Tour de Saudská Arábia

Poďte s nami do krajiny plnej divov a noviniek. Nahliadnete do neobyčajného kráľovstva Saudskej Arábie s Norikou Fedorovou počas týždňového Tour de Saudská Arábia.

Na inšpiratívnu "jazdu" nepoznaným kráľovstvom sa vybrala naša šéfka Norika Fedorová koncom minulého roka a to priamym letom z Viedne do hlavného mesta Rijád. Cesta lietadlom trvala len 4 hodiny 50 minút, pričom už samotný prelet nad Saharou ponúkal pozorovanie nekonečného mora piesku a fascinujúcich skalných útvarov. Tie nakoniec nesklamali ani v jedinečnej AlUle, ktorá začína priťahovať ako magnet aj pre svoju nabatejskú históriu. 

Norika Fedorová v Saudskej Arábii. KSA
Norika Fedorová v Saudskej Arábii. KSA. Foto: CK SATUR

Počas tohoto poznávacieho zájazdu môžete sledovať tie najzaujímavejšie miesta, ktoré najviac očarili a nadchli Noriku Fedorovú. Nahliadnite tak do krajiny, ktorá sa mení zo dňa na deň a jedného dňa sa stane turistickým velikánom. Nielen obrovskou rozlohou je toho schopná, ale aj šikovnosťou a novými projektami, ktoré už započali. S nami môžete krajinu spoznávať už teraz, pričom vás budú sprevádzať naši skúsení sprievodcovia.

Jazda na jeepoch v Saudskej Arábii. KSA
Jazda na jeepoch v Saudskej Arábii. KSA. Foto: CK SATUR

Aké miesta pre vás navštívila Norika Fedorová?

1. Rijád 
2. Tabuk
3. AlUla
4. Medina 
5. Jeddah

Norika Fedorová v AlUla. KSA
Norika Fedorová v AlUla. KSA. Foto: CK SATUR

Saudská Arabia

Saudská Arábia je najväčším štátom na Arabskom polostrove s rozlohou takmer 2 150 000 km2. Vďaka tejto rozlohe patrí tejto krajine 13. miesto na zozname krajín podľa veľkosti územia. Geograficky a historicky môžeme územie Saudskej Arábie rozdeliť do troch častí. Prvou je v minulosti takmer neobývané vnútrozemie Nadžd, ktoré sa v staroveku nazývalo Arabia Deserta. Toto územie bolo riedko osídlené kočovnými kmeňmi - Beduínmi, ktorí prebývali v izolovaných oázach a živili sa chovom zvierat. Dnes práve v tejto časti leží hlavné mesto Rijád, kde žije takmer 10 miliónov obyvateľov.

Ďalšie dve časti tvoria pobrežné oblasti. Na východe pozdĺž Perzského zálivu je to územie al-Hasá, kde sa nachádza všetko bohatstvo krajiny v podobe najväčších ropných polí. Zaujímavosťou tejto oblasti je početná šítska menšina, ktorá tu dodnes žije napriek tomu, že Saudská Arábia je považovaná za vedúcu krajinu sunnitského islamu vo svete.

Saudská Arábia je najväčším štátom na Arabskom polostrove. KSA
Saudská Arábia je najväčším štátom na Arabskom polostrove. KSA. Foto: CK SATUR

Územie ležiace na západnej strane pobrežia je obklopené Červeným morom a po stáročia je nazývané Hidžáz. Súčasťou tejto oblasti, ktorá bola kedysi samostatným kráľovstvom, sú dve najposvätnejšie miesta islamu - Mekka a Medina. Južná časť krajiny je pokrytá nehostinnou púšťou zvanou Rub al-Chálí. Tá však nie je prakticky vôbec obývaná pre nepriaznivé prírodné podmienky.

Voda a nekonečné plochy piesku. KSA
Voda a nekonečné plochy piesku. KSA. Foto: CK SATUR

Prvé dojmy

"Mala som trochu obavy, lebo som nevedela do čoho idem. Moje očakávania boli rôzne, budem sama so sprievodcom, veľa sa dozviem, budem mimo komfortnej zóny, idem do nového a sama žena", spomína Norika Fedorová.

Takže čo potrebujeme na vstup do Saudskej Arábie? Elektronické víza, ktoré vystavia do 72 hodín, ale väčšinou prídu obratom a pas platný 6 mesiacov po návrate. Dovoz alkoholu je do krajiny zakázaný. V krajine nie je potrebné pre cudzinky byť zahalené, ale vhodné je striedme oblečenie, nič vyzývavé. 

Podvečer lietadlo pristáva v Rijáde, modernej metropole s päťprúdovou cestou. Časový posun je len 2 hodiny. Jazdí sa bezpečne. Pravidllá sa všade rešpektujú, pokuty sú vysoké. Vraj už dali aj 10 000 USD ako pokutu za prekročenie rýchlosť.

Sprievodca Tariq ukazuje najväčšiu ženskú univerzitu sveta s vlastnou nemocnicou, nákupným centrom a športoviskami. 65% saudských žien dnes študuje, čo je oveľa viac ako mužov. Vysvietené výškové budovy a mrakodrapy, nekonečný počet nákupných centier so značkovými obchodmi. V Rijáde sa vlastne žije vnútri, všade vás zavezú taxíky.  

V reštaurácii hneď upozornia, že alkohol nemajú. Ľudia tu veľmi nevedia narábať s alkoholom. Za tým sa jazdí do Bahrajnu. Aktuálne však Saudi hľadajú spôsob ako dovoliť alkohol bez porušenia pravidiel. Saudi milujú kávu s kardamonom, na ktorú natrafíte po celej krajine. 

Norika Fedorová so Saudkou v Saudskej Arábii. KSA.
Norika Fedorová so Saudkou v Saudskej Arábii. KSA. Foto: CK SATUR

1. deň: Rijád

V meste stretávate čierno odeté ženy a v bielych odevoch zas mužov s červeno bielymi šatkami na hlavách. "Som stratená, všetci na mňa pôsobia rovnako", hovorí Norika Fedorová. Ženy so zahalenou tvárou, z ktorej trčia len oči a galabia, z ktorej vidieť topánky. Sprievodca Ali hovorí, že oni vedia vyčítať všetko, či sa usmieva, žmurká, akú má postavu a dokonca aj vek.

90% manželstiev je dohodnutých vopred. Ali je veľmi hrdý Saud, má deväť súrodencov, tri povolania. Robí telekomunikačného inžiniera, sprievodcu po Saudskej Arábii a záchranára v púšti. Má jedného syna, je rozvedený a rád veľa cestuje.

Za návštevu stojí pevnosť Masmak, kde boli natočené viaceré filmy, Národné múzeum, kde sa dozviete o histórii krajiny a tradičnom živote. Z 99. poschodia veže Kingdom sa naskytá nádherný výhľad na celé mesto. 

Pevnosť Masmak v hlanom meste. KSA.
Pevnosť Masmak v hlanom meste. KSA. Foto: CK SATUR

Našu šéfku očarila historická časť Al Tourail, zapísaná do zoznamu UNESCO, kde sú pozostatky kráľovských palácov, mešity pre tisíc veriacich, múzea s históriou arabských koní a parkom Addiriyah s reštauráciami, kde radi chodia domáci. 

Aj Saudi radi spoznávajú svoju zem. KSA
Aj Saudi radi spoznávajú svoju zem cez historickú oblasť. KSA. Foto: CK SATUR

2. deň: Tabuk

Presun do mesta Tabuk trvá letecky 2 hodiny. Letecká spoločnosť Saudia ponúka skvelý servis. Po vystúpení z lietadla máte pocit, že ste ako uprostred hôr v Amerike. 

Hlavná sezóna v Tabuku je oktober až apríl, potom začína byť veľmi teplo. Počas leta tu teploty dosahujú aj 45 stupňov. 

Tabouk sa nachádza 760 mnm. Je vzdialený 3 hodiny jazdy od Petry a 3 hodiny od Aqaby a púšte Wadi Rum. Moderné stredisko Neom je odtiaľto 130 km. Už sa sem priamo lieta z Dubaja, Londýna a Rijádu. Aktuálne tu prebiehe veľká výstavba hotelov. 

Norika Fedorová v Saudskej Arábii. KSA.
Norika Fedorová v Saudskej Arábii. KSA. Foto: CK SATUR

Oblasť Banja je známa červenými skalami, pieskom, trsmi trávy a horami, ktoré presahujú 2600 m. V zime tu často sneží. Všade stretávate priateľských ľudí, ktorí ponúkajú kardamonovou kávou datľami, vidíte ťavy a rôzne skalné útvary. Táto oblasť bola pred dvetisíc rokmi križovatkou ciest Nabatejcov z Petry do AlULa, neskôr slúžila ako zastávka pútnikov z Damasku do Mekky, ktorá trvala s karavánou tri mesiace. Svedkom sú nápisy na skalách, kresby tiav a iných výjavov. Aj tu sa budujú nové projekty.

Priateľskí Saudi v oblasti Banja. KSA
Priateľskí Saudi v oblasti Banja. KSA. Foto: CK SATUR

3. deň: AlUla

Z Tabuku sa pokračuje do AlUly, pričom sa prechádza cez jedno z najunikátnejších údolí Adiza s kopcami vo výške do 1500 metrov. Celé údolie má 11 km, je tu cesta s vyhliadkami na červené skalné útvary, piesok a skaly. Je tu i údolná cesta s palmami, zeleňou, množstvom studní odkiaľ vyviera čerstvá voda. Jedným z najkrajších miest na pozorovanie západu slnka je Elephant Rock. Tento skalný masív pripomínajúci slona je obľúbeným miestom na popíjanie kávy, stretnutia, ochutnávku vodnej fajky. 

Norika Fedorová a jazda na ťave v Saudskej Arábii. KSA.
Norika Fedorová a jazda na ťave v Saudskej Arábii. KSA. Foto: CK SATUR

V údolí AlUla sa nachádza staré nabatejské mesto Hegra s hrobkami, ktoré sa postupne odkrývajú. Aktuálne je odokrytých 5% a už teraz našli hrobky, ktoré podľa nápisov nechali postaviť ženy. Nabatejci boli šikovní architekti a stavbári. Hrobky stavali z hora dole a na vrchu vybudovali "schody do neba". Uctievali viacerých bohov. Ak by ste sa vybrali na let balónom, uvideli by ste nápisy na hrobkách aj zhora. AlUla je v údolí, kde je dostatok podzemnej vody, napriek tomu Nabatejci už vedeli vytesať do pieskovca vodné kanály, kde zbierali dažďovú vodu. Tiež to bola dôležitá križovatka, kde prechádzali obchodné cesty z Ománu ku Stredozemnému moru s koreninami, myrhou a kadidlom. V oáze je úrodná zem na pestovanie datlí, olív a bavlny. Hegra bola druhým hlavným nabatejským mestom hneď po Petre. Zaujímavosťou je tu moderná zrkadlová koncertná sála Maraya, staré mesto AlUla s galériami, staroveký Dadan s hrobkami a kaňony s petroglyfmi na skalných masívoch.

Norika Fedorová pred nabatejskou hrobkou v Hegre, v Saudskej Arábii. KSA.
Norika Fedorová pred nabatejskou hrobkou v Hegre, v Saudskej Arábii. KSA. Foto: CK SATUR

4. deň: Medina

Písal sa rok 570 n.l., keď sa v Mekke, meste ležiacom na území dnešnej Saudskej Arábie, narodil budúci prorok a zakladateľ najmladšieho monoteistického náboženstva islamu - Mohamed. Pochádzal z rodu Banú Hášim, patriaceho k váženému mekkánskemu kmeňu Kurajšovcov, ktorý patril k tamojšej obchodnej oligarchii. Mekka bola dôležitým pútnickým miestom už pred vznikom islamu a zároveň ležala na obchodnej trase, čo bol hlavný zdroj bohatstva tamojšieho obyvateľstva. Mohamed sa už v mladom veku stal sirotou a neskôr vyrastal u svojho strýka Abu Táliba.

Mohamedovi sa zjavil Boh (Alláh), keď mal 40 rokov, prostredníctvom archanjela Gabriela. V dobe, keď začal Mohamed hlásať vieru v jediného Boha vyznávali kmene žijúce na arabskom polostrove polyteizmus. To bol aj hlavný dôvod, pre ktorý musel v roku 622 n.l. opustiť so svojimi najbližšími Mekku a bol nútený presídliť do oázy Jathrib ležiacej severne od Mekky. Dnes túto oázu poznáme pod jej známejším názvom Medina alebo prorokovo mesto.

Najstaršia mešita na sevete - Quba. Saudská Arábia.
Najstaršia mešita na sevete - Quba. Saudská Arábia. Foto: CK SATUR

Ide zároveň o miesto posledného odpočinku proroka Mohameda v tamojšej mešite. A práve počas jeho pôsobenia v Medine vznikol islam ako taký. Najdôležitejšie pamiatky Mediny sú múzeum o živote proroka Mohameda, najstaršia mešita Quba a mešita, kde je prorok pochovaný.  Medina je miesto, kde sa odporúča mať dlhú sukňu a šatku na zahalenie tváre. Prípadne si môžu dámy kúpiť abayu (dlhé šaty) za cca 120 SAR, čo je ekvivalent 20 EUR. Medina je svätým mestom, ktoré môžu navštíviť aj cudzinci, do mešít sa tu však nemoslimovia nedostanú. 

5. deň: Jeddah

Moderným vlakom sa jazdí z Mediny cez Jeddah do Mekky. Všetky stanice sú supermoderné, čisté. Jeddah sa pýši starým mestom, Al Balad, ktoré je zapísané do zoznamu UNESCO. Z opevnenia sa zachovali len brány, ktoré sú ale veľmi dobre zrekonštruované. V meste sú staré domy postavené z koralov, lebo boli v podstate jediný dostupný materiál a navyše dokázali vďaka svojim vlastnostiam ochladiť slnkom rozpálené domy. Stavebný materiál sa ťažil na súši a spájal sa lepkavým morským blatom, ktoré sa pre večný nedostatok vody v meste odsoľovalo datľovým sirupom.

Následne sa múry stavieb posilňovali drevenými brvnami, ktoré sa zvyčajne dovážali z Indie alebo z Jávy. Domy majú typické okná s drevenými mriežkami, pretože dovoz skla bol v minulosti finančne veľmi nákladný. Niektoré domy mali aj takzvaný lapač vetra, ktorý slúžil ako klimatizácia a privádzal do domu vzduch, ktorý sa ochladzoval vo fontáne vo vnútri domu.

Väčšina domov vyzerá, že ide spadnúť, všade sa pracuje a mnohé z nich sú zakryté kvôli rekonštrukcii. Niektoré domy majú 100 až 160 rokov (najstaršie sú dokonca až z 18. storočia) a sú fakt krásne. Veľa z nich je dnes opustených, práve pre narušenú statiku. Stále sú však neuveriteľne fotogenické. Pre ich majiteľov je finančne výhodnejšie postaviť si dom v inej časti mesta, ako opraviť ten starý. Obchod, a teda aj život, sa z centra postupne presunul do iných štvrtí, a tak jediný spôsob, ako domy zachrániť, je zmeniť ich na hotely, reštaurácie, kaviarne, múzeá a obchodíky.

Súčasťou starého mesta je aj bazár s autentickou atmosférou. S príchodom večera trh ožíva, a to isté sa dá povedať aj o celom meste.
Historická časť Al Balad v Jeddah. KSA
Historická časť Al Balad v Jeddah. KSA. Foto: CK SATUR
Vedeli ste, že?: V Jeddah žila a bola pochovaná matka ľudstva, Eva? Ku hrobu, ktorý bol dlhý 130 metrov, sa chodili modliť pútnici, ktorí sa tu zastavovali na ceste do Mekky. Práve preto ho náboženské autority prikázali zničiť. Moslimovia sa majú modliť len k jednému bohu a nie k ľuďom. Na cintorín môžu ísť iba moslimovia.

Z cestovateľského denníka Noriky Fedorovej

"Nikde som sa nestretla s tak prirodzene milými a pohostinnými ľuďmi ako v Saudskej Arábii. Mladá žena mi pomohla s kufrom a šla so mnou až k môjmu vagónu, keď videla, že toho je na mňa veľa. Šofér v aute potom čo zistil odkiaľ som, púšťal slovenské piesne. Piknikujúci v púšti ma všetci pozvali na šálku kávy a ďatle. Ak by som odmietla, cítili by sa zle. Môj sprievodca v Tabuku ma zobral domov a ukázal mi ich dom, vysvetlil spôsob života, predstavil ma strýkovi a nechal ma s nimi, kým fajčili shishu." 

Norika Fedorová v Saudskej Arábii.
Norika Fedorová v Saudskej Arábii. Foto: CK SATUR

Dobre vedieť

  • V Saudskej Arábii sa nepodáva ruka, muži sa bozkávajú a objímajú na privítanie.
  • Je sa pravou rukou, ľavá je považovaná za nečistú, shishu si ale môžete dať aj ľavou.
  • V tradičných reštauráciach sa je na kobercoch na zemi, a bez príboru - pravou rukou.
  • Saudi milujú kávu, nájdete tu miestne kaviarne, populárne zahraničné ako Starbucks či Costa
  • Tradičná káva je slabá, silne kardamonová.
  • Dohovoríte sa anglicky, mnohí však nehovoria žiadny cudzím jazykom.
  • Kým na severe krajiny je počas zimných mesiacov cez deň 17 stupňov, v Jeddsh pri Červenom mori je 35.
  • Saudi milujú nákupné centrá, kam chodia počas leta aj na celý deň.
  • V krajine je veľmi veľa rozostavaných projektov – od Red sea projektu, kde krásne pláže cez nové letovisko Neom, ktoré bude využívať časť egyptskej a jordánskej pôdy. Zatiaľ prístupný nie je. 
Norika Fedorová pri kardamonovej káve v Saudskej Arábii.
Norika Fedorová pri kardamonovej káve v Saudskej Arábii. Foto: CK SATUR

Veríme, že sa vám na Tour de Saudská Arábia s našou šéfkou Norikou Fedorovou páčilo, a že sme vás inšpirovali. Saudská Arábia práve teraz ponúka návštevu miest bez davov turistov, 5* služby, výbornú a ľahko dostupnú infraštruktúru. Je krajinou, kde sú vítaní návštevníci rôzneho vierovyznania. Ak máte akékoľvek otázky, radi vám s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook