Divoké džungle, biele pláže a veľké lode. To je Panama.

O Paname sa toho v minulosti už popísalo čo-to v súvislosti s Panamskými papiermi. To sa ale turistov netýka. Má však táto malá krajina čo-to ponúknuť niekomu, kto hľadá dobrodružstvo, no zároveň si chce odpočinúť na pláži? Určite áno.

Panama sa stáva vyhľadávanou turistickou destináciou

Od vzniknutia Panamského prieplavu v roku 1914 sa táto krajina katapultovala medzi najdôležitejšie krajiny svetového obchodu. Spojenie Karibského mora a Pacifiku šetrí medzinárodným lodiam čas aj peniaze. V posledných rokoch sa Panama stáva obľúbenou turistickou destináciou či už ako hlavná destinácia alebo medzi zastávka počas cestovania po Strednej a Južnej Amerike.

Známe miesta ako Panama city, Bocas del Toro či San Blas ostrovy patria ku klenotom Panamy.

  • Panama
  • Panama uličky
  • Panama
  • Panama
  • Panama uličky
  • Panama

Hlavná turistická atrakcia, Panamský prieplav, je dôležitým spojovacím bodom, ktorý šetrí veľa peňazí svetovej ekonomike. Turisti sa môžu prísť pozrieť na samotný kanál v časti Miraflores, no tiež sa previezť malým člnom popri obrovských nákladných lodiach. Obľúbeným spôsobom, ako vidieť z Panamského prieplavu čo najviac, je odviezť sa vlakom do mesta Colón, ktorý ide pozdĺž celej dĺžky kanála. Určite sa tu zastavte, je vysoká šanca, že uvidíte obrovské nákladné lode, ako prechádzajú z jedného oceánu do druhého.

Známa turistická atrakcia Panamský prieplav

Panama je jediný štát na svete, z ktorého môžete vidieť východ slnka v Atlantiku a západ v Pacifiku z rovnakého miesta. Zároveň, Panama City je jediné hlavné mesto na svete, ktoré má dažďový prales priamo v meste. V celej Paname sa platí Americkými dolármi, ako oficiálnou menou. Panama má aj svoju vlastnú menu, ktorá má rovnakú hodnotu, ako doláre. Ide však len o mince.

Vedeli ste, že viac ako 10 000 druhov rastlín žije na území Panamy a z toho je až 1400 druhov orchideí?

Ruiny v Panama Viejo na Pacifickom pobreží Panamy hovoria veľa o divokej histórii, ktorou si krajina prešla.

Ideálny celodenný výlet z Panamy je určite najväčší obývaný sopečný kráter na svete v El Valle de Antón. Jednoduchý trek džungľou až k India Dormida, odkiaľ je nádherný výhľad na celý sopečný kráter, patrí k obľúbeným a jednoduchým výletom z rušného mesta.

Relax v Boquete, ktorý bol označený ako druhé najlepšie miesto, kde stráviť dôchodok, je malá dedinka v horách. Môžete tu objavovať kávové plantáže alebo trekovať po horách. No a z Boquete je už iba na skok od Kostariky. 

Panama

Bocas del Toro je svetoznáma turistická destinácia

Kto ešte nepočul o Bocas del Toro...taký človek neexistuje. Najkrajšia časť Panamy, hneď pri hranici s Kostarikou ponúka návštevníkom relax v Karibskom mori. Populárne najmä medzi surfermi, no tiež tými, čo chcú celé dni tráviť na pláži alebo sa húpať v hojdacej sieti.

Tropický raj na Paname
Tropická pláž na Paname. FOTO: pixabay.com

Bocas del Toro je skupinka ostrovov v Paname. Veľmi populárne sú tu hodiny Španielčiny v každej kategórii či eko výlety do kakaových plantáží. Určite nevynechajte ani návštevu Basti Bat jaskýň či potápanie a šnorchlovanie v krištáľovo čistej vode.

Panama nepatrí medzi najväčšie krajiny, čo je výhoda pre tých, ktorí radi na svojich dovolenkách toho vidia viac, no nechcú tráviť dlhé hodiny v dopravných prostriedkoch. Počas svojej návštevy Panamy teda určite nevynechajte:

  • Panama City, mesto plné mrakodrapov
  • Panama Canal
  • El Valle de Antón
  • San Blas Island
  • Boqueté
  • Bocad del Toro

„Cielo en la tiera“, alebo raj na zemi! Počas poznávacieho zájazdu Panama – dokonalý oddych v tropickom raji, na vás čakajú dni plné relaxu prepletené poznávaním, nádherné západy slnka a šnorchlovanie.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook