Poďte s nami na najlepšie vianočné trhy

Vzduchom sa nesúca vôňa vareného vínka, medovníkov, domácich špecialít, zvuk zvončekov a príjemnej hudby jednoznačne patria k predvianočnému obdobiu. Ešte predtým ako nastane tá zázračná noc, všetky európske mestá sa predbiehajú o tie najlepšie a najkrajšie vianočné trhy. A my vieme, kde ich s nami objavíte.
  • advent
  • advent
  • advent
  • advent
  • advent
  • advent

Ak hľadáte miesto, kam sa za adventom do sveta vybrať, máme pre vás skvelé tipy na najkrajšie vianočné trhy, pričom okrem čarovnej atmosféry si užijete aj spoznávanie tých najatraktívnejších miest s našim top sprievodcom, ktorý vám okrem adventnej nálady vyčaruje aj záujem o objavovanie celkom novým spôsobom. Jemné padajúce vločky, farebné svetlá, či typická decembrová nálada i ruch, sú už predzvesťou jedného z najkrajšieho obdobia v roku.

Poznávacie zájazdy na vianočné trhy

1. Advent v Salzburgu

Nenechajte si ujsť celkom netradičné dobrodružstvo pri návšteve alpskej predvianočnej tradície Krampuslauf, kde sa koná najväčší sprievod čertovských družín a zároveň budete spoznávať nádherný advent na jazere Wolfgangsee, kde sa v jeho okolí konajú čarovné vianočné trhy. Tu spoznáte St. Wolfgang so slávnym kostolom, či mozartovský St. Gilgen, alebo Strobl s výstavou betlehemov a živými jasličkami. Zimnú barokovú rozprávku zažijete v okúzľujúcom Salzburgu, ktoré sa práve v tomto období mení na jedno z najkrajších vianočných miest. Nad mestom sa hrdo vypína pevnosť Hohensalzburg, ktorá dotvára úchvatnú zimnú kulisu. Vianočné trhy si tu užijete s perfektnou atmosférou, vianočným pečivom, vareným vínom či punčom, ako aj chutnými domácimi rakúskymi špecialitami.

Advent v Salzburgu
Vianočné trhy v Rakúsku
Vianočné trhy v Rakúsku. Foto: CK SATUR

2. Advent v Záhrebe

Zaujímavý a celkom netradičný advent môžete zažiť v chorvátskom Záhrebe, ktoré už niekoľko rokov po sebe bolo vyhlásené za mesto s najkrajšími vianočnými trhmi. A popri adventnej atmosfére vás čaká aj zámok Trakoščan, ktorý pochádza z 13. storočia a patrí medzi najkrajšie v Európe. Zámok stojí obklopený historickými budovami, lesom a parkom s jazierkom. Čaká vás aj pôvabné mesto Samobor a pešia prehliadka, kde uvidíte historické budovy a ochutnáte „samoborské kremšnite“, krémeše, ktoré patria medzi tie najlepšie. V Záhrebe si prejdete Dolné mesto Gradec s veľkým trhom Dolac, ako aj Horné mesto Kaptol s Markovým námestím. Adventný Záhreb je ideálnym miestom na vianočné nákupy. Nachádzajú sa tu obchody so značkovým oblečením i obchody s kvalitným tovarom od chorvátskych dizajnérov za rozumné ceny.

Advent v Záhrebe
Adventný Záhreb
Advent v Záhrebe. Foto: CK SATUR

3. Advent vo Verone

Talianska Verona je skutočnou krásavicou. Je romantická, historická, plná pohody ako aj pravej talianskej atmosféry. Je to nepochybne mesto Rómea a Júlie a vy sa zastavíte pri najznámejšom dome Casa di Giulietta so slávnym balkónom. V zimnom období sa však krásne mení na vianočnú rozprávku, do ktorej môžete nahliadnuť i vy a pritom si užiť aj čo to z histórie. Amfiteáter Arena di Verona, ktorý patrí medzi tri najväčšie na svete. Kedysi sem prichádzalo až 30000 návštevníkov a pri krvilačných zápasoch gladiátorov bol vždy vypredaný do posledného miesta. Očaria vás i námestia Piazza dei Signori a Piazza dell Erbe s vežou Torre dei Lamberti a sochou Verony, patrónky mesta, a pritom sa tu môžete nechať unášať atmosférou vianočných trhov. Za vianočnými trhmi sa vyberiete aj k najjužnejšiemu cípu, najväčšieho a najčistejšieho jazera Lago di Garda, do mestečka Sirmione.

Advent vo Verone
Advent vo Verone
Advent vo Verone. Foto: CK SATUR

4. Advent na bavorských zámkoch

Hlavné mesto Bavorska - Mníchov je na vianočné trhy ako stvorené. Všetok ten decembrový ruch sa deje pred mníchovskou radnicou, vo vysvietených uliciach, kde sa skvelo nakupuje a pred čarovným Jasličkovým trhom. A keďže ku vianočnému času patria rozprávky, nahliadneme aj do tých najkrajších zámkov. Nádherné komnaty nám predstaví najnavštevovanejší nemecký zámok Neuschwanstein, ktorý je predlohou ku Disneylandu, zámok Hohenschwangau postavený na zrúcanine hradu, či romantický Linderhof, ktorý je tak trochu pripomienkou francúzskeho Versailles. 

Advent na bavorských zámkoch
Zasnežený zámok s vežami a stromami v okolí. Bavorsko
Nemecký advent v znamení romantiky. Nemecko. Foto: CK SATUR

5. Advent v Drážďanoch a Popoluškin zámok

Predstavte si, že sa ocitnete vo "Florencii na Labe". Niečo také je možné práve v Drážďanoch. Advent sa tu zračí vo vianočnom stromčeku, rozprávkovom hrade, zdobenom oblúku či 14 metrov vysokej vianočnej pyramíde, ktorá sa dokonca dostala do Guinnessovej knihy rekordov. Drážďany lákajú aj skvelými nákupmi na ulici Prager, či v galérii Almarkt. Na svoje si tu prídu aj obdivovatelia krásnej architektúry a nadšenci pre históriu. Po adventnej drážďanskej noci, vás čaká ešte zámok Moritzburg. To je ten legendárny Popoluškin zámok, kde tancovala s princom a stratila svoju črievičku. Nadčasová prehliadka vás celkom vtiahne do rozprávkového deja, ktorý je nezabudnuteľný.   

Advent v Drážďanoch a Popoluškin zámok
Romantický "Popoluškin" zámok s jazerom.
Popoluškin zámok. Nemecko. Foto: CK SATUR

6. Príbeh Tichej noci

Viete, kde sa zrodila najpopulárnejšia vianočná pieseň? V malej rakúskej dedinke Oberndorf a to už viac ako pred dvesto rokmi. Toto čarovné miesto leží na severe Salzburgu a je známe nielen kaplnkou Tichej noci, ale aj pútnickým kostolom Márie Bühelovej či mostom Salzach, ktorý spája Rakúsko s Nemeckom. Príbeh Tichej noci tento advent bude sprevádzať aj návšteva Salzburgu, ktoré nie je len o Mozartovi. Jeho historické centrum je vianočným skvostom a jeho trhy sú známe v celej Európe. 

Príbeh Tichej noci
Pestrý adventný stánok v Salzburgu.
Adventný stánok v Salzburgu. Rakúsko. Foto: CK SATUR

7. Advent v Prahe

Vychutnajte si Prahu aj počas adventných trhov, kedy akoby sa mávnutím čarovného prútika zmenila na vianočné kráľovstvo. Cez deň je pastvou pre oči prehliadka historického centra, od Pražského hradu, cez Malú stranu až po Hradčany, a večer zas koledou pre dušu plavba loďou po Vltave s večerou, kde zažijete krásnu atmosféru. Decembrová Praha nám predstaví jej Staré mesto, Radnicu, legendárny Orloj či Prašnú bránu. 

Advent v Prahe
Zimná Praha - námestie a ľudia.
Zimná Praha. Foto: unsplash.com

8. Čarovné Vianoce v Krakove a Zakopanom

Zažite čarovné Vianoce v magickej panoráme Tatier v malebnom mestečku Zakopané, kde celý zimný kolorit dotvárajú konské záprahy, furmani v krojoch, pouličný umelci a predavači. Každý stánok tu ponúka najrôznejšie goralské pochúťky, ako kapustnicu bigos, zemiakové placky s guľášom, tradičné grilované syry či zapekanky. Do tejto atmosféry patria aj krásne drevenice, kaviarničky a živá hudba. Na ceste do Krakova navštívite aj rodný dom Jána Pavla II. Hrdý Krakov vás v zime očarí cez kráľovský Wawel, Rynek Glowny, ktorý je tu najkrajším námestím či miestna tržnica Sukienice. 

Čarovné Vianoce v Krakove a Zakopanom
Zasnežené námestie s historickými budovami v Krakove. Poľsko
Zasnežený Krakov. Poľsko. Foto: unsplash.com

9. Najkrajšie vianočné trhy v Bavorsku

Poďte zažiť atmosféru Vianoc do Bavorska! Nechajte sa unášať nádherným stredovekým mestom Regensburg so zachovalým historickým centrom, romantickým Bambergom, ktoré je známe ako "mesto piva" a malými "Benátkami", či Norimbergom, so svojimi slávnymi norimberskými perníkmi. Vianočné trhy v Regensburgu majú čarovnú atmosféru. Môžete si pozrieť ukážky tradičných remesiel a výrobkov a ochutnať z množstva rôznych gastronomických špecialít. Úžasné sú bambergské vianočné trhy, ktoré sa odohrávajú v srdci starého mesta. Symbolom Vianoc sú veľké jasličky, ktoré sú tu už od roku 1973. Toto námestie milujú aj deti pre množstvo atrakcií.

Najkrajšie vianočné trhy v Bavorsku
Vianočná guľa s odrazom mesta a detí.
Vianočná guľa. Nemecko. Foto: CK SATUR

10. Salzburg - Čertovská družina v soľnej komore

Pri Salzburgu ležia krásne zimné záhrady zámku Hellbrunn. Jeho nádvorie v adventnom čase žiari priam rozprávkovou atmosférou, kde nechýbajú ukážky tradičnej výroby, adventné vence a vianočné ozdoby. Ako z rozprávky do rozprávky sa zrazu ocitnete v okúzľujúcom Salzburgu. Počas predvianočných sviatkov sa mení na rozprávkové javisko, ktoré je plné vôní a dobrôt. Večer je zas dejiskom tradičného pochodu čertov. Zámok Ort a idylické mestečko Hallstatt sa nedá vychutnať inak ako v zimnej pohode a v čulom ruchu predvianočnej nálady. 

Salzburg - Čertovská družina
Čertovská družina na ulici. Rakúsko.
Čertovská družina. Rakúsko. Foto: CK SATUR

Ak túžite nazrieť do vianočného sveta v iných krajinách, máme pre vás zaujímavé poznávacie zájazdy, kde sú výhodou aj malé skupiny. V prípade nepriaznivej covid situácie, si bezplatne môžete zmeniť destináciu, alebo vám CK  SATUR vráti peniaze.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook