20 jedál, kvôli ktorým sa oplatí preletieť svet

Keď túžite spoznať skutočnú podstatu exotickej kultúry, nemali by ste obísť ani miestnu kuchyňu. Každý kút sveta má svoje špecifické vône a chute. My vám prinášame zoznam 20 jedál, za ktorými sa oplatí vycestovať.

Poke (Hawai, USA)

Čerstvo nakrájané kocky surového tuniaka žltoplutvého (Ahi) v kombinácii so sójovou omáčkou, sezamovým olejom, morskou soľou, čili paprikou, sladkou cibuľkou a limu morskými riasami tvoria poke. Toto jedlo má korene v časoch, keď ešte havajskí rybári krájali menšie ulovené surové ryby priamo na útese a dochutili ich tým, čo mali „po ruke“ - morskou soľou alebo riasami. Dnes je poke prudko fotogenická záležitosť a nájdete ho na instagrame mnohých cestovateľov.

Poke
Poke. FOTO: pixabay.com

Pho Ga a Pho Bo, Vietnam

Polievka je základ, a toto pravidlo platí aj vo Vietname. Tak ako my si radi vychutnáme nedeľlný domáci vývar (slepačí, alebo hovädzí) plný zeleniny, tak aj vo Vietname majú dva druhy - Pho Bo (hovädzí) a Pho ga (kurací). Pre domácich, nie je nič nezvyčajné, dať si túto polievku aj na raňajky, s ryžovými rezancami, klíčkami a čerstvou cibuľkou, spolu s bylinkami, ako thajská bazalka, vietnamská mäta, či koriander.

Pho bo
Pho Bo. FOTO: flickr.com

Mansaf, Jordánsko

Jordánske národné jedlo sa pripravuje najčastejšie z jahňacieho, baranieho, kozieho a niekedy aj kuracieho mäsa koreneného aromatickými bylinkami. Ako príloha sa podáva ryža posypaná opraženými mandľami a píniovými orieškami a kozie mlieko. Originálnym pokrmom je toto jedlo najmä vďaka poslednej menovanej ingrediencii. Biela omáčka (džamíd) sa pripravuje z kozieho mlieka, má jogurtovú konzistenciu a spoločne s ryžou a mäsom sa konzumuje rukami. Domáci sú na toto jedlo veľmi hrdí a nájdete v takmer každej jordánskej reštaurácii.

Mansaf
Mansaf. FOTO: pixabay.com

Huarache, Mexiko

Napadlo by vám použiť kus mäsa ako tanier? Práve vyklepaný steak tvorí základňu huarache na ktorú sa postupne umiestnia obľúbené suroviny – fazuľa, cibuľa, zemiačiky, zelenina a na záver sa to obleje salsa omáčkou a posype nadrobeným syrom queso fresca. Toto jedlo je najobľúbenejšie v jeho rodnom meste Mexico City, ale nájdete ho už aj v USA, v oblastiach, kde sa Mexičania nachádzajú (Los Angeles, Chicago, New Yorku, San Franciscu, San Antonio, Dallas, alebo Houston). Zaujímavosťou je, že názov "Huarache" dostalo toto jedlo podľa tvaru mäsa, ktorý pripomína sandále s rovnakým menom.

Huarache
Huarache. FOTO: pixabay.com

Khinkali, Gruzínsko

Khinkali je gruzínsky pokrm, ktorý pripomína naše pirohy, alebo plnené taštičky. Vznikol v gruzínskych horských oblastiach, no postupne sa rozšíril do rôznych častí Kaukazu. Na jedinečnej ceste Kaukazom sa stretnete s viacerými druhmi náplní khinkali. Pôvodná receptúra, tzv. khevsuruli, sa skladala iba z mletého mäsa (jahňacie alebo hovädzie zmiešané s bravčovým), cibule, chilli, soli a rasce. Moderná verzia, ktorú vám naservírujú v mestách už využíva bylinky ako petržlen a koriander.

Taštičky khinkali. FOTO: wikimedia.org
Taštičky khinkali. FOTO: wikimedia.org

Falafel, Izrael

Fritované guličky z cícera alebo fazule dochutené koreninami a bylinkami, podávané so sezamovou pastou alebo humusom, nakladanou zeleninou a často v pita chlebe. Falafel je niekedy označovaný aj ako národné jedlo Izraela a ide o najobľúbenejší typ rýchleho občerstvenia. No na rozdiel od amerického či európskeho typu fast foodu, tento je vďaka obsahu zeleniny aj zdravý. 

Falafel. FOTO: pixabay.com
Falafel. FOTO: pixabay.com

Jalebi, India

Ak vám na zozname chýbali sladkosti, tak táto obsahom cukru všetky nahradí. Našľahané cesto sa naleje do vriaceho ghee masla, kde sa z neho vytvoria špirálky a neskôr sa nechá nasiaknuť v cukrovom sirupe chashni, ktorý na horúcom ceste skaramelizuje. Najlepšie chutí čerstvé, keď po zahryznutí z neho vyteká sirup. Ak už má pár hodín, tak pripomína mäkšie lízatko a lepí sa na zuby. Podávajú sa ako raňajky s teplým mliekom, alebo ako poobedný dezert.

Jalebi
Jalebi. FOTO: pixabay.com

Khao Soi, Thajsko

Zástupcom severothajskej kuchyne je Khao Soi. V Bangkoku môžete mať problém nájsť ho, ale ak sa vyberiete na sever do mesta Chiang Mai, tak tento problém sa hneď stratí. Khao Soi pripomína kari aj kvôli kokosovému mlieku, ktoré je jeho základom, no ingredienciou, vďaka, ktorej dostane toto jedlo špecifickú chuť sú smažené rezance. Okrem nich v miske nájdete aj kúsky mäsa, rezance a nadrobno nakrájanú šalotku či jarnú cibuľku. Ak ste ešte náhodou nenašli dôvod cestovať na sever Thajska, teraz ho už máte.

Khao soi
Khao soi. FOTO: pixabay.com

Poulet Yassa, Senegal

Pod názvom Yassa sa ukrýva marináda z citróna, cibule, chilli, s nádychom dijonskej horčice a čerstvým strúhaným zázvorom. Kuracie mäso je v nej najskôr marinované, potom dusené a podáva sa s ryžou. Aj takto môže chutiť Afrika.

Poulet Yassa
Poulet Yassa. FOTO: wikimedia.org

Thali, India

Toto jedlo v Indii nevynechajte. V preklade z jazyka hindi thali znamená tanier - okrúhly alebo oválny podnos z ochutnávkou viacerých jedál. Základom je ochutnať 6 rôznych chutí (slaná, sladká, horká, štipľavá, kyslá a trpká). Každý štát v Indii má vlastnú variáciu thali, ktoré sa podáva s ryžou, chlebom naan, papadum, alebo luchi.

  • Thali
  • Thali
  • Thali
  • Thali
  • Thali
  • Thali

Nasi Lemak, Malajzia

Jednoznačne najmalajzískejšie jedlo je považované aj za národné jedlo. Je to ryža uvarená v kokosovom mlieku podávaná na banánovom liste, s nakrájanými uhorkami, ančovičkami, vareným vajcom a štipľavou omáčkou sambal. Obvykle ho jedia na raňajky.

Nasi Lemak
Nasi Lemak. FOTO: pixabay.com

Meze, Turecko

Turecká verzia španielskeho tapas. Meze je výber malých jedál podávaných buď ako predjedlo, alebo aj ako hlavné jedlo. Vďaka tomu ochutnáte viacero špecialít tureckej kuchyne naraz. Môžete vyskúšať rôzne kombinácie čerstvých syrov, mäsa, morských plodov, pomazánok, omáčok, a šalátov.

Turecké meze. FOTO: pixabay.com
Turecké meze. FOTO: pixabay.com

Hamsi Tava, Turecko

Turci ako prímorská krajina konzumujú veľmi radi ryby. V Turecku ich nájdete denne čerstvé na trhu. Zo všetkých druhov sú ich najobľúbenejšie Hamsi rybky - európske sardinky, niekde známe aj pod menom ančovičky (sardely). Ide o "sťahovavý" druh, vyliahnu sa pri Odesse na Ukrajine a keď na jeseň začína voda chladnúť, rybičky sa presúvajú do teplejších vôd. Počas ich cesty prechádzajú aj cez Turecko, ktoré ich už netrpezlivo čaká s "otvorenými sieťami".

Ančovičky
Ančovičky. FOTO: pixabay.com

Salteñas, Bolívia

Tieto tradičné bolívijské raňajky tvarom pripomínajú pirohy. Pikantné pečivo je plnené hovädzím, bravčovým alebo kuracím mäsom v sladkej, mierne korenistej omáčke s olivami, hrozienkami a zemiakmi. Zvyčajne ich nájdete v každom väčšom meste v krajine, ale každá oblasť má svoje rozdiely, v niektorých reštauráciách môžete ochutnať aj vegetariánsku verziu.

Bolivíjske saltenas
Bolivíjske saltenas. FOTO: pixabay.com

Sichuan Hot Pot, Čína

Pri tomto jedle sa nejedná ani tak o jedlo samotné ako o spôsob jeho prípravy. V reštaurácii si sadnete na zem, k stolu s otvorom uprostred ktorého sa umiestni hrniec, s polievkou podľa výberu. Polievku udržiava v nepretržitom vare plynový horák pod hrncom. Jedlá, ktoré si objednáte, dostanete nakrájané a naporciované na malé kúsky, no v surovom stave, prípadne ešte aj zmrazené. Príprava je tak na vás.

Sichuan Hot Pot
Sichuan Hot Pot. FOTO: pixabay.com

Samoosas, Juhoafrická republika

Južná Afrika má najväčšiu populáciu Indov mimo Indiu a juhoafrický Indovia vyvinuli svoju vlastnú verziu indickej kuchyne. Tento indický snack, pripravujú v širokej škále chutí a sú chutnejšie ako samosas v iných krajinách, dokonca podľa niektorých aj v Indii samotnej. Najlepšie nájdete v Johannesburgu v zastaralom obchodíku World of Samoosas, v rozľahlom Oriental Plaza. Vyprážané pirohy majú rôzne plnky (špenát, syr a cibuľa) a podávajú sa k nim rôzne omáčky.

Samoosas
Samoosas. FOTO: pixabay.com

Mahaberawi, Etiópia

Asi ste ešte o etiópskej kuchyni veľa nepočuli, no je považovaná za jednu z najlepších na svete. Arabský chlieb poslúži ako tanier, na ktorom máte naservírované rôzne druhy mäsa, varenej i surovej zeleniny a konzumuje sa rukami.

Mahaberawi
Mahaberawi. FOTO: wikimedia.org

Tajine, Maroko

Tajine nie je len jedlo, volá sa tak aj nádoba, v ktorej sa pripravuje. Je to hlinená nádoba s výraznou kónickou pokrievkou. Na vrchu má vytvarovanú glučku, pomocou ktorej sa dá otvoriť. Vysoký a kónický tvar spôsobuje, že kondenzujúca voda pod pokrievkou steká po jej prudkých stenách naspäť k jedlu a udržuje ho pri dlhom dusení stále podliate. O to pomalé dusenie pri tajine práve ide. Tradične sa v ňom pripravujú rôzne druhy mäsa v kombinácii so zeleninou a miestnymi koreninami.

  • Tajine
  • Tajine
  • Tajine
  • Tajine
  • Tajine
  • Tajine

Bao Zi, Čína

Tieto parené plnené knedličky nájdete v stánkoch v uliciach čínskych miest. Pripomínajú naše pirohy a sú plnené jahňacím, hovädzím mäsom alebo zeleninou v omáčke z octu a pikantnej omáčky. Zvyčajne sa jedia na raňajky a nabijú vás energiou na poznávanie tejto miliardovej krajiny.

Bao zi
Bao zi. FOTO: pixabay.com

Num Banh Chok, Kambodža

Ryžové rezance s rybou, ochutené citrónovou trávou, banánovými kvetmi, uhorkou a bylinkami sa najčastejšie servírujú na raňajky. Zaujímavosťou je, že toto jedlo sa často nepripravuje doma. Ženy ho nakupujú v skorých ranných hodinách na trhu a nosia domov tradične - v košíku na pleci. 

Num Banh Chok
Num Banh Chok. FOTO: pixabay.com

Čerstvé, jednoduché a najmä lokálne. Tak znie heslo pri poznávaní nových chutí. Vyberiete sa najskôr ochutnávať európske špeciality, alebo prekročíte hranice a okúsite exotiku?

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook