10 typov ľudí, s ktorými radšej necestujte

Citát o tom, že nie je dôležité kde, ale s kým, platí pri cestovaní niekoľkonásobne. Nevyberiete sa predsa na dovolenku, aby ste čas netrávili aj podľa svojich predstáv. Pre tých, ktorí majú stále dilemu, či cestovať sám, vo dvojici alebo v skupine, sme si pripravili zoznam tých s ktorými treba cestovanie naozaj zvážiť.

Strýko Držgroš vs. Rozhadzovač

Problém: Rozdielny budget

Alfa a omega cestovania v skupine či páre sú rovnaké očakávania čo sa výšky budgetu týka. Zväčša sa to dá odhadnúť už pri samotnom výbere dovolenky, keď jeden chce bývať v 5 hviezdičkovom hoteli a druhý neodmietne izbu so zdieľanou kúpeľňou, či hostel. Ale toto sú extrémy na oboch stranách, ku ktorým až tak často neprichádza. Ak si toto kritérium neustrážite, tak počas dovolenky môže dôjsť k viacerým nezhodám v programe, či v jedálničku. Je totiž rozdiel medzi snahou ušetriť a filozofovaním nad každým centom.

Počítanie peňazí
Počítanie peňazí. FOTO: depositphotos.com

Monk vs. Bordelár

Problém: Čistota pol života

Fóbie celkovo život ich „majiteľom“ neuľahčujú no predstavte si, že sa vyberiete spoznávať napríklad Vietnam s niekým, kto má panickú hrôzu zo špiny, baktérii či hmyzu. Pečenú kobylku určite neochutnáte a keď sa vrátite, zrejme ani nebudete vedieť porozprávať kolegom, čo ste počas dovolenky zažili. Najmä pri poznávaní nových miest treba brať v úvahu, že nie všade majú rovnako nastavený prah vnímania čistoty. Skrátka v niektorých krajinách budete musieť čeliť toaletám, ktoré nezodpovedajú zrovna štandardu, na aký sme zvyknutí. No práve tieto malé odlišnosti, ktorým sa treba prispôsobiť, robia výlet zaujímavým. Na druhej strane zdieľať priestor s niekým, kto bordel vníma ako súčasť svojho života môže byť rovnako náročné, hlavne ak v kope pokrčených šiat začne hľadať doklady či letenky.

Rozhádzané veci na zemi
Rozhádzané veci na zemi. FOTO: depositphotos.com

Frfloš vs. „Vtipálek“

Problém: Pútanie pozornosti za každú cenu

„Jedlo je nechutné, ubytovanie príšerné, miestni otravní a nerozumejú mi...,“ počúvať toto počas dovolenky, vedie len k jednej otázke: „Čo taký človek vlastne chce, prečo neostal doma?“ Najhoršie je, ak sa takýto človek ocitne v skupine dovolenkujúcich a dokáže tak znechutiť ľudí naokolo. Vy ako jeho spolucestujúci máte chuť odísť o pár metrov ďalej s tým, že túto osobu vlastne nepoznáte. Iný prípad sú „vtipálci“ – určite ich poznáte, sú to tí, čo nevedia a ani nechcú byť sami a musia každú jednu situáciu vtipne okomentovať, ideálne tak, aby ich počulo čo najviac ľudí. Hoci ich možno spočiatku dovolenkári večer pri bare vyhľadávajú, lebo bude sranda, no postupne sa stávajú otrepaným strašiakom, ktorý treba rýchlo obísť a vás spolu s ním.

Muž na pláži robiaci stojku na rukác
Muž na pláži robiaci stojku na rukách. FOTO: pixabay.com

Ranné vtáča vs. Nočná sova

Problém: Rozdielny biorytmus

Ďalšia z dôležitých vecí, ktoré o sebe ako kamaráti vedieť nemusíte, no na dovolenke vám vyhovovať nebudú, je rozdielny biorytmus. Vstávate ráno o piatej a pred príchodom do práce dáte sprchu a raňajky, zabehnete si pár kilometrov, no v posteli musíte byť už pred polnocou? Na druhej strane, kamarát sa doobeda len preberá, za to na prezentáciách pracuje najradšej o druhej v noci? Naplánovať spoločný program, stihnúť návštevu viacerých miest počas dňa, sa stáva s pribúdajúcim časom vyrazenia z hotelu náročnejšie a verte toto sa na dovolenke nedobehne...

Ranné vtáča
Ranné vtáča. FOTO: pixabay.com

Notorický plánovač / Workoholik vs. Flegmatik

Problém: Využiť čas na 110%

Určite je dobré mať aspoň ako takú predstavu, čo chcete vidieť, zažiť – mať nejaký plán predtým, než nastúpite do lietadla. No priveľa plánovania odsúva spontánnosť a dobrodružstvo na vedľajšiu koľaj. Sú skrátka veci, ktoré nenaplánujete a tie plánovačov privádzajú k šialenstvu. Zvlášť kategóriou sú tí, ktorí ani na dovolenke nedokážu prepnúť do oddychového režimu, kontrolujú pracovné maily a namiesto užívania atmosféry sa rozčuľujú, že to bez nich doma nefunguje. Dovolenka s workoholik-om je naozaj náročná voľba a jediný spôsob ako si pomôcť je zvoliť destináciu bez internetového pripojenia. Na druhej strane sú prípady, ktoré prespia na dovolenke doobedie, potom sa venujú mobilu a vy len ťažko pochopíte, prečo si vlastne kupovali letenku, keďže toto „nič“ mohli robiť aj doma. Áno jasné, počas dovolenky občas treba aj pribrzdiť tempo, no ak si chcete užiť dovolenku bez stresu, či zúfalstva z nesplnených plánov, výber parťáka dôsledne zvážte.

Plánovanie dovolenky na mape
Plánovanie dovolenky na mape. FOTO: pixabay.com

Výber správneho parťáka na cesty netreba uponáhľať. Nevyberiete sa oddychovať či poznávať svet s niekým, kto vám to znemožní. Veď dnes už existujú viaceré cesty ako si nájsť partnera na cestovanie online, prípadne priamo v cestovnej kancelárii.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook