Túžite cítiť vôňu mora, ste milovníkom histórie a inšpiruje vás talianska noblesa? Tak potom objavte Sicíliu a Ischiu!

Len si predstavte, že si pochutnávate na vynikajúcich sicílskych jedlách, kde sa aj chuťové poháriky idú zblázniť alebo idete cestou objavovania skutočne očarujúcej architektúry. Vycibrený zmysel pre víno, pôvab zelene a termálne pramene ponúka Ischia, kde si priam rajsky oddýchnete.

Sicília - ostrov plný inšpirácie

Ťažko je nájsť na svete ostrov, ktorý vás zláka sopkou, morom, antikou a žeby aj mafiou? Nesmrteľné príbehy sú tu plné zvratov. A hoci jej rozkvet je už dávno preč, stále má schopnosť ohromiť. História tu priam vyteká z každého jedného póru a celý ostrov je posiaty pôsobivými pamiatkami gréckej kultúrnej minulosti vrátane amfiteátrov či chrámov. Veď napokon o tom svedčia Syrakúzy, ktoré sú zapísané na zozname UNESCO.

Prepychové subtropické záhrady a pôsobivá kulisa Etny sa objavujú v čarovnom mestečku Taormina. Stredovek, paláce, kostoly v pastelových farbách a grécke divadlo ukryté v úzkych uličkách sú pyšnými svedkami jeho rozkvetu.

Mesto Ragusa medzi údoliami vo večernom svetle.
Sicílske mesto Ragusa. Foto: unsplash.com
Náš tip: Na pešej promenáde Corso Umberto v Taormine ochutnajte čerstvý croissant s pistáciovou pastou. Tu zistíte, že jeden kúsok nikdy nestačí!

Fascinujúca Etna s výškou 3323 m udiví každého návštevníka. Stále aktívny velikán je najväčšou európskou sopkou. Do výšky 1900 m sa dostanete pohodlne autobusom, a potom je možné ďalších tisíc metrov sa vyviesť lanovkou a prejsť sa po lávovom poli, kde môžete očakávať nielen chladnejší vzduch, ale i nádherné výhľady.

More, mesto a sopka Etna. Sicília
Sopka Etna. Sicília. Foto: depositphotos.com
Vedeli ste, že…: Rozloha Sicílie je ako polovica Slovenska? Hlavným mestom je Palermo. Druhým najväčším je Catania na východnom pobreží.

Počuli ste už o sicílskom baroku? Nájdete ho na juhovýchode Sicílie v meste Noto. Ostrovania mu hovoria "záhrada plná kamenia", a to preto lebo v roku 1693 bolo zničené silným zemetrasením. Vtedajší architekti sa však dali hneď do práce a vytvorili schodiská, arkády, prepracované balkóny a bohato zdobené priečelia na kostoloch a palácoch.

Ďalšie barokové mesto Ragusa, leží 50 km západne od Nota. Stačí zdolať 242 schodov a ocitáte sa na jeho centrálnom námestí. Sicílska čokoláda sa preslávila v meste Modica, avšak jeho pýchou je aj kostol San Giorgio. No, aby ste sa ku nemu dostali, tu musíte vyjsť po 250 schodoch.

Baroková katedrála a domy v meste Modica.
Baroková Modica. Sicília. Foto: unsplash.com

Poklady z Ischie

Taliani sú vo všeobecnosti veľmi tvoriví, ale s jedlom a vínom sú skutočnými majstrami sveta. Špecialitou ostrova Ischia, ktorý sa nachádza v Tyrhénskom mori nie je však len víno, ale aj fantastické termálne kúpele. Ostrov vulkanického pôvodu sa nachádza 30 km od Neapola a za hodinu vás sem dopraví trajekt.

Svahy hory Monte Epomeo, ktorá sa dvíha skoro do výšky800 metrov pokrývajú vinice, citrusy a gaštany. Ikonou ostrova je hrad Aragonese, ktorý je síce v súkromnom vlastníctve, avšak je možné navštíviť jeho zbytky. Ak sa ešte vyveziete výťahom o čosi vyššie, nájdete tu ženský kláštor, kde boli telá zosnulých mníšok ponechané postupnej mumifikácii. 

Ostrov Ischia, slnečník a stôl.
Fantastické výhľady z každej strany. Ischia. Foto: depositohotis.com
Vedeli ste, že…: Až budete cestovať po Ischii, objavia sa pred vami obláčiky bielej pary z prasklín v zemi. Aj keď je ostrovná sopka vyhasnutá, sem-tam predsa len nejakú paru vypustí.

Srdcom Ischie je Forio, ktoré láka na pravé espresso na rušnom námestí. Tesne za ním ležia Poseidonove záhrady a 22 vonkajších bazénov. Anglický skladateľ nechal v minulom storočí do krásy vystavať exotickú záhradu La Mortella. S láskou sa 40 rokov o ňu starala jeho manželka Lady Susana, a asi aj preto v roku 2004 získala cenu za najkrajší parkTalianska. Až tritisíc kaktusov môžete obdivovať v záhrade Ravino. Najdlhšiu a najširšiu čiernu vulkanickú pláž nájdete v Lido dei Maronti.

Poseidonove záhrady priamo pri mori. Sicília
Poseidonove záhrady priamo pri mori. Sicília. Foto: depositphotos.com
Náš tip: Ochutnajte ikonický likér z rukoly ako digestív.

Je známe, že už pred dvetisíc rokmi tu Rimania oslavovali termálne pramene, pre ich liečebné účinky. Na Ischii je 70 horúcich prameňov a stovky termálnych kúpeľov. Tie sú vhodné pri reumatizme, artritíde, a ako hovoria Taliani, tiež omladzujú. Avšak oceníte ich aj na dokonalý relax.

Pohľad na Ischiu, more a zeleň.
Zelená a modrá sú farbami Ischie. Foto: depositphotos.com
Náš tip: V termálnych kúpeľoch Lacco Ameno vyskúšajte blahodarný bahenný zábal. Tieto elegantné kúpele na západe ostrova sa môžu pochváliť najrozsiahlejšou ponukou terapií a liečivým bahnom v celom Taliansku.

Priniesli sme vám inšpiráciu o dvoch talianskych ostrovoch? Jeden veľký a jeden malý, a natoľko odlišné, že ich spája len more. Poďte ich s nami objaviť s poznávaním a atraktívnym programom v malých skupinách a slovenským sprievodcom CK SATUR.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.