Rozprávková legenda aj tieň minulosti: Návšteva Krakova vás zmení

Ak máte radi legendy, potom možno viete, že Krakov bol založený po porážke draka. Jeho mystická atmosféra prestupuje atraktívnymi ulicami a námestiami. Príbeh o drakovi sa viaže k najvýznamnejšej pamiatke mesta – hradu Wavel. Dejiny Poľska však hlboko zasiahla aj druhá svetová vojna. Dôkaz o jej krutosti sa nachádza len pár kilometrov od hlavného mesta.

Legenda o wavelskom drakovi

Hrad Wavel bol sídlo poľských kráľov už od stredoveku. Grandiózna stavba sa vypína na vrchole kopca s rovnomenným názvom. Na úpätí kopca sa nachádza jaskyňa. Podľa legendy v nej žil pred mnohými storočiami obrovský, oheň chrliaci drak. Bol skutočným nešťastím miestnych obyvateľov, pretože požieral nielen dobytok, ale aj mladé panny. Správy o ňom sa rozšírili do celej krajiny a z každých kútov sa zbiehali rytieri odhodlaní draka poraziť. Žiadny však nebol úspešný. Kráľ Krak, ktorý v tej dobe mestu vládol, sa obával, že aj jeho krásna dcéra by sa mohla stať drakovou potravou. Ako to už v týchto príbehoch chodí, zúfalý kráľ ponúkol tomu, kto draka premôže, ruku princeznej a polovicu kráľovstva k tomu. Odvážnych bojovníkov sa nazbieralo mnoho, no žiadny neuspel. Až kým sa neobjavil mladý obuvník Skuba. Vedel, že v súboji nemá proti drakovi šancu, preto vymyslel lesť. Pre draka pripravil špeciálne jedlo – ovce naplnené dechtom a sírou, ktoré za úsvitu vyniesol k vchodu do jaskyne. Drak svoje „raňajky“ nenásytne zhltol, no po nich ho začal páliť strašný oheň. Vydal sa k brehu rieky, kde stále len pil a pil, až kým jeho telo neprasklo. A samozrejme, mladý obuvník sa oženil s krásnou princeznou a obyvatelia Krakova sa tešili, že majú takého šikovného vládcu.

Najvýznamnejší poľský hrad, Wavel
Najvýznamnejší poľský hrad, Wavel. Foto: depositphotos.com

Hrad Wavel: Must see Poľska

Drak z Wavelu je najznámejším drakom v Poľsku, ktorý zasiahol aj poľské tradície a kultúru. Poľské deti sa často hrajú na drakov, jeho podoba je prítomná v školách, na uliciach, v úradoch, literatúre aj divadle. Aj keď skutočnosť je iná ako legendy, faktom ostáva, že Wavel sa stal symbolom národnej hrdosti a nádeje. Predstavuje poľskú verziu britského Buckinghamského paláca a Westminster Abbey v jednom. Je klenotom architektonických kráľovských pokladov a navštíviť ho musí každý – Poliak aj turista. Je povinnou zastávkou dokonca aj pre tých, ktorí sa veľmi nezaujímajú o históriu krajiny. Poklady ukryté v opevnených múroch sú inšpiráciou pre každého. Pri peknom počasí sú úžasné aj prechádzky okolo hradných nádvorí a záhrad. Po nešťastí v Smolensku v roku 2010 sú v kráľovskej krypte uložené aj pozostatky bývalého poľského prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky Márie.

Katedrála v meste Wavel
Katedrála v meste Wavel. Foto: depositphotos.com

Wavel dokazuje svoju výnimočnosť aj stavbou prvej katedrály, ktorá na tomto mieste vznikla už okolo roku tisíc. Tradíciu korunovania poľských kráľov tu začal už Vladislav Krátky v roku 1319. Po ňom si v katedrále prevzalo žezlo a korunu ďalších 35 panovníkov až do 17. storočia. Katedrála sa môže pochváliť 18 kaplnkami, z ktorých najzaujímavejšia je asi Kaplnka svätého kríža z 15. storočia. V hornej časti, kam vedie séria drevených schodísk, je umiestnený obrovský 11-tonový zvon kráľa Žigmunda. Je vraj taký hlasný, že jeho zvonenie počuť až do vzdialenosti 50 kilometrov. Každý z kráľov korunovaných v katedrále využíval hrad ako svoje sídlo, a rovnako každý pridal k stavbe nejaké architektonické detaily. Dnešný hradný komplex je tak okúzľujúcou zmesou štýlov vrátane románskeho, renesančného, gotického a barokového.


Najväčšie námestie Európy

Z hradu je to do centra Krakova len kúsok. Podľa mnohých turistov je poľská metropola najkrajším mestom v Európe. Monumentálne námestie Rynek Glowny, bývalé židovské mesto Kazimierz a rušný moderný život medzi stredovekými pamiatkami z neho robí skvelú atrakciu. Navyše, Krakov má jednu veľkú výhodu, námestie s rozlohou 40-tisíc metrov štvorcových obklopujú pamiatky, ktoré sa dajú prejsť pešo.

Stredoveká tržnica Sukiennice
Stredoveká tržnica Sukiennice. Foto: depositphotos.com

Nájdete na ňom farebný trh s kvetmi, stánky so suvenírmi, reštaurácie, ale tiež Baziliku Nanebovzatia najsvätejšej Panny Márie, Kostol sv. Vojtecha, radničnú vežu, pomník Adama Mickiewicza a pamätné tabule. Bazilika má dve odlišne vysoké veže. Z tej vyššej sa každú hodinu ozýva hudba, až kým náhle neustane. Nie je to koniec skladby, ale časť, v ktorej podľa legendy, tatársky šíp zastrelil trubača. Námestiu dominuje stredoveká tržnica Sukiennice, kde stoja stánky s typickými výrobkami.


Keď sa ocitnete v koži baníkov

Soľnú baňu Wieliczka navštívi každý rok vyše milióna turistov. Sól, solić, solanka, solniczka, słonina, słota, ale tiež rosół (alebo rozsół, jednoducho povedané osolená voda). Soľ neslúži len na obohatenie chuti jedla. Staré príslovie Rimanov hovorilo: „Priateľstvo je soľou života“. A Poliaci majú tiež jedno: „Na to, aby ste niekoho spoznali, musíte spolu zjesť sud soli a to je práca na celý život“. Soľ je neodmysliteľným spoločníkom ľudstva, no dá sa to povedať aj naopak. Napokon, soľ je omnoho staršia ako ľudstvo samo. Tá v poľskej bani Wieliczka má takmer štrnásť miliónov rokov.

Jaskyňa Wieliczka
Jaskyňa Wieliczka. Foto: depositphotos.com

Baňa je výsledkom práce desiatok generácií baníkov, pamiatkou na históriu Poľska a poľského národa. Veľkolepé komory vymodelované v kamennej soli, úžasné podzemné soľné jazerá, majestátne drevené konštrukcie, jedinečné sochy vytesané do soli a takmer tri kilometre meandrujúcich chodieb. V polovici cesty stojí kaplnka zasvätená princeznej Kinge, ktorá podľa legendy priniesla Poliakom dar soli. Pozorovanie jedného zo soľných jazier spríjemňuje hudba Chopina. Na konci trasy príde malé občerstvenie v podobe špecialít podzemnej krčmy. Najlepší zážitok, ak hľadáte trochu dobrodružstva.


Smutná pripomienka vojny

Pri návšteve Krakova sa nedá obísť miesto, ktoré je od hlavného mesta vzdialené asi 60 kilometrov. Skromné provinčné mestečko Osvienčim je významným centrom obchodu a priemyslu. Avšak väčšina ľudí v Poľsku aj na celom svete si ho spája s nemecký názvom Auschwitz, krutým koncentračným táborom, ktorý nacisti vybudovali v rokoch 1940 až 1945 na okraji mesta. Neskôr sa rozšíril aj do ďalších častí – Brzezinka (známy ako Auschwitz II) a Monowice (Monowitz). K väzenským blokom v prvom tábore vedie cesta popod neslávne známy nápis „Arbeit macht frei!“ (Práca oslobodzuje). Auschwitz II (Birkenau) bol s približne 300 primitívnymi barakmi svojho času najväčším koncentračným táborom.

Expozície v bývalom tábore nútia návštevníkov prehodnotiť svoje základné ľudské hodnoty ako ľudskosť a dôstojnosť. V súčasnosti ho každý rok navštívi viac ako milión ľudí ročne. V mnohých budovách, ktoré sú otvorené pre verejnosť, sú výstavy, opisujúce rôzne aspekty života vo väzení. Prvou krajinou, ktorá otvorila národnú výstavu bolo Československo v roku 1960, následne sa pridalo Maďarsko, východné Nemecko, Sovietsky zväz, Juhoslávia, Belgicko, Dánsko, Bulharsko... Vlastnú výstavu pripravili aj Židia. Jedným z obzvlášť emotívnych okamihov je, keď stojíte pred kolážou kresieb vytvorených židovskými deťmi. Kreslené obrázky rozprávajú príbeh, aký by fakty a čísla nikdy nemohli vytvoriť.

Osvienčim, soľná jaskyňa Wieliczka, centrum Krakova aj hrad Wavel neodmysliteľne patria k histórii, ale aj súčasnosti Poľska. Veľmi dobre to vieme aj v cestovnej kancelárii Satur, preto sme si pre vás pripravili poznávací zájazd Krakov za víkend. Spoznajte najdôležitejšie miesta nášho suseda spoločne s nami.

Chcem spoznať Krakov

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook