Jeseň plná gastro zážitkov "za babku"

Malí i väčší gastronomickí experti prezentujú počas jesene nielen svoje špeciality, ale súčasne prírodný, kultúrny ako aj historický potenciál danej oblasti. Ak aj vy patríte k tým, ktorí by chceli spoznať, ako prebiehajú rôzne gastronomické zážitky v zahraničí, pripravili sme pre vás výber gurmánskych poznávacích zájazdov už od 36 €.

Jesenné obdobie je v Európe spojené s vinobraním a prípravami na blížiacu sa zimu. U nás je táto oslava ukončenia zberu, spájaná s kolotočmi, stánkami, ktoré ponúkajú prvé sezónne burčiaky, mušty a rôzne hodové pochúťky. Alternatívou sú aj vínne cesty, ktoré v minulosti vznikali vo viacerých vyspelých krajinách s vinohradníckou výrobou. 

Kúpiť poznávací zájazd
Žena nalieva víno do pohára vo vinohrade.
Lahodná oslava jesene. Foto: unsplash.com

Vínna cesta Rakúskom

Zažite jedinečnú atmosféru Burgenlandu, kde sa snúbi historická majestátnosť s vinárskymi tradíciami a sladkým potešením. Objavte kúzlo vínnych pivničiek, ochutnajte raritné víno Uhudler a nechajte sa rozmaznávať chuťou výnimočných belgických praliniek. Burgenland očarí zážitkami, ktoré potešia všetky zmysly!

Vína Uhudler.
Vinárstvo Uhudler, Rakúsko. Foto: unsplash.com

Vínna oblasť južného Burgenlandu patrila v minulosti medzi najzaostalejšie. Dnes je vyhľadávaným cieľom turistov a najmä milovníkov vína. Na rakúsko-maďarskej hranici sa vyrába totiž unikátne víno Uhudler, ktoré má ovocný nádych a chutí po lesných plodoch. Dlhé roky sa nesmelo predávať, pre údajne vyšší obsah metylalkoholu. Dnes je táto rarita pýchou regiónu a vy ju môžete ochutnať počas jednodňového zájazdu "Uhudler" a iné zaujímavosti. 

Viete si predstaviť stráviť aspoň jeden deň "makový"? My v CK SATUR, áno! Vezmeme vás na makové gazdovstvo „Mohnhof“, kde sa dozviete všetko o pestovaní a spracovaní tejto tradičnej plodiny. Ku tomu pridáme ešte rozprávkový hrad Kreuzenstein, ktorý vás očarí svojou históriou a majestátnou atmosférou. Záver dňa bude patriť makovej dedinke Armschlag, ktorá je známa nielen svojimi makovými políčkami, ale aj špecialitami, ktoré potešia chuťové poháriky. 

Ste labužníkmi syrov? Tak poďte s nami do St. Pöltenu, najstaršieho mesta Rakúska, kde vás očaria barokové uličky, bohatá história, do Maria Taferl, kde vás čaká aj atmosféra tradičného farmárskeho trhu s alpskými špecialitami, syrmi a výrobkami, ktoré potešia všetky zmysly. 

Toskánsko pre gurmánov

Azda neexistuje oblasť, v ktorej nájdete tak dokonalé prepojenie vizuálneho a gastronomického zážitku, než je talianske Toskánsko. Naučíte sa rozpoznať pravý extra panenský olivový olej a samozrejme nesmie chýbať ani ochutnávka toskánskeho vína Nobile. To všetko vás dokonale nabije k poznávaniu krás toskánskeho regiónu a miest ako napríklad Florencia a Siena. Uvidíte i slávnu vežu v Pise a historické mestečko Lucca.

Vinice a polia v Toskánsku pri západe slnka.
Vinice a polia v Toskánsku. Taliansko. Foto: unsplash.com

Portugalské portské chutí najsladšie

Sladké dezertné víno sýto červenej farby – to je víno z oblasti Porta. Počas 6- dňového leteckého zájazdu Porto vínna cesta, budete mať možnosť spoznať históriu tejto oblasti, ako aj výrobný proces vývozného artiklu Portugalčanov. Každý deň bude sprevádzaný ochutnávkou rôznych odrôd tradičného portského, pološumivého zeleného vína ako aj miestnych špecialít.

Štvrť Ribeira v Porto s reštauráciami a ľuďmi po západe slnka.
Na vínko v štvrti Ribeira. Porto. Foto: unsplash.com

Príprava na Halloween

Tekvica je základnou zeleninou jesene. Nie je to len  pre jej spojenie s novodobým sviatkom, ktorý si nachádza čoraz viac fanúšikov aj u nás. Ale aj pre príjemnú chuť tekvicovej polievky, ktorá zahreje v sychravé dni. Počas jednodňového poznávacieho zájazdu Tekvicové slávnosti,  ochutnáte z tekvice takmer všetko – koláče, polievky, marmelády a budete si môcť vyrezať, prípadne tí menej zdatní, kúpiť tekvicu, ktorá vám vyzdobí domov.

tekvice
Tekvice všetkých druhov, Rakúsko. Foto: depositphotos.com

Gurmánske Maďarsko

Naši južní susedia sú vyhlásení cukrári, vedia pripravovať skvelé jedlá, čarujú s ovocím i zeleninou. Preto si maďarskú gastronómiu môžete vychutnať aj cez víkend v Budapešti. Samozrejmosťou sú aj suveníry v podobe sladkých drobností a prechádzka historickým centrom mesta Budapešť. Okrem sladkostí je celosvetovo známa aj čabajská klobása. Čabiansky klobásový festival sa každoročne koná v Békešskej Čabe. Ku klobáske patrí aj pálenka, preto ochutnajte napríklad kvalitnú marhuľovicu z pálenice Zwack.

Spojili sme vizuálnu stránku s gastronomickou a vyšiel nám Herend. Mestečko Herend je známe pre najväčšiu porcelánovú manufaktúru na svete, kde si môžete pozrieť samotnú výrobu a na záver prehliadky dopriať šálku čaju alebo kávy z nádherných a veľmi vzácnych šálok!

Čokoládové bonbóny
Čokoládové, marcipánové, višňové bonbóny. Foto: depositphotos.com
Kúpiť poznávací zájazd

Ak sa vám už zbiehajú slinky na dobroty, ktoré sme spomenuli, pozrite kompletnú ponuku zážitkov CK SATUR.