Veronika Holečková: Severný Cyprus ukrýva čarovné miesta

Naši delegáti sa už pripravujú na vycestovanie do destinácií, tak aby bolo všetko nachystané na príchod prvých dovolenkárov. Ďalšou delegátkou, ktorá vám v rozhovore predstaví obľúbený Severný Cyprus je Veronika Holečková, ktorá vám predstaví aj tipy na jedlo, či fakultatívny výlet, ktorý určite treba zažiť.

Prečo Severný Cyprus?

  • 330 slnečných dní v roku, takže sa netreba obávať zlého počasia,
  • tyrkysové more ako v exotike, s pozvoľným vstupom do mora,
  • chutná a pestrá strava,
  • kvalitné 5 - hviezdičkové hotely s ultra all inclusive službami,
  • pohostinní a milí ľudia, personál v hoteloch,
  • skvelí animátori rodinného klubu Planet Fun.

Severný Cyprus patrí medzi vyhľadávané lokality. Aké strediská tu klienti nájdu?

Myslím, že Kayu, hotel Kaya Artemis***** netreba extra predstavovať. Hotelový komplex je vybudovaný ako krásna záhrada s vilkami a antickým palácom uprostred, nádherné mólo, očarí hneď pri príchode každého. Ide naozaj o výnimočné miesto, ktoré si už Slováci veľmi obľúbili. Čo určite pomáha k obľúbenosti tejto destinácie je prítomnosť veľkého tímu slovenských animátorov. V minulej sezóne ich bolo 6 a zábava bolo naozaj nekonečná.

Animátori na Severnom Cypre. FOTO: pixabay.com
Animátori na Severnom Cypre

No osobne sa teším na novinku, ktorá nás tento rok čaká. Počas minulého leta nám vyrastal v susedstve parádny hotel. Limak Cyprus***** patrí v súčasnosti k najpredávanejším hotelom na leto 2018 . Klienti sa môžu tešiť na novotou voňajúce izby, miniklub pre deti, bazénový svet a aquapark. Chýbať nebude ani mólo, podobnému tomu v Kayi. A aj tu sa môžu klienti tešiť na slovenský animačný tím.

Oba hotely sa nachádzajú neďaleko mestečka Bafra, ide o uzavreté rezorty, bez napojenia na prímestskú linku. Ak chcete spoznávať okolie, môžete si prenajať auto – pozor však na to, že sa tu jazdí „ostrovne“ – po ľavej strane. Alternatívou sú fakultatívne výlety.

Môj najobľúbenejší výlet je jednoznačne na poloostrov Karpaz – zažijete tu skutočný Cyprus, a jeho nedotknutú prírodu. Poprechádzate sa krásnou grécko-tureckou dedinkou Dipkarpaz až do prírodnej rezervácie, kde môžete stretnúť a prípadne aj nakŕmiť divých oslíkov. Zaujímavosťou je, že navštívite aj najvýchodnejší bod Európskej únie, ktorý je práve mestečko Dipkarpaz, nakoľko ostrov ako taký je súčasťou EÚ. Súčasťou výletu je aj kúpanie na známej pláži Golden Beach. 

  • oslíky
  • pláž Golden Beach.
  • pláž Golden Beach.
  • oslíky
  • pláž Golden Beach.
  • pláž Golden Beach.

Medzi klientami je najobľúbenejší výlet do mesta Famagusta. Ide o poldenný výlet, do mesta vzdialeného necelých 40 kilometrov od Bafry. Práve toto mesto je „pamätníkom“ rozdelenia ostrova, nakoľko sa tu nachádza štvrť Varosha – prezývana aj „Mesto duchov“. V sedemdesiatych rokoch išlo o vychytené stredisko, ktoré navštevovali hviezdy Hollywoodu – prakticky zo dňa na deň museli stredisko opustiť, a tak tu ostali ich osobné veci, ku ktorým sa už nikdy, pre obsadenie tejto časti mesta nedostali. Dnes je toto miesto oplotené a strážené, priblížiť sa dá len vyhliadkovou plavbou. Tú to temnú stránku mesta, dotvára krásne historické centrum s katedrálou Svätého Mikuláša, ktorá bola prestavaná na mešitu Lala Mustafa Paša.

Historická časť Famagusty.
Historická časť Famagusty. FOTO: pixabay.com

Zaujímavý je aj výlet do mesta Nikózia, ktoré je posledným rozdeleným hlavným mestom na svete. Výlet do Nikózie je náročnejší, najmä na presun a tiež je vo vnútrozemí ešte teplejšie ako pri mori. No ponúka pohľad na dva odlišné svety - prakticky máte možnosť navštíviť dve krajiny – Turecko, i Grécko a niektorú z taverien južnej časti ostrova.

Nikózia
Mesto Nikózia. FOTO: pixabay.com

Nikózii. FOTO: pixabay.com

Určite áno, v hoteloch máte možnosť ochutnať väčšinu tureckých jedál. Mne najviac chutí Iskender –-tenké plátky na pide chlebe zaliate paradajkovou omáčkou a roztopeným maslo, ktorý sa podáva s jogurtom a ryžou. Ďalšou typickou surovinou je tu Nar Ekšisi – sirup z granátového jablka, ktorým sa polievajú šaláty.

Čerstvá zelenina poliata sirupom z granátového jablka na Severnom Cypre.
Čerstvá zelenina poliata sirupom z granátového jablka na Severnom Cypre. FOTO: pixabay.com

Slovník dovolenkára na Severnom Cypre

Merhaba

Dobrý deň.

Tesekkur ederim

Ďakujem.

Nasilsin?

Ako sa máš?

Iyiyim.

Mám sa dobre.

Gule gule.

Dovidenia.

Ne Kadar

Koľko to stojí

Šerefe

Nazdravie

Je niečo, čo by ste doplnila, čo o Cypre ľudia nevedia?

Paradoxne, veľa ľudí nevie práve o tom, že Cyprus je rozdelený. Že severná časť patrí k Turecku a južná Grécku. Často im vysvetľujem, prečo bolo potrebné medzipristátie lietadla, ktoré je spôsobené práve tým, že na Severný Cyprus sa dá priletieť len z krajiny, ktorá ho uznáva a tou je práve Turecko. Musím, ale povedať, že rozdelenie nie je zásadne cítiť, ľudia sú tu priateľskí a krajina je bezpečná. 


Ako ste sa vôbec k práci delegáta dostala a čím je špecifická?

Mám vyštudovaný geoturizmus a cestovný ruch. Už počas štúdia som chcela vycestovať, no naplánovaný pobyt v Krakove mi na poslednú chvíľu zrušili. Tak som sa vplyvom osudu a okolností ocitla v Adane, na hraniciach Turecka a Sýrie. Tu som sa naučila jazyk a spoznala aj tureckú mentalitu, povahu ľudí. Po škole som vedela, že chcem ešte všetky tieto skúsenosti zúročiť, a vtedy mi do cesty prišla ponuka delegovať na Cypre – jeho severnej tureckej časti a tento rok, sa tu chystám stráviť už 3. sezónu.

Z mojej práce, mimochodom tiež v cestovnom ruchu, som zvyknutá na osobitý prístup ku každému s kým komunikujem. Cyprus je ako destinácia náročnejšia práve na tento osobný kontakt s klientom. Klientov tu máme týždenne neúrekom – plné lietadlá, následne autobusy a izby. Každopádne sa vždy snažím ku klientom si tú cestu nájsť, aby vedeli, že tu som pre nich.

Letná dovolenka na Severnom Cypre je snom mnohých. Päťhviezdičkové hotely s ultra all inclusive službami sú zárukou pohodlia a prítomnosť animačných tímov rodinného klubu Planet Fun zase zárukou nekonečnej zábavy. Aj preto sa viacerí dovolenkári na Severný Cyprus radi vracajú. Ak ste túto krajinu ešte nenavštívili, môžete to napraviť.

Delegátka Veronika Holečková
Delegátka Veronika Holečková. Foto: CK Satur

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook