TOP 10 alternatívnych city breakov v Európe

Keď sa povie city break, väčšina si predstaví tradičné zastávky, ako Rím, Paríž, Berlín či Amsterdam. Existuje však mnoho ďalších alternatívnych miest, ktoré vám umožnia spoznať ich kultúru, gastronómiu, pamiatky či múzeá počas už počas pár dní. Máte pocit, že v Európe nemáte čo nové objaviť? Chcete sa vyhnúť davom turistov a objaviť miesta, kde ich ešte toľko nie je? Ak áno, zostavili sme zoznam alternatívnych cieľov pre váš city break. Druhý článok zo série 10x10 tipov na dovolenku pri príležitosti osláv 100 rokov je tu.

1. Navštívili ste Prahu? Vyskúšajte Rigu

Riga je známa aj ako „Malý Paríž severu“. Najmä vďaka množstvu historických budov a malých romantických dláždených uličiek. Históriou je mesto doslova pretkané, veď malo nemeckú, švédsku a ruskú vládu až do 20. storočia pred vyhlásením nezávislosti. Tú tu pripomína hneď viacero pamiatok, no najznámejšia je socha „Pamätník slobody“. Ohromujúca secesná infraštruktúra Rigy si našla svoje miesto aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. Svoju prehliadku mestom môžete začať výhľadom – ten najlepší sa vám naskytne z kostola sv. Petra.

Riga
Riga. Foto: depositphotos.com

2. Navštívili ste Krakov? Tak vyskúšajte Vroclav

Hľadáte mesto v Poľsku s pekným historickým centrom, ktoré nie je zaplavené tisíckami turistov Vroclav je zatiaľ neobjavený masovým prílivom turistov, určite je to alternatívne mesto, ktoré si návštevu zaslúži. Hlavné námestie Rynek je jedným z najkrajších a najväčších námestí v Európe. V meste sa tiež nachádza výnimočná kvetinová záhrada, v ktorej sa konajú koncerty a podujatia pod holým nebom. Je to ideálny priestor na oddych počas jarného či letného dňa. Staré mesto je jednou z hlavných turistických atrakcií mesta, ale nezabudnite ani na návštevu ostrovčeka Ostrów Tumski s katedrálou a múzeom s náboženskou tematikou. Ďalším z dôvodov, prečo je Vroclav tak jedinečnou alternatívou, sú trpaslíci. Áno čítate správne, malé, bronzové okrasné sošky sú šikovne rozmiestnené po meste a návštevníci mesta sa tak popri spoznávaní mesta snažia ich všetky nájsť. Počet týchto trpaslíkov nie je známy, odhaduje sa však, že je ich roztrúsených po celom meste okolo 300. Každý trpaslík je jedinečný a reprezentuje históriu mesta. Víkend vo Vroclave vám spríjemnia dokonale.

  • Vroclav
  • Vroclav
  • Vroclav
  • Vroclav
  • Vroclav
  • Vroclav

3. Navštívili ste Berlín? Vyskúšajte Hamburg

Vedeli ste, že v Hamburgu je viac kanálov ako v Amsterdame a Benátkach? Hamburg je jedným z najväčších a najrušnejších prístavov v Európe. Nájdete tu Námorné múzeum, veľmi slávny rybí trh a prístavné plavby pre návštevníkov, čo z neho robí námorné mesto. Podobne ako Berlín aj mesto Hamburg môžete spoznávať vďaka vybudovanej sieti cyklistických trás na bicykli. Obľúbeným miestom v meste je štvrť St. Pauli, známa najmä svojím futbalovým klubom a nočným životom. Uličky sú plné krčiem, klubov, barov a reštaurácií ozdobené neónovými svetlami, nápadnými graffity a eklektickou hudbou. Jednou z ďalších turistických atrakcií Hamburgu je Miniatur Wunderland. Ide o najväčší železničný modelový systém na svete, kde turisti môžu obdivovať miniatúrne verzie miest a letísk vrátane rakúskych Álp, Francúzska, Talianska, USA a samotného Hamburgu.

Hamburg
Hamburg. Foto: depositphotos.com

4. Navštívili ste Budapešť? Vyskúšajte Istanbul

Istanbul je mestom, kde sa Európa stretáva s Áziou. Rozprestiera sa na oboch kontinentoch a je oddelené riekou Bospor. Kontrasty oboch kontinentov uvidíte na každom kroku. Počas pobytu v Istanbule nevynechajte pulzujúci Veľký bazár. V rušnom prostredí tu nájdete poklady -ako zlaté a strieborné šperky, aromatické korenie, elegantné látky, kabelky, svietniky... Pridajte k tomu neodmysliteľné zjednávanie a čaká vás jedinečný nákupný zážitok a ideálna príležitosť pravú tureckú kultúru. Na vašom zozname čo zažiť v Istanbule, nesmie chýbať Haggia Sophia, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších budov a jeden z novodobých divov sveta. Nachádza sa v blízkosti mešity Sultan Ahmed, známej ako Modrá mešita, zdobenej krásnymi modrými dlaždicami. Turecko má aj svoju kúpeľnú tradíciu a návštevu kúpeľov Hamam si vychutná každý vyznávač očistných a relaxačných rituálov.

Chcem spoznať Turecko
Istanbul
Istanbul. Foto: depositphotos.com

5. Navštívili ste Londýn? Vyskúšajte Liverpool

Liverpool je pulzujúce mesto s atrakciami pre všetkých vrátane svetového športového klubu, hudobných pamiatok a múzeí, či nákupných stredísk, ktoré vyhovujú všetkým vekovým kategóriám. Liverpool sa pýši ako domov Beatles. Ich príbeh si môžete pozrieť v Albert Docks, čo je jednou z povinných zastávok v Liverpoole. Hudobní fanúšikovia môžu tiež navštíviť Múzeum British Music Experience, ktoré poskytuje interaktívny prehľad o britskej hudbe a jej vývoji v priebehu rokov. Ak ste fanúšikom FC Liverpool, návšteva štadióna Anfield je nevyhnutnosťou. Zoznámite sa bližšie s vnútornými priestormi šatní The Reds, absolvujete prehliadku štadiónu a prejdete sa tunelom k ihrisku ako hráči pred zápasom. Pre futbalových fanúšikov zážitok na celý život.

Liverpool v noci
Liverpool v noci. Foto: depositphotos.com

6. Navštívili ste Amsterdam? Vyskúšajte Bruggy

Bruggy sú malebným stredovekým európskym mestom plným rozprávkových budov a vinutých kanálov. Je to jeden z skrytých pokladov Belgicka. Budova Zvonice na námestí Markt je najznámejšou dominantou mesta Bruggy. Potom ako vyleziete 366 schodov na jej vrchol, môžete si vychutnať výhľady na toto očarujúce belgické mesto. Po prechádzke uličkami mesta dobre padne si oddýchnuť, napríklad počas plavby po kanáli a spoznať tak mesto z iného uhla. Bruggy sú domovom čokoládových znalcov, ktorí sa pýšia výrobou pravej belgickej čokolády. Navštíviť tu môžete množstvo obchodov a múzeí s čokoládovou tematikou, skutočný sen pre milovníkov čokolády. Gurmáni ocenia aj to, že práve v Bruggách sa nachádza jediné Múzeum hranoliek na svete, kde sa môžete dozvedieť viac o ich histórii a samozrejme ich aj ochutnať.

Bruggy
Bruggy. Foto: depositphotos.com

7. Navštívili ste Barcelonu? Vyskúšajte Seville

Sevilla sa najčastejšie označuje ako miesto „zrodenia“ tapas a flamenca. Nachádza sa na juhozápade Španielska v regióne Andalúzia a má po celý rok príjemné teploty. Nájdete tu úžasné pamiatky a paláce, širokú škálu zábavných a rekreačných aktivít a množstvo chutnej kuchyne, ktorú musíte ochutnať. Najväčšou pamiatkou v Seville je Alcazar . Tento palác bol domovom mnohých členov kráľovskej rodiny a je jedným z najstarších palácov, ktoré sa stále využívajú. Palác môžete poznať aj zo seriálov Game of Thrones a Star Wars. Návšteva Sevilly by samozrejme nebola úplná bez účasti na prehliadke Flamenco. Tento ohnivý farebný a fascinujúca tanec je tradičným tancom v Španielsku, V Seville nájdete Múzeum Flamenca, kde sa dozviete viac o histórii, kultúre a nechýba ani živá show Flamenco, všetko pod jednou strechou. Ak potrebujete ďalší dôvod na návštevu Sevilly, musia to byť ich festivaly. Semana Santa de Sevilla sa koná pred Veľkou nocou a zahŕňa extravagantné prehliadky a slávnosti, ktoré sa konajú celý deň a noc. Ďalším veľkým festivalom v Seville je Feriade Abril, ktorý sa koná po Veľkej noci. Týždeň trvajúce oslavy sú ideálnym obdobím na spoznanie pravej atmosféry španielskeho mesta.

Sevilla
Sevilla. Foto: depositphotos.com

8. Navštívili ste Lisabon? Vyskúšajte Porto

Porto je prímorské mesto a je prakticky druhým hlavným mestom Portugalska. Atmosféra mesta je v porovnaní s Lisabonom iná, no toto mesto má svoje vlastné črty, pre ktoré ho treba navštíviť. Jednou z nich je prekrásna architektúra s použitím dlaždíc Azulejo. Jednou z najznámejších budov tohto štýlu je železničná stanica Sao Bento. Navrhol ju v 19. storočí Jorge Colaço a strávil viac ako 10 rokov jej maľbou. Stanica je pokrytá modrými a bielymi keramickými dlaždicami, ktoré zobrazujú históriu mesta, a tak na stanici môžete ľahko stráviť aj hodiny ich obzeraním. Čím je ale mesto celosvetovo preslávené je portské víno. Návšteva mesta bez jeho ochutnania sa ani neráta. Toto víno sa vyrába v údolí Duoro a je ľahko dostupné po celom meste. Ak sa o víne chcete dozvedieť viac, môžete sa vybrať na výlet do vínnych pivníc. Mesto láka aj fanúšikov Harryho Pottera. Nájdete tu totiž malé kníhkupectvo s názvom Livraria Lellos, ktoré bolo inšpiráciou pre J.K Rowlingovú – stačí jeden pohľad na točité schodisko a pochopíte prečo.

Chcem spoznať Portugalsko
  • Porto
  • Porto
  • Porto
  • Porto
  • Porto
  • Porto

9. Navštívili ste Paríž? Vyskúšajte Nice

Hlavné mesto Francúzskej riviéry je príjemnou zmenou od rušných ulíc Paríža. Vďaka zmesi energických trhov, exotického podnebia, rušných promenád a zaujímavých múzeí sa budete cítiť ako v inom svete. Promenáda des Anglais je dominantou mesta a tiahne sa 7 kilometrov mestom. Ak navštívite Nice počas festivalovej sezóny, rýchlou jazdou vlakom sa dostanete do Cannes alebo do Monaka, kde môžete stretnúť aj hviezdy showbiznisu. Ak chcete ochutnať niečo typické pre Nice, tak jednou z najznámejších pochúťok, ktoré pochádzajú z Nice, je šalát nicois. Zmes šalátových listov, olív, natvrdo uvareného vajíčka, tuniaka a sardely.

Nice
Nice. Foto: depositphotos.com

10. Navštívili ste Rím? Vyskúšajte Florenciu

Všetky cesty vedú do Ríma, no čo ak ste už city break v hlavnom meste Talianska absolvovali? Vyberte sa poznávať rodisko renesancie. Florencia je známa bohatými dejinami umenia a má kultúru, do ktorej sa môžete skutočne ponoriť. Jednou z hlavných atrakcií Florencie je Galéria Uffizi. Pre tých, ktorí o tomto múzeu veľa nevedia, je domovom pre najobľúbenejšie renesančné maľby na svete a je to aj najrušnejšie miesto v meste, preto je lepšie rezervovať si vstupenky vopred online. Nájdete tu najznámejšie diela od velikánov ako Michelangelo, Da Vinci, Caravaggio a Botticelli. Ďalšou dominantou mesta je námestie Piazza del Duomo, na ktorom sa nachádzajú najznámejšie budovy mesta, napríklad Baptistérium San Giovanni, Duomo a Giotto Bell Tower. Vaša ďalšia zastávka musí byť Piazzale Michelangelo, obľúbené miesto pre turistov i miestnych obyvateľov. Práve z tohto miesta sa vám naskytne pohľad na panorámu mesta. Ak hľadáte miesto, kde môžete ochutnať skutočnú taliansku kuchyňu, nesmiete vynechať ani návštevu trhu San Lorenzo. Tento trh sa skladá z dvoch samostatných trhov, jeden vonku a jeden vnútri a nájdete tu okrem miestnych dobrôt aj suveníry pre blízkych.

Florencia
Florencia. Foto: depositphotos.com

Tak ako sa vám pozdávajú miesta, o ktorých ste pravdepodobne neuvažovali, ale mali by ste ich zaradiť na svoj cestovateľský bucket list?


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook