Tour de Thassos s Norikou Fedorovou

Keďže Grécko je túto sezónu čím ďalej tým viac pre našich cestovateľov atraktívnejšie, pokračujeme v objavovaní ďalšieho gréckeho klenotu, ostrova Thassos, o ktorom Gréci hovoria, že je smaragdom v Egejskom mori. Cez Tour de Thassos objavíme ostrovné krásy a tajomstvá v jeho najrôznejších podobách.

Na Tour de Thassos sme vyrazili začiatkom júla. Keďže ostrov Thassos nemá letisko, pristáli sme v najbližšom meste Kavala. Odtiaľ sme transferom presunuli do prístavu Keramoti a následne trajektom na Thassos. Počas celej našej cesty bude možné sledovať ako prebieha let, či cesta trajektom, no najmä, aká je atmosféra v letoviskách a na známych plážach ostrova. Za letnou dovolenkou na Thassos lietame z Bratislavy v mesiacoch júl, august a september.

Dovolenka na Thassose
Norika Fedorová na ostrove Thassos
Norika Fedorová na ostrove Thassos. Foto: CK SATUR

Ktoré hotely pre vás navštívime?

Grécky ostrov Thassos je miestom, kde sa stretáva pôvab a krása tvárou v tvár. Príroda plná svetla a slnka, bohatá vegetácia ostrova, olivové háje, strieborné jedle a kvetiny si udržali v neporušenom stave svoju estetickú hodnotu aj dnes. Pri jeho najkrajších plážach sú dnes postavené hotely tak, aby nenarúšali toľkú nádheru a malebné mestečká roztrúsené po obvode ostrova sú zas dokonalou thassoskou pýchou. My pre vás navštívime hotely vhodné pre všetky vekové kategórie, hotely pre mladých, rodiny s deťmi i prémiové hotely pre náročných.

Kde?

  • Thassos Norika
  • Thassos chobotnice
  • Thassos pláž
  • Thassos Norika
  • Thassos chobotnice
  • Thassos pláž

Aká by to bola letná dovolenka bez zážitkov?

Počas niekoľkých dní na ostrove vám prinesieme nielen atmosféru dovolenkových letovísk, ale aj všetky podstatné informácie, ktoré k dovolenke potrebujete. Cestu našej šéfky Noriky a všetky jej zážitky môžete sledovať online, a to v našich stories na Instagram-e satur_travel a Facebook-u.

TOP 5 zážitkov ako aj recenzie z hotelov vám zhrnieme aj na Facebook-u a aby toho nebolo málo, pripravíme pre vás aj špeciálny cestovateľský denník z Tour de Thassos, blog v ktorom budeme deň po dni mapovať túto cestu plnú zážitkov. Naživo všetky zážitky z cestovania po Thassose rozpráva Norika v markízackom Teleráne a na TA3 v relácii Za hranicami. Všetky zaujímavosti o Thassose si môžete prečítať aj v našom blogu 10 dôvodov prečo sa vybrať na Thassos.

10 dôvodov prečo cestovať na Thassos
VIDEO: Tour de Thassos s Norikou Fedorovou. Zdroj: youtube.com

Cestovateľský denník z Tour de Thassos

Zelený ostrov Thassos príroda umiestnila do severnej časti Egejského mora a len asi osem kilometrov od pevniny. Ostrov je pomerne malý, jeho rozloha činí necelých 400 km2 s obvodom 100 km, ale za to sa ako málo gréckych ostrovov vyznačuje bujnou vegetáciou. Nájdeme tu vznešené horstvo Ypsarion, ktoré presahuje tisíc metrov, husté lesy s borovicami, cédrami, dubmi, gaštanmi, olivami, orechmi či slivkami a všade navôkol neskutočne smaragdové more, zálivy a zátoky, kde vegetácia dosahuje až priamo k moru a tak sa v ňom krásne zrkadlí. Nás očaril už z diaľky, keď sme sa trajektom k nemu približovali. A keďže Thassos letisko nemá, je práve príjemné k nemu prísť loďou a obdivovať jeho scenérie, tak ako to kedysi robil aj slávny Odysseus po skončení Trójskej vojny.

Norika Fedorová Thassos
Norika Fedorová na ceste trajektom na ostrov Thassos. Foto: CK SATUR

1. deň: Blue Dream Palace *****

Hotel sa nachádza na juhu ostrova na peknej širokej piesočnatej pláži Tripiti v blízkosti druhého najznámejšieho mesta Limenaria. Check-in prebieha v modernom, umeleckom a štýlovom lobby s terasou s výhľadom na celú zátoku. Je kompaktný a hostia majú vždy všetko po ruke. Stravovanie ponúka formou polpenzie.

Hotel Blue Dream Palace. Thassos
Hotel Blue Dream Palace. Thassos. Foto: CK SATUR
Ubytovanie ponúka v 4-poschodovej budove alebo v novej, minulý rok otvorenej, 2-poschodovej budove. Na výber máte z viacero typov izieb, pričom všetky sú orientované na more. V hlavnej budove sú priestranné Superior izby (2+1, 2+2) s balkónom alebo Swime Up Suity (len pre dospelých) s terasou, dvomi lehátkami a vlastným vstupom do zdieľaného bazénu. 
 
V novej budove sa môžete ubytovať v Deluxe izbách (na poschodí) s balkónom (2+1, 2+2) alebo Deluxe Suitách s terasou so sedením, lehátkami, privátnym bazénom, výhľadom na more a možnosťou prejsť rovno z bazénu na pláž. Izby sú moderne a štýlovo zariadené. Táto budova ponúka viac súkromia a pokoja od rušného deja okolo bazéna a na pláži. 
 
Priamo pred budovou sa nachádza veľký bazén okolo, ktorého sú umiestnené kabany (zdarma), detský bazén a Pool & Beach Bar v jednom. Bar má po oboch stranách pekné moderne zariadené reštaurácie s hojdacími sieťami, s výhľadom a priamym vstupom na pláž.
Hotel Blue Dream Palace a pláž. Thassos
Hotel Blue Dream Palace a pláž. Thassos. Foto: CK SATUR
Pláž Tripiti je jedna z najkrajších na ostrove. Široká, dlhá, umiestnená medzi dvomi skalnými útesmi. Nájdete tu lehátka so slnečníkmi (zdarma) a kabany (za poplatok). Drinky vám z Pool & Beach Baru prinesú až na lehátko. Pláž je piesková, miestami s malými štrkovými kamienkami a počítať môžete aj so sprchou. Voda v mori je priezračná a má perfektnú (min 26 stupňov) teplotu na osvieženie vo vysokých horúčavách. Pre deti má pláž pozvoľný vstup do mora.
 
Veľkou výhodou a zaujímavosťou hotela je jedna z TOP atrakcií ostrova. Len pár metrov od hotela je malá zátoka, nad ktorou je jaskyňa a skala porastená zeleňou. Odporúčame jaskyňu podplávať (netreba si pritom ponoriť hlavu pod vodu) a oboplávať skalu smerom doprava. Nájdete tam krásnu, pokojnú, súkromnú pláž obklopenú skalným útesom a krištáľovo čistou vodou (taká “mini verzia” Navagio Beach ;)). Kto má strach jaskyňu podplávať, môže pláž obdivovať zhora zo skaly. Dostanete sa sem priamo spred hotela krátkym výstupom do kopca (odporúčame pevnejšiu obuv).
pobrežie Thassos
Pobrežie Thassos. Foto: CK SATUR

Pre deti je tu detský bazén, menšie ihrisko s preliezkami, mini golf, ping-pong, šachové ihrisko, biliard, volejbalové ihrisko a mini klub. V hlavnej budove sa nachádza fitness, spa so saunou, masážami a bazénom, hlavná reštaurácia s otvoreným výhľadom na more, veľké lobby s barom, s terasou a výhľadom na západ slnka, mini market a múzeum.


Top 5 hotela Blue Dream Palace*****

  • poloha na jednej z najkrajších pláží na ostrove, na pláži Tripiti (široká, dlhá a piesková)
  • široký výber typov izieb (od štandardnej až po izby s privátnym bazénom), ktoré majú všetky výhľad na more
  • hneď vedľa hotela sa nachádza jedna z top atrakcií ostrova - jaskyňa, ktorú možno podplávať a objaviť novú súkromnú pláž
  • len 2 km vzdialený od druhého najväčšieho mesta ostrova - Limenaria
  • veľmi milý personál a kvalitné služby
  • Blue Dream Palace lobby
  • Blue Dream Palace bazén a more
  • Blue Dream Palace izba
  • Blue Dream Palace lobby
  • Blue Dream Palace bazén a more
  • Blue Dream Palace izba

2. deň: Thassos Grand Resort *****

Nachádza sa v súkromnej zátoke na pokojnom mieste obklopenom stromami a zeleňou. Pozostáva z 12 dvojposchodových budov, ktorých názvy sú venované gréckej mytológii, každý pavilón sa volá podľa niektorého z bohov. Okrem týchto pavilónov umiestnených kaskádovito nad sebou a prepojených uličkami s bazénmi je možné sa ubytovať aj v 2 privátnych vilách s bazénom a krásnym výhľadom na celú zátoku.

Priestranný Thassos Grand Resort
Priestranný Thassos Grand Resort. Foto: CK SATUR

V ponuke sú izby s výhľadom buď do záhrady, na more alebo na bazén. Ubytovať sa môžete buď v štandardných izbách, rodinných izbách alebo suitách, či VIP apartmáne. Rodinné izby sú priestranné a ubytujú 2 dospelé osoby a 2 deti. Väčšina izieb má rovnaký pekný a moderný dizajn, rozdiel je len v ich polohe alebo či sa nachádzajú na prvom poschodí (majú balkón so sedením) alebo na prízemí (majú terasu s záhradu s lehátkami).

Exteriér hotela Thassos Grand Resort
Exteriér hotela Thassos Grand Resort. Foto: CK SATUR
Uprostred rezortu sa nachádza veľký bazén obklopený lehátkami so slnečníkmi. Od bazénu je to na skok tak do izieb, ako aj do beach baru. Okolie bazénu je pokryté upraveným trávnikom, v ktorom sa nachádza aj ihrisko pre plážový volejbal. 

Stravovanie je zabezpečené formou polpenzie. K dispozícii je hlavná reštaurácia a taverna (à la carte) s gréckou kuchyňou situovanou na veľkej terase s výhľadom na bazén aj more. 
 
Pláž je piesočnatá a nachádza sa v súkromnom zálive. Je to jedna z mála hotelových pláží, ktorá má širokú ponuku vodných športov (banán, jet ski, vodné lyže, vodný bicykel a výlety na lodi). Na pláži sú slnečníky, lehátka a osušky zdarma. Priamo na pláži je aj bar, v ktorom si môžete objednať nielen drinky, ale aj snack. Hostia odporúčajú vyskúšať pizzu a drinky vám prinesú až na lehátko.
Hotelová pláž
Hotelová pláž. Foto: CK SATUR

Hotel sa zameriava aj na rodiny s deťmi, ktoré tu nájdu detský bazén, ihrisko s preliezkami, mini klub a animácie. Medzi klientami je veľmi obľúbený a má veľa opäť sa vracajúcich hostí.


TOP 5 hotela Thassos Grand Resort*****

  • poloha v krásnej pokojnej zátoke so súkromnou plážou, udržiavanou zeleňou, v pozadí hotela útes pokrytý stromami
  • priamo na peknej piesočnatej pláži s veľkým výberom vodných športov
  • chutná gastronómia v gréckej taverne, ktorá je súčasťou hotela
  • veľký výber typov moderne zariadených izieb od štandardných až po rodinné suity, či súkromné vilky
  • v mesiacoch mimo hlavnej letnej sezóny má vyhrievaný hlavný bazén
  • Thassos Grand Resort bazén pre deti
  • Thassos Grand Resort izba
  • Thassos Grand Resort záhrada a hory
  • Thassos Grand Resort bazén pre deti
  • Thassos Grand Resort izba
  • Thassos Grand Resort záhrada a hory

3. deň: Alea *****

Moderný a elegantný hotel, ktorý patrí medzi len 3 all inclusive hotely na ostrove. Nachádza sa priamo na pláži v severozápadnej časti ostrova, len 15 minút od prístavu, (hlavného mesta ostrova Thassos), do ktorého sa dostanete trajektom (35 minút). Je vhodný tak pre rodiny s deťmi, ako aj pre páry.

Hotel Alea
Hotel Alea. Foto: CK SATUR

Hotelové izby sú umiestnené v nízkych 2 podlažných budovách s terasou, balkónom alebo záhradkou. Okrem štandardných izieb nájdete v hoteli aj rodinné suity, suity s privátnym alebo zdieľaným bazénom. Všetky izby sú veľmi priestranné,  ubytujú 2 dospelé osoby a 2 deti (na rozťahovacom gauči) a väčšina je orientovaná do centrálnej časti na 2 hlavné bazény, okolo ktorých sú umiestnené lehátka so slnečníkmi a pool bar, v ktorom okrem drinkov nájdete počas dňa vo vyhradených hodinách aj snacky alebo sladké koláče.

All inclusive služby si vychutnáte v jednej z 3 reštaurácií. V hlavnej reštaurácii s otvorenou terasou a výhľadom na bazén, v reštaurácii s gréckou kuchyňou na pláži alebo v à la carte reštaurácii na najvyššom poschodí rezortu, ktorú máte 1x za pobyt v cene. V tejto à la carte reštaurácii je možnosť využiť večeru, buď v podobe barbecue alebo výberom z menu (predjedlo, hlavné jedlo, dezert). Z osobnej skúsenosti rozhodne odporúčame túto možnosť využiť, ak máte radi barbecue rezervujte si stôl niektorý deň od pondelka do utorka, pretože zvyšné dni je večera formou výberu z menu. Reštaurácia je pekne zariadená a je na otvorenej terase s výhľadom na rezort a more, nad ktorým počas celej vašej večere krásne zapadá slnko. Instagramové fotky a večerná romantika budú zaručene dokonalé. A priamo na pláži sa nachádza tretia reštaurácia v podobe taverny s gréckou kuchyňou a barom.

Norika Fedorová v hoteli Alea
Norika Fedorová v hoteli Alea. Foto: CK SATUR

V tomto hoteli pôsobia naši dvaja milí a veľmi šikovní animátori, ktorí budú pre našich hostí túto sezónu zároveň aj delegáti. Deti, ale aj celé rodiny sa môžu tešiť na animačný program v podobe zaujímavých aktivít v miniklube, športových aktivít na pláži (volejbal, joga) alebo na bazéne (aquagym), večerné programy a tiež rady a tipy, čo v hoteli vyskúšať alebo na aký výlet sa na Thassose vybrať. V deň odchodu z dovolenky našim klientom ochotne pomôžu a odprevadia ich až na letisko. 

Animátori sa s deťmi rýchlo spoznajú už počas plavby trajektom, pretože práve tu začína ich prvé thassoské dobrodružstvo - kŕmenie čajok, ktoré vás sprevádzajú počas plavby. Dokonalý zážitok a perfektné fotky s čajkami nad hlavou budú ešte lepšie, ak budete mať v ruke keksík alebo inú drobnosť, ktorou čajky k sebe ľahko privoláte. Ale pozor na prsty, čajky sú už “ostrieľané” a neboja sa prísť si zobať sem-tam rovno aj z ruky. Jedno je isté, plavba trajektom vám ubehne ako voda ;) 

Zábava v bazéne
Zábava v bazéne. Foto: CK SATUR

Cesta na pláž vedie cez celý rezort okolo bazénov a tiež cez Beach Bar. Priamo na pláži sa v niekoľkých radoch nachádzajú farebne odlíšené kabany (sú určené pre konkrétne tipy izieb) a lehátka so slnečníkmi, ktoré sú pre všetkých hostí zdarma. Pláž je piesková s jemným štrkom a má pozvoľný vstup do mora, čo je ideálne najmä pre kúpanie s deťmi (teplota mora je už teraz perfektná). Pláž nebýva preplnená. Ak máte radi ranný beh po pláži spojený s objavovaním okolia, ste tu správne.

Reštaurácia a pláž hotela Alea
Reštaurácia a pláž hotela Alea. Foto: CK SATUR

V hoteli nájdete aj indoorový bazén, fitness, miestnosť na cvičenie so žinenkami a karimatkami, spa (sauna, hammam, masáže), ale aj manikúru, pedikúru, beauty salón a mini market s butikom.

Výhodou hotela je aj jeho poloha. Nachádza sa blízko dedinky Skala Prinos (treba ísť taxíkom), v ktorej sa každý pondelok koná miestny trh. Kúpite si tu nielen ovocie a zeleninu, ale aj rôzne módne, grécke produkty a iné doplnky.


TOP 5 hotela Alea*****

  • hotel je ideálny pre rodiny s deťmi, ale aj pre páry, ktoré hľadajú pokojné miesto so súkromím
  • 2 slovenskí animátori / delegáti s programom a tipmi na výlety na ostrove
  • možnosť výberu z viacerých typov izieb (od superior až po suity s privátnym bazénom a súkromím)
  • poloha blízko dedinky Skala Prinos, kam sa dá ísť za prechádzkou, nákupmi alebo na miestny trh, a hotel je tiež v blízkosti hlavného mesta (len 15 minútový transfer), kam sa môžete vybrať za históriou (amfiteáter a agora), za nákupmi či na večerný drink
  • kompaktný hotel, v ktorom máte vždy blízko do izby, na pláž, do bazénov, do reštaurácii a do baru :)
  • hotel Alea izba
  • hotel Alea bazén
  • hotel Alea bazén
  • hotel Alea izba
  • hotel Alea bazén
  • hotel Alea bazén

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook