TOP 7 dôvodov prečo práve teraz navštíviť Saudskú Arábiu

Tajomná, nesmierne zaujímavá, obrovská, moderná i tradičná. Taká je najväčšia krajina Arabského polostrova, Saudská Arábia. Jej korunný princ Mohamed bin Salman, v skratke MBS, tu robí hotové divy. Aké sú tie najlepšie dôvody na návštevu tohto bohatého kráľovstva? A to ešte pred tým, ako sa tam budú schádzať turisti z celého sveta. Buďte medzi prvými priekopníkmi a spoznajte ju na rozhraní jej meniacej sa podoby s CK SATUR.

Počas tohoto poznávacieho zájazdu môžete vidieť tie najzaujímavejšie miesta. Nahliadnite tak do krajiny, ktorá sa mení zo dňa na deň a jedného dňa sa stane turistickým velikánom. Nielen obrovskou rozlohou je toho schopná, ale aj šikovnosťou a novými projektami, ktoré už započali. S nami môžete krajinu spoznávať už teraz, pričom vás budú sprevádzať naši skúsení sprievodcovia.

Nepoznané kráľovstvo - veľká novinka vo svete turizmu

Saudská Arábia vyrástla z celkom skromných podmienok ku superveľmoci. To sa dnes odráža po celej krajine. V žilách jej prúdi vášnivá krv miestnych obyvateľov, ktorí žijú cez svoje bohaté tradície, milujú púšť, ťavy, datle a kadidlovú vôňu, ktorá sa vznáša v jemnom opare všade, kde sa ocitnete. Ešte donedávna tu boli vítaní moslimskí pútnici, no krajina dnes vydáva aj turistické vízum, ktoré sa dá obstarať za poplatok pred príchodom online, alebo aj priamo na letisku.

Saudská sprievodkyňa s krátkymi vlasmi v archeologickom nálezisku Hegra. KSA
Saudská sprievodkyňa s krátkymi vlasmi v archeologickom nálezisku Hegra. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Saudskej Arábii sa zvykne hovoriť, že je "krajinou dvoch mešít", a to pre najposvätnejšie mesto Mecca, kde sa nachádza čierna stavba, ku ktorej by mal prísť aspoň raz za život každý moslim a Medina, kde je hrob proroka Mohameda. Meccu môžu navštíviť len moslimovia, avšak novinkou je, že do Mediny sa dostanú aj návštevníci iného vierovyznania. Nie však do mešity. Každého prekvapí aj to, že saudské ženy sa nemusia zahaľovať, môžu sa vzdelávať, pracovať a šoférovať. Správajú sa nenútene, veselo a teší ich, že sa ich kráľovstvo otvorilo pre svet a vtiahlo do ich tradičného sveta množstvo moderných prvkov. Jazykovo sú zdatní, mnohí rozprávajú anglicky. Vítaní ste všade a úsmevné je, že vás budú vítať aj ružovými lupeňmi ruží, ktoré sa tu pestujú, alebo vás vrelo pozdravia i príslušníci okolitých arabských krajín. Nebude chýbať jemná saudská káva s kardamonom a datle.

Vítaní ste vždy a všade - nechýbajú datle, sušené ovocie, datľové sušienky či pasta so sezamom, káva, čerstvé džúsy a datľové smoothie.
Saudská žena ponúka návštevníkov sušienkami, datľami a kávou. KSA
Saudská žena ponúka návštevníkov sušienkami, datľami a kávou. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Luxus, ktorý nepozná hraníc

Keď v roku 1938 saudský kráľ Abdulaziz poslal hľadať amerického geológa zdroj vody, miesto toho objavil ropu. Prvý vývrt na východe krajiny pri meste Dammam odštartoval ekonomické úspechy, lebo do tejto doby, to bola chudobná krajina, ktorá mala príjmy len s obchodom s ťavami a pri návšteve pútnikov. V hĺbke 1441 metrov začala prúdiť ropa a to 4000 barelov denne. Dnes len za jediný deň v celom kráľovstve prúdi 11 miliónov barelov a pod povrchom sa ukrýva ďalších 260 miliárd. Zisky z ropy má tak krajina v hodnote až 200 USD miliárd ročne. Saudská Arábia sa poctivo pripravuje na svoj rozvoj pod názvom Vision 2030. Plánuje EXPO, zakladajú sa nové mestá, letoviská, stavajú alebo sa rozširujú nové letiská.

Ultramoderná stanica v Jeddah s nádherným osvetlením. KSA
Ultramoderná stanica v Jeddah. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Hlavné mesto Rijád má najväčšie letisko na svete a otvára metro v dĺžke 170 km. Minulý rok bolo spustené letisko Red Sea na severe krajiny. Moderné trojhviezdičkové hotely vyzerajú skôr na päťhviezdičkové a ponúkajú veľmi kvalitné služby. Nielen luxusné hotely ale aj letoviská sa už teraz otvárajú pri pobreží Červeného mora, na ostrove Ummahat, v ultramodernom Neom, či v Utamo, ktoré je v znamení umenia, prírody a novodobých technológií, nové mesto Qiddiya sa stane domovom pre viac ako pol milióna obyvateľov. Človeka nechá v úžase, že to dokážu vytvoriť len za pár týždňov či mesiacov. V prímorskom meste Jeddah sa stavia veža, ktorá by mala presiahnuť tisíc metrov a teda bude vyššia než dubajská Burj Khalifa. Zážitková je cesta rýchlovlakom Haramain, ktorý dosahuje rýchlosť 300 km/hod. Je jedno či nastúpite na stanici v Medine alebo v Jeddah, oslní vás veľkoleposť, veľkorysý priestor, nadčasovosť a čistota. 

Nabatejci nielen v Petre

Na severe krajiny môžete cestovať nielen nádhernou a nekonečnou púšťou, kamenistými horami a oázami, ale aj v čase. Údolie AlUla s viac ako 2,3 miliónmi paliem, úrodnou pôdou a zdrojom vody sa stalo po jordánskej Petre druhým hlavným mestom Nabatejcov. Ako prvá v krajine sa dostala na zoznam UNESCO v roku 2008. Nájdete tu fascinujúcu zbierku viac ako sto monumentálnych zdobených hrobov vytesaných do ružovkastých skalných masívov. Keďže sa jedná o veľké historické nálezisko, presúvate sa pohodlným autobusom a s miestnym sprievodcom, ktorí sa tu pokladajú za "rozprávačov príbehov".

Foto skupiny v starom meste v AlUla. KSA
Skupina CK SATUR v starom meste v AlUla. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Ďalším významným mestom je Dadan, ktorého história je dlhá cez 3000 rokov. Kedysi bolo domovom pre dve kráľovstvá - Dadan a Lihyan. Skalné masívy s vytesanými hrobkami vyzdvihujú ich vyspelú kultúru a eleganciu púštneho umenia. Šepkajúce kaňony v Jabal Ikmah sú zas dokonalou otvorenou knižnicou s 500 nápismi v 10 rôznych jazykoch. Skalné umenie "petroglyfy" znázorňujú ľudí, zvieratá, hudobné nástroje. Okúzli vás aj tisícročné mesto AlUla a spleť jeho uličiek a domov z hlinených tehál. Po zrekonštruovaní vyzerajú ozaj rozprávkovo. Ak túžite spoznávať tunajšiu oázu, dostupná je cez 6 km dlhý chodník, kde sa zoznámite so životom aký sa tu vedie celé tisícročia. Okrem datlí sa tu pestuje 29 rôznych druhov citrusov. Okolité skalné masívy sú pastvou pre oči, či už slávny kamenný slon, kde vyhráva príjemná hudba a fajčí sa vodná fajka alebo vyhliadka z hory Harrat Uwayrid na kaňony a palmovú oázu. 

Extra tip na zážitky: Prechádzka starou AlUlou je večer príjemným spestrením, kde môžete veselo nakupovať, a pritom vás milo obslúžia i saudské ženy, počúvať živú hudbu alebo si posedieť v kaviarni.
Večerné mesto AlUla s obchodmi a kaviarňami. KSA
Večerné mesto AlUla s obchodmi a kaviarňami. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Medina nielen pre pútnikov

Kedysi dávno bola Medina známa pod názvom Yathrib. Jej význam spočíval v strategickej geografickej polohe nielen pre pútnikov, ale ako zastávka karaván pri obchodných cestách. Obchodovalo sa s datľami, voňavým kadidlom, koreninami, látkami. To, čo však robí Medinu Medinou, je veľkolepá mešita s hrobom proroka Mohameda. Kedysi veľmi jednoduchá stavba z dusenej hliny a palmových listov, je dnes skvostom islamského umenia. Jej rozloha činí 500 000 m² a vojde sa sem dva milióny návštevníkov. Exteriér zdobia "slnečníky", ktoré v horúčave poskytujú tieň a keď prší, tak ich stredom odteká voda. Jedná sa o stavbu, ktorá ako prvá bola elektricky osvetlená na Arabskom polostrove. Zaujímavosťou je, že sa tu nachádza 10 000 toaliet. A aj keď je sprístupnená len pre moslimov, okolitá atmoséfra je nenapodobiteľná. V jej okolí sa vznáša akési nadpozemské čaro, pokoj a pokora. 

Medinu môžete spoznať v jej uliciach, kde sú obchody s rozličným "náboženským" tovarom. Tunajší predajcovia ponúkajú nádherné farebné koberce, voňavky, oriešky, datle, dlhé dámske čierne šaty. Počas prehliadky mesta, môžete navštíviť nádvorie mešity Quba, ktorá bola postavená ako prvá na svete. Neďaleko posvätnej hory Uhud stojí mešita dvoch smerov, v ktorej sa najskôr modlilo na sever ku Jeruzalemu a až neskôr ku Mecce. Z prorokových čias sa zachovala čadičová mešita Banu Unaif, kde sa chodil modliť za svojho chorého priateľa Talha. V Medine na začiatku minulého storočia končila slávna železnica Hejaz, ktorej hlavná stanica stále stojí. Turci ju plánovali postaviť pre pútnikov až ku Mecce, nikdy sa tak ale nestalo. Z Damašku bol vlak vypravený len dva krát. V srdci mesta sa nachádza etnografické múzeum zamerané na tradičný spôsob života či palmová oáza, kde vás srdečne ponúknu čerstvou teplou datľovou pastou a čajom z ruží. 

Extra tip: Vynikajúce datle dostanete kúpiť práve v Medine. Výborný je aj čaj z ruží, ktorý si môžete osladiť medom miestnej výroby.
Datle z Mediny a čaj z ruží. KSA
Datle z Mediny a čaj z ruží. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Prvá arabská nákupná horúčka

Saudská Arábia sa riadi svojimi vlastnými pravidlami, má svojho kráľa, ktorý o všetkom rozhoduje a jemu patrí celé kráľovstvo. Je to najbohatšia kráľovská rodina na svete, má 25 000 členov, z toho 7000 princov. Neplatí sa tu daň z príjmu, za najväčší zločin sa považuje pašovanie drog, zrieknutie sa islamu a cudzoložstvo. Má 35 miliónov obyvateľov a 100 rôznych kmeňov. Všetkých však spája ich tradícia v obchodovaní. Milujú nakupovanie.

Obchod so suvenírmi a ceduľka Satur v AlUla. KSA.
Obchod so suvenírmi v AlUla. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

To, aký všakovaký tovar dostanete kúpiť v 13. najväčšej krajine sveta, vás jednoducho dostane. V každom meste je poznať, že Saudi majú zmysel pre obchod, obdivujú krásu vecí, milujú parfumy a pri nakupovaní vám znesú aj modré z neba, len aby ste boli spokojní. Hodváb, vyšperkované ulice, kde sa predáva 21-karátové zlato, voňavé drevo, šaty od výmyslu sveta, kvalitný tovar, že sa vám potom bude nakupovanie v Európe zdať až príliš skromné. Tu sa na ničom a nikde nešetrí. Veď napríklad prímorské mesto Jeddah, ktoré obýva toľko obyvateľov, koľko má celé Slovensko, sa môže pochváliť až 150 nákupnými centrami. Popoludní sa do ulíc do starého mesta vydávajú miestni a tiež horlivo nakupujú a zjednávajú. Predajcovia sú milí, nevtieraví, väčšina pochádza z Pakistanu alebo z Indie. A možno aj keď nie ste horlivý nákupca, s nejakým pekným suvenírom iste pocestujete domov. 

Púštny zázrak

Pri pohľade na jeden púštny div prichádza na um od Coelhovo Alchymistu toto: "My v našej reči púšte tomu hovoríme zomrieť vo chvíli, keď na obzore už vidieť datľové háje. Každé hľadanie sa začína šťastím začiatočníka. A vždy sa končí skúškou dobyvateľa". Presne tu, ďaleko na severe kráľovstva, pri AlUla a hlboko v púšti je medzi pieskom a skalami ukrytá Maraya, najväčšia zrkadlová stavba sveta. Trblietavá fatamorgána je ozajstná. Keď sa ku nej priblížite, uvidíte seba. Skutočný novodobý div sveta, na ktorý sa nedokážete dostatočne vynadívať. Tento architektonický klenot tvoria špeciálne navrhnuté zrkadlá o rozlohe 9740 m². Odvážny projekt bol hotový za 76 dní. Sklá sú špeciálne navrhnuté a vyrobené z medi, aby odolali horúčavám a púštnym búrkam. Budova, ktorá sa používa na kultúrne podujatia má 100x100 metrov a výšku 26 metrov. Vnútri sa nachádza 550 miest. Ponuku si tu zaspievať neodmietli ani Andrea Bocelli, Alicia Keys, Enrique Iglesias, John Legend či Lionel Richie. 

Rok tiav a veľkých projektov

Púštne kráľovstvo, ktoré disponuje 1,8 miliónmi tiav, práve rok 2024 vyhlásilo za "Rok tiav". Po krajine sa konajú preteky, festivaly, s ťavami sa obchoduje, konzumuje sa ťavie mäso a mlieko. V púšti si môžete na ťave zajazdiť počas dňa alebo sa v karaváne vybrať na pozorovanie hviezd so sprievodcom. Miestne reštaurácie vám ponúkajú lahodné ťavie špeciality, s ryžou, chlebom a čerstvou zeleninou. Je to saudská pochúťka. 

Saudské stolovanie na zemi, ryža, ťavie a kuracie mäso, pečienka, kyslé mlieko. Rijád. KSA.
Saudské stolovanie na zemi, ryža, ťavie a kuracie mäso, pečienka, kyslé mlieko. Rijád. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Saudská Arábia prináša nové a nové projekty. Minulý rok v Jeddah vznikla najväčšia mozaiková stena na svete vyrobená z plastových pohárikov. Vláda zahájila projekty na ochranu svojich historických pamiatok. Historické centrum Al Balad v Jeddah zapísané do zoznamu UNESCO sa rekonštruuje. Už teraz si v ňom však užijete vábivú starosvetskú atmosféru, ktorá je popretkávaná arabskými príbehmi. V Jeddah sa nachádza nielen najvyššia vlajka sveta, ktorá sa dvíha do výšky 172 metrov, váži 525 kg a jej rozmery sú 33x49,5 metrov, ale aj najvyššie striekajúca fontána. Postavená je na vode a dosahuje výšku až 300 metrov. Takto strieka od roku 1985, každý deň od 18 hod. do druhej po polnoci. Pri západe slnka je to očarujúci zážitok. 

Extra tip: Ochutnajte ťavie mlieko. Má jemnú chuť a je mierne slanšie.
Predajňa s ťavím mliekom v AlUla. KSA
Predajňa s ťavím mliekom v AlUla. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Veríme, že sme vás inšpirovali. Saudská Arábia práve teraz ponúka návštevu miest bez davov turistov, 5* služby, výbornú a ľahko dostupnú infraštruktúru. Je krajinou, kde sú vítaní návštevníci rôzneho vierovyznania. Ak máte akékoľvek otázky, radi vám s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. 

 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook