História lyžovania - ako vyzerali prvé lyže?

Lyžovanie, najpopulárnejší zimný šport je rozšírený takmer po celom svete. Zimná lyžovačka, to sú dokonale upravené zjazdovky, najmodernejšie vleky a lanovky, prepracované materiály, z ktorých sa vyrába oblečenie a samotné lyže, no nie vždy to bolo tak ako dnes. Aké boli začiatky tohto športu v svete či na Slovensku?

Lyže ako nástroj k lovu

Počiatky lyžovania siahajú až do doby 5 000 rokov pred naším letopočtom. Podľa polárneho cestovateľa  a výskumníka Nóra Fridtjofa Nansena pravlasťou lyží je oblasť strednej Ázie, okolie Bajkalského jazera a Altajských hôr. Odtiaľ sa lyže postupným sťahovaním národov  dostávali do Škandinávie a až neskôr do strednej Európy.


Prvé zmienky

O vzniku lyží presnejšie vypovedajú kresby ako aj archeologické náleziská na rašeliniskách. Pomerne veľké množstvo týchto vykopávok je uložených v múzeách, najznámejšie sú na lyžiarskom štadióne Hlomenkollen v Oslo, v Štokholme, Helsinkách, Mníchove, vo Viedni a v Moskve. Prvé písomné pramene o lyžiach alebo o snežniciach pochádzajú z roku 444 pred n. l. od Xenofona.

Snežnice
Snežnice. Foto: depositphotos.com

V týchto však ani náhodou neslúžili lyže na zábavu. Základným podnetom na to, aby vznikli, bola potreba pohybu človeka v zimnej prírode pri zaobstarávaní najnutnejších životných potrieb. Hlboký sneh sa prekonával ťažko a človek sa potreboval vydávať na strastiplnú cestu za potravou. Zdolávať ťažko dostupné terény pomohol vynález predchodcu lyží tzv. snežníc, ktoré pozostávali z opracovaného dreveného rámu s prevŕtanými otvormi pre funkčný výplet, zhotovený obyčajne z konopného vlákna. Snežnice sa používajú dodnes hlavne v severských krajinách, a to na severe Fínska – v Laponsku.


Prečo práve „ski“?

Dlhodobým názvom používaným aj v tejto dobe je ,,ski“ ,mnoho historikov sa zaoberalo aj sa zaoberá tým odkiaľ toto slovo pochádza. Najnovšie  zistenia dokazujú, že ho môžeme nájsť v islandskej reči “scidh“ a znamená kus dreva.


Lyže prichádzajú do strednej Európy

Najvýznamnejšie svedectvo zo stredovekého obdobia dejín lyžovania zanechal švédsky katolícky arcibiskup Olaus Magnus. Príchodom do severnej Európy sa zoznámil s lyžovaním, po vyhostení z krajiny sa usadil v Ríme, vydal dve publikácie, v ktorých zobrazoval predstavil lyže využívané pri love. Od začiatku 30. rokov 20. storočia bolo objavených 60 nálezísk predhistorických lyží vo Fínsku, 46 vo Švédsku a 12 v Nórsku.

Cesty a spôsoby šírenia boli rozličné. Lyžovanie v strednej Európe si hneď našlo miesto v alpských krajinách (Rakúsku, Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku a Francúzsku). Do alpských miest prenikali výrobky lyžiarskeho priemyslu, teoretické práce o lyžiarskej technike a o vyučovaní jazdy na lyžiach. O niečo neskôr sa k nim pridalo aj územie vrátane dnešného Slovenska.

  • lyžiari historická fotka
  • lyžiar historická fotka
  • lyžiar historická fotka
  • lyžiari historická fotka
  • lyžiar historická fotka
  • lyžiar historická fotka

Lyže ako šport a zábava

Súčasné moderné lyžovanie siaha do obdobia 19. a 20. storočia. Počiatky moderných lyžiarskych štýlov sa spájajú s chladnými severskými krajinami - úplne prvé pokusy boli vo Švédsku, no za kolísku moderného lyžovania sa považuje Nórsko. V nórskej oblasti Kristiania sa lyžiari venovali klasickým lyžiarskym disciplínam - behu a skokom na lyžiach. Šport bol nebezpečný, zjazd väčšinou končil pádom, preto sa hľadali nové lyžiarske štýly.

Prvé rekreačné lyže z dreva
Prvé rekreačné lyže z dreva. Foto: pixabay.com

Lyžovanie na Slovensku

Práve v tomto čase, v roku 1865, sa začína písať aj história lyžovania na Slovensku. Keď prvý prototyp lyží priviezol na naše územie lekárnik Cordidesz. Prvým oficiálnym užívateľom lyží bol Mikuláš Szontagh, ktorý použil lyže s jednou palicou  v roku 1873. Ako prvý realizoval na lyžiach výstupy do Slavkovskej doliny a uskutočnil aj výstup na Slavkovský štít. Na lyžiach sa vtedy objavovali takmer výhradne len majetní Nemci a Maďari. Postupne sa lyžovanie dostávalo aj do ostatných kútov Slovenska, hlavne do Kremnice, Liptovského Mikuláša a Banskej Bystrice. Kvalitatívny vývoj a popularita tohto športu sa veľmi rýchlo vzmáhali, preto sa v roku 1920 na Štrbskom Plese konali prvé majstrovstvá ČSR. Na rovnakom mieste sa v roku 1935 uskutočnili aj Majstrovstvá sveta.

Spolu s rozvojom lyžovania u nás súvisí aj výstavba prepravných zariadení. Najstaršou slovenskou lanovkou je tá, ktorá vedie zo Starého Smokovca na Hrebienok z roku 1908. Dodnes populárna zjazdovka zo Skalnatého plesa do Tatranskej Lomnice slúži svojmu účelu už od roku 1937, teda už neuveriteľných 75 rokov v takmer pôvodnej podobe.


Lyžovanie dnes

Dnes je lyžovanie najobľúbenejšou zimnou športovou aktivitou. Techniku lyžovania podmieňuje aj kvalita lyžiarskeho výstroja, najmä lyží. Od klasického tvaru sa v posledných rokoch prechádza ku kratším carvingovým lyžiam s výrazným bočným vykrojením. Súčasťou lyžiarskeho výstroja sú dnes nielen lyže, viazanie, lyžiarske topánky, paličky, ale aj lyžiarske oblečenie priedušných materiálov a zvučných značiek.

Zvyšujú sa aj nároky na rodinné lyžovačky (prítomnosť lyžiarskej školy, poloha hotela v jeho blízkosti svahu, kvalita hotelov). Tomu sa prispôsobujú aj naše služby - hľadáme pre vás hotely na svahoch s bohatými apreski možnosťami a dokonca s animáciami. Aj preto v našej ponuke nájdete aj lyžovačky s animátormi a inštruktormi, ktorý sa postarajú o zábavu, ako aj výuku lyžovania v Rakúsku a zalyžovať si s nimi môžu deti aj v Taliansku, či na Slovensku.

Chcem ísť na lyžovačku
lyže dnes
Lyže dnes. Foto: pixabay.com

Rozvoj lyžovania vo svete i na Slovensku bol postupným objavovaním nových vecí a učením sa na vlastných chybách. Od drevených lyží bez viazania, cez prvé prototypy viazaní až po najmodernejšie kompozitné materiály. O pár desaťročí budú možno aj tieto, budúce generácie obdivovať už len v múzeách.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook