15 nápadov, ako si vystaviť dovolenkové fotky

Malá domáca výstava momentiek z uplynulej dovolenky vám zachová spomienky čerstvejšie a poskytne priestor pre vášho tvorivého ducha.

Lietadlo pristálo, kufre ste úspešne vybalili a aj jet lag sa postupne pominul. I keď je už dovolenka za vami, nemusí to ešte znamenať, že sa navždy vytratí aj jej čaro. Aby ste ho však úspešne zachovali, bude to chcieť vyhradiť najkrajším momentkám viac priestoru, než len osobitný adresár na disku, či album na sociálnej sieti.

Dovolenkové fotografie v interiéri domova vám nebudú len pripomínať srdcu blízkych ľudí, miesta a veci. Spomienky na okamihy, ktoré zachytávajú, obyčajne vyvolávajú aj rad pozitívnych emócií. Pocity naplnenia, ukotvenia v priestore a čase, či vzájomnej spolupatričnosti sú len niektorými z nich. A najmä deti ich môžu občas i veľmi intenzívne prežívať – deti sa aj prostredníctvom fotografií opätovne uisťujú, že ich máte radi.

Fotky z ciest sa okrem toho stali už i samostatným druhom umenia a legitímnym dekoračným prvkom. Poskytujú kreatívny spôsob vyjadrenia, ktorým môžete vášmu domovu pridať sviežu atmosféru, farby a iskru vašej osobnosti. A nemali by ste sa preto ani čudovať, že vaše steny sú stále častejším cieľom obchodníkov s rámikmi, plátnami a všemožnými ďalšími metódami prezentácie fotografií.

No pri dnešnej dostupnosti rôznych foriem printu a „urob si sám“ dekoračných techník môžu viacerých osloviť i tieto skvelé príležitosti na sebarealizáciu. Tu je pár tipov ako začať.


1. Tlač na väčšie, zvinuteľné plátno

Výhodami plátna, oproti iným materiálom, sú flexibilita a odolnosť. Dá sa zarámovať, napnúť okolo pevného podkladu, aj vyvesiť voľnejšie do priestoru, viac od steny. Efekt podobný reklamnému baneru, vhodný pre portrétovo orientované fotky, dosiahnete použitím dvoch drevených tyčiek. Ich dĺžku zvoľte o čosi väčšiu ako je šírka plátna, prierez môže byť kruhový, alebo štvorcový, a pozdĺžne stredom by mala byť ryha na uchytenie plátna. Konce plátna prilepte lepidlom na drevo a na oba konce vrchnej tyčky uviažte povrázok na zavesenie.

fotka na plátne
Fotka na plátne. Foto: archív CK SATUR

2. Stojany z pevného drôtu

Originálnym spôsobom sa dá zužitkovať aj pevný, no stále ohybný drôt. Jeho hornú časť, v ktorej bude zasadená fotka, zviňte na dva-tri krát do špirály, napríklad okolo ceruzky. Strednú časť drôtu sformujte do nejakého nápaditého tvaru a spodnú využite na ukotvenie. Ak ste boli na dovolenke pri mori, základ vášho nového stojana môže tvoriť väčšia mušľa, či malá váza s pieskom, ak ste boli v horách, poslúžia vám drevo i kus skaly.


3. Viacero fotiek vo veľkom ráme

Jedna rozmernejšia dekorácia obsahujúca viac fotografií je skvelá na prerozprávanie fotopríbehu. Jednoduchším variantom je prázdny, asi 1,5 metra vysoký drevený rám. Jeho vnútro môžete viac, či menej symetricky pretkať špagátom, prípadne drôtom, fotky prichytiť štipcami a iné artefakty zavesiť. Ak preferujte plný podklad, môže ho tvoriť mapa krajiny, ktorú ste navštívili, lemovaná po okrajoch fotkami.

Priestorovo náročnejšou alternatívou je trojdielny skladací paraván vyplnený jemným záhradným pletivom. Fotografie, spolu s ďalšími predmetmi, môžete umiestniť po oboch stranách všetkých troch panelov a vytvoriť tak skutočný galerijný prvok.

fotky v ráme
Fotky v ráme. Foto: archív CK SATUR

4. Mozaiky a efekt pixelov

Ideálna na zaplnenie celej steny nad posteľou, v hale, alebo popri schodisku, ponúka mozaika veľa zaujímavých obmien pre prezentáciu fotografií. Na trhu nájdete sady štvorcových rámikov s možnosťou vzájomného tesného pripojenia v rôznych úrovniach vedľa seba i nad sebou. Výsledkom je „pixelizovaná“ inštalácia, kde v jednotlivých rámikoch môžu byť buď samostatné fotky, alebo fragmenty jedného veľkého printu.

mozaika polaroidných fotiek
Mozaika polaroidných fotiek. Foto: archív CK SATUR

5. Povrchová úprava lepidlom a lakom v jednom

Lepidlo, lak a tmel v jednom je výborným pomocníkom, ak chcete dosiahnuť niektoré povrchové efekty, alebo fotky prezentovať na nezvyčajnom povrchu. Najznámejšia komerčná značka takéhoto lepidla je Mod Podge, ale vyrobiť si ho môžete aj sami. Výhodou je, že táto tekutina vám umožní fotky nielen prilepiť, ale po povrchovej aplikácii bude tvoriť aj ochrannú vrstvu, čo oceníte pri použití na praktických predmetoch. Hrubší nános zanechá aj pôsobivú stopu štetca a „fake“ plátna.

Pri keramike môžete uplatniť nasledovný postup, ktorý funguje, okrem iného, aj na kachličky. Vytlačené foto najprv prilepte a potom trikrát zatrite, vždy až keď je predošlá vrstva dokonale suchá, najlepšie o niekoľko hodín. Nakoniec môžete aplikovať číry akrylový sprej.

Na drevo vám postačí fotku vytlačiť na obyčajný papier bežnou stolovou tlačiarňou, budete však potrebovať aj malý valček a viac času. Začnite tým, že lepidlo nanesiete na papier s vytlačenou fotografiou priamo na potlačenú stranu. Následne ho priložte na čisté a suché drevo, potlačou nadol. Valčekom odstráňte prípadné vzduchové bubliny a nechajte zaschnúť 12 – 24 hodín. Potom papier navlhčite a prstami odstráňte z dreva. Zostane vám len foto odtlačené vo vrstve lepidla, ktoré už len znova zatriete tým istým lakom-lepidlom.

Ako si vyrobiť Mod Podge

6. Korková plocha

V prípade, že potrebujete univerzálnu, prispôsobivú a obmeniteľnú plochu, potom práve korok je dokonalým materiálom. Do peknej koláže naň ľahko sformujete nielen fotky, ale aj mapky, vstupenky z pamätných podujatí, pohľadnice a sprievodné letáky.

Zakúpiť môžete aj pláty korku vyrezané do tvaru mapy sveta. Zaveste ju na stenu a z každej krajiny, ktorú ste navštívili, pripnite na príslušné miesto malú fotku.


7. Dekorácia z konárov

Zužitkovať kôry zbavené suché konáre na nástennú foto-výzdobu je možné s pomocou vŕtačky, povrázka a štipcov. Dva približne rovnako dlhé konáre ošetrite brúsnym papierom a navŕtajte do nich dierky v identických vzdialenostiach od seba. Drevo nafarbite, alebo nalakujte. Povrázok nastrihajte na vami zvolenú dĺžku a v počte dierok navŕtaných v konároch. Potom vždy jeden koniec prevlečte dierkou horného konára a na prevlečenej časti vytvorte hrubší uzol – povrázky tak budú visieť. To isté urobte aj na spodnom konári. Ozdobu upevnite ku stropu a fotky prichyťte k povrázkom štipcami.

Kúsok hrubšieho konára alebo iného vhodného dreva môžete využiť aj ako držiak na fotku, jednoducho len vyrežete tenký otvor v hornej časti dreva a môžete doň vložiť vašu obľúbenú fotografiu z dovolenky.

fotka v dreve
Fotka v dreve. Foto: archív CK SATUR

8. Vitrínka

Tento tip kombinuje formátovanie tlače a rám s výraznejšou dimenziou hĺbky. Fotografiu vytlačte tak, aby jej spodná časť, povedzme 1/5, zostala prázdna a vložte ju do rámu s hĺbkou 3 - 5 cm. Na dolnú časť rámu potom uložte iné spomienkové predmety z dovolenky, ktoré prekryjú biely pás fotografie. Nakoniec rám zasklite. Ak podobnú vitrínku zhotovíte po každej dovolenke, časom vznikne pekná séria.


9. Motúzové geometrické tvary

Moderný dizajn evokujúci vzhľad nepravidelnej pavučiny, či grafu vzájomných sieťových prepojení sa dá imitovať pevne natiahnutým špagátom. Približne 20 malých klincov zatlčte kladivom do steny a pospájajte ich našponovaným špagátom. Na ten potom malými kancelárskymi sponami pripnite fotky.

fotka na špagáte
Fotky na špagáte. Foto: archív CK SATUR

10. Originálne magnetky

Obľúbeným výstavným miestom bývajú steny chladničky. Zatraktívniť ho môžete, ak vám z dovolenky zostalo pár mincí tamojšej meny. Z jednej strany k nim prilepte silným silikónovým lepidlom malé okrúhle magnety a tie použite na dovolenkové fotky. Rovnako vhodné je magnety prilepiť priamo na keramické fotokachličky vyrobené metódou lakového lepidla popísanou vyššie. Spoľahlivo držať budú aj na zárubni dverí detskej izby.


11. Rustikálny štýl

Hrubšie a drsnejšie povrchy, či podklady sa k určitým témam vyslovene hodia a s inými zasa pekne kontrastujú. Kusy rozbitej palety, rám starého okna, latky z plota, prípadne drevené koleso s kovovou obručou sa po pár kozmetických úpravách stanú perfektným rustikálnym dekorom pre vaše foto. Ak sa na povrchu vyskytujú väčšie nerovnosti, alebo odstávajúce triesky, odstráňte ich pár ťahmi hoblíka. Celú plochu dreva následne očistite a podľa potreby ešte opracujte brúsnym papierom. Kovové prvky môžete ošetriť proti hrdzi, alebo ju aj ponechať pre ešte drsnejší efekt. Farbou na drevo a ochrannou vrstvou laku dovediete váš výtvor do dokonalosti.

Aby vaše fotografie čo najlepšie vynikli, naaranžovať ich môžete nasledovne. Upravenú paletu zaveste, alebo oprite o stenu. Fotky v menších tmavých rámikoch uložte na jej vnútorné priečinky, prípadne zaveste na malé klinčeky. Latky z plota skúste pripevniť na stenu v mierne abstraktnom "cik-cak" tvare a fotky na ne prilepte. Staré koleso je ideálne na zavesenie na reťaz a uchopenie do stropu. Fotografie potom môžu držať drevenými štipcami na špajdliach. Starý okenný rám s viacerými vnútornými predelmi bude ako stvorený pre fotky rovnakých rozmerov, ako sú menšie presklené plochy.


12. Vintage

Ani starým dekoratívnym predmetom nechýba potenciál na to, aby vám pomohli dostať z prázdninových momentiek čo najviac. Tie portrétovo orientované po výške zrolujte a vložte do hrubostenných fliaš rozličných tvarov, kde sa sami opäť rozvinú. Fľaše potom nastavajte vedľa seba na poličku zo zreštaurovaného krbového výklenku a nad ne zaveste staré dekoračné taniere, v ktorých centre budú opäť prilepené fotky pomocou lakového lepidla.


13. Textílie, vankúšiky, vlajočky

Nažehľovací papier a k nemu odporúčané pigmentové atramenty sú už pomerne bežné. Zostáva už len na vás, či sa rozhodnete nažehliť vaše zážitky na návliečky ozdobných vankúšov, vrecká, ktoré potom naplníte levanduľou, alebo na malé trojuholníkové vlajočky, zavesené v rade pod stropom a prepletené s farebnými žiarovkami.


14. 3D tvary

Ihlany, kocky a rôzne mnohosteny získate z hračiek po deťoch. Na každú zo stien prilepte fragment vystrihnutý z dovolenkovej fotky a občas i iného materiálu, ako mapy, či papierového turistického sprievodcu. Hotové 3D tvary potom vložte do veľkej sklenej  nádoby a váš nový fotoalbum je pripravený na prezentáciu.

Podobne impresívne sú vázy z hrubých plastových rúrok, ktoré na nepoznanie transformujete metódou lakového lepidla. Tri rúrky rozličných dĺžok, na každej iná fotka, zospodu uzavreté a vsadené do dreveného podstavca. Trojitá váza ako stvorená na letný stôl v záhrade.


15. Úžitkové predmety

Ak nemáte čas vytvárať sami, moderné tlačiarenské služby umožňujú nechať fotky vytlačiť na množstvo predmetov, ktorým iste nájdete v domácnosti miesto. Lampové tienidlá, magnetky, hrnčeky, prívesky, ornamentálne vianočné gule, balóny, podložky pod poháre a taniere, plagáty, známky, pohľadnice a fotokalendáre sú ako každodenné predmety ideálnymi nositeľmi osviežujúcej dovolenkovej nálady.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook