Už 100 rokov cestujete s nami

Našu cestovnú kanceláriu čaká v roku 2020 významný míľnik – oslávime 100 rokov na trhu. Aká bola naša cesta storočím? Ako nás i odvetvie cestovného ruchu ovplyvnili udalosti 20. storočia a čo nás čaká v budúcnosti?

Na začiatok si vysvetlime, ako to, že slovenská firma oslavuje už 100 rokov pôsobenia na trhu. V minulosti totiž existovala „len jedna“ cestovná kancelária - ČEDOK, a práve s ňou je naša história úzko spätá.


1920 - 1939: Štart a zlatá éra cestovného ruchu v Československu

Prichádza ČEDOK

Symbolicky, krátko po vzniku prvej republiky a na začiatku leta - 1. júla 1920, bol založený ČEDOK - Československá cestovná a dopravná kancelária, s.r.o. Praha. V prvých rokoch sa zaoberala najmä predajom cestovných lístkov do celého sveta a postupne sa rozrastala s pobočkami v Prahe, Bratislave, Brne, Karlových Varoch a neskôr aj v Londýne, Viedni a Paríži.

Svetoznámy autokar z vozového parku ČEDOK
Svetoznámy autokar z vozového parku ČEDOK. Foto: archív ČEDOK

Kto si ešte pamätá na prvý katalóg?

V polovici dvadsiatych rokov vznikol vôbec prvý katalóg s názvom „Naše cesty“, v ktorom dominuje železničná doprava, ale objavujú sa aj autokarové zájazdy do alpských priesmykov Rakúska a Švajčiarska. Počas nasledujúcich rokov vytvoril ČEDOK svoj vozový park s v tom čase najmodernejšími autobusmi Praga a neskôr pribudli aj menšie dopravné lietadlá, vďaka ktorým sa realizovali zájazdy po Európe a severe Afriky. Neskôr do módy prichádzajú dovolenky pri mori – najmä v Juhoslávii (pobrežie severného Jadranu, Terst, Opatija). Náročnejší si vyberali Lido v Benátkach a ostrov Capri pri Neapole. Počas tejto zlatej éry cestovného ruchu  sa v Československu rozvíjal aj domáci cestovný ruch – pobyty na horách, v kúpeľoch a návštevy Prahy. Medzi najobľúbenejšie destinácie patrili Špindlerúv Mlýn a Vysoké Tatry.

V tridsiatych rokoch sa naplno rozbiehajú letecké zájazdy do Casablanky a Káhiry (lety mali cca 10 medzipristátí a trvali 2 dni). Priemerný zájazd v Európe trval 18-20 dní, zámorský 3 mesiace.

  • katalóg Čedok
  • katalóg Čedok
  • katalóg Čedok
  • katalóg Čedok
  • katalóg Čedok
  • katalóg Čedok

1940 – 1969: Neľahké roky pre celý svet

Vojnové roky a ich následky

Po vypuknutí 2. svetovej vojny a obsadení územia Nemeckom, nastáva útlm činnosti, ČEDOK stráca svoje pobočky, stáva sa súčasťou nemeckej cestovnej kancelárie a  organizuje len jednodňové vlakové výlety a domáce rekreačné pobyty pre robotníkov. V roku 1945 však prichádza koniec vojny a dochádza k okamžitej obnove činnosti. ČEDOK organizuje zájazdy do Prahy pre zahraničných hostí.

Prví návštevníci povojnovej Prahy
Prví návštevníci povojnovej Prahy. Foto: archív ČEDOK

Po oslobodení sa rozvíja najmä domáci cestovný ruch a kúpeľníctvo, ktoré bolo naplno využívané na rekreačné pobyty pracujúcej triedy. Namiesto zájazdov začal ČEDOK predávať cestovateľské knihy, známky a vstupenky na kultúrne a športové akcie. Neskôr obnovuje zahraničnú zájazdovú činnosť a prináša nový katalóg s ponukou výhradne do spriatelených krajín – najmä Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, NDR, Poľsko, Albánsko a hlavne Sovietsky zväz.

V šesťdesiatych rokoch ČEDOK zamestnával cca 500 zamestnancov v pobočkách v  Prahe, Karlových Varoch, Brne a  Bratislave, doplnených zahraničnými reprezentáciami v New Yorku, Stockholme, Kodani, Amsterdame, Bruseli, Paríži, Londýne, Frankfurte nad Mohanom, Viedni, Ríme a Belehrade.


Hranice sa postupne otvárajú...

V roku 1966 sa uvoľňuje režim, čo vedie k zintenzívneniu cestovania do Juhoslávie a tiež Rakúska, Talianska a Francúzska. Avšak nečakané obsadenie Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste ´68 spôsobilo, že v zahraničí uviazlo vyše 21 000 Čechoslovákov. ČEDOK pomohol s návratom  nielen tých, ktorí cestovali cez ČEDOK, ale aj tých, ktorí cestovali súkromne. A hranice sa, najmä do západného sveta, tak zavreli na desiatky rokov.

  • návrat Čechoslovákov
  • návrat Čechoslovákov
  • návrat Čechoslovákov
  • návrat Čechoslovákov
  • návrat Čechoslovákov
  • návrat Čechoslovákov

1970 – 1989: Do ponuky prichádza exotika

Novinkou v portfóliu 70-tych rokov sa stali exotické destinácie „spriatelených“ krajín - Vietnam, Severná Kórea a Kuba. Postupný rozmach leteckej dopravy zachytil aj ČEDOK a v roku 1972 vypravil 1. veľkokapacitný chartrový let, v tom čase, najväčším lietadlom na svete - Boeing 747, do indického Dillí.

Prvý chartrový let ČEDOK-u v roku 1972
Prvý chartrový let ČEDOK-u v roku 1972. Foto: archív ČEDOK

V 80-tych rokoch vrcholí monopolné postavenie ČEDOK-u s  trhovým podielom presahujúcim 90%. V tomto čase bol ČEDOK najväčším podnikom cestovného ruchu v ČSSR a počtom zamestnancov, ako aj rozsahom služieb bol štvrtým najväčším podnikom cestovného ruchu na svete (1. American Express, 2. Cook Etd., 3. Scharnow Touropa a Hummel Reisen, 4. ČEDOK).

Posledný zájazd k moru pred revolúciou v roku 1989
Posledný zájazd k moru pred revolúciou v roku 1989. Foto: archív ČEDOK

1990 – 2019: Všetko sa mení

Prvé kroky po revolúcii

Po revolúcii ČEDOK ako prvý zorganizoval zájazdy do pohraničných oblastí Rakúska a Bavorska, následne ponúka celý svet, medzi prvými destináciami Izrael, JAR, Tahiti, ale aj Antarktída. Cestovný ruch sa opäť rozvíja a zatiaľ čo do roku 1989 pôsobilo v Československu 9 organizácií cestovného ruchu, v roku 1990 ich už bolo 150 a v ďalších rokoch rýchle pribúdali ďalšie.

Séria katalógov CK SATUR
Séria katalógov CK SATUR. Foto: archív CK SATUR

Pokračujeme pod značkou SATUR

S rozdelením Československa dochádza 1.11.1993 aj k rozdeleniu ČEDOK-u. V Čechách si ponechal svoje meno a na Slovensku vzniká  štátny podnik SATUR, Slovenská agentúra pre turistický ruch, Bratislava. Ku dňu vzniku mal 383 zamestnancov, podliehalo mu 6 regionálnych cestovných kancelárií spolu s  53 cestovnými kanceláriami v  SR a zahraničné reprezentácie v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku a Maďarsku. Spočiatku sa SATUR zameral najmä na ponuku krátkodobých zájazdov do západných krajín, aby tak vyhovel stále rastúcim požiadavkám našich občanov dobehnúť roky, kedy im nebol umožnený pohľad za hranice republiky. V ponuke zostali zachované obľúbené dovolenkové destinácie, a to predovšetkým Chorvátsko, Maďarsko, Taliansko, Grécko, ale aj pestrá ponuka poznávacích zájazdov do celého sveta. V roku 1995 dochádza k privatizácii a transformácii na akciovú spoločnosť.

Do nového milénia sme vstúpili ako najväčšia cestovná kancelária so sídlom na Slovensku. So sieťou 50 pobočiek a obratom 1 miliarda slovenských korún obslúži každoročne v priemere 90 000 spokojných klientov. A v roku 2013 sme oslávili 20 rokov pôsobenia pod značkou SATUR. Našu prácu postupne ocenili viacerí odborníci a tak sme opakovane získali viacero ocenení ako napríklad Superbrands, „Naj“ firma mladých, Najdôveryhodnejšia značka, Najobľúbenejšia cestovná kancelária v kategórii poznávacie zájazdy, ale každoročne aj 1. miesto v kategórii Najväčšie cestovné kancelárie a agentúry na Slovensku.


2020: Ďakujeme

V súčasnosti ponúkame široké portfólio produktov v podobe 8 produktových línii (Leto, Family, Poznávame svet, Zima, Wellness, Exotika, Plavby a Exclusive by SATUR) a sme tak najväčšou cestovnou kanceláriou s obratom takmer 70 miliónov EUR, so 150 zamestnancami, najširšou sieťou 44 pobočiek a 100 000 spokojnými klientmi. Príchodom roku 2020 sa tak mení aj náš slogan na „SATUR JE DOVOLENKA“.  Tento slogan je to, čo značku vystihovalo uplynulých 100 rokov a veríme, že bude aj minimálne ďalších 100 rokov.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook