TOP 10 istanbulských atrakcií, ktoré tvoria mesto na dvoch kontinentoch

Istanbul nikdy neprestane oslňovať návštevníkov v každom čase a ročnom období. Akonáhle sa v ňom ocitnete, ovanie vás fascinujúca orientálna atmosféra. Leň ťažko opísateľná krása okolia, príťažlivosť historických budov a tajomná spiritualita v tamojších štvrtiach vytvára neobyčajné zážitky a poznatky.

Keď sa ponoríte do európskej či ázijskej časti mesta, ocitáte sa v celkom inej dobe. Dobe, kedy tu žili stredomorské národy a vládli sultáni. Veď napokon krajina ležiaca v tieni polmesiaca má takmer všetko, čo si človek, ktorý chce spoznávať, môže priať. Ku tomu skvelý výber poznávacích zájazdov po Turecku, kde vás bude sprevádzať náš top sprievodca, ktorý sa dokonale o vaše zážitky postará.

Poznávacie zájazdy do Turecka

1. Bospor

Mesto na dvoch kontinentoch oddeľuje Bosporská úžina s dĺžkou 32 km a šírkou od 550 m do 3000 m. Nad Bosporom boli postavené tri istanbulské mosty, Bosporský, most Fatiha Sultana Mehmeta a most sultána Selima I. Bospor je plný nádherných miest po oboch jeho brehoch, ako veža Maiden, Palác Dolmabahce, Paláce Beylerby a Topkapi, hrad Rumeli a Anatolský hrad. Istanbulu samozrejme nechýbajú ani tie najkrajšie mešity.

Bospor a hrad Rumeli
Bospor a hrad Rumeli. Istanbul. Foto: unspalsh.com

2. Hagia Sophia

Slávny kostol, ktorý sa premenil na mešitu je ikonou Istanbulu, ktorý nesie v sebe históriu krajiny viac ako tisíc rokov. Na prízemí je chrám Hagia Sophia z veľkej časti pomerne prázdny, to najlepšie z trblietavých mozaík číha v galériách na poschodí. Veľkolepý exteriér tvoria minarety, masívna kupola s priemerom 31 metrov.

Hagia Sophia
Hagia Sophia. Istanbul. Foto: unsplash.com

3. Palác Topkapi

Palác Topkapi bol domovom generácií sultánov a ich manželiek a predstavuje veľmi dobrý náhľad do ich života. Topkapi sa môže pochváliť zelenými nádvoriami, pokladnicou, kde sú umiestnené korunovačné klenoty, reprezentatívnymi miestnosťami či tajomným háremom, ktorý je spleťou bohato vydláždených miestností ovinutých okolo tureckých kúpeľov.

palác Topkapi
Interiér paláca Topkapi v Istanbule. Foto: unspalsh.com

4. Istanbulská vodná nádrž

Neďaleko od mešity Hagia Sophia leží vodná nádrž znám ako „Yerebatan“. Ide o podzemnú vodnú nádrž na ploche 9000 m2, ktorá patrí medzi najväčšie historické nádrže. Postavená bola v období Byzantskej ríše, v 6. storočí. Jej komplikovaný systém privádzal pitnú vodu do Istanbulu z Trácie (oblasť juhovýchodného Balkánu). Vnútri je 336 stĺpov. Nenechajte si ujsť prevrátenú hlavu Medúzy na jednom zo stĺpov, čo je dôkaz, že byzantskí stavitelia používali stavebný materiál zo skoršieho obdobia. Vodná nádrž nie je len architektonickým skvostom, ale aj mimoriadne tajuplným miestom.

Yerebatan
Yerebatan v Istanbule. Foto: unspalsh.com

5. Mešita Camlica

Najväčšou tureckou mešitou je Camlica, ktorá leží na ázijskej strane Istanbulu s výhľadom na Bospor. Otvorená bola v máji 2019. Postavená bola na ploche 15 000 m2, pričom do mešity vojde až 63 000 veriacich. Má 6 minaretov, 4 z nich sa dvíhajú do výšky 107 m a dva do výšky 90 m. Kupola má výšku 72 m a priemer 34 m. V mešite sa nachádza konferenčná sála, Múzeum tureckých islamských artefaktov, verejná knižnica a umelecká galéria. Okolo mešity sú záhrady, kde je možné sa poprechádzať a vychutnať si výhľad na mesto a Marmarské more.

Mešita Camlica
Mešita Camlica. Foto: unsplash.com
Náš tip: Skvelú tureckú kávu aj s krásnym výhľadom si vychutnáte v kaviarni Pierre Loti v časti Sultan Eyup. Nachádza sa na vysokom kopci odkiaľ môžete vidieť Zlatý roh. Názov kaviarne pochádza od francúzskeho autora Pierra Lotiho, ktorý v tejto kaviarni písal romány a básne a nechal sa inšpirovať práve krásnou Istanbulu.
turecká káva
Turecká káva. Foto: unspalsh.com

6. Istanbulské nákupy

Istanbul nie je len historickým a kultúrnym srdcom Turecka, ale aj ideálnym miestom na nákupy. V jeho trhoviskách, obchodných centrách a pri historických lokalitách nájdete množstvo pestrých obchodov a prijateľné ceny. Medzi najznámejšie trhy patrí Egyptský bazár, či Grand Bazaar, ktorý vznikol už v 14. storočí na žiadosť sultána Muhammeda II. Nezabudnite na trhoch aj zjednávať. Ak dávate prednosť nákupným centrám, Istanbul ich ponúka asi 200 a mnohé patria medzi najlepšie v Európe.

Istanbul
Nákupy v Istanbule. Foto: unsplash.com
Náš tip: Nezabudnite na potulkách mestom ochutnať aj tureckú kuchyňu, ktorá je veľmi rozmanitá a spája v sebe vplyvy arabské, kaukazské, stredomorské a vplyvy Strednej Ázie. Najviac sa používa zelenina, hovädzie a jahňacie mäso najčastejšie grilované, ryby, ktoré si môžete čerstvé objednať kdekoľvek pri brehu. Turci milujú aj sladké dezerty, ako je baklava. Typickou pochúťkou je kebab.
Turecké špeciality
Turecké špeciality. Foto: unsplash.com

7. Galatská veža

Galatská veža vysoká 67 m je v Istanbule neprehliadnuteľná. Postavená bola v stredovekej janovskej časti v roku 1348 leží v štvrti Beyoğlu, pri vstupe do Zlatého rohu.  Aj keď bola niekoľkokrát zrekonštruovaná, je jednou z najstarších na svete a využívala sa na rôzne účely. Má valcovitý tvar, 9 poschodí a dva výťahy, ktoré vás vyvezú až na siedme poschodie. Dnes sa veža využíva ako múzeum s výstavnými sieňami a pekným 360 - stupňovým výhľadom na mesto. V okolí veže sú úzke uličky, ktoré sa oplatí preskúmať. Nájdete tu obchodíky so suvenírmi a čarovné kaviarne, alebo sa odtiaľto môžete vydať na známu istanbulskú nákupnú ulicu Istiklal. Práve z tejto veže preletel Hezârfen Ahmed Çelebi pomocou umelých krídel v roku 1638 cez Bospor, čím tak vykonal vôbec prvý medzikontinentálny let.

Galatská veža
Galatská veža. Foto: CK SATUR
Náš tip: Krásny pohľad na mesto sa vám naskytne z veže počas západu slnka.
Západ slnka nad Istanbulom
Západ slnka nad Istanbulom. Foto: unsplash.com

8. Modrá mešita

Modrá mešita zo začiatku 17. storočia je jednou z mála mešít na svete, ktorá má šesť minaretov. Považuje sa za najkrajšiu budovu v meste a je zapísaná medzi pamiatkami svetového dedičstva UNESCO. Medzi turistami je obľúbeným cieľom, len si treba zapamätať, že je počas dňa päťkrát na pol hodiny uzavretá, pretože v nej prebieha modlitba. Vo vnútri mešity je vysoký strop lemovaný 20-tisíc modrými dlaždicami rôznych vzorov, ktorým mešita vďačí za svoje meno. Bola navrhnutá tak, aby súperila so staršou Hagiou Sophiou. Nachádza sa tu aj hrobka sultána Ahmeda I., ktorý dal meno mešite aj jej štvrti.

Modrá mešita
Modrá mešita. Foto: unsplash.com

9. Veža Maiden

Na ázijskej strane sa z mora dvíha ikonická veža Maiden. Leží na malom ostrove, pri južnom vstupe do Bosporu, asi 200 m od pobrežia Uskudar. Legenda hovorí, že tam jednej noci prespal sultán, ktorému sa snívalo, že na 18. narodeniny jeho dcéry ju uštipne had a umrie. Keďže ju chcel od nešťastného osudu uchrániť, nechal postaviť pre ňu na ostrove vežu. Tá je dnes symbolom Istanbulu a využíva sa ako kulisa pre mnohé turecké a medzinárodné kinematografické scény. Má osemhrannú konštrukciu, úzke točité schodiská a dvíha sa do výšky 23 m.

Veža Maiden
Veža Maiden v Istanbule. Foto: unsplash.com

10. Turecký hammam

Predstavte si hladký mramor, turecký dizajn, zvuk tečúcej vody ozývajúci sa okolo úžasných kupol, opojnú a upokojujúcu atmosféru a masáž vhodnú pre sultána. Aj toto ponúka Istanbul, pričom si môžete vybrať z niekoľkých nádherných parných osmanských kúpeľov, ako Çemberlitaş, Cağaloğlu, Galatasaray a Sülemaniye alebo aj veľkolepý Ayasofya Hürrem Sultan, postavený v 16. storočí. Nachádza sa na námestí Sultanahmet a navrhnutý bol pre manželku Suleimana Veľkého, Roxelanu.

Turecký hammam
Turecký hammam. Foto: CK SATUR
Náš tip: Ak dávate prednosť moru, pláž Sile patrí medzi najkrajšie mestské pieskové pláže pri Čiernom mori.
Pláž Sile
Pláž Sile. Istanbul. Foto: unsplash.com

Dovolenka v Istanbule vás určite nesklame a my vám s výberom radi poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto. U nás máte nielen kvalitný program s top atrakciami, sprievodcu 24 hodín, ale aj malé skupiny a maximum zážitkov.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook