Top 10 atrakcií na talianskom Jadrane

Obľúbené letoviská Slovákov ležia len pár sto kilometrov od našich hraníc. Taliansky Jadran to sú najmä piesočnaté pláže s pozvoľným vstupom do mora, živé promenády s obchodíkmi, kaviarňami, pizzeriami, reštauráciami a barmi. Na taliansku zmrzlinu a chutnú taliansku kuchyňu nedá dopustiť asi nikto. Na dovolenku na Jadrane lákajú najmä komfortne vybavené apartmány a rodinne vedené hotely v blízkostí pláží, zábavné a vodné parky a historické mestá.

1. Benátky

V meste takom naplnenom turistickými atrakciami ako sú Benátky, je ťažké vedieť, kde vôbec začať prehliadku. Hodiny by ste mohli stráviť putovaním po čarovných uličkách, prechádzkami okolo kanálov a hľadaním tajných zákutí. Väčšina z najvýznamnejších pamiatok je sústredená okolo Námestia sv. Marka a Kanála Grande. Na Námestí sv. Marka sa stretáva celé mesto, domáci aj turisti sem chodia na prechádzky, popíjajú kávu. Pod arkádami sú učupené módne obchody a snáď ešte módnejšie kaviarne. Najznámejší benátsky kostol je bezpochyby Bazilika svätého Marka (Basilica di San Marco) s byzantskými umeleckými pokladmi. Dokonalým príkladom benátskej gotiky je Dóžov palác, ktorý dostane aj tých najostrieľanejších cestovateľov. Prechádzka cez Most vzdychov vás zavedie do väzenia Prigioni, odkiaľ sa podarilo utiecť slávnemu zvodcovi žien Casanovovi. Ponte Rialto, most vedúci cez Kanál Grande, označuje miesto prvého osídlenia nazývané Rivus Altus. Najromantickejšie chvíle prinesie plavba v gondole popod mnohé mosty, ktoré spájajú jednotlivé časti mesta.

Benátky
Benátky. FOTO: depositphotos.com

2. Verona

Shakespeare sem vložil jeden z najznámejších príbehov lásky medzi Rómeom a Júliou. Od tých čias sa talianskemu mestu Verona nepovie inak ako mesto milencov. Len kúsok od námestia Piazza delle Erbe stojí malý stredoveký palác, ktorý domáci ukazujú ako dom, v ktorom žila Júlia. A samozrejme, nechýba ani slávny balkón. Od tretieho storočia pred naším letopočtom bola Verona centrom rímskeho obchodu, so starovekou bránou, námestím a veľkou rímskou arénou, ktorá ešte aj dnes slúži ako miesto pre veľké svetové opery. Rímsky amfiteáter je jeden z najväčších svojho druhu a patrí medzi najlepšie zachované stavby. V súčasnosti je mesto zapísané medzi pamiatkami UNESCO.

Júliin dom vo Verone
Júliin dom vo Verone. FOTO: archív CK Satur

3. Lago di Garda

Najväčšie z ľadovcových jazier, Lago di Garda, je ohraničené alpskými vrcholmi na severe a rovnými pláňami na juhu. Záhrady, ovocné sady a lesy poskytujú návštevníkom dokonalé prostredie na oddych a relax. V spodnej časti jazera sa rozprestiera dedina Sirmione s horúcimi prameňmi, malým hradom a „Grotte di Catullo“, najväčšou zbierkou rímskych ruín v severnom Taliansku. Na severnom brehu leží Riva del Garda, odkiaľ sa turisti môžu vydať za športovými aktivitami – windsurfingom, kitesurfingom, plachtením, splavovaním na kanoe alebo jazdou na kajaku. Jedno z najkrajších miest v okolí jazera Garda je vodopád Varone. V útrobách jaskyne uvidíte unikátne vodopády, ktoré padajú z výšky takmer 100 metrov.

Jazero Lago di Garda
Jazero Lago di Garda. FOTO: depositphotos.com

4. Bibione

Bibione patrí k najlepšie vybaveným mestám, čo sa týka aktivít na voľný čas. Samotná pláž má osem kilometrov a je ocenená modrou vlajkou. Samozrejmosťou sú plážové športy ako volejbal, futbal alebo tenis a vodné športy – windsurfing, plachtenie, paraglajding alebo aj o niečo „obyčajnejšie“ surfovanie. Skvelým doplnkom sú posilňovne pod holým nebom. Obľúbeným miestom sú Bibione Thermae, miestne kúpele a spa. Služby kúpeľného centra môže využiť každý turista. Kulisu tomuto rušnému prostrediu tvorí krásna príroda. Borovicový les, ktorý rastie len kúsok od pláže, je plný rôznych rastlín a zvierat. Zaujímavosťou sú divoké orchidey a miestny maják.

Pláž v Bibione
Pláž v Bibione. FOTO: archív CK Satur

5. Lignano

Jedno z najkrajších a najživších letovísk na Jadrane leží na juhovýchode Talianska. Polostrov, na ktorom je Lignano situované, učaroval aj Ernestovi Hemingwayovi. Spisovateľ mu hovoril aj „talianska Florida“. Skvostami tejto oblasti sú lagúna Marano a rieka Stella, ktorú je možné splavovať. Z oboch sa dostanete do starých rybárskych dedín a k prírodným rezerváciám Stella Regional Nature Reserve a Canal Novo Nature Reserve. Lignano vyniká aj bohatou ponukou kvalitných miest na zábavu, veď ktoré iné talianske mesto má šesť zábavných parkov? Môžete si vybrať, či navštívite Parco Zoo, kde žije asi 1500 zvierat rôznych druhov, alebo Aquasplash Italy, prvý vodný zábavný park a stále jeden z najlepších v Taliansku. Guliverlandia je zábavný park s akváriom a tunelom, v ktorom sa budete prechádzať okolo žralokov, úhorov a ďalších vodných živočíchov. Kolotoče si užijete v Luna Parku a menším deťom sú určené dva parky – Parco Junior a I Gommosi.

Parco Zoo
Parco Zoo. FOTO: parcozoopuntaverde.it

6. Palmanova

Alebo aj „Mesto v tvare hviezdy“. Takýto prívlastok si Palmanova vo východnej časti Talianska vyslúžila vďaka svojmu geometricky presnému rozloženiu. Pri pohľade z výšky je jasne vidieť, že mesto tvorí deväťcípu hviezdu. Všetky cesty v Palmanove vedú k námestiu Piazza Grande, ktoré je srdcom mesta a má tvar pravidelného šesťuholníka. Palmanova bola ideálnym mestom renesancie postavená na princípoch utópie. Mesto je vlastne pevnosťou so šiestimi hradbami, ktoré sú postavené tak, aby dokázali jedna druhú chrániť.

Palmanova
Palmanova - pevnosť s niekoľkými hradbami. FOTO: depositphotos.com

7. Lido di Jesolo

Mesto na severovýchode Talianska je plážové letovisko, do ktorého ročne mieria tisíce turistov. Priťahujú ich najmä kilometre piesočnatých pláží a nočná zábava. Lido di Jesolo je odlišné od typického talianskeho mesta. Jeho dispozícia, obchody a služby sú plne navrhnuté tak, aby vytvárali pohodlie pre dovolenkárov. Pre deti je najväčším lákadlom zábavný vodný park Aqualandia. Najznámejší a najrozmanitejší vodný park v Taliansku ponúka kopec rôznych zón, vrátane Funnylandu pre malé deti, areálu Tiki, kde sa konajú predstavenia papagájov, a tiež adrenalínovú zónu, kde zažijete jazdu na jednom z najvyšších európskych toboganov. Na 60-stupňovej šmykľavke známej ako Spacemaker zažijete zrýchlenie z nuly na stovku za pár sekúnd.

Vodný park Aqualandia
Vodný park Aqualandia. FOTO: aqualandia.it

8. Rimini – Taliansko v miniatúrach

Dlhé biele piesočnaté pláže, ktoré sa tiahnu na sever a na juh od prístavu, sú stále populárnymi turistickými atrakciami Riviery del Sole, ako Taliani hovoria ich pobrežiu Jadranského mora. Deti milujú výlet ako do Ríše divov, ktorú objavia pri návšteve Talianska v miniatúrach. Majú pocit ako obri v krajine liliputánov a z vtáčej perspektívy uvidia dvesto zmenšených najslávnejších talianskych pamiatok ako Koloseum, námestie Campo dei Miracoli v Pise so šikmou vežou, ale tiež hory a jazerá. Deťom je určený aj zábavný park Fiabilandia s atrakciami a aktivitami pre všetky vekové skupiny, so zázračnou dedinou, údolím trpaslíkov, kolotočom a bazénom s plastovými guličkami. Nad riekou Ariminus sa klenie päť oblúkov mosta Ponte di Tiberio, navštíviť by ste mali aj mestské múzeum Museo della Città, ktoré obsahuje vyše 1500 artefaktov od prehistórie až po súčasnosť. Na konci riminskej hlavnej ulice Corso di Augusto stojí známy rímsky Augustov oblúk.

Miniatúry
Miniatúry, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako skutočné mestá. FOTO: depositphotos.com

9. San Marino

Má síce rozlohu len 61 metrov štvorcových, no je samostatným štátom s vlastnou vládou. Najstarší suverénny štát, ktorý celý obklopuje Taliansko, vznikol už v štvrtom storočí nášho letopočtu. Počas dovolenky na Jadrane vám na výlet do San Marina postačí jeden deň. Na vrchole Mount Titano uvidíte tri pevnosti – Guaita, Cesta a Montale. Každá sa pýši vežami, odkiaľ je nádherný výhľad na Apeniny, pobrežie a Rimini. Sú prepojené dláždenými cestami a v spodnej časti stojí niekoľko stánkov s občerstvením, nápojmi a suvenírmi. Piazza della Liberta je magnetom pre turistov, pretože sa tu často menia stráže. Farby ich uniforiem – zelené dvojradové sako s bielym lemom, červené nohavice so zeleným pruhom, červená čiapka a biele gamaše zabezpečujú farebnú hru. Navštíviť môžete aj niekoľko múzeí – Národné múzeum, Múzeum voskových figurín s významnými historickými postavami, Múzeum kuriozít so zbierkami podivných objektov a podivnými vynálezmi a ich príbehmi, Múzeum Maranello Rosso Ferrari, ktoré ukrýva zbierku automobilov vzťahujúcich sa k histórii, životu a autám Enza Ferrariho a Carla Abartha, Múzeum moderných zbraní, Múzeum poľnohospodárstva a tradícií a Múzeum mincí a známok. Na jeden deň máte čo robiť.

San Marino
San Marino. FOTO: archív CK Satur

10. Mirabilandia

Mirabilandia je taliansky zábavný park v meste Savio neďaleko Ravenny. S celkovou plochou 850-tisíc metrov štvorcových je to najväčší zábavný park v Taliansku. Má rozlohu 30 hektárov a k tomu patrí ešte ďalších desať hektárov, na ktorých sa rozkladá Vodný svet (Mirabilandia Beach). Najmenším deťom sa zapáči jazda na vláčiku Mirabilandia Express. Pre väčších je tu druhé najvyššie európske ruské koleso Eurowheel, ktoré má výšku 90 metrov, prevrátená horská dráha Katun a horská dráha iSpeed, ktorá uháňa rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu.

adrenalín v Mirabilandii
Poriadny adrenalín v Mirabilandii. FOTO: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

Klenotom Lignana je jeho pláž. Osem kilometrov teplého piesku obklopuje čisté a plytké more, ideálne na dovolenku pre rodiny s deťmi. Už niekoľko rokov za sebou získala pláž modrú vlajku, čo tiež svedčí o jej kvalite.

Pláž v Lignane
Pláž v Lignane. FOTO: depositphotos.com

V Rimini nájdete hneď dve pláže, ktoré stoja za návštevu – Cattolica a Riccione. Pláž Cattolica so zlatožltým pieskom poznajú skôr miestni. Nachádza sa na východnom pobreží Rimini, neďaleko San Marina. Rušnejšia pláž, ktorú navštevuje viac turistov, je Riccione. Ponúka viacero atrakcií pre deti, vodné športy a reštaurácie. Počas víkendov sa tu konajú párty až do skorého rána.

pláž v Rimini – Riccione
Obľúbená pláž v Rimini – Riccione. FOTO: depositphotos.com

Palmová riviéra (Riviera della Palme) je jedna z najobľúbenejších destinácií v Taliansku na pobreží Jadranského mora. Lemujú ju dlhé piesočnaté pláže obklopené azúrovým morom. Je to nádherná prírodná oblasť s bohatou vegetáciou, oleandrami a až ôsmimi tisíckami paliem.

Pláže v Riviera della Palme plné paliem
Pláže v Riviera della Palme plné paliem. FOTO: depositphotos.com

Svojimi nekonečnými plážami s bielym pieskom je známa aj oblasť Vasto v Abruzzo. Leží už síce o niečo južnejšie smerom k „podpätku“ Apeninského polostrova, no jej návšteva rozhodne stojí za to. Miestnou zaujímavosťou sú „trabocchi“, schátralé drevené rybárske plošiny stojace v mori.

Pláž v prírodnej rezervácii Aderci
Pláž v prírodnej rezervácii Aderci. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

V severovýchodnom Taliansku sú najobľúbenejšími jedlami ryby, syry, ryža a polenta. Ryža je obzvlášť populárna okolo Verony, kde nájdete všetky druhy rizota, či už kombinované s mäsom, rybami, úhormi, čerstvým hrachom alebo inou sezónnou zeleninou ako čakanka alebo špargľa. Medzi tradičné recepty patrí bacala alla vicentina, treska varená v mlieku, a bacala mantecato, typ pyré zo solenej tresky.

Pozdĺž Jadranského pobrežia sú typické rybie polievky, brodetti. Horské oblasti sú zasa známe pre svoje vynikajúce syry, z ktorých najznámejší je pravdepodobne asiago. Casatella trevigana a schitz tiež stoja za zmienku, pričom druhý z nich sa podáva roztavený na panvici.

Vo Verone a jej okolí sa podľa starej receptúry vyrába jedno z najobľúbenejších sladkých pečív v Taliansku – pandoro. V Benátkach nezabudnite vyskúšať scale, pàndolo a baicoli, všetky tradičné sladkosti mesta.

Túžite prežiť dovolenku na Jadrane? Vyberte si z ponuky cestovnej kancelárie Satur!

Chcem dovolenkovať v Taliansku
Facebook

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.