Nalaďte sa na letné Grécko na najkrajšom ostrove sveta!

Na jednom veľkom koncerte sa grécky spevák Demis Roussos publika opýtal. "Boli ste v Grécku? Tak potom viete, o čom je tento svet, nebo, hudba a láska." Započúvajte sa do nesmrteľných príbehov o láske a vášni, zatancujte si tanec sirtaki, ochutnajte lahodné jahňacie s miestnym vínom a dajte zaslúžený potlesk na najkrajší západ slnka na modro oranžovom nebi na ostrove Santorini.

Prečo je Santorini kráľom ostrovov?

Južne od Atén a severne od Kréty, leží jeden z 220 ostrovov Kykladského súostrovia. Ostrov svätej Irini, teda Santorini. Strmý ostrov v tvare „croissantu“, ktorí už starí Gréci označili aj „kallisti“, čiže najkrajší, má vďaka svojmu vulkanickému pôvodu a čiernemu lávovému piesku na plážach prívlastok aj čierna perla Egejského mora. Napriek svojej malej rozlohe, ktorá je 76 km2, je Santorini neskutočné bohatou klenotnicou. Východné pobrežie sa pýši dlhými plážami a západná strana je dielom neskutočnej sily prírody. 

západ slnka na Santorini
Západ slnka na Santorini. Foto: depositphotos.com

Priamo nad kalderou sa týči mesto Fira s bielymi domčekmi a terasami, krivolakými uličkami, námestiami a kostolmi. Hlavným mestom sa stalo v 19. storočí, keď nahradilo v tejto funkcii Pyrgos Kallistis. Vo Fire nájdete mnohé reštaurácie so skvelými výhľadmi, ale aj bary s osviežujúcimi drinkami a divokým nočným životom. Medzi mestom Fira a malým prístavom pod ním premáva lanovka, ktorou sa môžete zviezť ak nechcete kráčať do kopca s vysokým prevýšením. Späť na vrchol sa môžete dostať aj na somárikoch, ktoré su pre tento ostrov typické.

Farebná ulička v mestečku Oia. Santorini.
Farebné uličky, ktoré vás dovedú ku tým najkrajším výhľadom. Santorini. Foto: unsplash.com

Romantické mestečko Oia je v porovnaní s Firou kľudnejšie, no keďže práve tu sa nachádzajú najikonickejšie výhľady na ostrov, čakajte tu aj oveľa viac turistov. Oia však ponúka aj skvelé možnosti na nákupy - unikátne ručne vyrobené šperky od gréckych umelcov alebo aj rôzne iné suveníry, ktoré vždy oživia vaše santorínske spomienky. 

Farebná katedrála sv. Jána Krstiteľa. Santorini
Farebná katedrála sv. Jána Krstiteľa. Santorini. Foto: unsplash.com
Náš tip: Vo Fire vojdite do katedrály svätého Jána Krstiteľa, ktorá vyžaruje priam posvätnú atmosféru.

Na Santorini nájdete aj grécke Pompeje

Zvyšky minojského mesta Akrotiri, ktoré bolo tisícročia zakopané pod lávou objavíte na južnom cípe ostrova. Archeológovia tu odhalili veľkú civilizáciu zničenú výbuchom sopky. Celé toto prehistorické minojské mesto má námestie, ulice a dvojposchodové domy, veľký význam majú tu objavené fresky. Znázorňujú prírodné motívy, rybárov, krásne ženy či zápasiacich mladíkov. Archeológovia v 60 rokoch minulého storočia zistili, že Santorini bolo po Kréte mimoriadne dôležité v minojskom svete.

Zvyšky minojského mesta Akrotiri
Zvyšky minojského mesta Akrotiri. Foto: depositphotos.com

Pláže všetkých farieb

Ak ste sa ešte nekúpali na vulkanickej pláži s čiernym pieskom, tak ste na Santorini na správnej adrese. Krásna scenéria so skalami, promenádou s reštauráciami, barmi a obchodmi vás čaká v letovisku Kamari aj Perissa. V Perisse odporúčame navštíviť tavernu s morskými plodmi a čerstvými rybami priamo na promenáde, či lokálnu pekárničku, kde určite ochutnajte tradičnú baklavu.

Vulkanická piesková pláž. Santorini.
Vulkanická piesková pláž. Santorini. Foto: unsplash.com

Santorini sa môže popýšiť viacfarebnými plážami s vulkanickým pieskom. Červená pláž v blízkosti Akrotiti s vysokými červenými útesmi patrí medzi najkrajšie pláže ostrova. V severnej časti je pláž Baxedes a Koloumbos. Pláž Kamari, prezývaná ako čierna pláž, leží 10 km od mesta Fira. Ide o dlhú a širokú pláž s čiernym vulkanickým pieskom, ktorú obklopujú útesy Mesa Vouno. Ak sa vydáte na sever ostrova, nevynechajte pláže Paradise a Pori.

Pohľad na dramatické pobrežie ostrova s plážami. Santorini
Dramatické a členité pobrežie s plážami. Santorini. Foto: unsplash.com

Povinnou jazdou pri dovolenke na ostrove Santorini je výlet loďou na neďaleký vulkanický ostrov Nea Kameni, kde môžete pozorovať stále činný vulkanický kráter. Po ceste na druhý ostrov si môžete skočiť do mora  a zaplávať si v horúcich prameňoch Palia Kameni. Loďou sa dostanete na druhý, väčší susedný ostrov Thirasia. Tu sa vám naskytnú pohľady ako z romantického filmu keď budete pozorovať lokálnych rybárov pri svojej v práci, zatiaľ čo si v pozadí všimnete týčiaci sa ostrov Santorini s bielymi domčekmi na svojom vrchole.

Menšie vulkanické ostrovy a lode. Santorini.
Menšie vulkanické ostrovy. Santorini. Foto: unsplash.com
Náš tip: Na ostrove Thirassia ochutnajte v typickej reštaurácii tradičnú mussaku a nekonečne dobrý čerstvý grécky šalát.

Ako chutí Santorini?

Santorini je známe pre tradičné produkty dopestované v kvalitnej vulkanickej pôde ako cherry paradajky, biely baklažán, feta, kozí syr a samozrejme svetoznáme víno. Navštíviť môžete aj niektoré miestne vinárstva ako napríklad Santo Wines, kde ponúkajú aj miestnu ochutnávku. Najznámejšie je „asyrtiko“ alebo dezertné víno Vinsanto.

Víno, ovocie, s pohľadom na pobrežie Santorini.
Na Santorini vám bude chutiť dvojnásobne, aj pre výhľady. Foto: unsplash.com

Tipy na zážitky od našej šéfky Noriky Fedorovej:

  • Santo Maris – reštaurácia s kaviarňou uprostred ostrova s nádhernými výhľadmi na Calderu. Ráno si tu môžete dať výborné espresso s čerstvou pomarančovou šťavou z miestnych malých pomarančov a čerstvý croissant. Počas dňa ponúkajú ochutnávky miestnych vín a určite odtiaľto odídete s aspoň jednou fľaškou špeciálneho santorínskeho dezertného vína. Na Santorini rastie totiž špeciálna odroda veľmi sladkého hrozna, ktoré nerastie do výšky a vzhľadom na vulkanickú pôdu mu stačí menej vody.
  • Najlepším spôsobom ako spoznať Santorini je navštíviť typickú santorinskú dedinku Pyrgos na kopci s výhľadmi. Určite odporúčam vyskúšať miestnu jahňacinu alebo nekonečný výber meze – baklažánovú nátierku s cesnakom, miestny vyprážaný syr či humus.
  • Ak máte radi túry po hrebeňoch s menším prevýšením a krásnymi vyhliadkami na Calderu, určite odporúčam absolvovať skoro ráno trek medzi mestečkami Oia a Fira. Obidva smery sú úžasné, poskytujú stále meniace sa vyhliadky a cestou sa môžete zastaviť v jednej z kaplniek. Zaslúžená pomarančová šťava alebo káva s výhľadom vám tak bude chutiť oveľa lepšie.
  • Pre tých, ktorí obľubujú vodné športy, odporúčam vyskúšať kitesurfing pri bývalej paradajkovej konzervárni
  • Santorini ponúka ubytovanie v malých hoteloch, butik hoteloch so suitami a vilách s privátnym bazénom. Ak chcete krásne výhľady, romantické západy slnka a ubytovanie uprostred bielych domčekov s modrými kopulami, Andromeda Villas či Santo Maris sú tými pravými pre vás. Na pláž ale budete musieť zájsť autom alebo miestnym autobusom. Ak vás skôr láka ubytovanie na pláži a do mesta za výhľadmi si radšej vyjdete, letoviská Kamari a Perissa sú pre vás ako stvorené. Počítajte však s čiernym pieskom na pláži.
  • Santorini ponúka na rozdiel od iných gréckych ostrovov aj drahšie butiky a galérie. Ak radi nakupujete alebo sa len prechádzate, určite nevynechajte malebné kníhkupectvo v Oia, či jeden z dobrých butikov na hlavnej promenáde.
Pestrá ponuka suvenírov. Santorini.
Pestrá ponuka suvenírov. Santorini. Foto: unsplash.com

Inšpirovali sme vás na grécku vlnu a už sa vidíte, ako sa prechádzate kamennými uličkami medzi domčekmi s modrými okenicami? Už v máji sa môžete naladiť na leto a vychutnať si dovolenku na Santorini s poznávaním a straktívnym programom v malých skupinách a slovenským sprievodcom CK SATUR.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook