Maroko - križovatka farieb a vôní

Keď olympský boh Zeus porazil Titánov, Atlanta, jedného z najmocnejších, potrestal zvlášť krutým trestom: musel na večné časy niesť na svojich pleciach nebeskú klenbu. A tak Atlas dodnes nakláňa svoj mohutný chrbát nad kráľovským mestom Marrákeš... Módny návrhár Yves Saint Laurent miloval Marrákeš tak veľmi, že keď zomrel, prial si, aby jeho popol rozptýlili medzi ruže v marrákešskej záhrade. Mesto dizajnérovi vzdalo hold a oplatilo mu vrelý cit, keď jednu z ulíc k záhradám pomenovali Rue Yves Saint Laurent...
Marrakéš
Marrakéš. FOTO: depositphotos.com

Nový Marrákeš

Nová časť Marrákešu má podobu širokých bulvárov, lemovaných palmoradím, s veľkými hotelmi zvučných mien a medzinárodných hotelových sietí, medzi ktorými sa skvie päťhviezdičkový hotelový palác La Mamounia. Ak však patríte skôr ku lovcom autentických zážitkov, vyberte si ubytovanie v tzv. riádoch v starej časti mesta. Riád je tradičný marocký dom s vnútorným dvorom a záhradou (dnes aj s bazénom), do ktorého smerujú aj všetky okná. Zvonku teda vidieť iba múry často celkom nenápadnej stavby so zastrčeným vchodom. Mnohé riády sa skrývajú v špinavých uličkách starej mediny, ale ich vnútorné vybavenie príjemne prekvapí rovnako ako ceny za ubytovanie.

Záhrady Jardin Majorelle. Marrakéš
Záhrady Jardin Majorelle. Marrakéš. FOTO: depositphotos.com

Navštíviť záhrady Jardin Majorelle patrí k povinnému programu turistov, ktorí prichádzajú do Maroka, ale obrázok pravého Marrákeša si podľa nich neurobíte. Pretože kým v záhradách vládne priam posvätný pokoj, ba aj vtáci tu čvirikajú akosi tichšie a vzduch je voňavý a osviežujúci, v spletitých uličkách miestnych súkov hučí vrava trhoviska, trúbi sa tu ako o život, vzduch je presýtený horúčavou a výfukovými plynmi, ktoré sa miešajú s vábivou vôňou čerstvo upečených chlebových placiek, posypaných sezamom, sladkých palaciniek či chrumkavej griláže z orieškov a medu - podľa toho, okolo akých stánkov sa práve predierate v uličkách starej mediny. Predavači hlasno vychvaľujú tovar: z lesku tepanej mohutnej bižutérie, ktorou sa krášlia berberské ženy, sa vám zakrúti hlava, z nepreberného množstva pestrofarebných šatiek by ste si vybrali aj desať naraz, kožené berberské topánočky, tzv. babouches s vyšívaným vzorom spoznáte podľa toho, že nemajú pretiahnutú špičku ako tie arabské, jedny či druhé však vyzerajú dostatočne exoticky a zároveň šik, tak sem s nimi, hneď tu a teraz! Zjednávanie o cene je povinné, marocký dirham delené desať, ľahká matematika a výsledná cifra väčšinou vždy príjemne prekvapí. Niektoré ceny sú až smiešne: čerstvú pomarančovú šťavu vám predavač vytlačí na počkanie, plný pohár tejto osviežujúcej tekutiny, ktorú v Maroku ponúkajú na každom kroku, vás vyjde v prepočte na 40 centov.


Kozy, nutela a tekuté zlato

Balansujúna hrčovitých vetvách arganovníka vo výške aj niekoľkých metrov ako povrazolezkyne. Pokojne aj desať čiernobielych kôz vám zapózuje v korunách stromov lemujúcich cestu - z jednej strany eukalypty, z druhej arganovníky. Turisti sa s krikom vyvalia z autobusov a pastieri kasírujú bakšiš. Aj selfie s kozou nad vašou hlavou niečo stojí. Táto atrakcia však má celkom reálny základ - bobuľky i listy arganového stromu sú skutočne obľúbenou pochúťkou miestnych kôz, ktoré sa kvôli nim naučili šplhať po stromoch. Plody arganovníka tŕnistého vyzerajú ako väčšie olivy a lisuje sa z nich arganový olej, jeden z najdrahších a najcennejších olejov na svete - jednak kvôli mnohým zdraviu prospešným účinkom (napríklad výrazne napomáha znižovať hladinu cholesterolu), blahodarnému vplyvu na krásnu pleť (vysoký obsah vitamínu E), ale aj kvôli faktu, že arganovník dnes rastie už len na jedinom mieste na svete. A tým je juhozápadne Maroko. Na jeden liter arganového oleja sa spotrebuje 30 kg plodov, čo predstavuje žatvu zo 4 - 5 stromov.

Marocký argánový olej
Marocký argánový olej. FOTO: depositphotos.com

Na ceste z Marrákešu do prímorského letoviska Essaouira sa môžete zastaviť v jednej z tzv. kooperatív (malé manufaktúry) a sledovať, ako marocké ženy vyrábajú olej starodávnym spôsobom. Je to riadna drina, najmä primitívne drvenie jadierok na kamenných lisoch dá ženám zabrať - výroba jedného litra vraj trvá aj 20 hodín! Počas návštevy v manufaktúre vás určite ponúknu amlou, tzv. marockou nutelou, sladkou nátierkou z arganového oleja, drvených mandlí a medu, ktorú si miestni obyvatelia radi doprajú na raňajky.

Marocké kozy na vetvách argánovníka
Marocké kozy na vetvách argánovníka. FOTO: depositphotos.com

Pulty sa prehýbajú pod ťarchou čerstvého ovocia a zeleniny, čierne štice predavačov sotva vidieť spoza kopcov voňavej kurkumy, rímskej rasce či koriandra, datle, figy, mandle, olivy tu majú niekoľko veľkostí, rôzne sfarbenie či príchuť... Treba vôbec marockým gazdinkám chladničky, keď si dennodenne môžu všetko čerstvé kúpiť na trhu? A varia vôbec, keď sa dá tak chutne najesť vonku? Predavač priamo pred vašimi očami opečie rybu či vysmaží sladký koláčik plnený hrozienkami. Šokran! - poďakujete a necháte cukrovú pochúťku jemne rozplynúť v ústach. Pomaly, pomaličky, veď ako hovoria samotní Maročania: „My máme čas, vy máte hodinky...“


Námestie sťatých hláv

Najmä večer všetky cesty vedú na hlavné marrákešske námestie Džema el-Fna. Dostať sa k nemu je napodiv celkom jednoduché, stratiť sa nemôžete, stačí sledovať 69-metrový minaret Kutúbijskej mešity, najvyššej stavby v meste, pochádzajúcej z 12. storočia. Žiadna iná budova v Marrákeši ju nemôže prevýšiť, minaret zvolávajúci veriacich k modlitbám, je mierou všetkých pozemských stavieb v meste.

Džema el-Fna
Džema el-Fna vo večerných hodinách. FOTO: depositphotos.com

Názov Džema el-Fna by sa dal preložiť ako „zhromaždisko sťatých hláv“. Kedysi dávno sa na námestí konali verejné popravy, po ktorých pre obveselenie prizerajúceho sa davu hlavy sťatých nešťastníkov končili napichnuté na kopijach... Cez deň námestie drieme, zbiera sily na večerné obžerské orgie. Po západe slnka sa totiž mení na gigantickú vývarovňu a cirkus pre turistov v jednom; mladí muži predvádzajú okolostojacim návštevníkom čosi ako break dance na marocký spôsob, hlúčiky hudobníkov búšia do bubnov a bubienkov a keď si nebudete v tom virvare dávať pozor, môžete skončiť s kobrou okolo krku či s opicou na ramene. Nezabúdajte však, že za každý cvak fotoaparátom či mobilom vám niekto natrčí dlaň, zatrasie plecom, zašermuje rukami nad hlavou - za spomienky sa v Maroku jednoducho platí. Ťavy sú najfotogenickejšie, selfie s horou kurkumy tiež nie je na zahodenie, ale kozy hojdajúce sa na stromoch to vyhrávajú na celej čiare...


CK SATUR vás pozýva do Maroka

Môžete si vybrať z viacerých tematických poznávačiek. Po stopách a tajomstvách kráľovských miest sa vydáte do miest Fez, Marrákeš, Rabat a Meknes a cestou si strihnete aj Casablancu. Ak si chcete užiť pláže a oddych pri oceáne, vyberte si trasu Marrákeš - Agadir s výletom do údolia Ourika v pohorí Atlasu či návštevou Essaouiry. Taktiež môžete skombinovať Maroko s Portugalskom a po niekoľkodňovom putovaní od Casablancy po Marrákeš si zaskočiť aj do Lisabonu. Už niekoľko rokov obľúbená poznávačka Maroko - križovatka farieb a vôní vám ponúkne to najlepšie z tejto africkej krajiny nielen z hľadiska histórie a kultúrnych pamiatok, ale aj dobrodružný výlet na džípoch do pieskových dún a ochutnávanie toho najlepšieho z miestnej gastronómie.

  • marakesh market
  • marakesh market
  • marakesh market
  • marakesh market
  • marakesh market
  • marakesh market

Kráľ je všadeprítomný

Jeho podobizeň visí v každej kooperatíve, remeselníckej dielni, obchode či bistre, jednoducho, kráľ vás sleduje, kdekoľvek sa v Maroku pohnete. Tohto vcelku pohľadného muža v najlepších rokoch, hoci trošku pri tele, majú Maročania v hlbokej úcte. V roku 1999 vystriedal na tróne svojho otca, skôr konzervatívne orientovaného Hasana II., syn však študoval už v zahraničí, na univerzite vo francúzskom Nice a právne skúsenosti zbieral aj v Bruseli na stáži u vtedajšieho predsedu Európskej komisie Jacquesa Derorsa. Keď sa Muhammad VI. dostal k moci, zreformoval rodinné právo, ktoré prinieslo najmä ženám ochranu a viaceré výhody, účinne sa zasadzoval za zlepšenie situácie v oblasti ľudských práv a sociálnych otázok, tiež dbá o zníženie negramotnosti svojho ľudu, ktorú sa do dnešných dní podarilo stlačiť na cca 25 %. Aj keď - v podhorských oblastiach Vysokého Atlasu väčšina roľníkov nad 50 rokov dodnes nevie čítať ani písať. V súčasnosti je však školská dochádzka v Maroku povinná, žlté autobusy zvážajú školákov aj z tých najzastrčenejších horských dediniek a keď mladí Maročania vyjdú zo školy, zväčša sú jazykovo slušne vybavení: hovoria arabsky, berbersky, ale tiež francúzsky a študujú aj iné jazyky, najmä španielčinu a angličtinu.

Háremy sú v Maroku už tiež minulosťou, mnohoženstvo zatrhol ešte Muhamamdov otec. Panovník má jednu zákonitú ženu a dokonca ani nie z kráľovskej krvi. Preto o pätnásť rokov mladšia rusovláska Salma Bennani nesmie používať titul kráľovná a Maročania, ktorí ju často kritizujú za to, že na ich vkus chodí až príliš vymódená v značkách známych svetových dizajnérov, o nej hovoria ako o princeznej Lalle Salme. Jej Výsosť, ktorá sa angažuje v charite a za ženskú rovnoprávnosť (práve ona iniciovala vznik spomínaných ženských výrobných družstiev), kráľovi porodila dve deti, starší syn raz zasadne na trón ako Hassan III.


Zašlá sláva Agadiru, podmanivá Essaouira

K moruje to z Marrákeša poriadny kus cesty, do hlavného turistického strediska - letoviska Agadir treba cestovať okolo 250 km, do Essaouiry o niečo menej, asi 170 km. Hoci väčšina dovolenkárov smeruje práve do Agadiru, tradične vyzerajúce stredisko, podobné mnohým iným, ich môže tak trochu sklamať. Mesto je však v tom nevinne, jeho tragický osud dojíma dodnes. V roku 1960 Agadir totiž zasiahlo mohutné zemetrasenie o sile 5,7 Richterovej stupnice, ktoré celkom zničilo historickú časť mediny (ušetrilo len starú pevnosť na kopci) a čo horšie, pod ruinami domov pochovalo takmer polovicu obyvateľov. Agadir je teda vybudovaný celkom nanovo, široké pláže Atlantiku, kam večer prichádzajú miestni mladíci hrávať futbal, lemujú hotely domácich, ale aj medzinárodných značiek so všetkým luxusom, prináležiacim piatim hviezdičkám.

Agadir
Agadir. FOTO: depositphotos.com

OprotiAgadiru je Essaouira, s menom pripomínajúcim ušľachtilú berberskú princeznú, omnoho rýdzejšie a autentickejšie marocké mesto. I keď nepatrí do štvorice ospevovaných marockých kráľovských sídiel (Marrákeš, Rabat, Féz, Meknes) a ani nie je tak hojne navštevovaná, Essaouira dýcha orientálnym Marokom, ale zároveň akoby patrila aj do iného sveta, má v sebe čosi z hippie komunít Stredomoria, typické marocké súky striedajú umelecké kaviarničky, malé obrazové galérie či dizajnové butiky, ktoré vlastnia prevažne v meste usadení Francúzi. Vyrezávané škatuľky či malé šperkovnice zo vzácneho tujového dreva, ktoré sa tu spracúva, patria k vyhľadávaným suvenírom a kúpite ich doslova za babku. Čarovne ošarpané úzke modro-biele uličky vás dovedú až ku historickým hradbám a veži, odkiaľ sa ponúka fantastický pohľad na spenené vlny rozbúreného Atlantiku i krvavý západ slnka. Nad hlavami vám krúžia desiatky čajok a keď dorazíte do prístavu, kde sa denne rozkladá až drasticky autentický trh s rybami a plodmi mora, počet bielych krídel znásobte stovkou. Rybári vyrážajú na more v modrých člnoch, bohvie koľkí z nich sú potomkovia dávnych pirátov, ktorí tu prepadávali karavány naložené cukrom, vzácnymi koreniami a otrokmi, smerujúcimi do Nového sveta. Vďaka vynikajúcej strategickej polohe bola Essaouria v minulosti dôležitým obchodným centrom. A dnes ju vyhľadávajú surferi z celého sveta - častý vietor a vlny prajú tomuto športu, menej však už dovolenkárom, ktorí túžia po pokojnej hladine mora. Atlantik však nie je Jadran a more nie je oceán...

Ako má Marrákeš svojho Yvesa Saint Laurenta, Essaouria sa hrdí menom Jimmyho Hendrixa, ktoré živí lákavú umelecko-dekadentnú atmosféru mesta. Hovorí sa, že Hendrix v Essaouri žil a mal tu dokonca svoj dom a takmer v každom hoteli, reštaurácii či bare vám jeho majitelia budú tvrdiť, že slávny gitarista u nich jedol, pil, spal a všetci dovedna sa zhodnú v tom, že po návšteve pevnosti Bordž el-Berod zložil skladbu Castles Made of Sand. Skutočnosť je však menej okrídlená, ako historky miestnych. Jimmy Essaouru skutočne navštívil, ale pobudol tu sotva dva týždne a spomínaná pesnička vyšla na jeho albume už dva roky predtým. Maročanom však tieto nezáživné fakty nič nehovoria, Essaoura si Jimmyho už navždy privlastnila, veď mesto žije počas roka viacerými hudobnými koncertmi a festivalmi. Ten najznámejší a najmasovejší zo všetkých sa volá Gnaoua, počas ktorého sa ozývajú tóny jazzu, reggae a rocku. Ročne ho navštívi až 450.000 ľudí a možno aj vďaka tomu ho označujú za marocký „Woodstock“.


Čo treba vedieť o Maroku

  • Maroko je údajne najbezpečnejšou krajinou Afriky aj kvôli tomu, že islam tu nemá takú ortodoxnú podobu ako na Blízkom východe.
  • Územie, ktoré dnes patrí Marockému kráľovstvu, je obývané už od praveku. Pôvodnými obyvateľmi sú berberi so svetlo hnedou kožou, zošikmenými očami a hustými čiernymi vlasmi, žijúci v púštnych oázach.
  • Najnavštevovanejšími turistickými strediskami sú Marrákeš a Agadir, kam ročne zavítajú približne dve tretiny všetkých turistov. V krajine pôsobí Výbor pre stratégiu turistiky, ktorého cieľom je zvyšovať príťažlivosť Maroka v zahraničí.
  • Dĺžka marockého pobrežia dosahuje takmer 2.000 km, väčšinu obmýva Atlantický oceán, zvyšok na severovýchode patrí Stredozemnému moru.

Očarili vás marocké farby a vône? Vyberte sa poznávať Maroko, alebo si len tak oddýchnuť na jeho pláže. V našej ponuke nájdete túto exotickú dovolenku, ako aj poznávacie zájazdy.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook