Dovolenkové albumy sú out, dnes letí zaváranie zážitkov

Dovolenka bez plnej pamäťovej karty na foťáku akoby ani nebola! Toto heslo si pamätáme ešte z čias cestovania s rodičmi, kedy sa kvalita zážitkov odvíjala od množstva vyfotených filmov, aspoň 36-obrázkových. Čo tak skúsiť niečo iné a pripomenúť si dovolenkovú atmosféru originálnejšie?     

Hora fotiek a kto ich bude triediť?!

S expanziou smartfónov s čoraz kvalitnejšími fotoaparátmi a štedrejšími kapacitnými limitmi už dávno nie sme obmedzovaní pri hľadaní perfektného záberu západu slnka na pláži. A tak jav, ktorý trvá v realite pár minút, vieme zvečniť do desiatok skoro identických záberov. Ak s rovnakou fotografickou vervou pristupujeme ku každej situácii na cestách, jedna dvojtýždňová dovolenka môže bežne končiť tisíckami fotiek. Aj prescrollovať sa nimi v mobile dá zabrať, nieto ešte podujať sa urobiť z nich užší výber.

Keď už sa o to pokúsite, zistíte, že niečo také príjemné ako vytváranie dovolenkového albumu sa môže razom zmeniť na zdroj únavy, pretože rozhodovanie sa, ktoré fotky vymazať a ktoré nie vyžaduje kusisko energie. Míňať ju na takúto banálnu úlohu po tom, čo ste si jej načerpali na prímorskom slniečku aj do zásoby, je škoda, nemyslíte? Preto máme pre vás alternatívu, ako „zakonzervovať“ to najlepšie z vašich potuliek svetom inak, než len na fotkách.


Zavarené krásne spomienky v pohári. Foto: CK SATUR

Hurá do zavárania zážitkov!

Namiesto vytvárania dokonalo naštylizovaných albumov si vyhrňte rukávy a pustite sa do zavárania zážitkov. Áno, dobre čítate. Zážitky z dovolenky skutočne možno zavariť. Klasicky, v zaváraninových pohároch. Je to aktuálny hit priaznivcov ručnej výroby a pretože je zároveň kreatívny a nenáročný na realizáciu, môžete k nemu prizvať aj mladšie deti a užiť si spoločne kopec zábavy.


A takto jednoducho sa zavára. Foto: CK SATUR


Čo budete potrebovať na výrobu dovolenkového pohára? Nič zložité, základom je mať voľný zaváraninový pohár. Najpôsobivejšie sú hranaté sklenené dózy s uškom a viečkom známe ako „mason jar“, ale pokojne môžete improvizovať s tým, čo nájdete v špajze a použiť aj starší umytý pohár od džemu. To najštýlovejšie na zaváraných zážitkoch predsa nie je nádoba, ale jej obsah. A čo je teda obsahom?


Krásne zážitky, na ktoré sa môžete denne dívať. Foto: CK SATUR


Dovolenkový pohár, ako už názov napovedá, by mal obsahovať esenciu vašej dovolenky. Cieľom je, aby vás už letmý pohľad naň preniesol do bezstarostných dní trávených v krásnom prostredí s vašimi najbližšími. Na dno pohára nasypte pár hrstí piesku alebo kamienkov z vašej obľúbenej pláže a naaranžujte pomedzi ne mušle či hviezdice, ktoré ste počas vašich dovolenkových prechádzok nazbierali.


Pri zaváraní sa fantázie medze nekladú. Foto: CK SATUR

SATUR tip: Na tomto mieste je dôležité dodať, že niektoré, obzvlášť tie exotickejšie, turistické destinácie prísne regulujú dovoz koralov a ďalších prírodných suvenírov v dovolenkovej batožine, preto nič nedáte za to, ak sa ešte pred odchodom domov poradíte s delegátom CK SATUR, či vaša kolekcia plážových artefaktov nebude tŕňom v oku colníkov. Istota je istota!

A s čím ďalším do pohára?

Vyberte zopár (nie veľa, aby si objekty zbytočne nezavadzali a výsledok nevyzeral preplácane) drobností s nostalgickou hodnotou, špecificky naviazanou na vašu dovolenku. Môžu to byť ústrižky palubných vstupeniek, lístky z lokálneho múzea, festivalové náramky, sušené kvety, farebné koráliky či mince zahraničnej meny. Dôvtipným spestrením pohára je materiál typický pre oblasť, kde ste dovolenkovali, napríklad kúsok dierovanej madeiry z portugalského ostrova Madeira. Ako pozadie pre váš aranžmán poslúži pohľadnica danej destinácie, ešte osobnejšou bude vytlačená rodinná fotka z dovolenky. Uzavretý pohár vyšperkujete previazaním látkovou stužkou vo farbách mora.


Zavariť sa dá skutočne každý zážitok. Foto: CK SATUR


Predtým, ako vaše zážitky v pohári vystavíte na prominentné miesto v obývačke, nezabudnite pridať na sklo samolepiacu etiketu s názvom navštívenej krajiny a rokom, kedy ste tam vycestovali. Zo zavárania zážitkov môžete urobiť rodinnú tradíciu a jedinečnými pohármi zaplniť celú poličku, alebo aj dve.


Už samotné vyrábanie zavárania zážitkov prináša radosť a zábavu. Foto: CK SATUR


Vedeli ste, že...

... fotenie na dovolenke môže mať kontraproduktívny účinok na uchovávanie našich spomienok? Platí síce, že fotka je doslovnou pripomienkou zachyteného momentu, no vedci z Univerzity vo Fairfielde upozorňujú, že s fotením by sme to nemali preháňať. Praktickým pokusom prišli na to, že čím viac pozornosti venujeme cvakaniu záberov, tým menej jej ostáva pre vychutnávanie si samotného okamihu.

Dobrovoľníci, ktorí dostali za úlohu fotiť si objekty v galérii, boli poznateľne horší v rozpamätávaní sa detailov ako tí, ktorí sa na objekty iba dívali bez fotenia. Vedci to vysvetľujú tým, že keď mozog registruje fotoobjektív na obzore, berie to ako pokyn k vypnutiu - nemusí dávať pozor, pretože o záznam reality sa postará technológia.

Ak teda chcete, aby vám dovolenka ostala v srdci a nielen na Instagrame, poručte si občas nechať foťák či smartfón vo vrecku a choďte na to starou metódou – foťte očami. :-)