Top insta spoty z Dubaja a Abú Dhabí, ktoré rozžiaria váš Instagram

Pri návšteve Spojených arabských emirátov môžete fotiť hoci aj so zatvorenými očami a predsa vám každý záber vyrazí dych. Sú to najmä kontrastné strety starého a nového sveta, podmanivej prírody a okázalého prepychu, čo robí z dovolenky v týchto končinách jedinečný vizuálny zážitok. A s našimi tipmi na „insta-friendly“ zátišia budete mať istotu, že z kúzla arabskej rozprávky zachytíte maximum.

Hlavné mesto Abú Dhabí aj moderná metropola Dubaj vedú rebríček najnavštevovanejších destinácií Spojených arabských emirátov a my už len dodávame, že by mohli ašpirovať aj na titul najfotogenickejších miest. Napokon, najlepšie urobíte, ak sa o ich „dobrých uhloch“ presvedčíte na vlastné oči.

So službami CK SATUR bude pre vás plánovanie dovolenky v emirátoch prechádzkou ružovou záhradou (či skôr palmovou alejou). Keď už sa sem vyberiete, nechajte si v itinerári pár voľných stránok aj pre nasledujúce tipy. Pre rozcestovaných fotografov, ktorých baví plniť sociálne siete oku lahodiacimi suvenírmi, sme zozbierali desať zátiší z Dubaja a Abú Dhabí, čo zaručene rozžiaria váš Instagram.

DUBAJ

Múzeum budúcnosti

Instagram

Dubaj je mestom mnohých svetových prvenstiev. Patrí k nim aj Múzeum budúcnosti. Ako prvé svojho druhu mapuje futuristické vízie, technologické inovácie, odvážne koncepty aj reálne dizajny, a ponúka návštevníkom ochutnávku zajtrajška. Budovu samotného múzea označujú architekti za jeden z najnerealizovateľnejších projektov všetkých čias a pri pohľade na ňu hneď uvidíte, prečo. Fasádu mimozemsky pôsobiacej stavby pokrývajú okná v tvare kaligrafických znakov a tie spoločne formujú veršovaný citát premiéra Spojených arabských emirátov o tom, ako si predstavuje budúcnosť Dubaja.

Múzeum budúcnosti
Múzeum budúcnosti, Dubaj. Zdroj: instagram, #museumoffuture

Burj Khalifa

Instagram

Najvyššia budova na svete sa so svojimi impozantnými 828 metrami dotýka neba a vy sa ho môžete dotknúť tiež, keď sa vyveziete na 124. podlažie so špeciálnou presklenou platformou pre výhľady ako z iného sveta.

Extra tip: Ak si privstanete a vymeníte západ slnka za východ, vyhnete sa hlavnej špičke, ušetríte pár dirhamov za lístok (ranný je lacnejší) a budete mať svoj vysnívaný záber bez stresu, že vám doň niekto vbehne. Win-win-win!
Burj Khalifa
Burj Khalifa. Zdroj: instagram, #burjkhalifa

Krídla Mexika

Instagram

Keď sa z neba zveziete výťahom späť na ulicu, neodchádzajte ešte. Pred legendárnym mrakodrapom sa totiž nachádza ďalšie vyhľadávané insta zátišie, skulptúra od mexického umelca Jorgeho Marina zvaná Krídla Mexika. Pár rozprestretých krídiel reprezentuje odvekú túžbu človeka lietať a ak sa pred ne postavíte tesne po absolvovaní vyhliadky zo 124. podlažia, budete mať v tvári ten správny užasnutý výraz, čo dodá fotke punc autentickosti. Kompozičných perfekcionistov poteší, že socha je účelovo situovaná tak, aby sa do záberu zmestila aj Burj Khalifa.

Krídla Mexika
Krídla Mexika. Zdroj: instagram, #wingsofmexico

Hojdačka v reštaurácii CÉ LA VI

Instagram

Po fotke s Krídlami Mexika ešte nemierte do hotela, lebo neďaleko žiari ďalšia „instahviezda“, hojdačka v interiéri nedávno otvoreného hotela Address Sky View, konkrétne v tamojšej reštaurácii CÉ LA VI. Hojdačka znie však príliš fádne na pomenovanie toho, o čom je reč. Luxusom nasiaknutá rekvizita má podobu kvetinami lemovanej pozlátenej slávobrány, preto nečudo, že po zotmení sa stáva miestom, kde si páni kľakajú na koleno s pripraveným snubným prsteňom. Romantika s veľkým R je to však v ktorúkoľvek hodinu od obeda až do tretej ráno, kedy je záverečná. Len dajte pozor, nech sa vám nezatočí hlava. Hojdáte sa na terase 54. poschodia! A pozeráte sa na úplne celú najvyššiu budovu sveta Burj Khalifa.

Hojdačka v reštaurácii CÉ LA VI
Hojdačka v reštaurácii CÉ LA VI. Zdroj: instagram, #celavidubai

Záhrada zázrakov (Miracle Garden)

Instagram

Miracle Garden, poeticky otvorená v deň sv. Valentína pred ôsmimi rokmi, má na ploche 72 000 metrov štvorcových vyše 50 miliónov kvetov a 250 miliónov zelených porastov, čo z nej robí najväčšiu prírodnú kvetinovú záhradu na svete. Pre fanúšikov Instagramu je ešte dôležitejšou informácia, že kvety v Záhrade zázrakov sú použité ako plášť sôch v tvare zvierat, domov, rozprávkových postavičiek, dokonca lietadla... Inými slovami, KDEKOĽVEK sa postavíte, bude z toho nádherný záber hýriaci sviežosťou a pestrými farbami. Navyše, voňavejšie miesto na fotenie široko-ďaleko nenájdete!  

Záhrada zázrakov
Záhrada zázrakov. Zdroj: instagram, #miraclegarden

Najvyššie položený bazén na svete

Instagram

Ďalšia fantastická atrakcia, ktorou Dubaj ohuruje celú našu planétu a aktuálne dobýja virtuálny svet, je „infinity“ bazén, ktorý vyššie už ani nemôže byť. Avšak užiť si ho môžete aj na živo a to na 77. poschodí hotela Address Beach s očarujúcim pohľadom na Ain Dubai, najvyššiu vežu Burj Khalifa, Palm Jumeirah či modravý Arabský záliv. Do bazéna, kde si užívate vodu, výhľady a úžasný pocit si skúste objednať „plávajúce raňajky“ (floating breakfast), ktoré vám naservírujú na plávajúcom podnose, a to v ten okamih budete zaručene hviezdou, ktorá obletí celý insta svet.  

Infinity bazén
Infinity bazén. Zdroj: instagram, #addressbeachressort

Dubai Frame

Instagram

Najväčší svetový „obrazový rám“ je tým pravým orechovým miestom pre instagram, kde sa doslova môžete celkom dobre „napasovať a zarámovať“ vy alebo aj top dubajské spoty. Unikátny je v tom, že ho zdobí 2000 ton ocele rozloženej do umeleckej formy. Super fotky nie sú len dole, ale určite aj hore, kde môžete vojsť a nechať sa unášať fascinujúcimi výhľadmi. Toto dubajské lákadlo tvoria vlastne dve veže vysoké 150 m, ktoré spája 93 m dlhý sklený most.

Dubai Frame
Dubai Frame. Zdroj: instagram, #dubaiframe

Ain Dubai

Instagram

Ruské koleso – Ain Dubai je celkom nová dubajská atrakcia, ktorá ako inak, láme svetové rekordy, lebo je najvyššie na svete. Dohromady ho tvorí až 9000 ton ocele, ťahá sa do výšky 250 m a je jednoducho neprehliadnuteľné. Úžasné výhľady sa vám dostanú už keď sa ku nemu približujete po moste od ulici Sheik Zayed, alebo aj príjemnou 15 min. prechádzkou po moste od rezidencií Jumeirah Beach, kedy v oranžovej záplave zapadajúceho slnka je to jedno veľké „waaaau“. O jedinečný insta zážitok máte postarané, aj keď sa ocitnete v jednej zo 48 kabín a naskytnú sa vám dokonalé výhľady na Dubaj, ktorý si môžete vychutnávať počas 48 minútovej jazdy, ktorá s vami pekne zatočí.

Ain Dubai
Ain Dubai. Zdroj: instagram, #aindubai

ABÚ DHABÍ

Veľká mešita šejka Zayeda

Instagram

Jedna z najväčších mešít na svete s 82 bielymi kupolami nemôže chýbať v nijakom rebríčku najfotogenickejších atrakcií Abú Dhabí. Ak túžite zachytiť genius loci sakrálnej pamiatky v plnej kráse, odporúčame odfotiť ju zo záhrad alebo balkónov miestneho hotela Ritz-Carlton. Alebo sa chcete pochváliť na Instagrame originálnou kompozíciou? Oproti mešite stojí vojnový pamätník Wahat Al Karama (Oáza dôstojnosti) s pridruženou vodnou plochou, ktorá pod správnym uhlom prekrásne reflektuje kupoly a vežičky. 

Veľká mešita šejka Zayeda
Veľká mešita šejka Zayeda. Zdroj: instagram, #szgmc_ae

Múzeum Louvre

Instagram

Zabudnite na Paríž, arabský Louvre je iný kaliber! Dielo medzinárodne oceneného architekta Jeana Nouvela púta pozornosť predovšetkým perforovanou strechou, ktorú tvorí bezmála 8 000 kovových hviezd usporiadaných do geometrického vzoru vtkaného do štruktúry dómu. Pri prechádzkach chodbami vás teda nebudú uchvacovať len artefakty súčasného umenia, ale aj netradičný vizuálny efekt lúčov svetla, čo dodá vaším fotkám ešte väčší šmrnc.

Extra tip: Pred návštevou môžete spraviť rýchly rešerš vystavovaných diel a skoordinovať farbu vášho outfitu s vybraným exponátom.
Múzeum Louvre
Múzeum Louvre. Zdroj: instagram, #louvreabudhabi

Qasr al Watan

Instagram

Prezidentský palác - Qasr al Watan (v preklade „Palác národa“) je zosobnením absolútneho luxusu, ktorý o sebe dáva vedieť do celého sveta s hrdosťou, aká ku obyvateľom siedmych emirátov patrí. Nie je to len taký obyčajný a „nič nehovoriaci“ palác, ale je dušou celej krajiny. Časť tohto paláca sa rozhodol šejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan sprístupniť aj pre verejnosť, tak si túto dokonalú nablýskanú kamennú nádheru môžete užiť a pózovať na tie najlepšie insta fotky. Vo Veľkej sále sa nechajte unášať umeleckou islamskou výzdobou a to na každom jej cm2. Tu spoznáte symboliku farieb, ktoré sú všadeprítomné, a to bielej, hnedej, svetlomodrej a tmavomodrej. Pričom biela predstavuje čistotu a mier, hnedá sa odráža v púšti, svetlomodrá je na nebi a tmavomodrá symbolizuje Arabský záliv. Skvelý spot je aj pri umeleckej inštalácii v zlatej oválnej podobe pod názvom „Sila slov“. Večer si určite nenechajte ujsť aj fantastické predstavenie svetla a zvuku.

Qasr al Watan
Qasr al Watan. Zdroj: instagram, #qasralwatan

Emirates Palace

Instagram

Insta spot ako vyšitý je určite slávny hotel Emirates Palace, ktorý krášli Abu Dhabi od roku 2005. Už len fakt, že aktuálne hotel manažuje hotelová skupina Mandarin Oriental, sľubuje jedinečný zážitok. Je to ikonický hotel, ktorý má 302 super luxusných izieb a 92 nádherných apartmánov, ktoré obľubujú aj svetové osobnosti. Na ploche 85 ha je dokonale usporiadaná záhrada, kde nechýba ani tropická flóra. Vnútri lobby sa nechajte unášať krištáľovou výzdobou a zlatými lístkami. A keď už sme pri zlate, sadnite si na kávu alebo na zmrzlinu, ktorú vám naservírujú aj so zlatom.

Emirates Palace
Emirates Palace. Zdroj: instagram, #emiratespalace

Mangrovníkový park Jubail

Instagram

Ak sa vám zažiada pestrejšia prírodná tapeta ako len obligátny piesok a palmy, vyberte sa s foťákom do Mangrovníkového parku Jubail. Ako prvá samoudržateľná prírodná a rekreačná atrakcia v emiráte Abú Dhabí umožňuje spoznávať biodiverzitu arabského sveta priamo v teréne a teda aj vidieť zblízka jej obyvateľov, ako sú plameniaky, gazely či delfíny. Toto leto prechádza sieť parkových chodníkov modernizáciou, takže vás v septembri privíta čerstvo vynovený areál pre ešte pohodlnejšie prechádzky.

Extra tip: Pre akčné a dynamické instagramové zábery odporúčame prenajať si kajak a fotiť počas plavby, preto si na výlet nezabudnite pribaliť vodotesné puzdro.
Mangrovníkový park Jubail
Mangrovníkový park Jubail. Zdroj: instagram, #jubail_mangrove_park

Ar-Rub' al-Chálí

Instagram

Divočina väčšia ako celé územie Francúzska, to je Ar-Rub' al-Chálí. Akurát si musíte predstaviť, že takto by vyzeralo Francúzsko, keby ho netvorilo nič, len more piesočných zrniek. Najrozsiahlejšia neporušená plocha piesku na svete sa nachádza na hraniciach štyroch štátov – Ománu, Jemenu, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov – a určite stojí za dvojhodinový výlet autom z Abú Dhabí. Slovenský preklad púšte znie doslova „prázdna štvrť“, no nenechajte sa ním zmiasť. Zábery z tohto miesta sú plné magickej atmosféry vytváranej vetrom prečesanými dunami. Teraz už len nájsť tú správnu pózu... Tápete? Osvojte si rady od profi fotografky.  

Ar-Rub' al-Chálí
Ar-Rub' al-Chálí. Zdroj: instagram, #rub-al-khali

Tak hor sa do napĺňania vášho insta profilu fotkami z týchto úžasných miest počas dovolenky v Dubaji a Abu Dhabí, na ktoré sa s nami komfortne a bez starostí dostanete počas celého roka. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook