Berlín má temnú históriu, ktorú turisti aj tak milujú

Berlín, alebo hlavné mesto Nemecka a najväčšie mesto v krajine, patrí medzi populárne víkendové destinácie Slovákov. Prečo? Nie je tak drahé, nachádza sa iba hodinu cesty lietadlom, je tu toho veľa na objavovanie a zažijete tu naozaj divoké párty. Dnes je Berlín známy pre svoj divoký nočný život, no má tiež divokú históriu. Trúfate si?

Ak máte radi históriu a zábavu v jednom, Berlín bude pre vás ideálna víkendová destinácia. Mesto populárne medzi študentmi, umelcami, spisovateľmi, no aj turistami.

  • Zastavte sa pri pomníku Holokaustu, ktorý vám ukáže všetko bez servítky.
  • Navštívte Brandenburgskú bránu, ktorá v minulosti stála „nikde“.
  • Počuli ste už o DDR múzeu? Pozrite sa do obývačky typickej socialistickej rodiny.
  • Vyfoťte sa pri Berlínkom múre v East Side Gallery s grafitmi, ktoré pozná celá svet.
  • Nakúpte na Alexanderplatz, najznámejšom námestí mesta.
  • Pozrite sa na mesto z televíznej veže.

Zastavte sa pri pomníku Holokaustu

Pomník Holokaustu je postavený z presne 2 711 veľkých kamenných dosiek, ako pamiatka na Židov, ktorí umreli počas vojny následkom Hitlerových rozhodnutí. Priamo pod kamennými doskami leží veľmi poučné múzeum, ktoré ukazuje životy židovských rodín počas vojny. Vstupné je zdarma.

Múzeum, z ktorého mrazí, ale poučí. FOTO: pixabay.com

Brandenburgská brána je najznámejšou bránou Nemecka

V období, keď bol Berlín rozdelený na dve mestá, Východný a Západný, Brandenburgská brána stála „medzi“ na území nikoho. Postavená v roku 1791 a znova otvorená po páde Berlínskeho Múru.

Múzeum DDR ukazuje život vo Východnom Berlíne

Ak vás história Berlína zaujíma viac, zastavte sa aj v múzeu DDR, ktoré sa sústredí na život vo Východnom Berlíne počas komunistickej éry. Celé múzeum je rozdelené do rôznych častí bežného života, ako napríklad jedlo, oblečenie, zábava, hudba, škola a podobne.  Ak si neviete predstaviť, ako vyzerala typická socialistická rodina vo Východnom Nemecku, v múzeu DDR sa určite zastavte na návštevu.

East Side Gallery vám ukáže Berlínky múr

Grafity na stene. Keď bol Berlín rozdelený na dve mestá, západná časť múru bola často cieľom rôznych umelcov, ktorí tam nakreslili dnes jedny z najznámejších diel na svete. Ide o neoddeliteľnú súčasť histórie Berlína, ktorá dnes láka státisíce turistov každý rok.

Keď múr slúži ako plátno. Západná časť múru je dnes galériou. FOTO: pixabay.com

Dosť bolo histórie

Centrum mesta je však úplne iné a ak už máte dosť temnej histórie mesta, múzeí a pamiatok, zamierte do obchodov. Tie najlepšie nájdete na Aleksanderplatz, najznámejšom námestí Berlína.

V jeho strede stojí televízna veža vo výške až 368 metrov. Jej návštevu si nechajte na slnečné dopoludnie, kedy uvidíte, aký je Berlín rozľahlý. Zaujímavosťou je, že TV vežu vidieť z takmer každej časti mesta.