TOP 10 atrakcií vo vzduchu

Ak máte strach z výšok a nechystáte sa ho prekonať, radšej ďalej nečítajte. Pri príležitosti osláv 100 rokov na trhu cestovného ruchu sme si pre vás pripravili ďalší článok do série 10 x 10 tipov na TOP atrakcie vo svete. Tentokrát si uletíme do výšok na rôzne chodníky, lanovky a hojdačky, pri ktorých pevná zem pod nohami nehrozí.

1. OCBC Skyway, Gardens by the Bay, Singapur

Singapur - mesto záhrad nie je len obyčajným sloganom. Veľkolepý projekt Gardens by the Bay dokazuje, že Singapur to s premenou na mesto záhrad myslí vážne. Jednou z ich atrakcií je aj vyhliadka nachádzajúca sa vo výške 22 metrov na umelých Super stromoch. Lávka je dlhá až 128 metrov a spája dva z týchto super stromov. Tento vyvýšený chodník ponúka úžasný výhľad na okolité časti Gardens by the Bay a na Marina Bay Sands. Pripravte si fotoaparáty, z vyhliadky je možnosť na skvelé zábery. Najlepšie je využiť vyhliadku  pri západe slnka, kedy sa nám poskytne výhľad na hru svetla a tieňov.

Super Trees
Super Trees. Foto: wikimedia.org

2. Sky Bridge, Langkawi, Malajzia

125 metrov dlhý Nebeský most (Sky Bridge), patrí k najdlhším peším mostom sveta a spája dva vrcholy pohoria Gunung Mat Chinchang. Visí nad sto metrov hlbokou roklinou, istí ho jeden, vyše osemdesiatmetrový pilier, čo je prísľubom zážitku, na ktorý sa nezabúda. Sky Bridge na malajzíjskom ostrove Langkawi sa týči vo výške 660 m.n.m. K samotnému mostu vás vyvezie lanovka, mimochodom, najstrmšia na svete, a vy si tak môžete vychutnať výhľady na okolitú prírodu.

Ostrov Langkawi
Ostrov Langkawi. Foto: depositphotos.com

3. Golden Hands Bridge, Vietnam

Ďalším zaujímavým mostom v regióne je most za obcou Da Nang vo Vietname. Most vyzerá, akoby ho držali dve obrovské kamenné ruky. Golden Bridge sa vypína sa vo výške 1,400 metrov nad morom, nad vrchmi Ba Na. Ponúka nádherný výhľad na okolitú prírodu. Zlatý chodník je lemovaný fialovými kvietkami – Lobelia Chrysantemum, teda tzv. lobelkami – a elegantne sa zaobľuje. Má takmer 150 metrov.

Golden Hands Bridge
Golden Hands Bridge. Foto: pixabay.com

Najzaujímavejšie sú však obrovské ruky, ktoré vymyslela spoločnosť TA Landscape Architecture. Tie síce na prvý pohľad vyzerajú, akoby boli vytesané z kameňa, no nie je to tak. Najskôr vyrobili ich kostru, ktorú obalili drôteným pletivom a vyplnili sklenenou vatou. Potom upravili povrch, aby pôsobil vierohodne. Celkovo trvala stavba tohto mosta približne rok.


4. Zipline, Ras Al Khaimah, Spojené arabské emiráty

Mosty a chodníky vymeníme za niečo ešte adrenalínovejšie. V Jebel Jais sa nachádza najdlhšia lanovka sveta zapísaná v Guinessovej knihe rekordov. Celková dĺžka je 2830 m čo predstavuje dĺžku 28 futbalových ihrísk. Tento zážitok si nesmiete nechať ujsť. Nemusíte sa ničoho obávať, pretože sa vás ujme tím odborníkov, ktorí vám všetko poradia a postarajú sa o vašu bezpečnosť. Na tejto lanovke môžete dosiahnuť rýchlosť až 120 km za hodinu. V takej rýchlosti budete mať až pocit, že lietate. Budete však bezpečne pripútaný a nemusíte sa ničoho obávať. Po pár sekundách si začnete užívať pohľad na okolitú krajinu.

Najdlhšia zipline na svete v emiráte Ras Al Khaimah
Najdlhšia zipline na svete v emiráte Ras Al Khaimah. Foto: archív CK SATUR

5. Dachstein Sky Walk, Rakúsko

Sky Walk" znamená v preklade "nebeský chodník" a málokde je k nebu tak blízko ako u našich susedov. Vyhliadka sa nachádza v nadmorskej výške približne 2700 m, priamo pri hornej stanici lanovky, na 250 metrov vysokej strmej skalnej stene Hunerkogel. Časť podlahy plošiny je vyrobená zo skla a pri dobrom počasí z nej dovidíte až do Slovinska a Českej republiky. Okrem mimoriadneho výhľadu do diaľky, ponúka Skywalk priamy pohľad na prírodné krásy Dachsteinu. 40-ton ťažká oceľová konštrukcia odolá vetrom 210 km/h, zvládne zaťaženie snehom a je určená až pre 150 osôb. Plošina má celkovú dĺžku 17 m, z ktorých štyri posledné m vyčnievajú cez okraj. Súčasťou tohto adrenalínového areálu je visutý most, ktorý má celkovú dĺžku skoro 100 m. Ponúka výhľad jednak na krásne vrcholy Álp, ale taktiež do takmer 400 metrovej hĺbky. Po prejdení visutého mosta prichádza ďalší zážitok v podobe schodov do prázdna. Nie každý, kto zvládne visutý most je schopný zostúpiť aj po týchto 14 schodoch prakticky celých zo skla aj zo skleným zábradlím na dolnú podestu - tiež zo skla. Kto to dokáže, ocitne sa vo voľnom priestore pod úrovňou visutého mosta. Nádych, výdych a už len tento unikátny zážitok zvečniť na fotografii. Nie nadarmo toto miesto nazývajú aj balkónom Álp.

  • Dachstein Sky Walk
  • Dachstein Sky Walk
  • Dachstein Sky Walk
  • Dachstein Sky Walk
  • Dachstein Sky Walk
  • Dachstein Sky Walk

6. Highline179, Rakúsko

Naši susedia si na tento adrenalínový doplnok poznávania zjavne potrpia. Okrem atrakcie na Dachsteine tu nájdete aj Highline 179. Oceľový most postavený v tibetskom štýle sa nachádza vo výške 114 metrov v Tirolsku. V decembri bol 2014 zapísaný do Guinessovej knihy rekordov ako „Najdlhší most pre peších v tibetskom štýle“. Obklopený krásnou prírodnou scenériou, spája zrúcaniny hradu Ehrenberg s pevnosťou Claudia. Dĺžka tohto mosta je 406 metrov a pokiaľ vás nedesia výšky, mriežky pod nohami vám umožnia sledovať, čo sa nachádza priamo pod vami. Adrenalínoví nadšenci určite ocenia  jemné hojdanie konštrukcie počas kráčania.

Highline179
Highline179. Rakúsko
Highline179. Rakúsko. Foto: flickr.com

7. Basteibrücke, Nemecko

Z ultramoderných visutých mostov a vyhliadok posledných rokov sa presunieme na najstarší turistický most v Európe. Skalný útvar týčiaci sa 194 metrov nad riekou Labe v Labských pieskovcoch vznikol vodnou eróziou pred viac než miliónom rokov. V roku tu 1851 ho „prepojili“ stavbou kamenného mosta Basteibrücke, ktorý sa tak stal prvým turistickým mostom v Európe. Na dĺžku meria 76 metrov a na šírku tri metre a pri jeho stavbe bolo použitých asi 1900 ton pieskovca. Most so siedmimi oblúkmi spája ponad hlbokú priepasť Mardertelle Bastei a skalný hrad Neurathen.

Basteibrücke. Nemecko
Basteibrücke. Nemecko. Foto: wikimedia.org

8. Sklenené mosty, Čína

2300. To je počet sklenených mostov, vyhliadok a lávok, ktoré sa nachádzajú v Číne, a preto tu zástupca tejto krajiny nesmie chýbať. Najdlhšia z nich meria 488 metrov, visí vo výške 218 metrov nad údolím, na úrovni 66. poschodia mrakodrapu a nachádza sa v provincii Che-pej. Chung-ja-ku je „vydláždená“ 1077 kusmi sklenených tabúľ z číreho skla s hrúbkou 40 cm a váži 70 ton. Nechýba ľahké húpanie počas chôdze, ako aj výhľad na okolité hory, skalné útvary, vodopády, ako aj mestá a chrámy. Konštrukcia má uniesť až 2000 návštevníkov, no tok turistov je regulovaný a tak sa ich naraz na most môže stretnúť max 500.

Sklenené mosty. Čína
Sklenené mosty. Čína. Foto: pixabay.com

9. Peak2Peak Gondola, Kanada

Máte strach z výšok. V tom prípade nastúpte, čupnite si, zavrite oči a ďalších jedenásť minút ich neotvárajte. Presne tak sa dá prežiť cesta lanovkou Peak2Peak Gondola v kanadskom Whistleri. Kabínky sa tu totiž v niektorých miestach pohybujú až 436 metrov nad zemským povrchom. Vďaka tomu drží tento technický zázrak svetový rekord – vyššia lanovka na planéte nie je. Zároveň táto lanovka medzi vrcholmi Whistler a Black Comb drží ešte jeden svetový rekord – najdlhšia vzdialenosť medzi dvomi stĺpmi. Od jedného stĺpa k druhému je to cez hlboké údolie 3,03 kilometra. Ale keďže spoje pri stĺpoch zvyknú nepríjemne hojdať, tak toto môže byť príjemná informácia, alebo nie?

Peak2Peak Gondola. Kanada
Peak2Peak Gondola. Kanada. Foto: wikimedia.org

10. Over the Edge, Amsterdam

Amsterdam nie je len mesto cyklistov, krásnych kanálov a coffee shopov. Pomerne málo ľudí vie, že ukrýva aj najvyššie položenú hojdačku v Európe. A'DAM LOOKOUT je vyhliadka, ktorá vám poskytuje bezkonkurenčný 360-stupňový pohľad na Amsterdam a okolie vo výške 100 metrov. Z najvyššieho poschodia veže A'DAM môžete vidieť historické centrum mesta a známe kanály no jej hlavnou atrakciou je hojdačka Over the Edge. Ide o najvyššie položenú hojdačku v Európe.

VIDEO: Aj pohojdať sa nad mestom môže byť zábava

Navštívili ste niektorú z týchto adrenalínových atrakcií, alebo máte radi skôr pevnú zem pod nohami?


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook