Top tipy kam na cyklotúru v Rakúsku

S prísľubom jari sa mení vzduch, dni sú dlhšie a človeka láka vysadnúť na bicykel a uháňať s vetrom za príťažlivými zelenými lúkami, cez kopce a doliny, kdekoľvek tam, kde svet žiari pod čarovnými farbami sviežej oblohy. Dovoľte prebudiť aj vaše zmysly a vydajte sa na cyklotúry, ktoré vedú popri rakúskych riekach a jazerách, kde vás so zatajeným dychom uchváti všetka krása prírody.

V Rakúsku môžete vyberať z rôznych cyklotrás, ako napríklad pri rieke Mura v Štajersku, pri riekach Kamp, Dyje a Morava v Dolnom Rakúsku, či cez údolie Erlauftal, alebo v okolí Neziderského jazera v regióne Burgenland. V našom článku vám prinášame 6 top tipov, avšak okrem cyklotrás, si môžete užiť aj skvelú dovolenku v Rakúsku a spoznávať rozmanitú prírodu, bohatú kultúru a množstvo zaujímavých atrakcií.

Dovolenka v Rakúsku
bicykel
Bicykel. Foto: unsplash.com

1. Neziderské jazero, super cyklotrasy a hromada športovej zábavy

V čarovnom rakúskom regióne Burgenland sa nachádza 125 km dlhá asfaltová-štrková cyklotrasa, ktorá láka za skvelým poznaním všetky vekové kategórie. Jazdiť je možné v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek a to v rôznych etapách, akokoľvek to vyhovuje práve vám a zároveň môžete vyraziť z ktoréhokoľvek miesta. Okrem bicyklovania si môžete užiť aj pláže Neziderského jazera, vodné športy či skvelé jedlo. Prejsť je možné celú trasu, aj cez maďarskú časť.

Náš tip: Ak nechcete zájsť do Maďarska, vyskúšajte 75 km dlhý okruh, kde sa môžete aj plaviť na lodi. Od apríla do konca októbra medzi Illmitzom a Mörbischom premávajú lode a kompy.
príroda v okolí Neziderského jazera
Príroda v okolí Neziderského jazera. Foto: unsplash.com

2. Údolím Erlauftal 60 km na dvoch kolesách

V Dolnom Rakúsku vedie krásna cyklotrasa v dĺžke 60 km, kde rieka Erlauf prechádza regiónom Mostviertel zo severu na juh a vlieva sa do Dunaja. Dolné Rakúsko je pastvou pre oči, s nádhernými výhľadmi ku vrcholkom hôr, či na tie najzelenšie lúky s idylickou ba priam rozprávkovou atmosférou. Maximálny zážitok z jazdy skúste pri jazere Lunzer, kde nie je žiadne prevýšenie, ale výhľad na mostviertelskú ikonu - Ötscher vysokú skoro 2000 m vás celkom uchváti. Pri ceste natrafíte na hornatejší terén, a kopce obsypané jabloňami a hruškami vás dovedú do cieľa v Pöchlarne.

Náš tip: Kratšia 35 km dlhá cyklotrasa vedie údolím rieky Erlauf a to od pivovarníckeho mesta Wieselburg až po Kienberg-Gaming.
Región Mostviertel
Región Mostviertel. Foto: unsplash.com

3. 67 km alebo 6 hodín v pohode na bicykli až ku brehom Bodamského jazera

Celé to začína v alpskom meste Buldenz, kde prvé kilometre v celku rovinatej trasy očarúvajú lužné lesy, vábivé zelené lúky vyzerajúce ako namaľované a jazerá v údolí Walgau na juhu Vorarlberska. Ním preteká ligotavá rieka Ill ústiaca do Rýna, povedľa ktorého sa i ďalej vine cyklotrasa vedúca k Bodamskému jazeru. Pri brehoch jazera vedie trasa aj cez chránenú oblasť až do Bregenzu.

Náš tip: Vychutnajte si nádhernú prírodu, alebo si oddýchnite v útulných dedinkách, na ktoré natrafíte popri trase, či sa osviežte vo vodách Bodamského jazera. Pre väčší zážitok si môžete cestu skrátiť aj vlakom.
Bodamské jazero
Bodamské jazero. Foto: unsplash.com
Inšpirácia: Poznávacie zájazdy do Rakúska

4. Za dobrodružnou 44 km dlhou jazdou na gravel bicykli

V nádhernom prostredí hornorakúskeho regiónu Salzkammergut si vychutnáte 44 km dlhý okruh okolo 2000 m vysokého pohoria Sarstein. Práve tu sa nachádza jedna z mnohých obľúbených trás pre gravel bicykle, ktoré sú svojou konštrukciou vhodné na zdolávanie terénu aj mimo trás. Z dediny Bad Goisern pri Halštatskom jazere vedie trasa popri potokoch a riekach až ku jazeru Altausseer a naspäť ku Halštatskému jazeru. Rozprávková a zároveň dramaticky vyzerajúca krajina je neopakovateľná pre svoje panorámy.

Náš tip: Počas jazdy si vychutnajte aj oddych alebo i kúpanie v jazere.
Horská dedina Bad Goisern
Horská dedina Bad Goisern. Foto: unsplash.com

5. Jedinečná cyklotrasa dlhá ako rok pri rieke Mura

Jedinečná 365 km dlhá cyklotrasa z národného parku Vysoké Taury vedie až do kraja vína a termálnych kúpeľov na juhovýchode Štajerska. Už samotná cesta za touto trasou najlepšie začína železnicou Murtalbahn. Vlak premáva viac krát denne z Unzmarktu do Tamswegu a umožňuje tak prepraviť aj bicykle. Štartuje sa pri rieke Mura v salzburgskom Lungau. Trasa klesá v 7 etapách dolu, pričom ju sprevádzajú lúky, hory, zurčiaca Mura, kopcovitý terén a krásna lužná príroda, a až vinice južne od mesta Graz, kde už je to len kúsok do cieľového mestečka Bad Radkersburg.

Náš tip: Na tejto cyklotrase môžete využiť ubytovanie v hoteloch či útulných penziónoch a spoznať nekonečne nádhernú rakúsku prírodu.
Salzburgský región
Salzburgský región. Foto: unsplash.com

6. 400 km cez hory a doly v Dolnom Rakúsku

V meste Krems an der Donau začína cyklotrasa, ktorá vedie popri šumiacich vodách, pričom prvý úsek v Kampskom údolí je plný vinohradov. Začiatok je teda pohodový, ďalší je o stúpaní cez región Waldviertel až po priehrady na rieke Kamp. Nasleduje rieka Dyje a úhľadný región Weinviertel. Záverečná etapa sa ťahá popri rieke Morava a potom opäť k Dunaji pri mestečku Bad Deutsch-Altenburg.

Náš tip: V čase od 26. marca do 13. november 2022 na zámku v Marcheggu prebieha Dolnorakúska krajinská výstava („Marchfeld Geheimnisse. Mensch. Natur. Kultur“), so zameraním na danú krajinu, prírodu a človeka.
Región Waldviertel
Región Waldviertel. Foto: unsplash.com

Veríme, že sme vás inšpirovali a priniesli nové podnety na spoznávanie Rakúska a to aj na dvoch kolesách po tých najvychytenejších trasách, ktoré sú plné nečakaných prekvapení.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook