História cestovateľského fotografovania

Odfotiť sa mobilom na dovolenke a o sekundu to zdieľať s najbližšími je dnes niečo, čo považujeme za samozrejmé, ale uchovať si foto-pamiatku na cesty nebolo vždy také jednoduché.

Cestovanie a fotografovanie sa v priebehu rokov rozvíjalo prakticky spoločne. Keď sa možnosti cestovania rozšírili, rozšírili sa aj možnosti zachytenia týchto zážitkov na fotoaparát. Predtým sa ľudia museli spoliehať na (niekedy nepresné) opisy prieskumníkov, pre predstavu ako vyzerajú iné krajiny. A aj keď sa už cestovanie stalo populárnejším, na dlhú dobu to bolo len privilégium pre tých bohatších.


Prvá cestovateľské fotografie a ich autori

Keďže sa fotografické vybavenie v priebehu rokov stalo ľahším a prenosnejším, je až ťažké uveriť, že fotografi minulosti museli nosiť svoje fotografické vybavenie na cesty. Cestovateľ z 19. storočia, ktorý chcel dokumentovať svoje eskapády, musel svoje fotografie spracovať okamžite po expozícii, čo znamenalo, že potreboval všetko vybavenie. To zahŕňalo cestovanie s prenosnou temnou komorou, množstvom nebezpečných chemikálií, nádrží, nádob na vodu, ťažkých sklenených dosiek, držiakov dosiek a veľkého fotoaparátu a statívu.

V roku 1839 vytvoril Francúz Louis Jacques Daguerre fotografický proces zvaný daguerrotypia. Vďaka čomu bolo cestovanie s fotografickým zariadením vôbec realizovateľné, aj keď to stále bola náročná úloha pozostávajúca z dlhých časov expozície. Navyše, bez akýchkoľvek negatívov, preto mal tento proces len obmedzenú príťažlivosť pre komerčných fotografov - cestovateľov, pretože nemohli reprodukovať viac výtlačkov. Krátko nato vytvoril Frederick Scott Archer novú fotografickú procedúru, ktorá sa nazýva kolódiový proces. Výhodou bolo, že sa znížil čas expozície iba na dve sekundy, hoci fotografi stále museli ťahať so sebou ťažkú techniku.

Cestovateľská fotografia sa významne rozvinula v roku 1888, keď zakladateľ spoločnosti Kodak, George Eastman, vynašiel fotoaparát, ktorý využíval zaznamenávanie na film. Prvá kamera typu „point-and-shoot“ bola dodávaná s filmom a knihou, do ktorej mohli používatelia zaznamenávať počet nasnímaných fotografií. Po dokončení filmu bol celý aparát odoslaný do továrne na spracovanie. Tento spôsob sa stal natoľko populárnym, že iba v prvom roku sa predalo 13 000 kusov pod heslom: „Stlačte tlačidlo a my urobíme zvyšok“. O niekoľko rokov neskôr - v roku 1900, prichádza na trh model Kodak Brownie, ktorý spôsobil revolúciu vo svete fotografie, vďaka čomu sa stále viac a viac ľudí ľahšie fotografovalo na svojich cestách. Ako fotografická technológia postupovala v priebehu času, zvyšovala sa aj kvalita obrázkov.

Odborníci tvrdia, že najstaršiu cestovateľskú fotografiu urobil v roku 1825 Joseph Niépce. Zachytáva pouličnú scénu vo Francúzsku.

 

Fotografia, ktorá je považovaná za najstaršiu cestovatľskú fotografiu
Fotografia, ktorá je považovaná za najstaršiu cestovatľskú fotografiu. Foto: wikimedia.org

Po štúdiu fotografie a daguerrotypického procesu cestoval v roku 1839, Pierre-Gustave-Gaspard Joly de Lotbinière do Grécka, a ako prvý zachytil fotograficky Atény a slávnu Akropolu. Následne odišiel do Egypta a na Blízky východ, kde nafotil ďalších 92 fotografií, z ktorých mnohé boli neskôr uverejnené v jeho knihe Excursions daguerriennes z roku 1840.

Maxime du Camp a Gustave Flaubert si tiež zaslúžia zmienku v histórii cestovnej fotografie. Títo dvaja Francúzi sa vydali na cestu do severnej Afriky a na Blízky východ v roku 1849, vybavení dreveným fotoaparátom, statívom a sortimentom chemikálií. Na rozdiel od daguerrotypického procesu, ktorý vytvoril jednu fotografiu, mal kalotyp kapacitu na výrobu viacerých kópií. Po návrate nalepili výtlačky na ťažký papier a uverejnili obrázky svojich ciest v albumoch určených na predaj. Albumy umožnili tak, po prvýkrát celosvetovo, uzrieť staroveké pamiatky, ako sú napr. Sfingu a egyptské pyramídy, či chrámy v Asuáne. Anglický fotograf Francis Frith využil kolódiový proces na svojich troch cestách na Blízky východ v roku 1856. Jeho výtvory spolu so zápiskami ako fotografie vznikali a aké ťažkosti počas ciest musel riešiť vydal aj písomne a stali sa základom aj pre založenie vlastného vydavateľstva.

Ďalšou dôležitou osobnosťou, ktorá utvárala históriu cestovnej fotografie, je Angličan Samuel Bourne. V roku 1862 odcestoval do Indie a zostal tam sedem rokov, bol prvým človekom, ktorý zachytil snímky západných Himalájí. A bol to teda úctyhodný kolektívny výkon, keďže s vynesením foto výbavy mu pomáhalo až 40 ľudí.

Títo fotografi umožnili masám nahliadnuť do cudzích krajín, a to aj vďaka vzniku publikácií, ako National Geographic (1888), Travel + Leisure (1937) a Condé Nast Traveler (1987), ktoré sa stali vplyvnými portálmi na vzdelávanie a inšpirovanie iných k cestovaniu po svete.


Bližšie k masám

V roku 1908 bol prihlásený patent prvého farebného filmu. Základy moderného fotografovanie boli položené práve príchodom filmu. V nasledujúcich rokoch sa príliš nezmenili. Postupne vznikali nové firmy, ktoré sa výrobou fotoaparátu zaoberali, a preto sa tento prístroj čím ďalej tým viac šíril medzi verejnosť. Jednou z nich bola aj firma Leitz, ktorá prišla na trh s fotoaparátom Leica. Ten bol vďaka svojim malým rozmerom veľmi obľúbený medzi dokumentaristu a novinármi.

  • film do fotoaparátu
  • fotoaparát
  • fotoaparát
  • film do fotoaparátu
  • fotoaparát
  • fotoaparát

V roku 1947 predstavuje Erwin Herbert Land tzv. Instantný film a zakladá Polaroid Lan Company. Jedná sa novinku, pretože Land využíva vo svojom novom fotoaparáte chemikáliu, ktorá sa uvoľňuje okamžite po expozícii, takže snímok je ihneď po vyfotení hotový.

Polaroid
Polaroid. Foto: pixabay.com

Dodnes najzásadnejším objavom vo fotografovaní bol vynález tzv. ,, bezfilmového fotoaparátu ". Dnes by sme povedali digitálneho fotoaparátu. Na tomto vynáleze pracovala firma Kodak už v 70. rokoch 20. stor. Ale výsledok sa dostavil až o takmer 20 rokov neskôr. V roku 1988 bol predstavený prvý fotoaparát, ktorý zaznamenával snímky do počítačových súborov. Jednalo sa o Fuji DS-1P, ktorý disponoval internou pamäťou o veľkosti 16 MB. V roku 1991 Kodak uviedol prvú zrkadlovku, Kodak DCS-100. Jej cena sa vtedy pohybovala okolo 13 000 USD.

Pošlite nám vaše dovolenkové fotky do Retro galérie.

Retro galéria

Cestovateľská fotografia dneška

S pokrokom v technológii dnes fotografie z ciest poskytujú viac ako len prehľad o konkrétnom mieste. Použitím filtrov a rôznych nástrojov na vylepšenie obrazu môžete rozprávať príbeh a byť prakticky súčasťou umeleckého diela. Nikdy predtým nebolo jednoduchšie publikovať a zdieľať fotografie z celého sveta celému svetu. Sociálne siete, najmä Instagram, robia tak neprístupné časti sveta dostupné pre všetkých.

S dnešnou ľahkosťou fotografovania a okamžitým zverejňovaním, ktoré moderná komunikácia umožňuje, by sme však všetci (autori) mali pamätať, že by sa mali byť prítomný v okamihu jej vzniku a nie až okamihom jej publikácie a zdieľaním s ostatnými. Pretože aj keď sa cestovná fotografia výrazne rozvinula, od ťažkého zariadenia až po okamžitú kvalitu digitálnej technológie, cieľ vychovávať alebo inšpirovať ostatných k cestovaniu zostáva stále rovnaký.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook