Známy neznámy emirát Ras Al Khaimah

Ak hľadáte exotiku, za ktorou nemusíte ďaleko cestovať, veľkolepé svetové atrakcie na blízku ale bez zbytočného ruchu veľkomesta, Ras Al Khaimah môže byť skvelou alternatívou. Aj keď sa nehrdí najvyššou stavbou sveta ako Dubaj, ani najväčšou mešitou ako Abú Dhabí, stojí za to mu venovať pozornosť. Pochváliť sa však môže najdlhším zipline na svete.

Poslednú dobu o emirát Ras Al Khaimah stúpol záujem, a to nie len pre krásne pláže, ale aj vďaka stále novým hotelom, preto ho nájdete aj v našej bohatej ponuke, pričom si sem môžete zaletieť priamym letom z Bratislavy až do 15. mája 2023. Čakajú na vás kvalitné služby, výborný all inclusive, množstvo dobrodružstva, zážitkov ako aj atrakcií. 

Pobrežie Ras Al Khamiah
Pobrežie Ras Al Khamiah, SAE. Foto: CK SATUR

Tento emirát je najrozmanitejší, najzelenší a najúrodnejší zo všetkých siedmich emirátov SAE. Dodnes sa veľká časť jeho obyvateľov venuje rybolovu a poľnohospodárstvu. Emirát Ras Al Khaimah je situovaný na severnej špičke Arabského polostrova, kde susedí s Ománom. Na dovolenku do Ras Al Khaimah však láka predovšetkým 64 kilometrov krásnych piesočnatých pláží. 

Medzi Slovákmi obľúbený

Počas sezóny, ktorá je tu prakticky celý rok, navštívi najviac Slovákov práve tento emirát. Čo ich láka? Krásna príroda, luxusné hotely, pokojné prostredie, necelá hodina cesty od zážitkového Dubaja, no najmä nižšie ceny. „V niektorých prípadoch až o 40%, pričom kvalita ponúkaných služieb ostáva zachovaná. Aj v tomto emiráte si už zvykajú na európskeho dovolenkára, ktorý hľadá kvalitné all inclusive služby. Nájdete tu hotely známych sietí, ako je napríklad Rixos alebo Hilton, ktoré sú ideálne pre rodiny s deťmi so všetkým, čo od dovolenky chcete“, dodáva Norika Fedorová z CK SATUR.

Pláž v Ras Al Khaimah
Pláž v Ras Al Khaimah. SAE. Foto: CK SATUR

Väčšina návštevníkov Ras Al Khaimah upriamuje svoju pozornosť práve na tunajšie pláže. Dlhé pobrežie emirátu je posiate luxusnými hotelmi, ktoré ponúkajú svoj vlastný kúsok zlatého piesku. Pláže sú upravené, majú pozvoľný vstup do mora, čím sú vhodné aj pre rodiny s deťmi. Každý hotel má na pláži ležadlá a slnečníky a all inclusive hotely aj lákavé reštaurácie a bary len kúsok od mora. Všetky strediská ponúkajú aj vodné športy s požičovňou na kajaky, vodné skútre, windsurfing či paddleboardy.

Pláže v Ras Al Khaimah
Pláže v Ras Al Khaimah. SAE. Foto: CK SATUR

Emiráty bez zážitkov, nie sú emiráty

Preležať celú dovolenku pri bazéne, či na pláži, by aj v tomto emiráte bola škoda. Na výber máte množstvo atrakcií v neďalekom Dubaji, no aj priamo v Ras Al Khaimah vám ponúknu fantastické púštne safari, výlety na ťavách medzi duny alebo jastrabiu šou.

Jastrabia šou Ras Al Khaimah
Jastrabia šou Ras Al Khaimah. SAE. Foto: CK SATUR

Kone a ťavy sú už dlhú dobu súčasťou arabskej kultúry, a to od ťavích karaván cez púšť až po elegantné tátoše. Jazdecké centrum Al Wadi ponúka možnosť jazdenia pre hostí od 4 rokov. Z tunajšieho atraktívneho centra si môžete vybrať jazdu na ťave a večernú karavánu, čo je skvelá príležitosť na preskúmanie krajiny na ťave a pritom tak spoznať dôležitosť tohto zvieraťa v beduínskej kultúre. Začínajúci ako aj skúsení jazdci si môžu zajazdiť v priestrannom výbehu a aréne na elegantnom arabskom koni. Deti si zas môžu užiť dobrodružstvo s púštnym poníkom, kde sa naučia jeho starostlivosti, umývanie, chôdzu a aj samotnú jazdu.

Jazda v púšti. Ras Al Khamiah
Jazda v púšti. Ras Al Khamiah. SAE. Foto: CK SATUR

Na svoje si prídu aj milovníci golfu. Nájdu tu až dve 18-jamkové ihriská zasadené v dokonalej prírodnej scenérií. Kým golfový klub Al Hamra sa rozprestiera na pobreží Arabského zálivu, golfový klub Tower Links ponúka počas hry výhľad na pohorie Hajar.

Golf v Ras Al Khaimah
Golfové ihrisko v Ras Al Khaimah. SAE. Foto: CK SATUR

Odmenou emirátu Ras Al Khaimah sú pre všetkých dovolenkárov dlhé úseky pláže a príjemná teplota vody v Arabskom zálive. Hotelové rezorty majú svoje vlastné súkromné pláže, mnohé s prírodnými lagúnami. Z vodných športov si môžete vyskúšať takmer všetko od windsurfingu až po jet ski a wakeboarding. Na pláži si zasa zahráte futbal alebo volejbal a využiť môžete aj „telocvične“ pod holým nebom. Aj v tomto emiráte sa poslednú dobu rozvinulo kajakovanie s cieľom zamerať sa na dobrodružnú a poznávaciu turistiku.

Vodné športy v Ras Al Khaimah
Vodné športy v Ras Al Khaimah. SAE. Foto: CK SATUR

Orientálne nákupy

Najobľúbenejšie mestské časti Ras Al Khaimah sú obklopené vodou, majú pekné výhľady, vyžarujú modernú aj tradičnú atmosféru, ktorú sa oplatí preskúmať. Upravené promenády Al Qawasim, Al Marjan alebo Manar Mall vás nadchnú jemnou eleganciou. Ani tu nechýbajú nákupné centrá ako Al Hamra Mall či Manar Mall. V starej časti mesta nájdete trhy ako Kuwaiti Souq ponúkajúci rôzne koreniny či suveníry, zeleninový trh alebo rybí Al Mairid.

Orientálne nákupy
Orientálne nákupy. SAE. Foto: CK SATUR

Lovenie v pestrej minulosti

Ras Al Khaimah je dnes štvrtý najväčší emirát, ktorý zaberá viac ako 1600 km2 a má viac 345 000 obyvateľov. Je to emirát, ktorý má sedemtisíc ročnú históriu, bohatú arabskú kultúru a fascinujúce beduínske dedičstvo, čo dosvedčuje napríklad pevnosť Dhayah, typická rybárska dedina Jezirah Al Hamra, perlová farma Suwaidi, keďže pobrežie Arabského zálivu už v dávnej minulosti bolo plné perál, ktoré sa tu lovili, a množstvo artefaktov v Národnom múzeu Ras Al Khaimah.

Pevnosť Al Dhayah. Ras Al Khamiah
Pevnosť Al Dhayah. Ras Al Khamiah. SAE: Foto: CK SATUR

Perlová farma Suwaidi

Medzi mimoriadne zaujímavé atrakcie patrí návšteva perlovej farmy Suwaidi, kde sa vyrábajú jemné a exkluzívne arabské šperky. Rodina Al Suwaidi od 12. storočia bola známa pre lovenie perál práve v tomto regióne a nakoniec aj svoju tradíciu od roku 2005 prezentuje cez svoju eco-farmu. Už samotná plavba cez mangrovy v severnej časti Ras Al Khaimah vás prenesie do sveta vzácnych úlovkov, kde sa dozviete, ako je potrebné sa o ustrice starať. 

Perlová farma Suwaidi. Ras Al Khamiah
Perlová farma Suwaidi. Ras Al Khamiah. SAE. Foto: CK SATUR

Dobrodružná prehliadka začína od móla v prístave Al Rams, odkiaľ vás loď presunie na farmu, pričom môžete pozorovať aj morskú flóru a vtáctvo Arabského zálivu. Po príchode na plávajúcu plošinu perlovej farmy vás čaká prehliadka zariadenia a celý chod na dennej báze. Uvidíte ako sa potápači púšťajú pod vodu, kde skontrolujú stav ustríc a zúčastníte sa aj živej ukážky, ako správne ustrice otvoriť.

Perly z Ras Al Khamiah
Perly z Ras Al Khamiah. SAE. Foto: CK SATUR

Dobrodružné kúsky v púšti

Rozmanitý Arabský polostrov je rajom pre poznávanie púštneho života, pričom sa to aj tu len tak „hemží životom“. Nechajte sa vtiahnuť do sveta obyvateľov púšte, kde je jasné, že len dokonalá znalosť nehostinného prostredia, ktorú si odovzdávajú z generácie na generáciu, umožňuje „obyvateľom Arábie“ prežiť. A za celé tie storočia to zvládli perfektne.

Púšť Ras Al Khaimah
Púšť Ras Al Khaimah. SAE: Foto: CK SATUR

Vysadnite na „štvornohú hnedú krásavicu", alebo sa povozte na pieskových dunách na jeepe, štvorkolkách a spoznajte tak skutočné púštne laboratórium v prírodnej rezervácii Al Wadi, či beduínsky život v púštnom kempe.

Život v púšti
Život v púšti. SAE. Foto: CK SATUR

Púšť ponúka veľa atrakcií a aj so správnou dávkou adrenalínu môžete vyskúsať napríklad jadzu na jeepoch v štýle tzv. "dune bashing", kde si vychutnáte netradičnú jadzu s pieskom o preteky. 

Dune bashing
Dune bashing. SAE. Foto: CK SATUR

Ani hory netreba obchádzať

Drsné a surové pohorie Hajar dominuje scenérii Ras Al Khaimah a vytvára oblasť ako stvorenú na výlety do prírody. O pohorí turisti hovoria ako o prírodnom zázraku, najdramatickejšie vyzerá z diaľky, keď sa jeho svahy zvažujú až do mora. 

Hajarské pohorie.
Hajarské pohorie. SAE. Foto: CK SATUR

S výškou 1934 metrov je Jebel Jais, ktorá je súčasťou pohoria Hajar, najvyššou horou Spojených arabských emirátov. Až takmer na vrchol vedie 20-kilometrová cesta otvorená v roku 2014, ktorá prechádza celým horským svahom, takže je z nej bezkonkurenčný výhľad do celého okolia. Na jej zdolanie nepotrebujete džíp, zvládne ju aj klasické auto.

Jabel Jais v Ras Al Khaimah
Jabel Jais v Ras Al Khaimah. SAE. Foto: CK SATUR

Hory si môžete užiť aj z výšky 1250 m kde sa nachádza vyhliadkový park Jebel Jais Viewing Deck. Tu vás očaria nádherné scenérie, pričom sa môžete zahľadieť aj do púštneho sveta celkom zblízka a to vďaka dvanástim ďalekohľadom. V parku nájdete všetko potrebné aj na celodenný výlet – vrátane základného tábora pre peších turistov a cyklistov, pešie chodníky a sympatické stánky s jedlom.

Horská romantika. Ras Al Khaimah
Horská romantika. Ras Al Khaimah. SAE. Foto: CK SATUR

Už aj Ras Al Kaimah má svoju top atrakciu

Je ňou najdlhšia dráha zipline na svete s dĺžkou 2.8 kilometra, čo je cca 28 futbalových ihrísk. Túto trasu z Jebel Jais, ponad údolie prekonáte zavesený na oceľovom lane v rýchlosti 150 kilometrov za hodinu.

Vychutnajte si jazdu najdlhšou zipline na svete

Lietanie v oblakoch

Jais Zipline Sky Tour v skalnatých horách vás prevedie 6 trasami siahajúcimi od 337 m do 1 km. Vďaka zipline budete mať fantastické výhľady z vtáčej perspektívny, kde doslova „preletíte“ 5 km pohorím Hajar a to rýchlosťou 60 km/h. Celý zážitok trvá asi hodinu, kde zdoláte 7 plošín, ktoré sú prepojené 6 lanovkami. Tá najvyššia plošina je vo výške 1250 m nad morom a 300 m nad zemou.

Jais Zipline Sky Tour
Jais Zipline Sky Tour. Ras Al Khamiah. SAE. Foto: CK SATUR

Cez pohorie Hajar vedia aj nová bobová dráha Jais Sledder dlhá 1885 m s rýchlosťou až 40 km za hodinu. Ale okrem vzrušujúcej jazdy si užívate aj krásne výhľady na horské scenérie, ktoré si vás celkom podmania. Jazda trvá približne 8 min. Ku atrakcii nechýbajú zákruty či prudšie klesanie.

Bobová dráha Jais Sledder
Bobová dráha Jais Sledder. Ras Al Khamiah. SAE. Foto: CK SATUR

Balónové dobrodružstvo

Zamilujte sa do lietajúceho dobrodružstva, kde vás očarí východ slnka a zlatistá púšť Ras al Khamiah, sypké duny či horský masív. Nechajte sa unášať skúseným pilotom, ktorý riadi teplovzdušný balón a pozorujte divú zver v ich prirodzenom prostredí, ako sú líšky, oryxy, ťavy či stáda divých somárov. Balón zvyčajne štartuje z rôznych miest v závislosti od veterných podmienok v daný deň. Môžete preletieť popri mangrovníkoch, cez púšť a vádí smerom k majestátnemu pohoriu Hajar alebo smerom k pobrežiu, kde leží ostrov Marjan a Arabské more. Kdekoľvek vás vietor zaveje, jedno je isté, veľkolepé scenérie na váš čakajú z každej svetovej strany.

Príprava na let v teplovzdušnom balóne.
Príprava na let v teplovzdušnom balóne. SAE. Foto: CK SATUR

Ak ste radšej "pripútaní k zemi", k dispozícii je atrakcia Airventure. Jedná sa o zážitkový let teplovzdušným balónom, ktorý je priviazaný na lane, pričom máte možnosť vidieť emiráty z výšky 30 metrov a súčasne sa tak bezpečne "vznášať" nad zemou. Táto nová atrakcia sa nachádza pri nákupnom centre Manar Mall v Ras Al Khamiah a realizuje ju The General Civil Aviation Authority (GCAA). Samotné lety vykonávajú kompetentní piloti, ktorí majú niekoľkoročné skúsenosti v obore balónového lietania. 

Airventure v Ras Al Khaimah
Airventure v Ras Al Khaimah. SAE. Foto: visitrasalkhaimah.com

Divočina nadivoko

Ras Al Khaimah ponúka aj netradičnú novinku akou je kurz prežitia v kempe Bear Grylls Explorers, ktorý sa nachádza v Jabel Jais. Účastníci sa práve tu stretávajú s niektorými z najťažších terénov v divočine, absolvujú praktický výcvik a extrémne techniky prežitia. Zážitok dotvára aj 9 „recyklovaných chatiek“, kde môžu hostia stráviť aj noc a zároveň vyskúšať horskú cyklistiku či horolezectvo. Do púštnej divočiny sa môžete vydať aj so svojimi deťmi, pre ktoré je program prispôsobený.

Kemp Bear Grylls Explorers. Ras Al Khamiah
Kemp Bear Grylls Explorers. Ras Al Khamiah. SAE. Foto: CK SATUR

Ako chutí emirát Ras Al Khaimah?

Kuchyňa Ras Al Khaimah je známa svojimi lahodnými jedlami a receptami, ktoré prechádzajú z generácie na generáciu. Keďže tunajší obyvatelia boli po celé stáročia námorníkmi a obchodníkmi, priniesli si exotické rastliny, koreniny a recepty z celého sveta. Aj preto v miestnych pokrmoch zacítite príchuť Indie, Egypta, Iránu či Turecka. 

Emirátske tradičné jedlá
Emirátske tradičné jedlá. Foto: CK SATUR

Populárnym jedlom je ghuzi, pripravené z jahňacieho mäsa podávaného na ryži so zeleninou a orechmi. Esh asarya je jedlo známe ako „chlieb z háremu“. V podstate ide o druh syrového koláča s krémovou polevou. Vďaka jemnej chuti má toto jedlo osobitné miesto medzi dezertmi.

Vegetariánskou verziou arabskej kuchyne je tabbouleh, šalát pripravený z bulguru, paradajok, zelenej cibule a uhorky, ochutený čerstvou mätou a citrónovou šťavou. Nielenže je to skvelé a zdravé jedlo, ale dokáže vás tiež zasýtiť.

Emirátske jedlo tabbouleh
Emirátske jedlo tabbouleh. Foto: depositphotos.com

Tipy na ubytovanie v Ras Al Khamiah

Ras Al Khaimah ponúka kvalitné ***** hotely obľúbených sietí, kde vás čakajú skvelé služby, fantastická svetová gastronómia, zábava pre rodiny s deťmi, ale aj súkromie pre páry. Medzi rodinami je obľúbený komfortný a priestraný Hilton Resort & Spa Ras Al Khaimah ***** s dlhou pieskovou plážou a pozvoľným vstupom do mora. 

Hilton Resort & Spa v Ras Al Khaimah
Hilton Resort & Spa v Ras Al Khaimah. SAE. Foto: CK SATUR

Ostrov Marjan v Ras Al Khaimah sa pýši aj hotelom Doubletree by Hilton Resort & Spa *****, ktorý leží na viac ako pol kilometra dlhej pieskovej pláži. Má výborné stravovanie či už formou polpenzie alebo all inclusive. Od Dubaja je vzdialený cca 40 minút jazdy. V jeho blízkom okolí nájdete aj nákupné centrum, vzdialené cca 10 min. jazdy.

Doubletree by Hilton Resort & Spa
Doubletree by Hilton Resort & Spa. Ras Al Khamiah. SAE. Foto: CK SATUR

Absolútne podmanivý arabský luxus si môžete vychutnať v nádhernom hoteli Waldorf Astoria Ras Al Khaimah *****, ktorý je situovaný na jednej z najkrajších pláží a získal i niekoľko svetových prestížnych hotelierskych ocenení. Luxusné vily s privátnym bazénom ponúkajú exkluzívne súkromie v hoteli The Ritz Carlton Ras Al Khaimah, Al Hamra Beach *****. Nechajte sa práve tu rozmaznávať kulinárskymi špecialitami a wellness centrom s dokonalou relaxáciou. 

Waldorf Astoria v Ras Al Khaimah
Interiér hotela Waldorf Astoria v Ras Al Khaimah. Foto: CK SATUR

Keďže pobrežie Ras Al Khaimah sa zdá byť „nekonečné“, neustále sa otvárajú nové hotely, pričom medzi najnovšie patrí napríklad Hampton by Hilton Marjan Island ****, ktorý leží na piesočnatej pláži s pozvoľným vstupom do mora, luxusný InterContinental Ras al Khaimah Mina al Arab Resort & Spa ***** nachádzajúci sa na ostrove Hayat a obklopený brehmi Arabského zálivu, rozľahlou púšťou a horami, čím tak svojou unikátnou polohou na idylickom ostrove, zaručuje dokonalý oddych a dovolenku snov.

Luxusný hotel InterContinental Ras Al Khaimah
Luxusný hotel InterContinental Ras Al Khaimah. SAE. Foto: CK SATUR

Medzi rodinami je obľúbený Rixos Bab Al Bahr 5*, ktorý sa nachádza na polostrove Marjan, 40 minút jazdy od letiska v Dubaji. Krásna pláž, štýlové ubytovanie, dych berúci výhľad a vynikajúci all inclusive. Patrí medzi najobľúbenejšie rodinné hotely v Spojených Arabských Emirátoch. Kľudné prostredie, priamo na nádhernej pláži s očarujúcim výhľadom a skvelými službami si jednoducho získa srdcia malých aj veľkých.

Hotel Rixos Bab Al Bahr v Ras Al Khaimah
Hotel Rixos Bab Al Bahr v Ras Al Khaimah. SAE. Foto: CK SATUR

Hotelové izby sú veľmi elegantne zariadené a majú výhľad na more, na bazén a púšť. Priamo pred hotelom sa nachádza 345 m dlhá piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora. V hoteli nájdete skvelé reštaurácie s medzinárodnou kuchyňou a stravovanie formou ultra all inclusive. Vynikajúca je ázijská, turecká a rybia. Neďaleko hotela je nákupné centrum Al Hamra Mall. Centrum Ras Al Khaimah je vzdialené cca 25 min. Za nákupmi sa môžete vydať do Manar Mall, ktoré je vzdialené cca 15 min.

Bazén hotela Rixos Bab Al Bahr. Ras Al Khaimah
Bazén hotela Rixos Bab Al Bahr. Ras Al Khaimah. SAE Foto: CK SATUR

„Súčasťou all inclusive hotelov už sú aquaparky a niekoľko nových dobrodružných a adrenalínových atrakcií, ako je napríklad stredisko Jais Adventure Park. Neustále budujú nové atrakcie a prinášajú nové zážitky,“ hovorí naša šéfka Norika Fedorová, riaditeľka cestovnej kancelárie SATUR a dodáva: „napríklad aj tu už nájdete umelo-vybudovaný poloostrov v tvare delfína s piesočnatými plážami.“

Norika Fedorová v hoteli Hilton Resort. Ras Al Khaimah
Norika Fedorová v hoteli Hilton Resort. Ras Al Khaimah. SAE. Foto: CK SATUR

Ras Al Khimah je emirátom s odvážnymi plánmi, kde sa ho snaží vláda rozvíjať ako “hlavné mesto dobrodružstva na Blízkom východe”. Čo je však isté, najsevernejší, najzelenší a najrozmanitejší emirát je pripravený na vašu dovolenku v emiráte Ras Al Khaimah už i dnes. Ak sa neviete rozhodnúť, ktorý hotel si zvoliť, radi vám s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. U nás máte nielen overené a kvalitné hotely, ale aj garanciu najnižšej ceny. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook