UNESCO v Rakúsku, alebo na stope za svetovým dedičstvom

Nad Rakúskom vládne zelená, všetky jej odtiene sú krásne rozkotúľané po celej krajine, v ktorej si našli svoje miesta skvostné pamiatky, ktoré sa dostali aj na zoznam UNESCO. A nie je ich málo.

Rakúsko má všetko. Ľadové vrcholky hôr, husté lesy, zelené lúky, tie najmodravejšie jazerá, úrodné polia, úhľadné a čisté mestá dýchajúce prenikavou históriou, čo sa zrkadlí v centre niekdajšej ríši Habsburgovcov.....a tak sa svet rozhodol z toľkej krásy vybrať 12 jedinečných miest a hrdo ich vložil do svojho vzácneho zoznamu. Kedykoľvek počas vašej dovolenky v Rakúsku tak môžete navštíviť aspoň niektoré z nich.


1. Salzburg

Mesto Salzburg je známe predovšetkým ako rodisko rakúskeho skladateľa 18. storočia Wolfganga Amadea Mozarta. Avšak okrem hudobného vplyvu je slávny pre barokovú architektúru. Aj keď leží severne od Álp, je jeho mestská aura jedinečná a pridávala mu nielen „hudobné výšiny“, ale aj sviežosť. Na to, aby sa dostalo mesto na zoznam UNESCO bolo však hneď niekoľko dôvodov, medzi ktoré patrí aj honosná biskupská rezidencia, či staršia historická mestská časť na ľavom brehu rieky Salzach. Narátali by sme cez 1000 objektov. Pri návšteve nevynechajte živú uličku Getreidegasse vydláždenú žulovými kameňmi, ulicu Linzergasse a historickú záhradu Zwergerlgarten v komplexe Mirabellgarten.

salzburg
Salzburg. Foto: unsplash.com

2. Zámok Schönbrunn

Zámok Schönbrunn aj so záhradami vyzerajú ako z rozprávkovej knihy, preto určite nesmú chýbať na zozname UNESCO. Kedysi to bola cisárska rezidencia s neuveriteľnými 1400 izbami. Stavba pôsobí honosne a je odetá do baroka, čím viac podčiarkuje jej význam a určite patrí v Rakúsku medzi dôležitú historickú a kultúrnu pamiatku. Aj zámocká záhrada je tiež atrakciou sama o sebe. Rozľahlý park existuje už viac ako 300 rokov. Vzhľad ako aj dizajn za toľké roky do seba pojal meniaci sa vkus panovníkov, ktorí tu sídlili. Prejdite sa po záhradách a v myšlienkach sa nechajte unášať aristokratickým svetom, ktorému vládla bohémska elegancia.

Schönbrunn
Schönbrunn. Foto: CK SATUR

3. Halštat

Za najkrajšiu dedinu v Rakúsku sa považuje Halštat pri Halštatskom jazere. Okolitá vysokohorská krajina je pastvou pre oči, že pôsobí až neuveriteľne dramaticky. Alpské hory, pasienky, úzke údolia a soľné banské mesto sú zmesou kultúrnej a prírodnej krajiny odzrkadľujúc časy prosperity a bohatstva pri produkcii „bieleho zlata“ – soli. Dodnes sa tu nachádza najstaršia soľná baňa na svete. Okrem soľných príbehov sú tu aj hrazdené domy, horský masív Dachstein ako spiaci obor, a idylické zákutia Halštatu so svojimi 800 obyvateľmi.

Halštat
Halštat. Foto: CK SATUR

4. Semmeringská železnica

Prvá európska horská železnica je majstrovským technickým dielom. Semmeringská železnica, stále funkčná, vedie z Gloggnitzu do Mürzzuschlagu. Prekonáva 459 výškových metrov, prechádza cez 100 oblúkových mostov, 16 viaduktov a 15 tunelov. Sedem rokov 10 000 mužov a žien pracovalo na budovaní trate, ktorú navrhol Carl Ritter von Ghega. Trať si obľúbila aj smotánka na prelome 19. a 20. storočia, čomu je tak aj dodnes. Zo stanice Semmering vedie cesta ku krásnym výhľadom.

Semmeringská železnica
Semmeringská železnica. Foto: CK SATUR

5. Graz a zámok Eggenberg

Rakúske mesto Graz s historickým centrom bolo v roku 1999 zapísané do zoznamu UNESCO. Jedná sa o mimoriadne dobre zachované dedičstvo európskeho mestského komplexu. Samotná mestská architektúra je ukážkovým modelom toho, ako aristokracia zohrávala patričnú dôležitosť v kultúrnom a umeleckom dianí. Ikonicky v meste pôsobia aj červené škridlicové strechy, ktoré môžete obdivovať z vrchu Schlossberg, spolu s vežou Uhrturm považujúcu sa za symbol Grazu. Na okraji mesta leží barokový zámok Eggenberg, s prepychovým interiérom. Ak si obujete „grazké túlavé topánky“, využite aj interaktívneho sprievodcu „Die Grazer Grazien“, ktorý vás zoznámi so 17 rôznymi miestami, pričom na záver si môžete užiť trochu zábavy s kvízom, ktorý vám pri správnych odpovediach zaistí malé prekvapenie.

Zámok Eggenberg
Zámok Eggenberg. Foto: unsplash.com
Poznávacie zájazdy do Rakúska

6. Región Wachau

Malebné riečne údolie Wachau v Dolnom Rakúsku je známe pre svoju krásu a výhľady na Dunaj vinúce sa v dĺžke 33 km. Na zoznam UNESCO sa dostal pre svoju kultúrnu hodnotu z hľadiska architektúry a poľnohospodárstva typického pre tento región. Neskutočne človeka ohromí architektonická elegancia miest cez starobylé kláštory, zrúcaniny a hrady. Mestá ako Krems, Dürnstein, Weißenkirchen, Spitz a Melk môžete spoznávať aj z paluby výletných lodí alebo na bicykli po Dunajskom cyklochodníku, čo vedie po oboch stranách rieky. Zároveň je táto oblasť známe pre výrobu vysokokvalitných rakúskych vín.

Región Wachau
Región Wachau. Foto: CK SATUR

7. Fertö/Neziderské jazero

Fertö – kultúrna krajina Neziderského jazera je známa svojou rozmanitosťou a pôsobivými prírodnými hodnotami. Toto územie sa vyznačuje pestrými zónami fauny a flóry, a tak sú výsledkom rôzne typy krajiny, ktoré UESCO nemohlo len tak vynechať. Výskumy ukázali, že táto oblasť je obývaná už osem tisícročí mnohými národmi. Pôvodné dediny sa datujú do 12. a 13. storočia a tunajšie paláce zas do 18. a 19. storočia. Medzi charakteristické prvky tejto oblasti vytvorenej človekom patrí tradičný, čiastočne vidiecky architektonický charakter osád okolo jazera. Milovníci prírody tu nájdu hotové poklady. Typická trstina a tisíce hniezd vodných vtákov sú pre toto bezodtokové stepné jazero príznačné. V lete sa môžete tešiť na vodné radovánky, od plachtenia, surfovania, až po turistiku, bicyklovanie či golf. A samotný región Burgenland je preslávený svojou chýrnou gastronómiou a chutným vínom.

Neusiedlersee
Neusiedlersee. Foto: unsplash.com

8. Viedeň

Bol by to asi „hriech“, keby nádherná Viedeň nekraľovala na zozname svetového dedičstva. Veľkolepá a aristokratická Viedeň má dočinenia s minulosťou a to od stredoveku, kedy bol postavený gotický Dóm sv. Štefana týčiac sa po celé stáročia do nebies, barokové stavby, ktoré sú dnes poslami jedinečného umeleckého štýlu a vznešená architektúra 19. storočia, ktorá sa zrkadlí v impozantných budovách, ako je Štátna opera, Parlament či Prírodovedné múzeum. Krok za krom pri spoznávaní mesta sa pred vami otvorí pravý viedenský svet, ktorému nechýba lahodná káva či Sacherova torta.

Viedeň
Viedeň. Foto: CK SATUR

9. Praveké obydlia v okolí Álp

Praveké obydlia v okolí Álp poskytujú pohľad na život v praveku a tým sú významnou kultúrnou lokalitou, ktorá však v skutočnosti pokrýva rôzne oblasti, vrátane Švajčiarska, Nemecka, Francúzska, Talianska a Slovinska. Tieto praveké obydlia, ktoré sú v podstate domčekmi na koloch reprezentujú osady v alpských oblastiach a to v období 5000 až 500 pred n. l. Keďže osady sa nachádzali väčšinou v blízkosti jazier, riek a mokradí bolo charakteristické používanie chodúľ. Na území Rakúska je uvedených 5 lokalít, ktoré môžete navštíviť.

Rakúske praveké obydlia na koloch
Rakúske praveké obydlia na koloch. Foto: wikipedia.org

10. Prales v oblasti Dürrenstein

Divoká oblasť Dürrenstein je hotovým klenotom alpského regiónu Mostviertel a to pre najväčšiu zachovanú časť zvyšku pralesa v oblúku Viedenských Álp. Nachádza sa vo výške 1878 m. Práve tu sa kedysi odohrávali spory medzi kartuziánskymi mníchmi z Gamingu a benediktínmi z opátstva Admont o vlastníctvo lesa. Les, pripomínajúci džungľu ostal našťastie nedotknutý a to dokonca aj vtedy, keď pozemok v roku 1875 kúpil Albert Rothschild zo slávnej bankárskej dynastie. Nový majiteľ bol nielen najbohatším mužom v Európe, ale aj vášnivým botanikom a fotografom, a tak sa nedotknutý prales stal jeho dokonalou inšpiráciou. Chránené územie má rozlohu 3500 ha. V dohľade nie je ani sekera či píla a málokedy tam vidieť ľudí, čomu sa iste tešia vzácni živočíšni obyvatelia. Nájdete tu však skutočných starčekov vysadených pred 1000 rokmi.

Alpský región Mostviertel
Alpský región Mostviertel. Foto: unsplash.com

11. Hranice Rímskej ríše

Kráčajte aj vy po stopách Rimanov, ktorí pred 2000 rokmi utvorili severnú hranicu Rímskej ríše na Dunaji a postavili tak reťaz opevnení pre bezpečnosť svojho „veľkého sveta“. Okolo roku 150 n. l. bolo celé Dolné Rakúsko na juh od Dunaja obsadené Rimanmi, ktorí si tu vybudovali nielen hranice, ale aj početné strážne veže a vojenské tábory. Pôvodne mali hranice Rimanov dĺžku 2400 km a to od prameňa Dunaja až po Čierne more. Západný úsek nachádzajúci sa v Nemecku, Rakúsku a na Slovensku sa stal súčasťou svetového dedičstva UNESCO v roku 2021. Rakúsky úsek je dlhý približne 360 km a vedie od nemeckých hraníc pri Passau cez Horné a Dolné Rakúsko, Viedeň až po slovenskú hranicu pri Bratislave.

Römerstadt Carnuntum
Römerstadt Carnuntum. Foto: canva.com

12. Veľké kúpeľné mestá Európy

Kúpeľné mesto Baden postavené pri Viedni sa minulý rok dostalo na zoznam UNESCO a to ako svedectvo bohatej kúpeľnej kultúry, ktorá v Európe formovala istým spôsobom aj spoločnosť. Je známe, že kúpeľníctvo prekvitalo v Európe v rokoch 1700 až 1930. Liečivé minerálne a termálne pramene prilákali bohatých hostí z celého sveta. Vzniknuté kúpele prinášali silný umelecký, kultúrny, politický a spoločenský vplyv. Ponorte sa to pôsobivého kúpeľného sveta cez zachované historické kúpeľné komplexy, promenády, parky, hotely a záhrady a spoznajte ich vodné tajomstvá. Veď koniec koncov, mesto učarovalo aj Beethovenovi, ktorý ho navštívil až 17-krát a dokonca tu napísal časť svojej 9. symfónie.

Baden
Baden. Foto: CK SATUR

Veríme, že sme vás našim článkom inšpirovali a priniesli nové podnety na spoznávanie Rakúska aj prostredníctvom svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook