Čaká vás jeseň plná gastro zážitkov

Jesenné obdobie je v Európe spojené s vinobraním a prípravami na blížiacu sa zimu. U nás je táto oslava ukončenia zberu, spájaná s kolotočmi, stánkami, ktoré ponúkajú prvé sezónne burčiaky, mušty a rôzne hodové pochúťky. Alternatívou sú aj vínne cesty, ktoré v minulosti vznikali vo viacerých vyspelých krajinách s vinohradníckou výrobou. Malí i väčší vinári prezentujú súčasne prírodný, kultúrny ako aj historický potenciál danej oblasti. Ak aj vy patríte k tým, ktorí by chceli spoznať, ako prebiehajú tieto ako aj iné gurmánske zážitky v zahraničí, pripravili sme pre vás výber toho najlepšieho, čo na jeseň môžete ochutnať.

Vínna cesta Rakúskom

Až tri vínne mestá, môžete navštíviť počas poznávacieho zájazdu Panónska vínna jeseň. Vo vinárstve Umathum – jednom z najlepších v Rakúsku, vás prevedú vinohradom, pivnicami a spoznáte celý proces od prvej bobule až po fľašu vína. Asi najkrajšou atrakciou 1-dňového zájazdu je prechádzka pivničnou uličkou s asi 80 vínnymi pivnicami v meste Purabach am See, ktoré dnes slúžia ako viechy a vinotéky.

Vinárstvo Umahatum.
Vinárstvo Umahatum, Rakúsko. Foto: depositphotos.com

Vínna oblasť južného Burgenlandu patrila v minulosti medzi najzaostalejšie. Dnes je vyhľadávaným cieľom turistov a najmä milovníkov vína. Na rakúsko-maďarskej hranici sa vyrába totiž unikátne víno Uhudler, ktoré má ovocný nádych a chutí po lesných plodoch. Dlhé roky sa nesmelo predávať, pre údajne vyšší obsah metylalkoholu. Dnes je táto rarita pýchou regiónu a vy ju môžete ochutnať počas jednodňového zájazdu "Uhudler" a iné zaujímavosti. 

Uhudler, Burgenland
Uhudler pýchou Burgenlandu. Foto: depositphotos.com

Toskánsko pre gurmánov

Azda neexistuje oblasť, v ktorej nájdete tak dokonalé prepojenie vizuálneho a gastronomického zážitku, než je talianske Toskánsko. Počas 5-dňového poznávacieho zájazdu Farby Toskánskeho vína, si môžete vychutnať 4-chodové obedy v typických talianskych reštauráciách. Naučíte sa rozpoznať pravý extra panenský olivový olej a samozrejme nesmie chýbať ani ochutnávka toskánskeho vína Nobile. To všetko vás dokonale nabije k poznávaniu krás toskánskeho regiónu a miest ako napríklad Florencia a Siena. Ak by ste chceli toskánsku históriu spoznávať ešte viac, môžete si vybrať 6-dňový poznávací zájazd Čarovné Toskánsko, počas ktorého navštívite aj známu šikmú vežu v Pise alebo historické mestečko Lucca.

Vinice a kamenné sídla
Vinice a kamenné sídla, Toskánsko. Foto: depositphotos.com

Domov kráľovského bieleho vína

„Tokaj je len z Tokaja!“ povie vám azda každý obyvateľ tejto vinohradníckej oblasti. Možno si poviete, že tokajské víno máme aj na Slovensku, no podobne ako „šampanské“ pochádza len z oblasti Chamapagne, tak aj názov Tokaj je chráneným krajinným označením a tokajské vína používajú len rovnaký spôsob prípravy. Okrem ochutnávok vín počas 3-dňového poznávacieho zájazdu Tokaj a okolie, spoznáte aj mesto Miskolc s hradom Diósgyör , jeho jedinečné jaskynné termálne kúpele a dedinku Egerszálok, kde pre zmenu ochutnáte mieste červené víno.

Biele hrozno, Tokaj
Biele hrozno a vinice, Tokaj. Foto: depositphotos.com

Portugalské portské chutí najsladšie

Sladké dezertné víno sýto červenej farby – to je víno z oblasti Porta. Počas 6- dňového leteckého zájazdu Porto vínna cesta, budete mať možnosť spoznať históriu tejto oblasti, ako aj výrobný proces vývozného artiklu Portugalčanov. Každý deň bude sprevádzaný ochutnávkou rôznych odrôd tradičného portského, pološumivého zeleného vína ako aj miestnych špecialít.

Vinice v oblasti Porta
Vinice v oblasti Porta. Foto: depositphoteos.com

Príprava na Halloween

Tekvica je základnou zeleninou jesene. Nie je to len  pre jej spojenie s novodobým sviatkom, ktorý si nachádza čoraz viac fanúšikov aj u nás. Ale aj pre príjemnú chuť tekvicovej polievky, ktorá zahreje v sychravé dni. Počas jednodňového poznávacieho zájazdu Tekvicové slávnosti,  ochutnáte z tekvice takmer všetko – koláče, polievky, marmelády a budete si môcť vyrezať, prípadne tí menej zdatní, kúpiť tekvicu, ktorá vám vyzdobí domov.

tekvice
Tekvice všetkých druhov, Rakúsko. Foto: depositphotos.com

Gurmánske Maďarsko

Naši južní susedia sú vyhlásení cukrári. Preto sa tu každý rok koná festival s príznačným názvom Sladké dni v Budapešti. Počas tohto jednodňového výletu budete mať možnosť ochutnať bonbóny nespočetných tvarov a chutí. Samozrejmosťou sú aj suveníry v podobe sladkých drobností a prechádzka historickým centrom mesta Budapešť.

Čokoládové bonbóny
Čokoládové, marcipánové, višňové bonbóny. Foto: depositphotos.com

Okrem sladkostí je celosvetovo známa aj čabajská klobása. Čabiansky klobásový festival sa každoročne koná v Békešskej Čabe. Ku klobáske patrí aj pálenka – vy budete mať možnosť ochutnať kvalitnú marhuľovicu z pálenice Zwack.


Ak sa vám už zbiehajú slinky na dobroty, ktoré sme spomenuli, pozrite kompletnú ponuku zážitkov CK SATUR.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook