Viete, ktoré je najlepšie letisko na svete? Nestratila sa ani Bratislava!


Čo všetko by podľa vás malo mať najlepšie letisko na svete? Množstvo obchodov? Rekreačných a zábavných zariadení? Presne toto nájdete na letisku Changi v Singapure, ktoré sa už piatykrát v rade umiestnilo na prvom mieste prestížneho rebríčka Skytrax World Airport Awards. Letisko sa neustále posúva vpred a na cestujúcich čakajú aj budúci rok ďalšie prekvapenia.

Ocenenie si letisko s tromi terminálmi určite zaslúži za skvelé služby, ku ktorým patria dve kiná, zdarma premietajúce aktuálne filmové trháky, strešný bazén a motýlia záhrada. K letisku patrí aj hotel Crowne Plaza Changi Airport. Minulý rok prešiel viacerými vylepšeniami, medzi iným sa zväčšil aj počet izieb, ktorých je momentálne v hoteli 563. Ocenenia v tomto prípade idú ruka v ruke, a tak sa Crowne Plaza stal tento rok  najlepším letiskovým hotelom na svete.

Letisko s vodopádom

Changi Airport v súčasnosti pracuje na svojom „Project Jewel“. Jeho súčasťou je päťposchodová stavba, ktorá bude predstavovať veľký krytý záhradný areál so „zelenými múrmi“. Tie majú kompenzovať emisie z lietadiel lietajúcich každý deň nad týmto miestom. Súčasťou tohto „raja“ však bude aj kaskádový vodopád, rad maloobchodných predajní a atrakcií pre voľný čas.

Project Jewel nadchne každého cestujúceho.

FOTO: Facebook.com/Changi Airport

Aj napriek tomu, že letiskom minulý rok prešlo 58,7 milióna cestujúcich, ani zďaleka nedosahuje na top 10 najrušnejších letísk sveta. Týmto titulom sa pýši letisko Hartsfield – Jackson v Atlante, ktoré prepravilo 104 miliónov cestujúcich za rok. Ak by sme vylúčili vnútroštátnych cestujúcich, získalo by pozíciu najrušnejšieho letiska Dubai Airport, ktoré minulý rok vypravilo do sveta alebo prijalo 83 miliónov pasažierov.


Prečítajte si tiež!

O krok bližšie k dobrodružstvu: V apríli otvoria Ferrari Land v Barcelone


Hodnotili milióny cestujúcich

Rebríček World Airport Awards vznikol na základe ankety, ktorej sa zúčastnilo 13,82 miliónov cestovateľov 105 národností. Prieskum prebiehal od júla 2016 do februára tohto roka. Cestovatelia hodnotili viac ako 500 letísk z celého sveta. Dôležité boli faktory ako vybavovanie pri check-ine, prílety, odlety, nákupné možnosti, bezpečnosť, služby a produkty, ktoré letisko poskytuje.

A hoci v zozname kraľujú najmä ázijské letiská, zle neobišlo ani slovenské Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. Už štvrtý rok po sebe sa umiestnilo medzi TOP10 najlepšími letiskami východnej Európy, konkrétne sa mu ušla ôsma priečka. Radosť z ocenenia má aj generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Ivan Trhlík. „Ôsme miesto považujeme za pekný výsledok. Teší nás o to viac, že sme ho dosiahli vo finančnej situácii, ktorá nám neumožňuje investovať do rozvoja tak, ako by sme si priali. Napriek tomu sa nám darí neustále zlepšovať naše služby, ktoré cestujúci ocenili tým, že nám dali v obrovskej konkurencii ostatných letísk svoj hlas,“ píše sa v oficiálnom stanovisku na stránke bratislavského letiska.