Všetko, čo potrebujete vedieť o dovolenke v Egypte

Priam dokonalé pláže, úžasný podmorský svet, aký len na severnej pologuli môžete objaviť, päťtisíc ročná história nielen egyptských faraónov, životodarná rieka Níl, bez ktorej by Egypt ani nebol. A práve teraz, akoby sa saharská krajina obliekala do nových šiat. Egypťania posledné roky vôbec nezaháľali, vznikajú nové letoviská, veľa nového sa buduje a upravuje a to v modernom a elegantnom štýle, čím sa zároveň posúva vyššie aj kvalita služieb.
  • Egypt pláž
  • Egypt loď
  • Egypt maľba

Tak sa zdá, že Egypt práve teraz zažíva opäť svoj "zlatý vek", presne tak ako kedysi v čase slávnych faraónov. Poďme sa pozrieť, čo je dobré pred cestou vedieť a čo nového ponúka táto púštna krajina, ktorá ako sa zdá je v plnom rozkvete a podobne ako iné arabské krajiny chce ponúknuť svojim hosťom prvotriedny a kvalitný servis. Okrem úsmevov, na ktoré je krajina ozaj bohatá, tentokrát natrafíte aj na hromadu príjemných prekvapení, ktoré tak spestria vašu dovolenku v Egypte.

Chcem dovolenkovať v Egypte

Už pri pristávaní v obľúbenom letovisku Hurghada pri Červenom mori, vás prekvapí nový letiskový terminál, kde pristávajú charterové lety aj z Bratislavy, z ktorej sa sem lieta priamo počas celého roka. V oblasti Červeného mora sa stavajú nielen nové hotely ale aj letoviská ako Medinat Coraya a Medinat Mare v Marsa Alam. Nebuduje sa len pri pobreží, ale aj vo vnútrozemí. 30 km od hlavného mesta, ktorým je Káhira vzniká „Nová Káhira“, kde budú sídliť vládne organizácie, luxusné rezidenčné štvrte a stojí tu najvyššia veža Afriky s výškou 385 m.

Soma Bay
Soma Bay. Egpyt. Foto: CK SATUR

Zlatý vek

Egyptské pláže pri Červenom mori
Egyptské pláže pri Červenom mori. Foto: CK SATUR

Pri pyramídach v Gíze sa stavia najväčšie múzeum sveta „Grand museum“, ktoré sa plánuje otvoriť koncom roka 2022. Sem budú postupne presunuté historické artefakty zo starého múzea v centre Káhiry. Vzniklo tiež nové múzeum Egyptskej civilizácie, kde sú už vyše roka uložené múmie egyptských faraónov. Tie sa veľkolepo a slávnostne presúvali cez Káhiru v nádhernom sprievode. Aj v Hurghade a Sharm el Sheiku sa otvorili nové historické múzeá, keďže Egypt má obrovské množstvo i nových objavených artefaktov.

Pyramídy v Gíze
Pyramídy v Gíze. Foto: unsplash.com

Terajší prezident Abdel Fattah el-Sisi vracia Egyptu jeho slávu. Už prebehli aj úpravy slávneho Suezského kanála, pôda sa kultivuje neuveriteľným spôsobom, a to priamo v púšti ako na severe tak aj celkom na juhu krajiny, kde z piesku vyrastá napríklad pšenica, mangá, olivy, pomaranče, granátové jabĺčka. Egypt sa môže pochváliť veľmi chutnou zeleninou a ovocím počas celého roka. Z Násirovho jazera vedie 70 km dlhý vodný kanál, ktorý zmenil aj ráz provincie, stavajú sa nové mestá v púšti, kde je dostatok vody. S príchodom nílskej vody sem vošiel aj nový život, badateľný cez faunu a flóru. Slávny výrok „Egypt je darom Nílu“, sa tak opäť potvrdzuje.

Aswan
Juh Egypta, Aswan. Foto: unsplalsh.com

Aj stredomorské pobrežie sa moderne rozrastá od Alexandrie smerom na Líbyiu. Sú tu letoviská ako Al Alamein, Marina, Marasi, či Marsa Matrouh, kde je tak nádherné more, že vám to vyrazí dych. Tyrkysovú farbu strieda blankytná modrá a biele pieskové pláže tak zvýrazňujú jeho exotický charakter ako v Karibiku. Z Káhiry sa na severné pobrežie bude možné dopraviť rýchlovlakom za hodinu.

Marsa Matrouh
Marsa Matrouh. Foto: unsplash.com

Káhira je so svojimi 25 miliónmi najväčším mestom na svete a je zaujímavé vidieť ako sa mení jej charakter. Okrem pyramíd je zážitok navštíviť centrum Downtown v blízkosti ramien Nílu, ochutnať arabskú kuchyňu v jednej z miestnych reštaurácií, či si dať šišu a arabskú kávu (zelená káva s kardamónom v arabskej kaviarni). Aj pôstny mesiac Ramadán má svoje čaro, kedy je Káhira počas dňa spomalená a po zotmení a raňajkách (volajú tak prvé jedlo dňa po hladovaní) sa žije vonku s rodinou a kamarátmi. Prvé jedlo dňa sa začína sladkým mlieko s kokosom alebo tamarindovým či broskyňovým džúsom – všetko je veľmi sladké, aby dodalo telu rýchlu energiu. Potom nasleduje polievka – najčastejšie strukovinová – napr. šošovicová alebo cícerová, arabské predjedlá mezze a hlavné jedlo – jahňacie s ryžou. V Egypte je cca 15-20% miestnych kresťanov, takže aj v Káhire nájdete otvorené reštaurácie či kaviarne aj počas Ramadánu, hlavne v štvrti kde žijú kresťania v blízkosti kostolov.

Káhira a centrum mesta
Káhira a centrum mesta. Foto: unsplash.com

Egyptské pláže

Egypt má stovky km dlhých pláží, avšak je dôležité dávať pozor či preferujete pláž s koralovým podložím alebo pokojnejší záliv s pozvoľným pieskovým vstupom do mora. Niektoré rezorty majú prístup ku koralovému útesu cez dlhé drevené mólo, a sú ideálne pre milovníkov potápania a šnorchlovania. Pre rodiny s deťmi sú vhodné letoviská Medinat Makadi, Sahl Hasheesh, Soma Bay, ale aj niektoré v Marsa Alam. Ak túžite absolvovať potápačský kurz vhodné sú letoviská Marsa Alam či Sharm el Sheik. Všetky rezorty však ponúkajú možnosti šnorchlovania a potápania. Raj na morské živočíchy predstavuje Marsa Alam, kde stretnete korytnačky, delfínov alebo dugongy. Hotely s koralovými útesmi odporúčajú aj topánky do mora. Na slnenie sa pri Červenom mori, nezabudnite na vysoký ochranný faktor.  

Soma Bay
Soma Bay. Foto: CK SATUR

Transfery z letiska

Dôležitým faktorom pri výbere dovolenky je aj dĺžka transferu z letiska. Ak ste ubytovaní v centre Hurghady, transfer tak môže trvať od 10 do 30 min., Sahl Hasheesh a Makadi Bay 30 až 45 min., južnejšie letovisko Soma Bay a Safaga cca 60 min. Letovisko Marsa Alam je od Hurghady vzdialené cca 300 km, preto treba počítať s asi 3 hodinovým transferom.  


Aj egyptské hotely v novom šate a kvalite

I keď si Egypt mnoho klientov spája s lacnou dovolenkou, teraz je situácia celkom iná. Súčasná modernizácia Egypta priniesla aj stavbu nových hotelov pri Červenom mori a to v európskom štandarde a s kvalitnými službami. Badateľné je, že Egypt je porovnateľný, čo sa týka kvality ubytovania a služieb napríklad s Tureckom. Nové päťhviezdičkové hotely sú tu stále za prijateľné ceny oproti iným destináciám ako napríklad v Spojených arabských emirátoch či Turecku, a to až o cca 30% lacnejšie.  

Iberotel Costa Mares
Iberotel Costa Mares. Foto: CK SATUR

Hotelové služby

Zaujímavé je, že práve Egypt ako jedna z mála krajín, investovala do zlepšenia kvality hotelov. Práve rok 2019 bol pre nich jedným z najlepších rokov, preto sa investície posunuli smerom k zlepšovaniu a rozvoju cestovného ruchu. Okrem spomínanej modernizácii hotelov, sa investovalo aj do prezentácie jedla a tak veľa hotelov má stánky s čerstvým ovocím, zmrzlinou či kávou priamo na pláži a niektoré hotely to majú v cene, niekde za 2-3 EUR. Zároveň platí, že kvalita hviezdičiek hotela už nemusí platiť ako pred rokmi. My sme v CK SATUR nahradili staršie hotely celkom novými, tie ktoré boli zrekonštruované alebo novo postavené.  

Hotel Steigenberger Resort Alaya
Hotel Steigenberger Resort Alaya. Foto: CK SATUR

Egypt pre milovníkov mora aj histórie

To, že Egypt má úchvatné more a jednou vetou neopísateľnú históriu je svetu dávno jasné. Každý však má iné priority počas dovolenky. Milovníci piesočnatých pláží môžu zažiť skvelú dovolenku napríklad v Makadi Bay, ktoré funguje ako samostatné letovisko, kde sú možnosti nákupov, reštaurácií, barov, golfu alebo akvapark, čo zas milujú deti. Vznikli aj nové wellness aktivity, pričom môžete cvičiť jogu, gymnastiku vo vode, skvelé je aj fitness vonku blízko mora, kde dýchate svieži morský vánok, alebo spa centrá, ktoré vám dodajú novú energiu či omladenie. Za prírodnými krásami sa môžete plaviť aj na ostrov Giftun.

Abu Dabbab. Marsa Alam
Abu Dabbab. Marsa Alam. Foto: unsplash.com

Ak túžite vojsť do sveta dávnej histórie, Egypt je na takú cestu ako stvorený. Žiadna iná krajina na svete, nemá to, čo Egypt. Pyramídy v Gíze, či najstaršiu kamennú stavbu na svete v Sakkare, hrobky v Údolí kráľov, chrám kráľovnej Hatšepsut, či najväčší chrámový komplex Karnak, ktorý je teraz spojený alejou sfíng v dĺžke 3 km a večer je celá cesta nádherne vysvietená. Nenapodobiteľné skalné chrámy Ramesseho II. v Abu Simbel sú dokonalým dielom zlatého veku pred 3200 rokmi. A zážitková plavba po Níle na výletnej lodi je splneným snom mnohých cestovateľov.

Karnak
Karnak. Foto: unsplash.com

Všetko má svoj čas

Ak ste sa rozhodli pre dovolenku v Egypte, je dobré sa nastaviť na ich “čas”. Tu totiž čas dôležitý pre život ani nie je. Užívajú si “tu a teraz”. Zvyknú hovoriť, že “vy tam v Európe máte hodinky a my máme čas”. Egypťania majú radi pokojnejšiu atmosféru, ktorú vnášajú aj do letovísk. Aj aj keď im síce trvá všetko dlhšie, je to s úsmevom.

Egypt
Egypt. Foto: unsplash.com

TOP 7 pre Egypt

  • nádherné pláže a úchvatné Červené more
  • slnečné počasie
  • max. 1 hod. časový posun (len v zimnom období)
  • priame lety z Bratislavy v trvaní cca 4 hodín
  • celoročná destinácia
  • ideálne obdobie na pobyty od marca do decembra
  • ideálne obdobie na poznávanie počas zimných mesiacov

Rady na záver

Je však stále dobré si nechať pri výbere dovolenky v Egypte poradiť, pričom rodiny s deťmi uprednostňujú pieskové pláže s pozvoľným vstupom do mora, krátky transfer či hotely s akvaparkom. Milovníci potápania a šnorchlovania zas volia hotely s prístupom ku koralovým útesom, napríklad v Marsa Alam, Sharm el Sheiku, či Dahabe. A napríklad staršie egyptské päťhviezdičkové hotely môžu dnes vyzerať na trojhviezdičkové. Samozrejme, že sa to odzrkadlí aj na cene pobytu.

Chcem dovolenkovať v Egypte
Dovolenka v Egypte
Dovolenka v Egypte. Foto: CK SATUR

Pred cestou nezabudnite myslieť aj na platnosť pasu, ktorý musí byť po návrate platný 6 mesiacov. Odporúča sa aj cestovné poistenie, v prípade, že nebudete môcť vycestovať alebo ochoriete.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook