Top 10 zážitkov z ostrova Maurícius

Očarujúci Maurícius sa pre svet v aktuálnej dobe stal hitom a to nielen pre krásne pláže, úchvatnú prírodu, skvelé služby ale zároveň aj v rámci celosvetovej bezpečnosti. Dovolenkuje sa tu jednoducho fantasticky, o čom sa bola presvedčiť v novembri aj šéfka CK SATUR Norika Fedorová.
  • Maurícius pláž
  • norika Maurícius
  • Maurícius pláž

V rámci Tour de Maurícius navštívila mnoho hotelov a absolvovala zaujímavé výlety a my vám prinášame jej top 10 zážitkov a odporúčaní kam sa vybrať, a čo by mal každý, kto sa sem vyberie, zažiť.

Tour de Maurícius s Norikou Fedorovou

1. Pláž Le Morne

Na juhu ostrova je stále moja najobľúbenejšia pláž priamo pod horou Le Morne, kde sú i krásne západy slnka a výhľady na posvätnú horu dvíhajúcu sa do výšky 550 metrov. Od roku 2008 je zapísaná aj na zozname UNESCO nielen pre to, že je prírodným klenotom, ale bola i dejiskom maurícijskej histórie. Tento ikonický polostrov a aj samotná hora Le Morne je symbolom boja otrokov za slobodu, ktorí sa tu v 18. a 19. storočí ukrývali.

Na úplnom južnom cípe pláže, kde sa dvíha tropický vietor, môžete zas pozorovať preteky kitesurfistov. Ak ste milovníci túr, vydať sa môžete po 7 km dlhom chodníku, čo vám zaberie asi tak 3-4 hodiny až na vrch hory, odkiaľ sa vám naskytnú fantastické výhľady na krásnu pláž ako aj "podmorský vodopád", ktorý patrí medzi prírodné unikáty. Pláž Le Morne tvorí aj nádherná tyrkysová lagúna s jemným pieskom, kde môžete oddychovať a cítiť sa ako v tropickej záhrade, alebo sa zabaviť aj aktívne, napríklad cez vodné športy. Priamo na pláži Le Morne sa nachádza hotel JW Marriott Mauritius ***** alebo luxusný hotel LUX* Le Morne *****.

Le Morne
Le Morne. Foto: CK SATUR

2. Hotelová sieť LUX*

Luxusná hotelová sieť LUX* vyniká unikátnym konceptom kaviarní s kvalitnou kávou, kulinárskymi reštauráciami, výborným spa s vlastnými bioproduktami, stromom želaní, vonkajším fitnes s jogou, tai chi a ďalšími wellness aktivitami. Nový hotel LUX* Grand Baie ******, ktorý je otvorený od 1.12. je veľkým prekvapením najmä svojím moderným štýlom, lounge hudbou pri bazéne a na streche s výhľadom na Belle Mare ako i priestranné izby. Súčasťou hotela sú i rezidencie s apartmánmi pre rodiny.

Hotel LUX* Grand Baie
Hotel LUX* Grand Baie. Foto: CK SATUR

3. Pláž Tamarin

Na západnom pobreží ostrova Maurícius sa nachádza úchvatná pláž Tamarin, kde je síce len jeden hotelík, ale miestni obyvatelia sem chodia surfovať alebo len tak relaxovať a prechádzať sa po jemnom piesku. Pláž Tamarin sa stala populárnou v 70. rokoch minulého storočia, keď ju pre surfovanie objavili Austrálčania. Najmä pre silné prúdy sa tu plávanie neodporúča, ale pre tých skúsených je atraktívne okrem surfovania aj "bodyboard" či "stand up paddle" alebo kajaky. Zároveň je to najlepšie východiskové miesto na výlet za delfínmi, katamaránom alebo rýchlo-loďou.

Surfovanie na pláži Tamarin
Surfovanie na pláži Tamarin. Foto: ivisitplus-mauritius.com

4. Buddha Bar

Buddha Bar v hoteli Sugar Beach A Sun Resort Mauritius ***** sa nachádza na jednej z najkrajších pláží ostrova a určite stojí za návštevu. Má jedinečný koncept, ktorý sa vyskytuje vo svete len málokde. Predstavuje viac než len bar či reštauráciu, lebo kombinuje bohémsky štýly v spojitosti ázijského a stredomorského kulinárskeho umenia, hudobných zážitkov, perfektných služieb a nádherného maurícijského prostredia. Táto kombinácia tak vytvára neopakovateľnú atmosféru, čo jednoznačne uchváti všetky vaše zmysly. Jedlá sú pripravované v "rodinnom štýle", to znamená, že viacerí hostia môžu zdieľať rozličné špeciality z jedného veľkého taniera. Ochutnajte napríklad jeden z rumových miešaných drinkov. Ak ste náhodou milovník piva, hotel Sugar Beach má aj vlastnú výrobu piva – niečo ako Plzeň.

  • Buddha Bar
  • Norika v Buddha Bar
  • Buddha Bar
  • Buddha Bar
  • Norika v Buddha Bar
  • Buddha Bar

5. Výlet katamaránom

Za dobrodružstvom a exotikou sa môžete vybrať aj katamaránom, kde objavíte nádherné zákutia, maurícijské tyrkysové lagúny, v ktorých si môžete aj zaplávať alebo šnorchlovať a spoznávať tak fascinujúci podmorský život. Všade navôkol nachádzate tie najkrajšie prírodné scenérie, kde zelená farba strieda modrú, v ktorej sa sem-tam objavia aj priateľské delfíny, a vy sa len nechávate voľne unášať na vlnách oceánu s príjemnou "lounge" hudbou a exotickým drinkom. Za oceánskymi krásami sa môžete vybrať na sever ostrova ku Ilot Gabriel a Ile Plate.

Výlet katamaránom
Výlet katamaránom. Foto: mautourco.com

6. Výlet za históriou ostrova

Maurícius má bohatú históriu, ktorú spoznáte cez staré kamenné kostolíky, trstinové plantáže, ale i návštevou koloniálneho zámku Château de Labourdonnais, čo je ako cesta späť v čase. Tento koloniálny zámok z 19. storočia patriaci medzi tie najkrajšie, sa nachádza v severnej časti ostrova. Postavený je v nádhernej tropickej záhrade s exotickými stromami a vzácnymi kvetmi, kde pri prechádzke natrafíte na storočné stromy manga, muškátový orech, klinčeky, papáju, ale aj neprehliadnuteľné korytnačky obrovské.

Samotná budova bola postavená významnou rodinou Wiehe v neoklasicistickom talianskom štýle z tíkového dreva, pričom vnútro je zariadené vo viktoriánskom duchu, čím tak môžete obdivovať koloniálnu históriu a zámocké príbehy. Pri poznávaní ostrova určite odporúčam zastaviť sa aj v miestnej reštaurácii. 


7. Východ ostrova

Divokejšia východná časť ostrova Maurícius oplýva nádhernými scenériami, krásnymi lagúnami a malebnými plážami s priezračnou čistou vodou a zvyčajne tu pofukuje aj príjemný vánok. Tvoria ju tiež lesy, národný park Bras d´Eau, polia cukrovej trstiny, ale aj zvedavé opice - makaky. Je tu i najdlhšia pláž ostrova - Belle-Mare a tiež krásny ostrov Ile au Cerfs, ktorý odporúčam navštíviť s úchvatnými piesočnatými plážami, kokosovými palmami a 18-jamkovým golfovým ihriskom.

Dostať sa sem môžete počas výletu, pravidelnou lodnou linkou, alebo aj súkromne z fantastického hotela Shangri-La´s Le Touessrok *****. Za trhmi sa oplatí vyraziť do dediny Flacq s množstvom farebných a voňavých stánkov a typickou maurícijskou kultúrou. Sú tu i krásne miesta na bicyklové výlety.

Norika Fedorová na ostrove Maurícius
Norika Fedorová na ostrove Maurícius. Foto: CK SATUR

8. Výlet na divoký juh

Oplatí sa spoznať aj vnútrozemskú časť ostrova a divoký juh, kde vás čakajú majestátne scenérie z vrcholu vyhasnutej sopky Trou aux Cerfs a 360 stupňový výhľad siahajúci až ku oceánu, posvätné jazero Grand Bassin, ktorému vládne spirituálna atmosféra. Uchváti vás i zvlnená krajina národného parku Black River Gorges, kde sa vyskytuje veľké množstvo endemických druhov rastlín a zvierat, či malebná dedinka Chamarel, kde sa nachádza nádherný 300 metrový vodopád ako i kuriózny geologický fenomén "sedemfarebná zem", kde sa skutočne strieda na zemi sedem farieb. Ku juhu ostrova patrí aj rum, preto sa nechajte zasvätiť do tajov jeho výroby v liehovare Chamarel a ochutnať túto maurícijskú špecialitu.

Park 7 farieb zeme
Park 7 farieb zeme. Foto: mautourco.com

9. Maurícijská kuchyňa

Pestrá maurícijská kuchyňa, či už v jednom z hotelov Attitude, kde je typická reštaurácia s miestnymi tapas. Ochutnajte údeného marlina, chipsy z tara či banánov s chili omáčkou alebo kura a krevety s karí. Miestne plody mora na všetky spôsoby či šalát z palmových listov s kokosom. Ak vám nevadí ochutnať „streetfood“, určite odporúčam „dhal puri“ – šošovica so zeleninou v karí omáčke v placke.

maurícius reštaurácia
Reštaurácia na ostrove Maurícius. Foto: CK SATUR
jedlo maurícius
Kuchyňa na Mauríciu. Foto: CK SATUR

10. Tropické ovocie

Miestne tropické ovocie, ovocné šťavy, piňa colada z čerstvej ananásovej šťavy a kokosového mlieka s miestnym rumom je „must“ pre všetkých, čo majú radi sladké miešané drinky. Maurícius prináša rozmanité ovocie od manga, liči, papáji, granátového jablka, banánov, kokosových orechov, guavy, ale aj menej známych ako napríklad jackfurit, ktorý rastie asi na 10 metrovom strome a jeho dužina chutí výborne, trochu pripomína banán, chlebovník, ktorý zas svojou chuťou pripomína varené zemiaky alebo chlieb, tamarind je ovocie v podobe struku, ktoré sa skôr využíva na výrobou štiav, omáčok, obľúbené je aj ovocie longan, ktoré sa dá prirovnať k liči. 

Tropické ovocie
Tropické ovocie. Foto: CK SATUR

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook