Tour de Zanzibar

Idylické scenérie, piesočnaté pláže, tyrkysové more a exotika kam len oko dovidí. Spoznajte ostrov Zanzibar s Norikou Fedorovou, ktorá pre vás počas Tour de Zanzibar vybrala len to najlepšie, čo tento tropický kus voňavého raja v Indickom oceáne ponúka.

Pozývame vás s našou šéfkou Norikou Fedorovou na najvoňavejší ostrov v Indickom oceáne a na dobrodružnú cestu plnú očarujúcej rozmanitosti od krásnej prírody až po pestrosť zanzibarských tradícií, ktoré ako ten najfarebnejší koktejl namiešali jeho terajší obyvatelia odetí do pestrých šiat, ktoré im tu nesmierne pristanú. Je to ostrov plný pokladov, bielych pláží a nádherného mora. Vydajte sa s nami na dovolenku na Zanzibar a spoznajte tak kúsok divokej ale nádhernej Afriky. 

Dovolenka na Zanzibare
Norika Fedorová na ostrove Zanzibar
Norika Fedorová na ostrove Zanzibar. Foto: CK SATUR

Ktoré hotely pre vás navštívime?

Na našej ceste po Zanzibare sme objavili nielen krásne letoviská, nové hotely, skvelé jedlo, ale aj vylepšenú kvalitu poskytovaných služieb, ktorá sa tu z roka na rok zvyšuje a to aj vďaka obľúbenosti a záujmu o ostrov zo strany Talianov, Britov a Nemcov. Len za minulý rok tu bolo otvorených viac ako 20 nových hotelov. Hotely na Zanzibare sú kombináciou exotiky a prívetivosti, ktorá do týchto končín perfektne zapadá. My sme pre vás navštívili hotely vhodné pre všetky vekové kategórie, hotely pre mladých, rodiny s deťmi i prémiové hotely pre náročných.

Kde?

Aká by to bola dovolenka bez zážitkov?

Počas poznávania Zanzibaru vám prinášame atmosféru dovolenkových letovísk, ale aj všetky podstatné informácie, ktoré k dovolenke potrebujete. Sledujte Zanzibar s nami online, a to v našich stories na Instagram-e satur_travel.

TOP 5 zážitkov ako aj recenzie z hotelov vám prinášame aj na Facebook-u. Naživo všetky zážitky z cestovania rozpráva Norika v markízackom Teleráne a na TA3 v relácii Za hranicami.

Norika Fedorová o Zanzibare v relácii Za hranicami, TA3. Zdroj: youtoube.com

TOP 5 pre Zanzibar

  • krásne pláže s bielym pieskom a kokosovými palmami vhodné aj pre rodiny s deťmi
  • odlety na Zanzibar z Bratislavy až do apríla 2024 
  • nové hotely s kvalitnými službami s polpenziou či all inclusive
  • množstvo aktivít: šnorchlovanie, vodné športy, pozorovanie delfínov, animačné programy so slovenskými animátormi Planet Fun
  • fantastické výlety na lodi "dhow" počas západu slnka, výlety za korením, ako aj výlety do Tanzánie na pravé safari
Zanzibar
Masaj na Zanzibare. Foto: CK SATUR

Užitočné informácie

Kedy vycestovať na Zanzibar?

Zanzibar má tropické podnebie s teplotou 28°C až 32°C. Ideálne obdobie na návštevu je od októbra do apríla. Teplota mora sa pohybuje okolo 28°C a láka tak nielen na kúpanie, ale aj šnorchlovanie, ktoré odporúčame napríklad na ostrove Mnemba, ktorý leží 10 minút jazdy loďou od severovýchodnej časti ostrova.

Letovisko a ubytovanie

Pri výbere ubytovania je dobré sa poradiť a riadiť sa odporúčaniami, nakoľko sa aj hotely menia, čo sa odrazí na samotnej kvalite. Tiež si treba dať pozor aké letovisko si vyberiete vzhľadom na príliv a odliv. Obľúbené zanzibarské letoviská sú Matemwe, Nungwi a Kendwa s peknou dlhou piesočnatou plážou a s malými rozdielmi prílivu a odlivu. V týchto letoviskách ponúkame kvalitné rezorty s all inclusive či s polpenziou, kde je chutná medzinárodná kuchyňa ako aj miestne špeciality. V hoteloch pracujú najmä Tanzánčania, ktorí sú priateľskí a ústretoví. Našou novinkou je The Mora Zanzibar*****, ktorý sa otváral v decembri 2022 a radí sa medzi svetové špičkové hotely. 

Miestne špecifiká

  • Zanzibar je moslimská krajina, preto je vhodné tomu mimo hotela prispôsobiť svoje oblečenie
  • ostrov leží pod rovníkom a tak si nezabudnite pribaliť opaľovacie krémy s vysokým faktorom, je tu veľmi silné slnko
  • na pláži stretnete Masajov, ktorí sa radi s vami odfotia za menší finančný príspevok
  • ostrov patrí ku Afrike, kde sa život točí v štýle "hakuna matata", čo znamená žiadny problém, a v štýle "pole, pole", teda pomaly
  • Zanzibar je síce malý ostrov, dlhý 100 km a široký 37 km, ale aj 10 km dlhú trasu môžete ísť 20 minút, preto je vhodné sa nastaviť na dlhšie časové presuny i keď neprejdete veľa kilometrov

Aké výlety odporúča na Zanzibare Norika Fedorová?

Legendárny Stone Town

V legendárnom meste Stone Town akoby sa miestami zastavil čas, čo dosvedčuje Dom divov, dom Dr. Livingstona, arabská pevnosť, rodný dom Freddieho Mercuryho alebo Palác zázrakov. Keď sa prechádzate kľukatými uličkami okolo rušného trhu, uvidíte veľa mešít, katedrály a všade umelecky vyrezávané vchodové dvere. Aj hárem sultána Bargasha na Marahubi dotvára obraz bohatej histórie Zanzibaru a jeho živej kultúry a to i napriek tomu, že veľa budov na ostrove sú staré len 150 rokov. Mňa očarili domy postavené z koralov, ktorých je v meste viac ako dvetisíc a tiež história tak malého ostrova, kde zanechali stopy Peržania, Portugalci, Briti a Ománčania. Stone Town má aj niekoľko vynikajúcich obchodov so suvenírmi a veru je z čoho vyberať! 

Historický Stone Town
Historický Stone Town, ostrov Zanzibar. Foto: depositphotos.com

Výlet za korením a zanzibarský pestrý trh

Korenie zo Zanzibaru je známe po celom svete a dovolenka na ostrove by bola bez návštevy koreninových plantáží neúplná, lebo práve cez vône spoznáte tunajšiu krajinu a život. Dozvedáme sa, že klinčeky tu boli dovezené a v 19. storočí sultán Said bin Sultan nariadil vlastníkom pôdy, aby na jednu palmu vo svojej záhrade vysadili tri klinčeky. Tieto plantáže sú severne od Stone Town a pre ich dopravu bola zriadená vlaková trať prezývaná Bububu, asi pre jej rachot.

Nám počas "Spice Tour" miestni predviedli rastliny a mohli sme ich aj ochutnať. Sladko voňajúcim koreninám sme neodolali ani my a v rukách sa im šikovne miešali nielen klinčeky, ale aj vanilka a škorica. Ešte lepšie je ich však vyskúšať priamo v tradičných jedlách ako grilované kozie mäso, údená chobotnica, či mango a banán zapečené v rúre. Nesmierne ma očaril večerný trh v Stone Town v parku Forodhani Gardens, kde často dochádza ku chuťovej explózii. 

Trh v Stone Town
Trh v Stone Town na ostrove Zanzibar. Foto: depositphotos.com

Prírodná rezervácia Jozani

Prírodná rezervácia Jozani je domovom vzácnych opíc s názvom červená gueréza. Mimoriadne živé opičky sú veľmi fotogenické a turistov sa neboja, čiže z parku môžete odísť aj so selfie s guarézou. Nám ich náš skúsený sprievodca rád ukázal. Tá naša krásavica bola hnedočervená s dlhým chvostom a vážila asi tak 5 kg. Okrem opíc tu žije aj najmenší druh antilopy na svete s výškou len 33 cm. Jozani má vynikajúci náučný chodník, mangrovníkový porast a hustý tropický les s typickými drevinami, skrátka, skutočná džungľa, ktorá sa mi veľmi páčila a odporúčam ju aj pre rodiny s deťmi.

Park Jozani
Park Jozani. Zanzibar. Foto: depositphotos.com

Prison Island a korytnačky obrovské

Stačí len 40 minút plavby a ocitáte sa na ostrove Prison. Vôbec nie je väzením, ako to vyplýva z jeho názvu, ale miestom, kde žijú korytnačky obrovské, ktoré dostali Zanzibarčania darom od Seychel v roku 1919. Miestne korytnačky sú druhými najväčšími na svete a dožívajú sa neuveriteľných 200 rokov. Tá najväčšia tu váži 200 kg a tá najstaršia je na svete už 160 rokov. Od stále usmievavého miestneho sprievodcu sa dozvedáme, že v minulosti tu totiž boli krátkodobo umiestňovaní rebelujúci otroci a neskôr obyvatelia, ktorí sa nakazili epidémiou žltej horúčky. 

Ostrov Prison
Ostrov Prison. Zanzibar. Foto: depositphotos.com

Výlet na sever Zanzibaru

Severný Zanzibar to je rušný trh s rybami v Mkokotoni, remeselníci vyrábajúci klince pre svoje lode, a ich zručnosť aj v podobe ručne vyrobených košíkov a klobúkov z palmových listov. Tu si miestni obyvatelia opravujú a stavajú nové lode, ktoré sú neodmysliteľným dopravným prostriedkom, no zároveň zdrojom obživy na ostrove. My sme sa vybrali aj na korytnačiu farmu v Nungwi a preskúmali sme typickú dedinku s domami postavenými z bahna ako i bežný život miestneho obyvateľstva. Je až neuveriteľné čo všetko dokážu vytvoriť holými rukami.

korytnačky
Korytnačia farma v Nungwi . Zanzibar. Foto: depositphotos.com

Západy slnka tu určite nevynechajte. Môžete si ich užiť nielen z pláže od hotela, ale aj na pokojnej plavbe pri brehoch mesta Stone Town s občerstvením, nápojmi a hudbou. Skočte si z lode do vody a vychutnajte si chvíle, na ktoré nezabudnete.

Zanzibar
Zanzibar počas západu slnka. Foto: CK SATUR

Modré safari

Vo Fumbe sme sa nalodili na tradičnú drevenú loď "dhow" a vydali sme sa za delfínmi hrajúcimi sa v plytčinách parku Marine na Menaiy Bay. Nahliadli sme pod vodu a skúmali podmorský svet a nádherný ostrov Kwale. Morské prúdy ku nám boli milosrdné a tak sme sa zastavili aj na špeciálnom mieste, na ostrove plnom mandrovníkov. Lagúna tu bola počas prílivu neskutočne nádherná. 

Zanzibar
Zážitková plavba na poznávanie ostrova. Zanzibar. Foto: depositphotos.com

Africké safari v Tanzánii

Zo Zanzibaru je možné si zaletieť do Tanzánie na safari. Let trvá cca 1,5 hodiny a vy si tu môžete užiť 2-dňové safari v národnom parku Nyerere, ktorý je jedným z najväčších národných parkov na svete a má najväčšiu koncentráciu voľne žijúcich zvierat. Prvý deň vás čakajú terénne autá, kde budete môcť pozorovať levy, leopardy, ale aj slony, nosorožce, žirafy, zebry či pakone. Nevynecháte ani vodné safari na najväčšej a najdlhšej rieke Tanzánie, Rufiji, kde vo voľnej prírode žijú hrochy a krokodíly. Samotným zážitkom je aj obed formou pikniku priamo v parku a noc v kempe.

safari
Žirafy v Safari. Tanzánia. Foto: depositphotos.com

Zážitkom na celý život je aj 2-dňové safari v Ngorongoro kráteri a v národnom parku Tarangire, ktorý je populárny najmä vďaka veľkému počtu žijúcich slonov a ikonických baobabov. Počas období sucha sem migruje až 250 000 rôznych zvierat ako sú zebry, gazely, mangusty, opice, levy, leopardy či gepardy. Prvý deň vás čaká pozorovanie zvierat z terénneho safari auta aj piknik v parku.

Pred západom slnka sa presuniete do kempu a zažijete tak africkú noc, ktorá samotná bude nezabudnuteľným zážitkom. Druhý deň vás čaká kráter Ngorongoro, ktorý patrí medzi najstaršie národné parky v Afrike. Tento park sa nachádza v svetovo najväčšej kaldere, ktorej steny vytvárajú akúsi ochrannú bariéru pre viac ako 30 000 zvierat.

Africké safari v Tanzánii. Zdroj: CK SATUR
Chcem zažiť safari v Afrike

Pláže

Zanzibarské pláže sú naozaj krásne. Na východe ostrova je síce kúpanie ovplyvnené prílivom a odlivom, no smerom na západ ich vplyv slabne. Najkrajšou a najznámejšou plážou je Nungwi na severe ostrova. Pozdĺž nej sa rozprestiera aj turistické centrum s pestrým nočným životom, reštauráciami a potápačskými centrami.

pláž Nungwi
Zanzibarská pláž Nungwi. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Známou plážou je aj Kendwa, vzdialená od Nungwi iba 3 km. Práve na Kendwe sa každý mesiac oslavuje spln na takzvanej Full moon party. Dovolenku na Zanzibare si užijú milovníci prírody na suchu i vo vode, napríklad na pláži Muyuni v Matemwe, kde je nádherná nedotknutá piesočná pláž s výhľadom na ostrov Mnemba. Tunajšie pobrežie obklopuje oválny útes, ktorý je chránenou morskou rezerváciou. V jeho okolí vidieť často delfíny, pričom pobrežie môžete obdivovať aj na lodi aj s deťmi.

Dovolenka na Zanzibare
Norika Fedorová na piesočnatej pláži. Zanzibar.
Norika Fedorová na piesočnatej pláži. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Zanzibar odporúčam aj pre milovníkov potápania a šnorchlovania. Ostrov má skvelú teplotu vody a viditeľnosť až 40 metrov, preto ho vyhľadávajú potápači z celého sveta a to najmä jeho východné pobrežie, kde je dlhý koralový útes obývaný sasankami, hubami, hviezdicami. Začiatočníci si môžu vyskúšať potápanie v chránených koralových záhradách v lagúnach a tí skúsenejší môžu vyraziť na útesy The Edge a Swiss Reef, kde je možné pozorovať delfínov, korytnačky a ak budete mať šťastie aj žraloka bielocípeho.

Zanzibar
Relax na pláži, pod palmami. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Cestovateľský denník z Tour de Zanzibar

Po 10 hodinovom lete nás privítalo prijemné teplo, morský vánok, slnko, všade plno tyrkysovej farby mora a čulého afrického ruchu. Pristávame na letisku v hlavnom meste, ktoré má vynovený a moderný terminál. Aj napriek tomu, že sme preleteli z Európy asi 6440 km, hodinky posúvame len o dve hodiny dopredu. Príchod na Zanzibar má svoje podmanivé čaro. Okrem širokých úsmevov dostávame aj krásne privítanie v znení "jumbo", ktoré ako zisťujeme neskôr, počuť všade.

Toto africké súostrovie 50 ostrovov je obklopené oceánom, čo len potvrdzuje, že sa jedná o exotické miesto. Vôbec však nie hocijaké. O Zanzibare je totiž známe, že je najvoňavejší ostrov v Indickom oceáne a to rozhodne treba preskúmať. Aj nás oviala vôňa vanilky a klinčekov, ktorých sa tu produkuje najväčšie množstvo na svete. Okrem sladkých vôní a úsmevov sme boli omámení krásnymi belostnými plážami lemovanými palmami, luxusnými rezortami a pestrými aktivitami, ktoré nás presvedčili, že na dovolenku na Zanzibar sa oplatí zájsť. 

Dovolenka na Zanzibare
Lodný výlet na ostrove Zanzibar
Lodný výlet na ostrove Zanzibar. Foto: CK SATUR

The Mora Zanzibar*****

Tento luxusný rezort z kolekcie Exclusive by Satur je otvorený od 1.12.2022. Svojim hosťom ponúka nielen nádherné prostredie, ale aj prvotriedny servis. 

hotel The Mora Zanzibar ***** (ex. Emerald Zanzibar Resort & Spa)
Exteriér hotela The Mora Zanzibar ***** (ex. Emerald Zanzibar Resort & Spa) . Zanzibar. Foto: CK SATUR

The Mora Zanzibar sa nachádza na severovýchode ostrova v blízkosti letoviska Matemwe a profituje z výbornej polohy na 500 m dlhej piesočnatej pláži, kde sa dá kúpať aj počas odlivu. Atraktivitu rezortu dodáva blízkosť ostrova Mnemba, kam sa organizujú výlety za šnorchlovaním a potápaním. V okolí Mnemby sú najlepšie podmienky na šnorchlovanie a potápanie v Afrike. Cestou späť z Mnemby môžete na lodi zažiť pekný západ slnka nad striebornou hladinou mora. 

hotel Emerlad Zanzibar Resort and Spa
Bazénový svet hotela The Mora Zanzibar ***** (ex. Emerald Zanzibar Resort & Spa). Zanzibar. Foto: CK SATUR

Rezort má 237 izieb postavených v rozľahlej udržiavanej záhrade. V zadnej časti rezortu je moderné spa postavené v indonézskom štýle so suchou a vlhkou saunou s 10-timi miestnosťami. V dvoch miestnostiach sa robia ayurvédske masáže. Toto spa je najväčšie na Zanzibare, ktorého súčasťou je vonkajší bazén s jacuzzi, beauty salón a veľké moderne vybavené fitnes. Vedľa spa nájdete tenisový a padel kurt, multifunkčné ihrisko. 

hotel Emerlad Zanzibar Resort and Spa
Exteriér a bazén hotela The Mora Zanzibar ***** (ex. Emerald Zanzibar Resort & Spa). Zanzibar. Foto: CK SATUR

Väčšina izieb sa nachádza v pokojnej časti. Suity sú moderné, priestranné a s výhľadom do záhrady alebo na oceán, s možnosťou prístelky až pre dve deti do 14 rokov. Prístelka je moderný rozkladací gauč. Izby sa nachádzajú v jednoposchodových pavilónoch, majú priestranné kúpeľne a vybavené sú značkovou kozmetikou z Južnej Afriky. 

hotel Emerlad Zanzibar Resort and Spa
Ubytovanie hotela The Mora Zanzibar ***** (ex. Emerald Zanzibar Resort & Spa). Zanzibar. Foto: CK SATUR

Milovníci kúpania v bazénoch ocenia bazén v pokojnej časti rezortu ako i bazén v centrálnej časti, ktorý je rozdelený do 3 častí: na activity bazén, infinity a detský bazén. Hotel sa pýši týmto bazénovým komplexom, odkiaľ máte viac ako 180 stupňový výhľad na oceán. Popri týchto bazénoch sa nachádzajú izby superior suity s priamym výhľadom na more, s privátnym bazénom, suity pre novomanželov s jacuzzi vo vnútri izby, ktorých je spolu 18. 

hotel Emerlad Zanzibar Resort and Spa
Bazén a exteriér hotela The Mora Zanzibar ***** (ex. Emerald Zanzibar Resort & Spa). Zanzibar. Foto: CK SATUR

Cez appku v TV sa dozviete množstvo informácií o rezorte, o animačnom programe, prípadne si cez appku zarezervujete večeru v jednej z 3 à la carte reštaurácií. V cene deluxe all inclusive okrem jedla a nápojov počas dňa je minibar, ktorý je denne dopĺňaný, 3 à la carte reštaurácie, gelateria s pravou talianskou zmrzlinou, vybavenie na šnorchlovanie, vstup do fitka, tenisové kurty a padel počas dňa. 

hotel Emerlad Zanzibar Resort and Spa
Detský svet hotela The Mora Zanzibar ***** (ex. Emerald Zanzibar Resort & Spa). Zanzibar. Foto: CK SATUR

O gastronomické zážitky sa starajú 6 šéfkuchári, z toho je jeden z Brazílie, z Talianska a z Thajska. Hotel má svoju filtrovanú vodu. V spodnej časti rezortu pri pláži sa nachádzajú reštaurácie, butik, veľký Dolphin klub pre deti rôzneho veku, ktorého súčasťou je vonkajšie ihrisko, detský bazén, splash aquapark s vodnými atrakciami, miestnosti na hranie, či poobedný spánok, herňa s playstation, biliardom pre tenegarov. Babysitting je na požiadanie a za poplatok 15 USD/hod. 

hotel Emerlad Zanzibar Resort and Spa
Beach Grill reštaurácia hotela The Mora Zanzibar ***** (ex. Emerald Zanzibar Resort & Spa). Zanzibar. Foto: CK SATUR

Súčasťou pláže je i Beach Grill reštaurácia so sedením s nohami v piesku a s barom na streche, odkiaľ sú nádherné výhľady na pláž a na ostrov Mnemba. Samozrejmou súčasťou je potápačské centrum PADI na pláži.

Pláž pre hotelom Emerald Zanzibar
Pláž pre hotelom The Mora Zanzibar ***** (ex. Emerald Zanzibar Resort & Spa). Zanzibar. Foto: CK SATUR

Top 5 The Mora Zanzibar*****

  • jedna z najkrajších pláži so slabým odlivom, počas ktorého sa dá kúpať
  • blízkosť ostrova Mnemba – najlepšie miesto v Afrike, kde sa dá šnorchlovať a potápať
  • luxusný nový rezort s najnovšími technológiami a s nádhernými výhľadmi na tyrkysový oceán
  • kulinárske zážitky v prémiových à la carte reštauráciach v cene
  • najväčšie SPA na Zanzibare aj s ajurvédskymi masážami  

RIU Jambo ****+

RIU Jambo ****+ je novopostavený hotel na mieste hotela Gemma del Este, ktorý bol otvorený v roku 2022. Má viac ako 450 izieb v hlavnej budove a superior izby s výhľadom na more. 

Norika Fedorová pri hoteli RIU Jumbo
Norika Fedorová pri hoteli RIU Jumbo. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Hotel ponúka 24 hodinový all inclusive v hlavnom lobby bare, kde si aj pri skorom rannom odlete alebo neskorom večernom príchode môžete dať snack s nealkoholickými a alkoholickými nápojmi, kávou a čajom. Hlavná budova hotela ma 6 poschodí a je zasadená do svahu tak, že ponúka bočné výhľady na more od 4-tého poschodia a spredu krásne výhľady na more od prízemia.

Ak chcete byť ubytovaní hneď pri pláži, odporúčam doplatiť si za superior izby s veľkou terasou alebo balkónom s výhľadom na more v poschodových pavilónoch. Izby sú tu zariadené v svetlom štýle a majú manželskú posteľ a rozťahovací gauč pre 2 deti. Rýchlovarná kanvica, chladnička s vodou a softdrinkami sa pravidelne dopĺňa. Na izbe je aj trezor.

Ubytovanie hotela RIU Jumbo
Ubytovanie hotela RIU Jumbo. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Hotel má výbornú stravu formou bohatých bufetových stolov v hlavnej reštaurácii s priestranným sedením na terase s výhľadmi na pláž a vnútorné sedenie v klimatizovaných priestoroch. Čerstvé ovocie, čerstvé šťavy sú súčasťou raňajok. Obedy a večere sú formou bohatých bufetových stolov a vždy je aj kútik s miestnymi špecialitami, ako sú ryby, morské plody a rôzne druhy mäsa. 

V blízkosti hlavnej reštaurácie je aj večerná ázijská à la carte reštaurácia s veľkým výberom ázijských špecialít a to formou bufetu. Určite odporúčam vyskúšať à la carte taliansku alebo gurmánsku reštauráciu na móle na pláži, ktoré je možné zarezervovať cez hotelovú appku. Obe reštaurácie naviac ponúkajú aj krásne západy slnka. Západ slnka z móla si môžete užiť aj v bare na móle, ktorý je otvorený od 18 hod. Počas celého dňa funguje aj plážový bar so snack barom. Ľahší obed si môžete vychutnať aj na pláži s nohami v piesku.

hotel RIU Jumbo
Reštaurácia a krásne posedenie hotela RIU Jumbo. Zanzibar. Foto: CK SATUR

RIU Jumbo ponúka početné fitnes aktivity na pláži, v joga pavilóne, či už to je ranná joga "body and mind", alebo hodiny tanca v krásnom prostredí pri vodných športoch. Pre deti a všetkých, ktorí sa radi schladia počas horúcich dní a radi maľujú, je v rezorte učiteľ maľovania v rámci konceptu RIU Art.

Detský klub s detským bazénom sa nachádza v tieni. O zábavu pre vaše deti sa postarajú animátori. Pre milovníkov vodných športov je v hoteli centrum s kajakom a paddle boardom zdarma, ako i široká ponuka motorizovaných vodných športov a výlety za šnorchlovaním či potápačský kurz PADI.

Pláž hotela RIU Jumbo
Pláž hotela RIU Jumbo. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Hotel ma samostatnú časť s bazénom so "swim up barom" len pre dospelých, kde môžete relaxovať celkom v kľude. Pri bazéne s barovými stoličkami vo vode sa môžete ochladiť pri lounge hudbe s drinkom v ruke. No a pre všetkých, čo radi plávajú je k dispozícii 30-metrový bazén.

Hotelový bazén RIU Jumbo
Hotelový bazén RIU Jumbo. Zanzibar. Foto: CK SATUR

TOP 5 RIU Jumbo****+

  • 6 km dlhá pláž letoviska Nungwi so slabými prílivmi a odlivmi, kde je možné kúpať sa počas celého dňa a je jednou z najkrajších pláži Zanzibaru
  • odporúčam doplatiť si priamy výhľad na more alebo superior izby s výhľadom na more, západ slnka sa dá sledovať aj z privátneho balkóna či terasy
  • určite nevynechajte kulinárske umenie šéfkuchárov v aspoň jednej z à la carte reštaurácii na móle, nám veľmi chutili špagety s obrovskými krevetami v reštaurácii Gourmet 
  • 24-hodinový all inclusive s bohatým výberom nápojov počas celého dňa v niekoľkých baroch v rezorte
  • športové aktivity a animácie počas celého dňa – od super vybaveného fitnes centra, cez joga pavilón na pláži, vodné pólo v bazéne či aquagym alebo maľovanie, kde si všetci aktívni dovolenkári prídu na svoje
Hotel RIU Jambo. Zdroj: CK SATUR

RIU Palace Zanzibar*****

RIU Palace Zanzibar***** stojí na mieste bývalého hotela Hideaway a leží hneď veľa hotela Riu Jumbo. Hotel je od 1.11. 2022 len pre dospelých a ponúka pokojnú atmosféru pre relax na pláži alebo v SPA a je tiež  vhodný na svadby. Na svoje si tu prídu milovníci aktivít ako joga, aquagym, fitnes, a nechýbajú ani vodné športy. Rezort je postavený vo svahu s panoramatickými výhľadmi, čo vytvára súkromie. Zároveň však treba počítať so schodmi, ktorými sa dostanete na pláž či k reštaurácii. 

Norika Fedorová v RIU Palace
Norika Fedorová v RIU Palace. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Ponúka ubytovanie v 236 izieb, z toho je 100 prízemných bungalovov s junior suitami a suitami, a z poschodových pavilónov okolo bazéna v novopostavenej časti s izbami s otvoreným vonkajším priestranstvom. Izby sú zariadené v africkom štýle s tmavým koloniálnym nábytkom a posteľ je s baldachýnom. Rýchlovarná kanvica a denne plnená chladnička softdrinkami a vodou sú súčasťou vybavenia každej izby.

Ak si chcete priplatiť za úplné súkromie, hotel ponúka ubytovanie v Ocean suites s moderným svetlým interiérom s výhľadom na more a v 17 luxusných vilách s privátnym bazénom, veľkou oddelenou spálňou a obývačkou vo svetlom štýle so servisom.  

hotel RIU Palace
Bungalovy hotela RIU Palace. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Hlavná reštaurácia s bohatými bufetovými stolmi ponúka raňajky, obedy a večere. Od 12 do 18 hod. si môžete dať v Pepes Food šaláty, hamburgery, hranolky a ovocie. V rámci gastronómie vás čaká možnosť vybrať si zo 6 à la carte reštaurácií. Tri z nich sú v hoteli RIU Palace, a to grécka reštaurácia s morskými plodmi, Steak House a Fusion à la carte, ktoré si zarezervujete cez hotelovú aplikáciu. Obľúbené sú aj reštaurácie na móle hotela RIU Jumbo - talianska a kulinárska reštaurácia. 

hotel RIU Palace bazén
Bazén hotela RIU Palace. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Slnečný bazén s plážovým barom je pokojným miestom počas celého dňa. V blízkosti pláže sú dva ďalšie bazény, jeden z nich s aktivitami a hudbou. Ležadlá a slnečníky sú okolo bazéna a v záhrade, na terasách s pieskom s výhľadom na more. Na pláž sa dostanete schodmi alebo dreveným chodníkom. V SPA nájdete bazén s jacuzzi, parnú saunu a fitnes, ktoré je prístupné všetkým. Za poplatok sú masáže, typickou je "hakuna matata" pre jednotlivcov a páry. 

Pláž pred hotelom RIU Palace
Pláž pred hotelom RIU Palace. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Top 5 RIU Palace Zanzibar*****

  • poloha na jednej z najkrajších pláži Zanzibaru - Nungwi
  • ideálny pre tých, čo majú radi súkromie a ubytovanie v prízemných bungalovoch a vilkách, za doplatok s výhľadom na more a s privátnym bazénom
  • pokojná dovolenka len pre dospelých s lounge hudbou v baroch a večerný saxofón, či miestna živá kapela
  • určite nevynechajte kulinárske zážitky v à la carte reštaurácii
  • športove aktivity s kurzami "body and mind", aquafit, body workout, ranná a večerná joga a relax v spa s príjemnou atmosférou
Hotel RIU Palace. Zdroj: CK SATUR

Zuri Zanzibar Hotel & Resort*****

Zuri Zanzibar Hotel & Resort***** je butikový hotel s 56 bungalovmi a suitami v zelenej záhrade pripomínajúcej džungľu na najkrajšej zanzibarskej pláži, v letovisku Kendwa. Postavený je známym londýnskym architektonickým štúdiom v súlade s prírodou, s využitím prírodných materiálov hlavne dreva, betónu, prútených dekorácií a farebných miestnych látok.

hotel Zuri bazén
Bazén s kársnym výhľadom v hoteli Zuri. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Hotel má vzdušnú lobby s recepciou a biliardovým stolom a veľkou knižnicou. Je postavený terasovito a ponúka spa s jacuzzi a otvorenými pavilónmi na masáže. Používa kozmetiku na báze miestnych prírodných produktov - papaya, marhuľa, neroli olej a jasmín. Pavilón na jogu je zasadený do prírody a uskutočňujú sa v ňom denne 3-4 jogové cvičenia ako hatha joga, či akrobatická joga.

hotel Zuri
Oddychová zóna hotela Zuri. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Bungalovy sú postavené v záhrade a poskytujú dostatok súkromia na privátnej terase so sedením a hojdacou sieťou, niektoré majú jacuzzi. Výhľad na more má Ocean suita a dvojspálňová suita s jacuzzi a priestrannou obývačkou s kuchyňou a nespresso kávovarom. Suity a vilky majú oddelenú časť pláže s vlastným barom a dostatkom súkromia.

Hotel Zuri vilky
Vilky hotela Zuri. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Hlavný bazén je v blízkosti à la carte reštaurácie, kde si môžete dať obed alebo večeru. Na pláži sú ležadlá obklopené palmami a stromami, ktoré ponúkajú prírodný tieň. Hotel má širokú ponuku vodných športov, tiež plážový volejbal, ping-pong, chodenie po lane, petangue a rôzne obľúbené aktivity na pláži. Večer sa táto časť pláže doplní tuli vakmi a za hudby DJ sa podávajú „sunset drinky“, pričom miestni predvádzajú rôzne akrobatické kúsky. Nenapodobiteľná je tu atmosféra počas západu slnka, ktorá vás iste očarí.  

Pláž hotela Zuri
Pláž hotela Zuri. Zanzibar. Foto: CK SATUR

O kulinárske zážitky sa postará šéfkuchár v hlavnej reštaurácii, kde sú raňajky a večere formou bufetových stolov. Raňajky sú plné čerstvého ovocia a štiav. Nechýba ani zdravý kútik a príprava teplých jedál kuchárom. Obedy si môžete vychutnať v à la carte reštaurácii pri bazéne alebo na pláži. Večere sú formou bufetových stolov s tematickými večerami, ako napr. orientálna večera či talianska kuchyňa. Nikdy však nechýbajú ryby a morské špeciality. Pre tých, ktorí si chcú užiť večeru s obsluhou, odporúčam rezerváciu v à la carte reštaurácii pri bazéne.

hotel Zuri
Pestrá ponuka kulinárskych špecialít hotela Zuri. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Top 5 Zuri Zanzibar Hotel & Resort*****

  • pre mňa najkrajší a najluxusnejší rezort na Zanzibare
  • široká biela pláž s tyrkysovým morom na severozápade ostrova s malými prílivmi a odlivmi
  • krásna záhrada so SPA a jogovým pavilónom
  • odporúčam doplatiť si bungalov s jacuzzi alebo vilku s výhľadom na more
  • „sunset rituály“ s DJ a tuli vakmi na pláži a po západe slnka sa založí aj oheň
Hotel Zuri Zanzibar. Zdroj: CK SATUR

Sansi Kendwa Beach Rezort****

Rezort Sansi Kendwa Beach **** ležiaci priamo na pláži Kendwa a v blízkosti Kendwa Beach Rezort nás veľmi milo prekvapil. Jednoducho zariadený ale čistý. Záhrada a reštaurácia sú s priamym výhľadom na pláž a more.

Exteriér hotela Sansi Kendwa Beach
Exteriér hotela Sansi Kendwa Beach. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Hotel pozostáva z 31 izieb, z toho 7 je s priamym výhľadom na more. Sú jednoduché a dekorované v africkom štýle. Dvojlôžkové ako aj trojlôžkové izby sa nachádzajú v záhrade a majú výhľad do záhrady a bočný výhľad na more.

hotel Sansi Kendwa Beach
Izba hotela Sansi Kendwa Beach. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Tento butikový hotel ponúka polpenziu a all inclusive v reštaurácii s tradičnou africkou dekoráciou a panoramatickým výhľadom na pláž s tyrkysovou farbou mora. Ležadlá a slnečníky na pláži sú zahrnuté v cene.

Každú sobotu hotel organizuje swahilskú večeru so stolmi na pláži. V nedeľu je večerný program s ohňovou show na pláži. Odporúčame pre páry a pre klientov, ktorí majú rady blízkosť tunajšej kultúry a miestneho života.

hotel Sansi Kendwa Beach
Pláž a bazén hotela Sansi Kendwa Beach. Zanzibar. Foto: CK SATUR

Top 5 Sansi Kendwa Beach Rezort****

  • len pá krokov od  jednej z najkrajších pláží na Zanzibare 
  • butikový hotel s africkou dekoráciou a príjemnou pokojnou atmosférou
  • 7 izieb s priamym výhľadom na more a západ slnka
  • v blízkosti hotela je možnosť vodných športov a PADI potápačské kurzy
  • na pláži v okolí hotela sú bary a reštaurácie s výhľadom na západ slnka

Veríme, že sa vám na Tour de Zanzibar s našou šéfkou Norikou Fedorovou páčilo, že sme vás inšpirovali, že sa vám teraz dovolenka na tomto nádhernom ostrove bude vyberať ľahšie. Radi vám pri výbere vašej bezstarostnej dovolenky na Zanzibare poradíme a pomôžemeU nás vždy nájdete overené a kvalitné hotely.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook