračné a v jej okolí nájdeme nielen súkromné vily a domy, ale aj luxusné rezorty. Medzi tie top patrí Jaz Almaza ***** a leží východne od Marsa Matruh.

Jaz Almaza
Jaz Almaza. Marsa Matrouh. Egypt. Foto: CK SATUR

Jaz Almaza *****

  • moderný rezort v nádhernej lokalite zálivu Almaza
  • pláž s bielym pieskom
  • 40 km od Marsa Matruh
  • all inclusive a 7 à la carte reštaurácií
  • animátori Planet Fun
Teleráno: Tour de Marsa Matrouh. Egypt. Zdroj: youtube.com

Čo ponúka mesto Marsa Matruh

Aj keď samotné mesto nemá výraznú architektúru, má peknú pobrežnú promenádu, mešitu Al Awam, kostol Panny Márie, mestské múzeum a zaujímavý je starý líbyjský trh, kde sa oplatí zájsť, keďže tu vládne typický arabský ruch. Medzi tunajšie atrakcie patrí 5 km dlhá Kleopatrina pláž s bustou kráľovnej a lagúna medzi skalnými masívmi, kde sa kedysi kúpala. Západne od centra leží ďalšia krásna pláž Ageebah. 

Pláž Agiba
Pláž Agiba. Egypt. Foto: unsplash.com

Z čias druhej svetovej vojny bolo v Marsa Matoruh sídlo nemeckého veliteľstva, a tak tu došlo aj ku niekoľkým bojom. Do dejín sa tu zapísal nemecký generál Rommel, známy pod prezývkou Púštna líška, ktorý odrážal útoky spojencov. Ak ste milovníci vojenskej histórie, pri pobreží sú jaskyne, kde bolo vybudované Rommelovo múzeum, ktoré je v súčasnosti prístupné. Nájdete tu mapy, fotky, zbrane a osobné Rommelove predmety a v mori aj vraky lodí.


Čo ponúka okolie Marsa Matruh

Alexandria

Ak vás láka spoznať severný Egypt, Marsa Matruh je ideálnym východiskovým bodom. Odtiaľto je dostupná najslávnejšia Alexandrova Alexandria, ktorá svoju históriu započala v roku 332 pred n.l. Aj keď má dnes typickú arabskú atmosféru, zdobia ju grécko-rímske a islamské pamiatky. Síce za svojej najväčšej slávy tu stála knižnica, či siedmy div sveta, maják na ostrove Faros, no za to dnes je tu celkom nová knižnica, a miesto majáka je pevnosť. V centre mesta vládne čulý ruch, je tam množstvo obchodov, kavarní, reštaurácií, pobrežná promenáda a tiež pekné pláže. 

Alexandria
Egyptská Alexandria. Egypt. Foto: unsplash.com

El Alamein

Tam kde stojí dnešný El Alamein stálo pred dvetisíc rokmi mesto Locassis, čo znamená „biela škrupina“. Taký názov dostalo podľa nádherných bielych pláží. Leží medzi Marsa Matruh a Alexandriou. Do dejín vstúpilo mesto El Alamein v roku 1942, keď tu prebehli kruté boje medzi nemeckým vojskom pod vedením generála Rommela proti spojencom na čele s generálom Montgomerym, ktorý nakoniec zvíťazil. Pri bojoch tu však zahynulo až 80 tisíc vojakov z radov Talianov, Britov a Nemcov. Tí boli pochovaní na troch vojenských cintorínoch v časti Tell al Aisa. Dnes je tu na túto počesť dostupné vojenské múzeum.   

El Alamein
El Alamein. Egypt. Foto: unsplash.com

Oáza Siwa

Smerom na juhozápad od Marsa Matruh, leží nádherná oáza Siwa, akoby v srdci samotnej  Sahary, v prepadline 17 m pod úrovňou mora, len 50 km od líbyjských hraníc. Tvoria ju vodné pramene, ktorých tu vyviera asi 300, úchvatné soľné jazerá slanšie než Mŕtve more, datľovníky, historické stavby a domorodý berberský kmeň.

Soľné jazerá v Siwe
Soľné jazerá v Siwe. Egypt. Foto: unsplash.com

V tunajších soľných jazerách sa dá i oddychovať. Pre vysokú koncentráciu soli sa tu plávať nedá. Pri vstupe do jazera treba byť opatrný. Pod zemou je veľké jazero slúžiace ako zdroj pitnej vody pre Egypt. Práve v tejto oblasti sa nachádza jeden z najväčších dunových pásov na svete a to s dĺžkou 140 km.

Pieskové duny Siwa
Pieskové duny, Siwa. Egypt. Foto: unsplash.com

Za pozornosť stojí Hora mŕtvych s množstvom starovekých hrobov objavených náhodou, keď sa miestni obyvatelia ukrývali v roku 1944 počas 2. sv. vojny. Pekne sa dochoval hrob Siamuna s bohatou grécko-egyptskou výzdobou a hieroglyfmi. V Siwe kedysi stál i chrám boha Amona a slávna veštiareň, kde si údajne nechal veštiť aj Alexander Veľký. Strávil tu len tri dni a potom sa vydal na svoju cestu na východ. Niektorí sa domnievajú, že tu bol po svojej smrti v Babylone pochovaný. Aj keď sa z chrámu veľa nedochovalo, je odtiaľto pekný výhľad na oázu.

Siwa
Historická časť v oáze Siwa. Egypt. Foto: unsplash.com

Stredomorie v egyptskej atmosfére

Aj keď je stále táto oblasť neprebádaná, je plná nielen krásnych pláží, ale aj arabského života, ktorý tu plynie celkom pokojne. V Marsa Matruh nájdete orientálne kaviarne, kde sa bafká shisa alebo moderné arabské reštaurácie, kde môžete ochutnať výborné grilované ryby či morské plody a vynikajúce egyptské meze. Tiež sa tu môžete prchádzať po hebkom bielom piesku a pozorovať nádherný východ a západ slnka. 

Východ slnka Marsa Matruh
Východ slnka v Marsa Matruh. Egypt. Foto: unsplash.com

Nenechajte si ujsť novú letnú destináciu Marsa Matrouh s CK SATUR, pričom vám s výberom radi poradíme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. U nás máte nielen overené a kvalitné hotely, ale aj garanciu najnižšej ceny a bezplatné storno.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook