Ako sa menili katalógy a naša značka v čase?

Spomíname. Veď po 100 rokoch by sa aj patrilo. Preto sme sa prehrabali v našich archívoch a snažili sa nájsť pre vás zaujímavosti, ktoré zachytávajú cestu časom. Pripravili sme vám prehľad toho ako vyzerali prvé katalógy, ako aj kuriozity naprieč storočím. Pamätáte si niektoré z nich?

História našej cestovnej kancelárie je úzko spätá a nadväzuje historicky na ČEDOK a tak v týchto dňoch spoločne oslavujeme 100 rokov, na Slovensku i v Česku. Už od počiatkov ČEDOK-u bola jeho súčasťou bratislavská kancelária a práve na jej základe vznikla Slovenská agentúra pre turistický ruch.


Prvý katalóg Naše cesty

Vôbec 1.katalóg cestovnej kancelárie ČEDOK vyšiel v roku 1926. Nesie názov Naše cesty, a v jeho ponuke dominuje železničná doprava, ale objavujú sa aj autokary do alpských priesmykov Rakúska a Švajčiarska, kam železnica nevedie. V tom istom roku ČEDOK ako prvý, otvára destináciu Juhoslávia a získava 90% trhu.

Titulka prvého katalógu z roku 1926
Titulka prvého katalógu z roku 1926. Foto: archív ČEDOK

V roku 1926 si spoločnosť zaregistrovala aj svoj skrátený názov ČEDOK, ktorý  sa podobne ako neskôr SATUR stal trvalým synonymom pre cestovanie a pôvodný názov si pamätal len málokto.

Počas nasledujúcich rokov vytvoril ČEDOK svoj vozový park s v tom čas najmodernejšími autobusmi Praga, ktoré využíval na vyhliadkové jazdy po Prahe, ale aj na zájazdy do hôr. Neskôr pribudli aj menšie dopravné lietadlá, vďaka ktorým sa realizovali zájazdy po Európe (Taliansko, Francúzsko, Juhoslávia) a Afrike (Egypt a Maroko). 

Legendárne autokary Pragy
Legendárne autokary Pragy. Foto: archív ČEDOK

Prvýkrát sa objavuje slogan "Vaše cesta - naše starost", ktorý má symbolizovať základnú filozofiu firmy, ktorou je istota, kvalita a komplexnosť služieb.

Čedok katalóg z roku 1932
Čedok katalóg z roku 1932. Foto: archív ČEDOK

Rozbeh leteckých zájazdov do Casablanky a Káhiry (lety mali cca 10 medzipristátí a trvali 2 dni). Priemerný zájazd v Európe trval 18-20 dní, zámorský 3 mesiace. Dôraz sa kládol najmä na spôsob dopravy, ubytovanie bolo na výber z 2 kategórií a rozdiel medzi luxusnou a bežnou dovolenkou nebol taký markantný.

Povojnové obdobie znamenalo dobu temna aj v histórii znárodneného Čedoku. V čase budovania ťažkého priemyslu slúžili zájazdy výhradne k regenerácii pracovnej sily a zahŕňali prevažne kúpeľné pobyty a tuzemskú rekreáciu ROH. Čedok zaviedol náhradný podnikateľský program - vydával turistické a hudobné publikácie, predával poštové známky, vstupenky na športové a kultúrne akcie a organizoval cestovné sporenia.


S ČEDOKEM do světa

V 70. rokoch ponúkajú katalógy najmä dovolenku pri mori, v podobe Juhoslávie prípadne Rumunska, neskôr pribúda exotika, a tak sa poniektorí dostali aj do krajín ako Kuba, Severné Kórea a Vietnam – teda spriatelených krajín Sovietskeho zväzu. Poznávanie sa zameriava na krajiny Sovietskeho zväzu, prím hrá Moskva.

čedok katalógy
čedok katalógy
Katalógy "S Čedokom do sveta". Foto: archív ČEDOK

Najstarší kus u nás...

...pochádza z roku 1984. Katalóg Dovolenka v ČSSR a v ňom „ponuka programov zameraných na oddych, rekreáciu a poznávanie prírodných i historických krás našej vlasti.“ Osobitú kategóriu katalógu tvoria „Svatební pobyty pro novomanželé“. Týždeň ubytovania s plnou penziou pre dvoch v bratislavskom hoteli Carlton, prípadne české Karlove Vary vyšli na 2850,- Kčs.

Katalóg Dovolenka v ČSSR
Katalóg Dovolenka v ČSSR. Foto: archív CK SATUR

Prvýkrát pod značkou CK SATUR

Prvá séria katalógov pod značkou SATUR prichádza v sezóne 1993/94. Portfólio tvorili dovolenky na Slovensku, dovolenky v zahraničí – autobusové a letecké zájazd a zima. No už v tomto katalógu sa formovala nová produktová línia – dovolenka v exotike.

prvá séria katalógov pod hlavičkou novovzniknutej značky CK SATUR
Prvá séria katalógov pod hlavičkou novovzniknutej značky CK SATUR. Foto: archív CK SATUR

Tradične dobrá dovolenka

Prvý zo známych sloganov, ktorý odkazoval na dlhoročné tradície a skúsenosti. Práve vďaka nim a tiež spoľahlivosti, istoty, rozmanitosti produktovej ponuky, spokojných klientov, ale aj odborného personálu sme sa stali najväčšou cestovnou kanceláriou na Slovensku s počtom 50 pobočiek v rámci Slovenska. V nasledujúcich rokoch už prichádza aj farebné odlíšenie katalógov, ktoré s menšími prestávkami využívame dodnes.

Katalógy CK SATUR
Katalógy CK SATUR. Foto: archív CK SATUR

Jedným z významných miľníkov pre našu cestovnú kanceláriu bol aj "príchod" Rodinného klubu Planet Fun - animátori sú s nami - s vami v destináciách od roku 2008. Tými prvými boli egyptské Taba a Grécko.


SATUR Vás zbalí

V roku 2010 SATUR prichádza s novou komunikačnou kampaňou a claimom „Vás zbalí“. Nadväzuje ňou na myšlienku: „Klientov zbalíme kamkoľvek do 130 krajín, kedykoľvek počas celého roku a kdekoľvek – na pobočke, či online.“ Na túto komunikáciu nadväzujú aj obálky katalógov, ktorých hlavným prvkom sa na takmer desaťročie stáva kufor.

  • katalóg satur
  • katalóg satur
  • katalóg satur
  • katalóg satur
  • katalóg satur
  • katalóg satur

Nové výzvy, nový vizuál, nový claim

Už 100 rokov vám prinášame nezabudnuteľné cestovateľské zážitky a bezstarostné dovolenky. Pobytové a poznávacie zájazdy v Európe a exotike, okružné plavby, lyžovačky a wellness pobyty už potešili 5 generácií našich spokojných klientov. Sme radi, že cestujete s nami, pretože SATUR je dovolenka.

  • titulky katalógov pre rok 2020
  • titulky katalógov pre rok 2020
  • titulky katalógov pre rok 2020
  • titulky katalógov pre rok 2020
  • titulky katalógov pre rok 2020
  • titulky katalógov pre rok 2020

Veríme, že sa medzi vami nachádzajú aj fanúšikovia -zberatelia, a máte v zbierke pamätné kúsky, ešte z obdobia, keď SATUR bol ČEDOK-om, budeme radi ak nám pošlete fotografiu na 100rokov@satur.sk.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook